Hygiena

Žiaden hotel nie je tak bohatý, aby si mohol dovoliť nakupovať lacnú bielizeň

Žiaden hotel nie je tak bohatý, aby si mohol dovoliť nakupovať lacnú bielizeň

Cíťte sa ako doma – je veľa hotelov, ktoré sa hosťovi prihovárajú týmto leitmotívom. V snahe o harmóniu a útulnosť uplatňujú princípy feng-šui, rozmýšľajú nad farbami, príjemnými...
Podčiarkli ste si 28. február ? Je to kľúčový deň evidencie kuchynského odpadu !

Podčiarkli ste si 28. február ? Je to kľúčový deň evidencie kuchynského odpadu !

Zlatice to majú jednoduchšie. Určite si ľahšie zapamätajú, že svoje meniny musia „osláviť" aj podaním ročného hlásenia o nakladaní s kuchynským odpadom. Splnia si tak ohlasovaciu...
Zložili by ste maturitu z vývozu a likvidácie kuchynského odpadu?

Zložili by ste maturitu z vývozu a likvidácie kuchynského odpadu?

Nedojedené jedlá, rozbité taniere, šupky z opracovávanej zeleniny, vypálené žiarovky, obaly z potravín, použité handry či papierové utierky, sklené fľaše z nápojov... nuž je toho...
E ako e-kniha, E ako evidencia (kuchynského odpadu)

E ako e-kniha, E ako evidencia (kuchynského odpadu)

Už ste s tým stokrát bojovali; pravidlá o odpadoch vás nútia každú chvíľu sledovať predpisy, zmeny, nové povinnosti... Veď každé hotelové a reštauračné zariadenie je v zmysle...
Dodržiavate „zelený“ zákon o odpadoch? Hosťa to zaujíma...

Dodržiavate „zelený“ zákon o odpadoch? Hosťa to zaujíma...

 Krásny dizajn, perfektné služby, vynikajúca kuchyňa, moderné wellness... a predsa to nestačí. Predovšetkým zahraniční hostia „počúvajú" na zelený program, udržateľnosť...
Ako ušetriť za odvoz poloprázdnych odpadových nádob? Polopodzemnými kontajnermi !

Ako ušetriť za odvoz poloprázdnych odpadových nádob? Polopodzemnými kontajnermi !

Každý hotelier rád prevedie klienta „javiskom" zariadenia. Tu sa pochváli novou miestnosťou na školenia, inde s radosťou ukáže služby wellness, otvorí dvere do detského kútika či...
Nechali ste sa v zbere kuchynského odpadu napáliť špekulantmi ? Pozor na systém vysledovateľnosti !

Nechali ste sa v zbere kuchynského odpadu napáliť špekulantmi ? Pozor na systém vysledovateľnosti !

 Vstupom do Európskej únie prevzalo Slovensko zo smerníc EÚ nové zásady zberu a zhodnocovania kuchynského odpadu. Novinkou sa pre prevádzky produkujúce kuchynský odpad stalo...
Ako sa vyhnúť

Ako sa vyhnúť "odpadkovej" pokute ? Dajte svojich zamestnancov vyškoliť !

 V hoteli a reštaurácii vznikajú odpady z prípravy jedál, z nedojedených porcií, ale aj odpady z obalov, rozbitých riadov, vypálených žiariviek, starých chladiacich a...
Hostia si zaslúžia čisté bublinky;  povedzte im o nich nálepkou

Hostia si zaslúžia čisté bublinky; povedzte im o nich nálepkou

 Štuc s jantárovým pivom, pohár s kofolou, flauta s osviežujúcim fizzom... Smädní hostia i samotní výrobcovia nápojov predpokladajú, že v nich šumia čisté bublinky. Na...
Ako sa vyhnúť „odpadkovej“ pokute ?

Ako sa vyhnúť „odpadkovej“ pokute ?

 V hoteli a reštaurácii vznikajú odpady z prípravy jedál (odrezky, šupky, kosti, prepálené oleje a pod.), odpady z nedojedených jedál, ale aj ďalšie - odpady z obalov,...
1

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ako „nakopnúť“ svojich kuchárov?

Rutina, stereotyp, priveľké ego či primalé skúsenosti, žiadna fantázia, nedostatok motivácie a ambícií, túžby napredovať,,, a už srdce domu, teda kuchyňa, tepe v čoraz pomalšom a nudnejšom rytme. Hostia kritizujú, sťažujú sa, ale predovšetkým vám odchádzajú na jedlo inam. Peniažky sa zbohdarma kotúľajú preč... A tak sa skúsený hotelier alebo manažér reštaurácie stará aj o občasné „výjazdy“ majstrov varešky ku konkurencii. Pozrieť sa na kulinárske nápady iných – od konceptu reštaurácie cez zostavenie jedálnych lístkov až po konečné aranžmán jedla a, samozrejme, úroveň obsluhy. Ja viem, náklady... najmä keď tam nechcete poslať len šéfkuchára, ale celý tím. A tak vám poradím siedmy ročník Zimného festivalu

6. 1. 2019 / Čítať viac

Už zháňate personál so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Stále riešite nedostatok personálu? Skúste duálne vzdelávanie!

Kvalita hotelových a reštauračných služieb stúpla. Pribudli desiatky nových zariadení, lepších, krajších, originálnejších... A máme aj viac hostí; v sezóne praskajú prevádzky vo švíkoch a veru by sa obsadila aj kotolňa ☺ Odborníci však upozorňujú, že cestovný ruch pôjde v kvalite a následne aj atraktivite nadol. Nebudeme mať dostatok personálu...

Podľa štatistík len tretina juniorov chce ostať pracovať v brandži. A ešte menej plánuje ostať na Slovensku. Pritom majú neprimerané nároky - veľa peňazí za málo práce alebo za

27. 9. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

7. 7. 2017 / Čítať viac

Účtujú si reštaurácie za obaly na jedlo?

 Podľa niektorých manažérov sa odnosný obal na jedlo nezmestí do ceny jedla. Iní tvrdia, že ak si dá hosť zabaliť celé jedlo a nekonzumuje ho v reštaurácii, ušetrí sa na umývaní riadu a ďalších súvisiacich nákladoch. Ďalší motivujú hosťa k jedeniu v reštaurácii a baleniu len zvyšku porcie.

 

 / Čítať viac

Informatórium

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok