Horúca linka

HORÚCA LINKA je tu na to, aby rozobrala tie najaktuálnejšie záležitosti. Aby poradila, resp. aby si manažéri poradili navzájom. Právne rady sú pri dodržiavaní predpisov nevyhnutné. Niekedy je však omnoho prospešnejšie a najmä praktickejšie pozrieť sa na to, ako veci riešia vaši kolegovia a ich pohľad aplikovať na vlastné zariadenie.  

Ktoré moky z dvoch stoviek súperiacich získali prívlastok Víno roka ´14 ?

Slávnostný galavečer METRO Víno roka 2014 už po desiaty raz predstavil dvadsiatku šampiónov medzi slovenskými vínami. To najlepšie, čo naši vinári ponúkajú, vybrala odborná porota z 201 prihlásených vzoriek.

Každoročne stúpajúci počet prihlásených vín v tuzemských i zahraničných súťažiach svedčí o tom, že slovenskí výrobcovia vína sa majú čím pochváliť. „Oproti minulému roku sme zaznamenali nárast počtu súťažných vzoriek takmer o polovicu, o titul METRO Víno roka sa tak uchádza až 201 vín od 28 slovenských produ-…

Stretli sa vaši šéfkuchári na prvom slovenskom gastronomickom kongrese ?

Máj – lásky (cez žalúdok) čas. Predminulý víkend sa priestor pod Bratislavským hradom zmenil na tradičný piknik – Slovak Food Festival.  A od piatku sa doslova rozleteli brány Gurmán Festu – mimochodom, presunul sa z tradičného pôsobiska v Medickej záhrade na Dostihovú dráhu v Petržalke.

.Profesionálom z radov hotelierov, F&B managerov, somelierov a šéfkuchárov bol však určený najmä „deň po“, teda prvý júnový pondelok. Kongresová sála hotela Sheraton privítala totiž podujatie pod názvom Gastronomy Slovakia

 

 

Považujete sa za úspešného, slušného a filantropicky zmýšľajúceho podnikateľa? Prihláste sa do súťaže!

 Drobní podnikatelia a živnostníci zamestnávajú približne 60 percent obyvateľov Slovenska. Mnohí z nich podnikajú v oblasti horeca, v maloobchode alebo v službách, ktoré sú zviazané s cestovným ruchom. Aj pre tento dôvod sa veľkoobchodná spoločnosť Metro, dodávajúca tovar najmä do týchto odvetví, rozhodla vyhlásiť súťaž Dobrý podnikateľ. Netýka sa však len Slovenska, ale všetkých krajín, kde pôsobí. Zavŕši ňou polstoročnicu svojho pôsobenia na trhu.

Dobrý podnikateľ sa v tejto súťaži chápe nielen ako poctivý a šikovný, ale aj prospešný okoliu nad rámec svojho podnikania. Aj preto prijala členstvo v porote 

Nalievate fajnšmekrovi najaktuálnejšiu vinársku špičku?

 Mnohí hotelieri tvrdia, že ich hosť si objednáva to, o čom sa najviac a najhlasnejšie hovorí, čo sa propaguje a „tečie“ s masovým prúdom. Vo vínnej karte vraj nesmie chýbať najmä Mrva&Stanko, lebo poznatky väčšiny hostí končia pri tejto značke.  Dobrou správou je, že slovenskí hostia sa z pomyselných výletov po vinohradníckej mape sveta čoraz častejšie vracajú domov a že slovenské vína si už dávajú nalievať aj zahraniční fajnšmekri. Zásluhu má na tom vlna úspechov, ktorá vyniesla slovenských vinárov medzi európsku špičku.

 

 

Čím osloviť hosťa cez zľavový portál?

 Pre niekoho záchrana, pre iného krok do priepasti. A pre ďalšieho hanba, ktorú treba v brandži zatajiť (aj keď v nej sa neutají nič :-) ). Pritom však dobré zľavové portály slávia komerčné úspechy, pribúdajú im klienti i zákazníci. Len cez ZlavaDna sa predalo 154 000 nocľahov, 123 000 masáží, 60 000 steakov a 135 000 pízz. Pre hotely a reštaurácie by to malo byť signálom, že sa v zľavovom priestore treba naučiť pohybovať ako na ľade – opatrne, ale odvážne.

 

Stretnete sa so svojim hosťom na ITF Slovakiatour?

 Veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour a jeho satelity – podobne ako kulinárske Danubius Gastro – patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v rámci výstavníctva máme. Že účasť vystavovateľov klesá (aj keď štatistiky to vedia napočítať inak), to je skôr vinou krízy než samotného podujatia. Snažia sa aj samotné hotely stretnúť na výstave so svojim hosťom?

Účtujú si reštaurácie za obaly na jedlo?

 Podľa niektorých manažérov sa odnosný obal na jedlo nezmestí do ceny jedla. Iní tvrdia, že ak si dá hosť zabaliť celé jedlo a nekonzumuje ho v reštaurácii, ušetrí sa na umývaní riadu a ďalších súvisiacich nákladoch. Ďalší motivujú hosťa k jedeniu v reštaurácii a baleniu len zvyšku porcie.

 

Ostanú hotely a reštaurácie pozadu v bezkontaktných platbách ?

 Platby bezkontaktnými kartami sú vraj stále obľúbenejšie. Dôvodom je aj neustále sa rozširujúca sieť bezkontaktných platobných terminálov u obchodníkov a rastúci počet aktívnych bezkontaktných kariet. Všetci klienti Tatra banky ich dostávajú už tri roky - ku koncu decembra 2013 narástol ich počet na 750 000. Okrem obchodníkov o ne môžu požiadať aj hotely a reštaurácie.


 

Čo sa v tomto roku zmení v DPH, daniach a poistení?

 Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd, pracovnoprávneho a daňového poradenstva, Vám prináša prehľad zmien, ktoré vstúpia do platnosti od roku 2014 a ovplyvnia podnikateľské prostredie na Slovensku. Ide o DPH, kontrolný výkaz, tzv. tuzemské samozdanenie, zloženie zábezpeky, daňové licencie, používanie služobných áut na súkromné účely, dodanenie, straty, účtovníctvo a evidenciu...

 

Pomohla brandža ho-re-ca chudobným Slovákom?

 Druhá sobota v decembri sa v predajniach METRO po celom Slovensku niesla v znamení predsviatočnej spolupatričnosti a pomoci. Za pokladňami veľkoobchodov stáli dobrovoľníci Potravinovej banky a zbierali tovar od zákazníkov.

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok