♣ DoubleTree by Hilton Košice****
Hotel, patriaci do portfólia spoločnosti Best Hotel Properties, získal v tohtoročnom hodnotení Pride Award medzinárodnej siete Hilton Worldwide vynikajúce umiestnenie. V konkurencii 139 hotelov Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) sa dostal medzi prvých päť. Pyšný na prácu tímu je najmä generálny riaditeľ Peter Dandár.
♣ Gastronomy Slovakia
V Refinery Gallery pri Slovnafte sa reštauračná brandža stretne už na 7. ročníku medzinárodného horeca sympózia. Tentoraz sa prídu o svoje skúsenosti podeliť dvojmichelinovský Fernando Pérez Arellano zo Španielska a jednomichelinovskí Pietro Leemann z Milána či Peter Duranský z viedenského Loft. Kuchárske exhibície uzatvoria Petr Kunc zo Salábky, ktorú Michelin pred 4 rokmi zaradil do svojho sprievodcu a napokon Jožko Masarovič z fine-diningvého U.F.O. watch.taste.groove. Nebudú chýbať ani workshopy, napríklad, s hotelierom Jaroslavom Ratajom či somelierom na olivové oleje Michalom Kucharovičom.
♣ Batoni Bratislava
Niekoľkopodlažná reštaurácia Stroodel na bratislavskej zalesnenej Kolibe chytila druhý dych. Dostala nového majiteľa, nový názov Batoni, aj nový gastronomický koncept. Kým doteraz sa v nej varilo medzinárodne s akcentom na rakúsko-uhorské štrúdle, dnes ide o gruzínsku kuchyňu pod vedením Mamuku Kvirikashviliho. V reštaurácii sa udomácnila aj ukrajinská hudobná scéna.
♣ McDonalds´ & spol.
Kým firmy v iných odvetviach mali v postoji hneď jasno a vyhlásili Rusku bojkot, potravinárske a gastro giganty dlho odolávali. Keďže na Západe sa však ihneď imidž firmy prejaví v padajúcich výsledkoch, napokon sa aj McDonalds´ rozhodol zatvoriť svojich 850 ruských prevádzok, pričom mzdy bude naďalej vyplácať. Trvalo ďalšie hodiny, kým sa k podobnému kroku rozhodol aj Starbucks či nápojové gigany CocaCola a PepsiCo.
♣ Booking.com a Airbnb
Rusi a Bielorusi si už nemôžu objednať ubytovanie v žiadnom zariadení, ktoré ponúka svoje služby cez rezervačný systém Bookig.com. Pre rovnakú blokádu sa rozhodol aj americký Airbnb, ktorý Rusom a Bielorusom inak ponúka približne 100 000 ubytovacích miest.
♣ Mercure Brataislava Centrum****
Od 14. januára 2022 prestane na bratislavskom hoteli pod hlavnou železničnou stanicou svietiť logo siete Accor. Novým prevádzkovateľom sa totiž stane česká spoločnosť CPI Hotels, známa hotelmi v Čechách, Moskve, Ríme, Budapešti, na Hvare i vo Varšave. Na fasáde sa tak objaví nápis Clarion Congress Hotel Bratislava.
♣ Sekcia cestovného ruchu MDV SR
Novým GR sa po odchode Radúza Dulu stal poradca štátnej tajomníčky, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií SR a bývalý riaditeľ bratislavského hotela Devín Ing. Tomáš Ondrčka: „Rád by som nadviazal na prácu predošlých riaditeľov sekcie s dôrazom na aktívnu a priamu komunikáciu s podnikateľským sektorom, ktorý je tvorcom produktu CR. Mojim záujmom je presadzovať ciele CR synergiou s ostatnými rezortmi. Turizmus nie je len záležitosťou MDV ; je o aktívnej spolupráci s ostatnými rezortmi.“
♣ Marriott Bratislava
Kým iní zatvárali, AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town**** vítal prvých hostí. Budova bývalého hotela Austria Trend ostala okrem nápisu na fasáde nezmenená, interiér však prešiel vydareným redizajnom. Nielen čo do farebného ladenia, ale aj členenia priestorov, ktoré získali na útulnosti i praktickosti. Hotel prevádzkuje spoločnosť Legendhotels Slovakia a vedie ho Martin Hurban s dlhoročnými skúsenosťami v zahraničí.
♣ Cykloturistika Liptov
Región podpísal memorandum o spolupráci pri správe cykloturistickej infraštruktúry (850 km značených trás) so Slovenským cykloklubom. V tomto období sa značkári venujú trase z Važca na obľúbený Čierny Váh až po sedlo Priehyba, z Litovskej Kokavy do Pribyliny či Donovalskej cyklomagistrále. Návštevníkovi pomôže aj 25 nových informačných tabúľ a sedení i aplikácia o nahlasovaní problémov na cyklotrase..
♣ Mercure Bratislava Centrum****
Sieť Accor Hotels „prevelila“ generálneho riaditeľa Ladislava Olcsváryho do Prahy. Na jeho miesto nastúpil doterajší „second person“ Štefan Gálik so skúsenosťami v hoteloch vo Švajčiarsku, Rakúsku a Anglicku. Kariéru začínal pred 15 rokmi v hoteli Ibis Bratislava Centrum***.
♣ Double Tree by Hilton**** Bratislava
Po deviatich rokoch dostali dvere ku generálnemu riaditeľovi hotela inú tabuľku. Už pred časom odtiaľ odišla Rozwitha Bieber, v septembri na túto pozíciu nastúpil Radim Beneš. Kvôli nej sa presťahoval do rodnej Bratislavy späť z Moravy, kde pracoval na rovnakej pozícii v Quality Hotel Brno Exhibition Centre siete CPI Hotels.
♣ Sekcia cestovného ruchu MDV SR
Od 13. augusta tohto roka odišiel doterajší generálny riaditeľ sekcie Radúz Dula, PhD. na „materskú dovolenku“. Zastupovaním je momentálne poverená Jana Gasperová, Mgr. PhD.
♣ Baske Villa Trenčianske Teplice
Jeden z top penziónov na Slovensku chytil po rekonštrukcii nový dych. Tentoraz sa o to viac postaral Juraj Podmanický, syn Slavomíra Podmanického, ktorý penzión kúpil pred 18 rokmi ešte pod pôvodným názvom Venezia. Začiatkom 20. Storoči ju dal postaviť gróf Oliver Seldern.
♣ Grandhotel**** Starý Smokovec
Spoločnosť TMR sa rozhodla otvoriť stálicu tatranského hotelového neba až v novembri. To ale neznamená, že tam plánujú filozofiu „ticho lieči“. Práve naopak, hotel má ožiť džavotom detí (a ich rodičov), pretože počas leta si ho ako celok vzala pod svoje animačné krídla CK Satur.
♣ Le Bistro Fou Nová Baňa
Mierne zážitkovú kuchyňu prináša do žarnovického regiónu (s nie veľmi oslnivou gastronómiou) nový prírastok – reštaurácia Le Bistro Fou. Už názov má napovedať, že sa tu hosť stretne s francúzskymi špecialitkami, napríklad, slimákmi.
♣ Devín**** Bratislava
Z pozície dlhoročného generálneho riaditeľa odišiel Ing. Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Výkonné vedenie prevzal Nenad Smilajkov, ktorý už niekoľko rokov riadi wellness hotel Zochova chata.
♣ Nepoznaný Liptov
Projekt OOCR Region Liptov predstaví verejnosti poklady, späté s prírodou a tradíciami - horské pramene a vodopády, okolité travertíny, liptovské remeslá, salaše, ale aj menej známe prírodné zákutia a túry. Začína témou salašníctva, pretože máj sa považuje za mesiac bryndze - z prvej paše oviec na zelených lúkach. Projekt predstaví hosťom regiónu pastiersku kultúru, históriu salašníctva i samotnú ovečku „valašku“.
♣ HoReCa Summit 2020
Po tom, čo Trend ukončil svoje konferenčné aktivity, prevzalo žezlo dlhoročnej tradície SME. A tak sa 21.-22.9. stretnú hotelieri a manažéri reštaurácií v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci, aby si vypočuli nielen skúsenosti úspešných kolegov, ale aj profesionálnych koučov a inštitúcií pôsobiacich v cestovnom ruchu. Slovo bude mať aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. V prvom paneli, venovanom prieniku možností štátu a požiadaviek hotelierov voči vláde sa, žiaľ, nestretne štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková, riaditeľ sekcie CR Radúz Dula, riaditeľ Agentúry pre CR Václav Mika so žiadnym predstaviteľom Asociácie hotelov a reštaurácií SR, ktorá účasť odmietla.
♣ The Cuba Libre Rum & Cigar House Žilina
Po prevádzkach v Bratislave, Košiciach, Prešove a Varšave otvára spoločnosť Fusion Group piaty bar tohto konceptu.. A tak sa už aj na severe Slovenska môžu hostia stať členom rumového klubu; prenajať si vitrínu pre vlastnú fľašu rumu, zúčastňovať sa na rumových workshopoch či riadených degustáciách.
♣ Dvor Lehôtka
Gastronomicky zanedbaný región stredného Pohronia sa podujala podvihnúť nová reštaurácia „na zelenej lúke“ medzi Žarnovicou a Žiarom nad Hronom. Jej ambíciou je nielen stať sa zastávkou na zasýtenie, ale vyhľadávaným cieľom. Nielen vďaka dokovacím staniciam pre elektromobily, jazierku či hojdacím laviciam v záhrade, ale najmä samotnej gastronómii. Šéfkuchárovi Marekovi Čákovskému v tom pomáhajú a hosťujú majstri zvučného mena – Gabo Kocák, Vojto Artz...
♣ Holiday Inn*** Bratislava
Stálica konferenčnej scény v hlavnom meste stojí pred rozhodnutím prebudovať hotel na byty. Aj v tejto súvislosti sa tamojší riaditeľ Ing. Róbert Ďurica presunul do iného hotela spoločnosti Slovkarpatia – hotela Bratislava****. Nahradil tak doterajšiu riaditeľku, ktorá sa bude venovať materským povinnostiam.
♣ Regal Burgers Grill Kalná nad Hronom
Z food-trucku a okienka na výdaj jedál vyrástla veľkorysá reštaurácia v peknom retro štýle a s výrečnou motorkou na priečelí. Hostia si tu pochutnajú na povestných burgeroch v čerstvých žemliach od miestneho majstra pekára, ale aj na iných jedlách. Predovšetkým z čerstvých a lokálnych surovín, na ktorých kvalitu sa podľa majiteľa Petra Kecskesa môžu naozaj spoľahnúť.
♣ Letná sezóna Vysokých Tatier
Jazdou historických električiek Kométa a Trojča z Popradu až na Štrbské pleso otvorili Vysoké Tatry tohtoročnú „neľahkú“ letnú turistickú sezónu. Pre veľhory má význam o to viac, že vinou koronavírusu prišli o ekonomicky dôležitý záver lyžovačiek i celú jarnú turistiku. Štátna tajomníčka MDVSR Katarína Bruncková pri tej príležitosti povedala, že toto leto je rozhodujúce pre prežitie prevádzkovateľov hotelov a ďalších služieb turizmu.
♣ Grand hotel River Park***** Bratislava
Hotel z luxusnej vetvy siete Marriott stále neotvoril (a možno ani neotvorí) svoje brány. Na rozdiel od svojho brata - Sheraton Bratislava Hotel*****. S jeho prvými hosťami sa počíta od septembra.
♣ Starý majer Vrátna
V novom šate, s novým nájomcom a novým šéfkuchárom sa túto sezónu predstaví reštaurácia v Malej Fatre. „Relax v krásnom prostredí, zábavky pre deti, minizoo a jedlo, pri ktorom sme vsadili najmä na sedliacku príprava jedál na grile,“ podľa Petra Lacku vôňa mäsa pečeného v celku – krkovičiek, husí, kačíc, mladých prasiatok... je najvýstižnejším jedálnym lístkom.
♣ Hotel Malvázia**** Prievaly
Hotel s vnútorným i vonkajším bazénom, veľkorysým parkom a vlastnými hriadkami zeleniny a byliniek zatvoril svoje brány. Spoločnosť BTT, s.r.o ku koncu mája ukončila svoju prevádzkovateľskú činnosť a vracia zálohy za rezervované pobyty či objednané akcie.
♣ Sekcia cestovného ruchu
Novým generálnym riaditeľom Sekcia cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR sa stal Mgr. Radúz Dula. Je dlhoročným členom Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska. Do konca apríla viedol v riaditeľskej pozícii hotel Šimák Zámok Pezinok.
♣ Hostinec U čierneho psa Komárno
Dvadsaťročná reštaurácia, ktorú v mestečku na Dunaji poznajú nielen domáckym rukopisom jedál, ale aj živými hudobnými vystúpeniami, nenechala svojich hostí hladných. Pokračuje v príprave jedál, pričom sa zamerala najmä na kolienka, rebierka, krídelká, stehná... „Pripravujeme ich v peci, takže majú celkom inú chuť a vôňu než keď sú tieto suroviny upravované doma,“ majiteľ Pavol Hanzlík sa teší, že aspoň takýmto spôsobom naďalej udržujú kontakt so svojim hosťom.
♣ Škola varenia Sv. Jur
Už 11 rokov sa profesionáli varešky stretávajú na gastro-kurzoch v réžii Gurmán klubu, takže certifikátom sa môžu popýšiť stovky šéfkuchárov. „Za priazeň a podporu sa im teraz v ťažkých časoch chceme odvďačiť bezplatnými videami od našich školiteľov na našom FB alebo YouTube, vysielanými v pondelok, stredu a piatok o 18.00,“ riaditeľ Gk Rado Nackin má na mysli pekné chutné recepty Michala Škoreca, Tomáša Zapletala, Michala Konráda, Dana Karasa.
♣ Hotel Regia*** Bojnice
Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.
♣ Mlyn u Anastázie Pohranice
V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. „Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.
♣ Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia
Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz neriešia. „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“
♣ Hotel*** Sorea SNP
Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.
♣ Hotel FIS Jasná****
Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
♣ Vienna House Easy*** Bratislava
Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
♣ Liptovská hviezda
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.
♣ Greenfood Restaurant Senec
Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského. Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z klasickej reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie.
♣ International**** Veľká Lomnica
Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.
♣ Grand hotel Bellevue**** V.Tatry
Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.
♣ Thuries Academy
Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... ale aj ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. V novembri ´18 už otvára svoj 12. ročník v kategóriách A a B, kategória C je naplánovaná na január. Zamestnávatelia oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen tvorca modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a vyššou produktivitou práce.
♣ Organizácie cestovného ruchu
Rezort dopravy o 700 tisíc eur z vlastnej kapitoly navýšil finančnú čiastku pre 35 oblastných OCR a 5 krajských organizácií cestovného ruchu. V tomto roku si tak rozdelia takmer 5,7 mil. eur, pričom ide i podporu deviatich hlavných aktivít v marketingu, tvorbe produktov, atraktivite cestovného ruchu či vzdelávanie.
♣ DPH za ubytovanie a rekreačné šeky
Na jeseň sa na rokovanie parlamentu dostane návrh zákona o znížení DPH za ubytovacie služby na úroveň 10 percent. Spolu s ním sa budú poslanci vyjadrovať aj k 500-eurovým rekreačným šekom; 275 € by platil zamestnávateľ a 225 € zamestnanec. Návrh s účasťou štátu nepočíta, čím sa šeky pravdepodobne uplatnia len u ekonomicky a odborárovo silných zamestnávateľov. Ak by zákony prešli, ich účinnosť nastane s príchodom nového roka.
♣ Royal Palace***** Turčianske Teplice
Rekonštrukciou liečebného domu Kollár a Malá Fatra a ich prepojením s tzv. Modrým kúpeľom sa zrodil v poradí druhý päťhviezdičkový kúpeľný hotel na Slovensku. Je postavený nielen na luxuse a prítomnosti výdatných liečebných prameňov, ale aj dobrom príbehu. Pôvodná budova pochádza z roku 1883, kedy na počesť cisárovnej Alžbety Bavorskej niesla meno Elizabeth – Erszébet. Hotel vedie Ing. Igor Gondár, gastronómiu reštaurácie Sissi vrátane klubovej časti so 150 miestami, má na povel Roman Horváth.
♣ Predsedníctvo ZHR SR
Po májovom Valnom zhromaždení nenastáva vo vedení Zväzu hotelov a reštaurácií SR žiadna zmena. V úlohe neplateného prezidenta ho naďalej povedie Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín**** v Bratislave. O pár mesiacov neskôr sa však Zväz premenoval na Asociáciu.
♣ Ponteo Activity Park**** Bratislava-Rusovce
Ndaviazal spoluprácu so startupom HotelioHub a umožnil v podmienkach hotela testovať „smart spoločníka“ a aplikáciu I am MAX. Hosťom to už konca marca prinesie lepší zážitok od prvej minúty pobytu. Od komfortu pre-check in, cez odporúčané zážitky v hoteli a okolí až po vyhľadanie sparing partnera na squash, bowling či iné aktivity. Hotelu zase naservíruje dáta o jeho hosťoch, potrebné pre efektívny marketing.
♣ Lomnica**** Tatranská Lomnica
Po odchode Gabriela Kocáka sa vedenie rozhodlo pre zmenu personálneho konceptu. Gastronómiu hotela a reštauráciu s vinárňou Franz Josef dostal na starosti Milan Šavel, doterajší sous chef. Reštauráciu Sissi povedie Tomáš Levý, ktorý stál pri zrode pražskej „michelinovskej“ reštaurácie La Degustation Bohęme Bourgeoise. Novinkou nemajú byť len jednotlivé jedlá, ale aj flexibilita rezervácie či prezentácie hosťujúcich kuchárov a barmanov známych mien.
♣ Vienna House Easy*** Bratislava
Vlastníkom sa stala najväčšia rakúska sieť s pôsobením v 9 krajinách, ktorá ho doteraz iba prevádzkovala. Už pred dvoma rokmi zmenila pôvodný názov Chopin, logo siete i koncept hotelov. Na rad prichádza aj renovácia, ktorá sa dotkne 166 izieb, novej posilňovne, konferenčných a kreatívnych zasadacích miestností či loby s možnosťou práce v tíme. Rozširujú sa aj reštauračné služby s filozofiou jednoduchej línie gastronómie, kopírujúcej súčasné trendy. Svoje miesto má v nej aj „signature dish” – vždy iná špecialita slovenskej kuchyne.
♣ Wagamama (Medusa) Parndorf
Dvadsaťšesťročný projekt japonských reštaurácií Wagamama, ktorý beží už v 22 krajinách vrátane Slovenska, sa rozšíril o Rakúsko. V obchodnom centre McArthurGlen Parndorf ho prevádzkuje Medusa Group Petra Štecku, známa sieťou pivární, kantín, barov i reštaurácií. Už pred rokmi expandovala aj do Viedne i Prahy. Wagamama Parndorf je pripravená usadiť vnútri 144 hostí, na terase je 126 miest. Na plochu 311 m² sa zmestí aj otvorená kuchyňa, ktorá pripravuje jedlá výlučne na objednávku.
♣ Liptov
Za vlaňajšok vybral región 1 280 657 eur ako daň z ubytovania (medziročný nárast 12,8 %). Výber rastie už šiesty rok; tri roky už prekračuje milión eur. Čísla potvrdzujú narastajúci záujem turistov, ale aj efektívnejší výber daní a úspechy v boji s čiernym ubytovaním. Najviac daní vybrali obce Demänovská Dolina, Liptovský Ján a mesto Liptovský Mikuláš.
♣ Kaštieľ Studené
Po prevádzkovej prestávke sa Kaštieľ v Moste pri Bratislave opäť zaradil medzi najatraktívnejšie svadobné a eventové priestory. Tentoraz však k nemu pribudla aj reštaurácia, otvorená nielen pre členov tamojšieho privátneho klubu, ale aj pre širokú verejnosť. Vedie ju jeden z najskúsenejších slovenských šéfkuchárov Igor Čehy.
♣ Grand hotel Bellevue V. Tatry
Minuloročná rekonštrukcia a premena „funkčných“ izieb na štýlové a elegantné pokračuje aj v tomto roku. Obnovou prejde aj wellness centrum, reštaurácia a čiastočne aj kongresové priestory. Hotel chce tak posilniť proklientsku filozofiu; vďaka ktorej sa tam vlani ubytovalo 19 769 hostí (o 884 viac než predvlani). Najviac bolo Slovákov, nasledujú Česi, Nemci a Kórejci.
♣ Grand hotel River Park*****
Už po tretí raz získal ocenenie vo svetovo najprestížnejšej ankete World Travel Awards - v kategórii Slovakia´s Leading Business Hotel, pričom sa ma udelení ceny podieľa hlas verejnosť i názory odborníkov z hotelierstva a cestovného ruchu. Riaditeľ hotela Branislav Kačkovič si ocenenie prevzal vo vietnamskom JW Marriott Phu Quoc Emerald Resort & Spa.
♣ Zimný festival jedla ´18
V pondelok 15. januára sa začína už šiesty ročník gastronomického festivalu, počas ktorého môžu gurmáni ochutnávať Ikonické jedlo, Chute regiónu a Voľbu šéfkuchára v štyroch desiatkach reštaurácií siedmich krajov. Vrátane bratislavského Cubes či Savoy, nitrianskeho Rouge, trenčianskej Divy, košického Yasmin, žilinskej Dubnej skaly. Degustačné kupóny sa kupujú v predpredaji, pričom cena nepresiahne 33,- eur (za štvorchodovú degustáciu). Festival jedla ukončí jeho organizátor – Gurmán na Slovensku - až 25.
♣ Hotelier roka ´17
Hotelierom roka spomedzi členov Zväzu hotelov a reštaurácií SR sa stala riaditeľka boutique hotela Hviezdoslav v Kežmarku Sylvia Holopová. V tomto roku prišlo v štatúte „súťaže“ k zmene - na udelení ocenenia sa nepodieľala len úzka skupina ľudí z brandže, ale aj verejnosť – prišlo až 1700 hlasov. Niektoré získali aj ďalši dvaja nominanti – Iveta Chovanová z Troch studničiek v Jasnej a Rudolf Križan z BHP.
♣ Gastronomy Slovakia ´17
V Refinery Gallery pri Slovnafte sa reštauračná brandža stretla už na 4. ročníku podujatia s podtitulom HoReCa Avantgarde Festival. Tentoraz sa prišli o svoje skúsenosti podeliť trojmichelinovský Gert de Mangeller z Belgicka (na obr. vľavo) a jednomichelinovskí - Švéd Jacob Holmstrȍm a Talian Allesandro Gilmozzi. O tom, ako sa mu podarilo získať titul Kuchár roka Veľkej Británie hovoril aj Martin Záhumeský, prípravou jedla sa prezentovali aj Michal Konrád z Fou Zoo a Peter Ďurčo z TOP Restaurant v Žiline.
♣ CR v Nitre
Záujem turistov o Nitru si na svoje konto pripisuje o 41 tis. prenocovaní viac než vlani (nárast o 28 %). Od januára do augusta tu ubytovacie zariadenia poskytli 189 580 nocľahov. Podľa riaditeľky NOCR Marty Hároníkovej dobré výsledky vďačia festivalom, výstavám, koncertom, výstavisku Agrokomplex i podujatiam typu Svetový kongres Esperanta .
♣ OOCR Šariš – Bardejov
Atraktivitu a turistickú ponuku regiónu rozšírilo mesto Svidník, ktoré sa stalo jeho najnovším členom. Záujemcom ponúka nielen možnosti zábavy, športu, cyklistiky či pešej turistiky v Nízkych Beskydách, ale aj zaujímavosti pre fanúšikov ornitológie aj vojnovej tematiky. Na svoje si prídu vďaka povodiu Ondavy, Vojenskému múzeu či Pamätníku na Dukle, Svidník však láka do vodného sveta Aquarurthenia, skanzenu ľudovej architektúry, do 11 drevených chrámov, na festivaly a podujatia rusínskej kultúry,
♣ Gurmán Awards ´17
Top-šéfkuchárom sa stal Lukáš Hesko, dnes už „odídený“ z bratislavského Fach-u, na päty mu postúpali Michal Konrád z Fou Zoo a Marián Filo zo Chaetau Čereňany, ktorý získal aj cenu „hospitality“ za starostlivosť o hosťa. Hotel Matyšák si vybojoval titul „hotelová reštaurácia roka“, Fou Zoo je najlepšou prémiovou a dunajskostredská Villa Rosa tematickou reštauráciou. Ako vinárstvo roka bodovalo Víno Matyšák, naj-someliérom sa stal Dominik Baránek zo Savoy London. Za doterajšie činy na poli gastronómie ocenil Gurmán na Slovensku Gaba Kocáka.
♣ Wellness hotel**** Patince
Druhú júlovú sobotu sa hotel pokúsi o dosiahnutie slovenského rekordu - najväčší počet tancujúcich žien s natáčkami vo vlasoch. Do rytmu im k tomu budú hrať veselé kubánske rytmy, pretože už tretí raz tam – pod záštitou veľvyslankyne Kuby na Slovensku – pozývajú hostí na populárny Kubánsky víkend.
♣ Hotel Dukla Bardejovské Kúpele
Od architektonickej štúdie k rekonštrukcii pomaly (ale isto) prikročí manažment slávnych východoslovenských kúpeľov. Po vynovení hotela Alžbeta a Alexander je na rade hotel Sczéchenyi zo začiatku 20 storočia, neskôr premenovaný na Sláviu a potom na Duklu. Pripravená je aj štúdia na vybudovanie golfového areálu.
♣ Zväz hotelov a reštaurácií SR
Dobrovoľné združenie, ktoré v budúcom roku oslávi štvrťstoročnicu, možno chytí druhý dych. Z Valného zhromaždenia, spojeného s voľbami, totiž vzišiel nový prezident – Ing. Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín v Bratislave. Pomáhať mu budú aj nové tváre v Predstavenstve – Michal Petráš z hotela Senec, Rastislav Amrich z hotela Dalia v Košiciach, Lukáš Egreši z TMR a Ján Svoboda z hotela Elizabeth v Trenčíne.
♣ Dunajský fond
Z darov Slovnaftu, VÚB, Green Foundation, rodiny Kúšikovcov a P. Kurhajca podporí 55 400 eurami 8 žiadateľov. Pôjde o aktivity na oživenie okolia Dunaja - nástupné mólo pri sútoku Váhu a Dunaja v Komárne, móla a odpočívadlá návštevníkov Malého Dunaja, virtuálne prepojenia nábreží v Bratislave, nástupné pontóny na vodnej ploche Veľký Zemník, cyklotrasu pri Malom Dunaji, prístup k vode pre bezprekážkové nalodenie pri Zálesí, turistického sprievodcu do mobilov na báze GPS a dokumentáciu pre stavbu nástupných rámp pre vodákov.
♣ Sedin Golf Resort Veľké Úľany
Uprostred lužných lesov Malého Dunaja vyrástlo 18-jamkové golfové ihrisko s par 73 a 7-kilometrovou dĺžkou. Nechýba v ňom lesnatá i linksová časť, voda, driving range, cvičné plochy a dvoj-jamková akadémia. Na svoje si tam však neprídu len golfisti, ale aj gurmáni. Reštauráciu, otvorenú pre verejnosť, vedie šéfkuchár so zahraničnými skúsenosťami Pavol Šebest. Jej filozofiou je moderná kuchyňa, založená na kvalitných surovinách zo Slovenska i zahraničia.
♣ Wellness hotel Kontakt**** S. Lesná
Nový dych naberá hotel „za pochodu“. Pred sviatkami sa v ňom podarilo vynoviť loby i denný bar, moderný dizajn dostal aj bývalý poľovnícky salónik. Hostí potešila aj rekonštrukcia izieb na troch poschodiach, nové koberce a textilné tapety namiesto maľovky. V júnovej poslednej etape prídu na rad ďalšie interiérové zmeny, ale aj prepojenie areálu koliby a detského ihriska priamo s reštauráciou.
♣ Hotelová spoločnosť SOREA
Sieť trinástich hotelov s uceleným programom pre hosťa sa zaradila medzi značky, ocenené titulom Slovak Business Superbrands Award 2017. Tento program vznikol pred 20 rokmi vo Veľkej Británii a v súčasnosti sa do neho zapája 90 krajín na piatich kontinentoch. Podľa obchodnej riaditeľky Ing. Beáty Tȍrȍkovej sa z uznania kvality hotelových služieb tešia o to viac, že im ho Business Brand Council udelil v čase príprav na 25. výročie pôsobenia Sorey na slovenskom trhu.
♣ Mlyn u Anastázie Pohranice
Jedno z najlepších gastronomických zariadení nitrianskeho regiónu prináša v tejto sezóne mnohé novinky – terasu zvanú Narnia, hmlovú bránu pre chvíle horúčav, krištáľové lustre do výklenkov v reštaurácii, nové ozvučenie tak, aby hudba hrala do jej stredu. No a dámy v obsluhe si už neobliekajú čašnícke rovnošaty, ale príjemné pohodlné šaty. Už ich nikto nenazýva čašníčkami, ale letuškami.
♣ Villa Betula*** Liptovská Sielnica
Reštaurácia rezortu už víta hostí v novom šate. Jej rekonštrukcia „až na kosť“ trvala dva mesiace pri bežnej hotelovej prevádzke. Priniesla však väčší priestor, viac miest na sedenie, nový bar s praktickým vyklápacím systémom, vhodným najmä pre bufetové raňajky i večere. Regulované osvetleniu dalo srdcu hotela útulnejšiu atmosféru. Tím Betuly potešila aj nová zamestnanecká jedáleň.
♣ Nitrianske rekordy CR
V uplynulom roku prežili turisti, biznis cestujúci i účastníci firemných podujatí a kongresov v Nitre až 234 643 nocí. Hotelieri sa tešia, že číslo rastie najmä vďaka MICE. Svetový kongres Esperanta sem prilákal takmer 1300 ľudí zo 60 krajín. Hotel Mikado hostil medicínsky kongres, o dobré čísla turizmu sa postaral aj medzinárodný festival Divadelná Nitra, Autosalón, Agrokomplex či cyrilo-metodské slávnosti.
♣ Grand hotel Bellevue**** V.Tatry
Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, pod gesciou MDVRR SR udelil hotelu Značku kvality I. stupňa. Platí tri roky. Hotel, vďaka ktorému sme sa skvele zapísali do histórie zasadaní NATO, ju získal nielen za dobrý hardware – 140 izieb, kongresovú sálu pre 600 ľudí, wellness či gastronomické zázemie, ale najmä za kvalitu a úroveň služieb.
♣ Grand Hotel River Park***** BA
Na tunajšej ho-re-ca scéne sa postaral o menšiu „bombu“. V jeho farbách už totiž varí Jaroslav Židek, ktorý nedávno opustil svoju reštauráciu v prenajatých priestoroch hotela Albrecht. Plánoval síce cestovať, ďaleko sa však nepresunul. V pozícii šéfkuchára nahradil skúseného majdtra varešky a lektora Thuries Academy Igora Čehyho.
♣ ITF Slovakiatour a Danubius Gastro
Aktívny aj pasívny turizmus sa od 26. do 29. januára opäť stane témou veľtrhu ITV Slovakiatour (vrátane Wellness a Fittnes a výstavy Poľovníctvo a Oddych). V 23. ročníku sa predstaví 350 vystavovateľov z 21 krajín vrátane nováčikov - Mexika, Kuby a Poľska. O rok dlhšia je tradícia veľtrhu Danubius Gastro; tento ročník je najsilnejší od roku 2009. Prehliadke potravinárskej produkcie, obalovej techniky a technológií pre horeca bude opäť kraľovať zápolenie najlepších kuchárov (Poézia v gastronómii), barmanov (Master Cup 77), baristov (Slovak Barista Cup) a pekárov (Bratislavský rožok)
♣ Belassi**** Bojnice
Odchod bojnického hotela od značky Best Western znamenal pre túto sieť slovenskú labutiu pieseň. Po minuloročnom utvorení novej organizačnej štruktúry v strednej Európe so sídlom v nemeckom Eschborne a zvýšení licenčných poplatkov jej ako jediný zo slovenských zariadení ostal verný. Prívlastok Best Western plus je však už tiež minulosťou a hosť túto sieť na Slovensku nenájde.
♣ Zimný festival jedla ´17
V piatom ročníku predstaví od 13. 1. do 15. 2. svoju ikonickú špecialitu, jedlo s chuťou regiónu a inšpiráciu od prababičiek až 37 reštaurácií v 7 krajoch. Vrátane nováčikov – reštaurácie Rosalia hotela Galicia Nueva v Halíči, Carpano v Košiciach, rezortu Oravský háj v Brezovici, reštaurácie SĽUK v Bratislave- Rusovciach. Obed či večeru si hostia už tradične objednávajú na www.zimnyfestivaljedla.sk. Lákadlom sú podľa organizátora Radoslava Nackina aj výlety Gurmán busmi či Gurmán Diva ples v Bánovciach nad Bebravou.
♣ Hotel Lomnica**** Tatranská Lomnica
Tesne pred koncom roka sa 123-ročný hotel dožil - po štvrťstoročnej prestávke – svojej renesancie. Po rekonštrukcii hosťom slúži 62 izieb a 5 apartmánov, nazvaných podľa rakúsko-uhorských panovníkov– Maximiliánovi, Rudolfovi, Ferdinandovi, Márii Terézii, Márii Antoinette. V hoteli nechýba concierge, elektronabíjacie stanice, wellness centrum pod klenbami, reštaurácia Sissi, kaviareň Mozart a vináreň Franz Josef, dokonca ani obchodík s darčekmi vlastnej značky. Hotel vedie Zuzana Kovaľová.
♣ Koniec SACR
K Novému roku skončila svoju existenciu v podobe príspevkovej organizácie. Jej aktivity sa včlenili priamo do Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podľa ministra Árpáda Érseka sa tak marketing a propagácia Slovenska ako destinácie cestovného ruchu zefektívnia. Využívaním „pôdy“ ministerstva sa aj peniaze na administratívu presunú priamo do plnenia úloh v propagácii nášho turizmu.
♣ Elizabeth**** Trenčín
Z 10. ročníka World Luxury Hotel Award v katarskej Dohe si trenčianska Elizabeth odniesla ocenenie v kategórii Romantic Hotel, v rámci podskupiny „regional winners“. Podľa generálneho riaditeľa Jána Svobodu je cena vyvrcholením úsilia na poli hotelového podnikania. Konkurencia šiestich stoviek nominovaných hotelov dokazuje, že aj malá krajina sa v kvalite služieb hosťovi môže porovnávať s tradičnými destináciami.
♣ M&M v Cinemax
Netradičným spojením sladkého a slaného sa už nezaoberajú len reštaurácie a ich šéfkuchári, ale aj miesta, ktoré poskytujú občerstvovacie služby len okrajovo – slovenské kiná Cinemax. Zaradili do ponuky produkt, ktorý žne v zahraničí úspechy. Ide o spojenie čokoládových bonbónov M&M a tradičnej praženej kukurice. Limitovaná edícia pod názvom „popcorn každej chuti“ vychádza z dlhodobého zamerania Mars-u na filmovú tematiku.
♣ Malvázia**** Prievaly
Na Záhorí víta hostí nový 19-izbový hotel s vonkajším bazénikom, wellness procedúrami, športoviskami, konferenčnou miestnosťou, reštauráciou vrátane vínnej pivničky a s peknými zákutiami 8-hektárovho pozemku. Areál vznikol rekultiváciou rašeliniska, ktorá sa začala pred deviatimi rokmi. Nechýba v ňom gril s posedením, zeleninová záhrada, bylinkové záhony či rybník s mostíkom.
♣ Systém kvality
Ministerstvo dopravy spustilo Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, inšpirovaný nemeckým ServiceQualität Deutschland. V okresoch pôsobia regionálni koordinátori, ktorí hotelom, reštauráciám, kúpaliskám a aquaparkom, lyžiarskym strediskám, informačným centrám a sprievodcom pomôžu prihlásiť sa o certifikát prvého alebo druhého stupňa.
♣ Gastronomy Slovakia
V 3. ročníku ho-re-ca sympózia (17. októbra) sa predstavia aj michelinovskí šéfkuchári z Nórska, Belgicka, Španielska a Rakúska. Témy pre majstrov varešky či somelierov a baristov budú tentoraz v bratislavskej Refinerry Gallery dopĺňať aj témy pre manažment reštaurácií.
Galicia Nueva**** Halič
♣ V srdci Novohradu otvorila spoločnosť IMET zámocký hotel. Nákladnou rekonštrukciou budovy, ktorej korene siahajú do 12. storočia, vybudovala zariadenie s 50 izbami, wellness, reštauráciou a terasou na streche. V hoteli nechýba svadobná kaplnka, zámocká dvorana, fitnes ani konferenčné priestory pre 250 (pri kinosedení 400) hostí.
Vedenie SACR
♣ Po výmene ministra rezortu dopravy, kam patrí aj oblasť turizmu, prišlo aj k zmenám na poste generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Vstal z nej Igor Donoval, ktorý tak vlastne riadil agentúru len niekoľko mesiacov. Nový gr Marián Bujna ju povedie do úspešného výberového konania. Reči o nezávislosti SACR voči politike tak ostali opäť jalové.
Flamender Bratislava
♣ Dobrú poctivú gastronómiu v Starom meste posilnil koncept Flamender, ktorý sa už predtým udomácnil aj v OC Polus. V réžii executive chefa Petra Petráša sa zameriava na mix slovenskej, prešporskej a rakúsko-uhorskej kuchyne. Od iných prevádzok sa odlišuje aj zviditeľňovaním slovenských producentov, ktorí stoja za dodávkami mäsa, syrov a vína.
Alžbeta*** Bardejovské Kúpele
♣ Dvojposchodový hotel – pod pôvodným názvom Deák – stojí v Bardejovských Kúpeľoch od 19. storočia a naposledy ho rekonštruovali pred 50 rokmi. Terajšia obnova stála 1,95 milióna eur. buVďaka nej pribudlo v kúpeľnom dome 26 lôžok, nová recepcia, pamätná izba cisárovnej Sissi, luxusný apartmán a výťah; chýba len vlastná reštaurácia. Zároveň tak investor mohol preradiť Alžbetu medzi hotely a na fasádu jej dal nainštalovať tri hviezdičky.
Villa Plaza**** Prešov
♣ Na východe Slovenska pribudol boutique hotel Villa Plaza, ktorým sa exotické kúpalisko Plaza Beach s palmami, slanou vodou a mediteránskou reštauráciou dotvorilo na kompletný rezort. Vznikol postupne z bývalého futbalového klubu s krčmou a kolkárňou. Najprv v podobe dvojlagúnového a detského bazéna, ku ktorému o tri roky pribudol plavecký bazén s majákom a pizzeriou, neskôr reštaurácia a teraz sme aj hotel butikového typu.
Eko-šport hotel Björnson***
♣ Pred letnou sezónou naplno ožila aj legenda Demänovskej Doliny – chata Björnson. Po kompletnej rekonštrukcii síce získala nový prívlastok, štýl horskej drevenice však zostal. Zmenilo sa nielen technické zázemie, ale v areáli pribudol aj „hostel pre mladých“ a Villa, ktorá sa prenajíma ako celok. Deti ocenia detské ihrisko i spoločenskú miestnosť s hrami, dospelí môžu využiť exteriérovú saunu s fínskymi kúpacími kaďami či altánok s grilom, kde si pripravujú vlastné dobroty.
Bistro Dobrý deň Kežmarok
♣ Jednoduchým, zdvorilým pozdravom na fasáde víta hostí nová reštaurácai v historickom centre Kežmarku. Podľa šéfkuchára Janka Dudáša ide o zariadenie rodinného typu s domácou kuchyňou z čerstvých surovín – jedlá svetovej úrovne za prijateľné ceny. Podnik sa prostredníctvom skúseného baristu usiluje nielen o výborné espresso, ale aj o nové metódy prípravy kávy.
Hotelier roka ˇ15
♣ Ȏsmym Hotelierom roka – v súťaži členských zariadení Zväzu hotelov a reštaurácií SR - sa stal Ján Svoboda za dobré ekonomické výsledky hotela Elizabeth v Trenčíne. Viedol ho od jeho otvorenia v roku 2012. V minulom roku prevzal v pozícii konateľa Synot Gastro Slovakia aj riadenie ďalších aktivít spoločnosti.
Generálny riaditeľ SACR
♣ Za novú „hlavu“ prezentácie slovenského turizmu vymenoval minister dopravy Igora Donovala. Tentoraz ide o človeka, ktorý prednosti i slabé stránky marketingu brandže cestovného ruchu pozná veľmi dobre; v agentúre pracuje už 11 rokov. Naposledy sa venoval analýzam a tvorbe produktov CR. V rozhovore pre Trend sľúbil, že chce zlepšiť komunikáciu s OCR a koordináciu aktivít v oblasti strategického destinačného manažmentu.
Liptovský dvor****
♣ V treťom charitatívnom súboji apartmánového domu v Liptovskom Jáne sa v sobotu 14, mája „pobije“ domáci šéfkuchár Miroslav Gemzický s Michalom Škorecom z bánoveckej reštaurácie Diva. Hostia večera budú za jednotlivé jedlá z oboch päťchodových anonymných menu platiť toľko, čo sami uznajú za vhodné. Peniaze z pomyselného klobúku Liptovského dvora poputujú na detskú onkológiu do Banskej Bystrice, zatiaľ čo Diva venuje tie svoje handicapovanému Markovi Zacharovi z Bánoviec nad Bebravou.
Rudolfinum
♣ Novým prírastkom nestále sa rozširujúcej scény pivární sa stalo bratislavské Rudolfinum. Ako napovedá názov, čapovať v ňom budú české moky z kráľovského pivovaru Krušovice. Pri jeho zrode sa tvorcovia inšpirovali českým „geometrickým“ kubizmom, vidno ho v interiéri, krígloch aj logu. Pri každom stole je zasunutá červená stolička, symbolizujúca kráľa.
Česká štatistika CR
♣ V štatistike pasívnej českej turistiky dominuje Slovensko. S nárastom 75 percent (zo 487 tisíc na 837 tisíc hostí) sa naša krajina stala turistickým cieľom číslo jeden. Udialo sa to predovšetkým na úkor tradičného rekordéra – Chorvátska. Úbytok českých turistov však zaznamenalo aj Taliansko, Grécko, Rakúsko, Egypt (prepad o 37 percent) či Tunisko (prepad o polovicu).
Trend TOP hotely a reštaurácie
♣ Napriek tomu, že bedecker v tlačenej forme už zopár rokov nevychádza, anonymné hodnotenie hotelov a reštaurácii, inšpirované pravidlami Gault Millau, prebieha aj naďalej. Inak to nebolo ani v tomto roku; ocenenia za umiestnenie medzi slovenskou hotelovou, reštauračnou, šéfkuchárskou či somelierskou špičkou si víťazi odniesli z nedávnej konferencie pre horeca manažment na Donovaloch.
Gino Park Palace***** Orlové
♣ Názov novootvoreného hotela v Kaštieli Orlové na okraji Považskej Bystrice nenechá nikoho na pochybách, že má čosi spoločné s Gino Parkom v Bešeňovej. Priesečník oboch odlišných aktivít leží v osobe gruzínskeho majiteľa Nodari Gorgadzeho. Hotel ponúka 50 izieb v troch kategóriách, reštauráciu Kolchury, vináreň Bakchus, niekoľko salónikov i wellness centrum. Na obnovu čaká aj zdevastovaný park, ktorý má byť otvorený aj pre verejnosť.
Twix a Tchibo
♣ Spoločnosť Wrigleys a kávová sieť Tchibo sa gastronomicky spojili do nového kávového rituálu, podporeného aj súťažou o zaujímavé ceny. Priemerný Slovák totiž vypije vyše 5 kg kávy, radšej zemitej horkej chuti než kyslej. Tá si podľa brand manažérky značky Twix Jaroslavy Kapitánovej priam vyžaduje vyváženie sladkosťou, čo vedia a praktizujú aj mnohé kaviarne. Niektoré už vplyvom kampane aj známou tyčinkou z čokolády, karamelu a sušienok.
Best Western
♣ Po zmenách v európskej štruktúre najväčšej svetovej hotelovej siete Best Western a zmene vypočítavania poplatkov v nej zo slovenských hotelov ostal len hotel Bellassi v Bojniciach. Ten môže naďalej používať označenie Best Western Plus.
Panel od Chefs of Ireland
♣ Na prestížnej súťaži v Dubline skončili šéfkuchár žilinského hotela Villa Nečas Roman Pekný a kuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach Martin Hoferica v striebornom pásme. Bojovali (a varili) v najobsadenejšej kategórii – príprave národného „irish lamb“. Porotu zloženú zo špičkových profesionálov nadchli ich jahňacie kotletky v kôrke z ľanových semienok, podávané na zemiakovo-vanikovom ragú, tekvicovej pene a sufleé z tmavého chleba zo sedanom.
Hotel pod Lipou****
♣ Od 1. februára sa môžu hostia ubytovávať v novom 50-posteľovom zariadení vo vinohradníckej oblasti Modra-Harmónia; hlási sa k štýlu boutique . Jeho riaditeľ Igor Gondár hovorí o ňom ako o prvej etape väčšieho projektu. Kongresový a wellness rezort s 200 posteľami, priestormi pre 450 hostí, vonkajším i vnútorným bazénom, športoviskami, jazierkom, vlastným pivovarom a malou železničkou by mal stáť do konca roka 2017
Region Tatry Travel
♣ Región Vysoké Tatry sa stal prvou oblastnou organizáciou s vlastnou cestovnou kanceláriou. Jej hlavnou úlohou bude tvorba produktových a pobytových balíkov, vyjednávanie čo najlepších podmienok s obchodnými partnermi a zahraničnými CK pre všetkých členov Regiónu Vysoké Tatry. V prvom roku pôsobenia sa zameria na hostí z Veľkej Británie a Izrael.
Vienna House
♣ Rakúska sieť Vienna International, pôsobiaca v deviatich európskych krajinách vrátane Slovenska, sa mení k 1. februáru na Vienna House. Zmena, ktorá sa udiala v súvislosti so zmenou na poste CEO, má prispieť k ucelenejšej filozofii a upevneniu vzťahu medzi hotelom a hosťom. V sieti sa utvárajú štyri línie – Vienna House easy, Vienna House, andel´s by Vienna House a angelo by Vienna House.
Alexander**** Bardejovské Kúpele
♣ Nový štvorhviezdičkový hotel za 5,6 mil. € vznikol prestavbou hotela Minerál, ktorý Bardejovské kúpele odkúpili od banky. Meno dostal po ruskom cárovi Alexandrovi I., ktorý tam v roku 1821 údajne povedal: „Tu žiť a zomrieť.“ Manažment počíta, že názov pritiahne aj ruskú klientelu, aby obsadzovala niektoré zo 150 lôžok. Konferenčná kapacita je 300 miest.
X-Bionic© Sphere
♣ Športový areál Elements Resort v Šamoríne, v rámci ktorého začína pôsobiť na hotelovom trhu aj zariadenie s 1150 lôžkami (v kategórii ** až po *****), mení svoj názov. Po spojení s výrobcom športového oblečenia X-Bionic sa s úderom silvestrovsko-novoročnej polnoci oficiálne volá X-Bionic© Sphere.
Sorea Marmot**
♣ Po kompletnej vonkajšej úprave a rekonštrukcii si bývalý hotel Sorea Ján Šverma v Demänovskej Doline ponecháva dve hviezdy a prevádzku len počas zimnej sezóny. Z doplnkových služieb ponúka saunu, masáže, stolný tenis, stolný futbal, biliard, detský kútik. Hosťom slúži požičovňa lyží, ski servis a odvoz k zjazdovkám. Obnovený hotel dostal názov v duchu filozofie pomenovávania zariadení podľa miestnych prírodných zvláštností. V tomto prípade ide o svišťa vrchovského tatranského „marmota marmota“ – endemického zvieratka.
Wagamama Bratislava
♣ Britský vyše dvadsaťročný koncept reštaurácií s japonskou kuchyňou a front cooking, rozšírený po celom svete, otvoril v bratislavskej Eurovei prvú slovenskú prevádzku. Kuchyňu v nej riadi Peter Velíšek, ktorý doteraz pracoval ako sous cgef v londýnskej Wagamama. Kontrakt pre strednú Európu získala Medusa Group Petra Štecku; postupne otvorí ďalších 5 reštaurácií v Čechách a 7 v Rakúsku.
Letecká linka Varšava-Poprad
♣ O nárast hostí z Poľska sa postará utorková letecká linka Varšava-Poprad, ktorá nasleduje rok po úspešnom spojení miest Poprad a Riga. Nahradil sa nimi výpadok dovolenkárov z Ruska a Ukrajiny. Dvakrát do týždňa privezie turistov aj PKS Polonius, ktorý pravidelné autobusové spojenie Varšava-Liptovský Mikuláš spúšťa 18. decembra.
Crowne Plaza**** a Kempinski*****
♣ Napriek jednaniam o predaji bratislavského štvorhviezdičkového a tatranského päťhviezdičkového hotela z portfólia Best Hotel Properties, sa zatiaľ situácia nemení. Aj keď mandát akcionárov hovoril o uskutočnení transakcie do konca roku 2015, podľa PR manažérky Kataríny Lettrichovej zatiaľ slovenské hotely nik nekúpil. „Portfólio BHP ostáva nezmenené.“
Čo sa udialo v roku 2015
Jasná Nízke Tatry
♣ V 3. ročníku World Ski Awards sa stala najlepším slovenským lyžiarskym strediskom. Ocenenie totiž v tomto roku rozšírili aj o Slovensko, Bulharsko a Česko; každá krajina má spomedzi 24 ocenených svojho predstaviteľa. V rakúskom Kitzbühel – ktorý sa stal aj svetovým top strediskom - si cenu prevzal riaditeľ Jasnej Matej Hulej.
Tchibo Slovensko
♣ Tak ako sa v reštauráciách menia lístky podľa sezóny, aj v predajniach Tchibo vyznávajú letnú a zimnú ponuku kávových nápojov. K slovu sa uprostred jesene dostávajú ťažšie chute, ktoré zohrejú ba dokonca aj zasýtia. Z minulého roka sa znovu objavuje v ponuke rekordne žiadaný Café slaný karamel, novinkami sú Café krtko s príchuťou tonka, Café pistácia a Café jahodová makrónka.
Hotelová akadémia L. Mikuláš
♣ Slávnostnou akadémiou si „pripila“ na svoje 130. narodeniny - založenie Mestskej učňovskej priemyselnej školy, prvej odbornej školy v regióne. Dlhoročná riaditeľka Ing. Katarína Uličná priviedla školu medzi slovenskú špičku s vlastnými pracoviskami praktického vyučovania a pracoviskami na pôde renomovaných zamestnávateľov Liptova, Vysokých Tatier i v Prahe. Jej najlepší žiaci praxujú aj v Nemecku, Francúzsku, vo Švajčiarsku, Taliansku a v ČR. Z rúk župana prevzala ocenenie Littera memorialles a od primátora mesta pamätnú medailu.
Mc Donald´s SK
♣ K 20. výročiu vstupu na tunajší trh začala dvadsiatka reštaurácií v 12 mestách ponúkať Maestro oštiepok a fritované kúsky údeného oštiepku Reagovali nimi na fakt, že Slováci omnoho radšej než susedné národy siahajú po novinkách a limitovaných ponukách. Svoje skúsenosti opierajú o doterajšie 559- miliónové hrubé tržby. Syráreň Liptov sa tak po Farme Majcichov a Slovatys-e stala tretím dodávateľom slovenských surovín.
Liptovská hviezda
♣ V treťom ročníku súťaže sa o tri, dve či jednu hviezdičku bude usilovať dvadsať vybraných ubytovacích zariadení. Porota v zložení - riaditeľka hotela Tri studničky Iveta Chovanová, majiteľ penziónu Drak Martin Metzenauer a Peter Bačkor z Koliby u dobrého pastiera bude do 10. decembra neohlásene hodnotiť prácu recepcie, reštauráciu na a la card, raňajkovú rštauráciu, ubytovací úsek i samotnú prezentáciu zariadenia.
Metro – Dobrý podnikateľ ´15
♣ Z druhého ročníka súťaže filantropicky zmýšľajúcich podnikateľov vyšiel ako víťaz Štefan Földes. Jeho firmu F & K v Komárne poznajú všetci milovníci chutného chleba, pečiva a koláčov, dokonca aj z radov ľudí zo sociálne slabých vrstiev alebo bez domova. Medzi odborníkmi je známa vavrínmi v medzinárodnej súťaži Bratislavský rožok.
Vapiano
♣ Na slovenský a český trh prichádza sieť reštaurácií s čerstvými a rýchlymi talianskymi jedlami, ktorá od roku 2002 otvorila už 160 prevádzok v 31 krajinách piatich kontinentov. Pre obe krajiny podpísala zmluvu so spoločnosťou Bencik Culinary Group, ktorá sa vo svojich prevádzkach tiež zaoberá talianskou kuchyňou.
Eco friendly Dália**** Košice
♣ Jediný certifikovaný ekologický hotel na Slovensku si na „svojej pôde“ nechal nedávno nainštalovať verejne prístupnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Stala sa tak prvou hotelovou na východnom Slovensku. Podľa spolumajiteľa Rastislava Amricha (na obr.) bude Dália poskytovať svojim hosťom službu nabíjania zadarmo.
Diageo World Class 15
♣ Na svetovej súťaži barmanov v Kapskom meste sa Filipovi Navrátilovi z Loby baru v Košiciach podarilo získať prvú cenu v jednej z piatich disciplín s názvom Street Food Jam. Išlo v nej o párovanie rumu Zacapa a vodky Ketel One s jedlami od talianskeho šéfkuchára Luca Castiglioneho. Je to prvé ocenenie, ktoré sa našej krajine ušlo v tejto súťaži.
Diva Bánovce nad Bebravou
♣ Oživiť gastronomicky mŕtvy kraj sa rozhodol šéfkuchár Michal Škorec, keď v pozícii spolumajiteľa otvoril pred rokom bánoveckú reštauráciu Diva. Nedávno prevzal aj vedenie kuchyne, takže hostia ho už budú vídať aj „na pľaci“ nesúc k nim klasické jedlá v modernom prevedení.
Bencik Culinary Group
♣ V novom City Arena Trnava našli miesto aj projekty Bokovka a Al Trivio. Spoločnosť Bencik Culinary Group tak vykročila z hraníc hlavného mesta.. Dvojposchodová Bokovka sa teší kapacita 220 miest vo vnútri a 150 na terase, v Al Trivio sa môže naraz usadiť 100 hostí, na terase ďalších 80. Súčasťou talianskej reštaurácie je aj Little Al Trivio pre deti.
Kamila – Agátka**** Čierna Voda
♣ Hotel Kamila na Čiernej Vode zmenil meno na Agátka. Kým prvým názvom si majiteľ Slavomír Magál uctil svoju manželku, druhým po rozvode zviditeľňuje dcéru so svojou novou partnerkou. Hostia si zmenu môžu všimnúť aj prostredníctvom zmeneného obrazu, ktorý visí vo vstupnej hale.
Nicolaus extra jemná vodka
♣ Najpredávanejšia slovenská vodka s 19-percentným podielom na trhu prichádza s redizajnom štíhlej fľašky. K termocitlivej vločke – indikátore správneho vychladenia pribudol prémiovejší uzáver, harmonickejšia grafika i modernejšie „mikulášske“ logo. Novinkou samotnej výroby je filtrácia cez aktívne striebro, pričom sortiment vodiek dopĺňa pollitrová Nicolausku LIME a Nicolauska Cranberry.
Fresh Corner
♣ Čerpacie stanice spoločnosti MOL (Slovnaft) začali po Maďarsku a Srbsku prenikať do sféry ho-re-ca aj u nás. Nové predajne s kávou a občerstvením, ale aj potravinami vrátane mliečnych a pekárenských výrobkov, ponesú názov Fresh Corner. Ako pilotná sa motoristom predstavuje benzínka v Záhorskej Bystrici, nasleduje Lučenec a Vyšný Kubín.
Horský hotel Remata*** Ráztočno
♣ V hoteli Remata *** uprostred Vtáčnikovských lesov zavŕšili rekonštrukčný proces, ktorým „za pochodu“ obnovovali časť izieb a zatepľovali fasádu. Novinkou je squashovú multifunkčné ihrisko aj s oddychovou časťou a hotelová lyžiareň. Letní hostia oceňujú nerezový vyhrievaný bazén s vodnými atrakciami, na ktorých šantia deti i dospelí pod ochrannou strechou.
Slovenská barmanská asociácia
♣ Nové stanovy, voľby predsedov sekcií (východ – Milan Šefc, stred – Jana Karkušová, západ – Martin Jendreas), zrod baristického tímu pod vedením Oldřicha Holiša, nový prezident SkBA – Ján Šuchta i nový viceprezident – Ľubomír Čul. Takto vyzerá jediná organizácia s právom zastupovať Slovensko na svetových barmanských fórach po poslednej výročnej členskej schôdzi. Za generálneho sekretára na nej zvolili Tomáša Gyéna.
Medzinárodná akadémia novinárov turizmu
♣ Začiatkom leta sa Bratislava stala hostiteľom medzinárodnej Letnej akadémie mladých žurnalistov cestovného ruchu. Organizátori podujatia - Ekonomická univerzita a Svetová federácia žurnalistov turizmu FIJET - pre nich pripravili desiatky aktivít; ryžovali zlato v Hodruši-Hámroch, ochutnávali pivo vo Vyhniach, počúvali prednášky i koncerty, raftovali na Divokej Vode a osviežovali sa v Podhájskej... Prezident FIJETu Tijani Haddad a člen predstavenstva Drago Bulc odovzdali po jej skončení certifikáty novinárom z ôsmich krajín.
Sv. Ludmila**** v Skalici
♣ V hoteli Sv.Ludmila (len pred rokom premenovanom z pôvodného Patriot) slávnostne prestrihli pásku k veľkolepej zadnej záhrade s jazierkom a potokmi. Najväčšiu investíciu si vyžiadal nový most do záhrady a rozšírenie cesty pre veľké dodávky. V svadobnom altáne si už snúbenci vravia svoje „áno“, pričom romantiku neba nad hlavou umocňuje v noci aj pôsobivé osvetlenie.
Majstrovstvá „lososovania“
♣ Majstrom Slovenska vo filetovaní lososa sa na 5. ročníku súťaže spoločnosti Metro stal šéfkuchár Harley´s Preshow Peter Hudák. Na podujatí, organizovanom v rámci košického Gurmán festu, tak „vyfúkol“ výlet do Nórska vrátane návštevy lososej farmy druhému Dominikovi Balogovi, tiež z Harley´s Preshow. Tretie miesto si vyfiletoval Jozef Hromják, šéfkuchár z Double Tree by Hilton Košice.
Gastronomy Slovakia
♣ Hneď v pondelok po Gurmán Feste v Bratislave a odovzdávaní ocenení Gurmán Awards sa šéfkuchári, F&B manageri, cukrári či barmani stretnú na 2. ročníku sympózia Gastronomy Slovakia. Ako v minulom roku, ani tentoraz nebudú chýbať michelinovskí šéfkuchári so svojimi ukážkami, workshopy, prednášky o trendoch a skúsenostiach.
Footgolf v Tomášove
♣ V Art hoteli Kaštieľ ****Tomášov prestrihli pomyselnú pásku k 11-jamkovému footgolfovému ihrisku, umiestnenému v rozľahlom anglickom parku. Stali sa tak prvým hotelom, kde si hostia môžu zahrať rýchlo sa rozvíjajúci šport. Areál pokrstil ambasádor slovenského footgolfu Janko Kozák ml.
Srdiečko*** Chopok-juh
♣ Obnovená hotelová legenda bude otvorená už aj v lete. Víkendové pobyty sa začínajú 5. júna, dennú prevádzku spúšťa hotel od 26. júna. V rekonštruovanom Srdiečku*** nechýba nové wellness či služby profesionálneho animátora, ktorý povedie aktivity pre deti – od kurzu mladého záchranára až po tvorivé dielne a zábavu v Drakolande.
Metro – Víno roka
♣ Posledný májový štvrtok sa v art hoteli Kaštieľ Tomášov ovenčovali biele, červené, ružové a šumivé moky pomyselnými vavrínmi. V 11. ročníku súťaže sa stretlo 236 vín od 37 vinárov – veľkých i malých, známych i menej známych, tradičných aj nových. Grand Prix si odnieslo Rulandské modré, neskorý zber, ročník 2012 od Neco Estate Winery.
Slávnosť ruží
♣ Hudobné múzeum v Dolnej Krupej pripravuje na prvý júnový víkend už 8. ročník Slávnosti ruží, ktorým si pripomenie vášeň grófky Henriety Chotekovej. Na prelome 19. a 20. storočia rástli v tamojšom rozáriu kvety s tŕňmi až zo 6000 koreňov.
Tri studničky**** Demänovská Dolina
♣ V nízko-tatranskom hoteli Tri studničky sa pustili do projektu Kurzov varenia. V máji sa záujemcovia naučia, ako pripravovať divinu, v júni ich šéfkuchár Janko Adámik prevedie gastronómiou rýb – od nákupu cez vykostenie a kulinárske spracovanie až po práťažlivé aranžmán na tanieri.
Hotelierka roka ´14
♣ Hotelierom roka, či lepšie povedané Hotelierkou roka, sa stala včera podľa štatútu súťaže Zväzu hotelov a reštaurácií SR Ing. Katarína Malová. Generálna riaditeľka spa & wellness hotela Kaskády v Sliači-Sielnici tak zopakovala svoje víťazstvo spred štyroch rokov. Zariadenie aj vďaka jej vedeniu oslávi desiate výročie s vynikajúcimi „čiernymi“ číslami na konte.
Otváranie ustríc
♣ V 4. ročníku Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc pod hlavičkou Metro už tretí raz zvíťazil Slavomír Dic zo Starej Ľubovne. Predtým pracoval v zahraničnom ustricovom bare, takže jeho 5 minút a 17 sekúnd na otvorenie 30 ustríc neprekonali ani Francúz, Maročan, Filipínec a Malajzijčan, ktorí sa spolu s ďalšími troma Slovákmi súťaže zúčastnili.
Loft**** Bratislava
♣ V 4. ročníku Slovenskej pivovarníckej akadémie sa stala reštaurácia Fabrika bratislavského hotela Loft pivne tematickou reštauráciou roka. V tejto kategórii sa hodnotí nielen kvalita vareného piva, ale aj servis, celková gastronómia, pivná kultúra, ponuka piva a jej rôznorodosť.
Panorama**** Trenčianske Teplice
♣ V Trenčianskych Tepliciach pribudol nový hotel Panorama **** so 71 izbami. Nechýba v ňom relaxačný bazén 9x5 metrov, masáže, sauny. Reštaurácia sa orientuje na jedlá medzinárodnej kuchyne. Hotel počíta najmä s akciami do 50 ľudí, najmä pre nich je určená multifunkčáj miestnosť so zimnou záhradou.
Lomnica**** Vysoké Tatry
♣ Vyše stodvadsaťročná budova tatranského hotela Lomnica sa dožije renesancie. O dva roky by mala vďaka päťmiliónovej investícii zo zahraničia vítať prvých hostí. Keďže ide o pamiatkovo chránený objekt, nič historicky cenné sa nesmie odstrániť ani poškodiť. Zmiznú však prvky, ktoré pred tridsiatimi rokmi zošpatili pôvodnú budovu. Pribudne prístavba s materiálnym zázemím, ktoré v modernom hoteli nesmie chýbať.
McCafé bez laktózy a lepku
♣ Sieť kaviarní, patriaca pod značku McDonald´s obohatila ponuku o bezlaktózové a bezlepkové dezerty. Oboma verziami – jahodovou i mandarínkovou – vyšla v ústrety nielen dietárom, ale celkovo ľuďom, snažiacim sa o ľahšie, zdravšie stravovanie.
Kempinski River Park***** Bratislava
♣ V súvislosti s pohybmi v hoteli Kempinski River Park Bratislava v ňom už manažmentu nešéfuje Gerald Habenhauer ale Rudolf Križan. A kuchyňu už nemá „na povel“ nemecký majster varešky Björn Juhnke. Žezlo prebral Igor Čehy, ktorý už dávnejšie opustil modranský Mlyn 108.
Grand hotel Bellevue**** H.Smokovec
♣ Čóóóže je to päťdesiatkaáá..? To si 4. mája mohli zaspievať zamestnanci i hostia Grand Hotela Bellevue v Novom Smokovci. Presne polstoročie oslávil v ten deň hotel, ktorý sa preslávil aj na medzinárodnej scéne – vďaka zasadaniu NATO v roku 2010. Vtedajšia generálna riaditeľka Janka Gantnerová si pochvaľovala, že tak bezpečný a preverený hotel hosť len tak ľahko nenájde...
Bankov**** Košice
♣ V najstaršom hoteli Slovenska – košickom Bankove sa prvú májovú nedeľu krstila Trattoria. V zariadení, obklopenom lesmi, sa „vidiecka“ reštaurácia so štvorčekovanými obrusmi a rustikálnou kuchyňou zíde ako soľ. Hostia, túžiaci po zážitkovej gastronómii, si sadnú do hotelovej reštaurácie Lujza a pocestní si môžu na vlastnej koži pripomenúť alebo vyskúšať časy, keď posedenie vo výletnej reštaurácii patrilo k bežným možnostiam stravovania.
Elements Resort Šamorín-Čilistov
♣ V stohektárovom kongresovo-športovom centre Elements Resort v Šamoríne-Čilistove pribudol najvyšší kôň sveta – socha maďarského umelca Szőke Gábora Miklósa meria do výšky 8,5 m a do dĺžky 14 m. Tisíce kúskov oceli vážia 20 ton, pričom štyri pätiny hmotnosti spočívajú na jednej nohe.
shp