Horúca linka

Informatórium - udialo sa na ho-re-ca scéne

♣ Elizabeth**** Trenčín

elizabeth%20tn%20-%20wlha%20-%2016
Z 10. ročníka World Luxury Hotel Award v katarskej Dohe si trenčianska Elizabeth odniesla ocenenie v kategórii Romantic Hotel, v rámci podskupiny „regional winners“. Podľa generálneho riaditeľa Jána Svobodu je cena vyvrcholením úsilia na poli hotelového podnikania. Konkurencia šiestich stoviek nominovaných hotelov dokazuje, že aj malá krajina sa v kvalite služieb hosťovi môže porovnávať s tradičnými destináciami.

♣ M&M v Cinemax

mam%20a%20popcorn
Netradičným spojením sladkého a slaného sa už nezaoberajú len reštaurácie a ich šéfkuchári, ale aj miesta, ktoré poskytujú občerstvovacie služby len okrajovo – slovenské kiná Cinemax. Zaradili do ponuky produkt, ktorý žne v zahraničí úspechy. Ide o spojenie čokoládových bonbónov M&M a tradičnej praženej kukurice. Limitovaná edícia pod názvom „popcorn každej chuti“ vychádza z dlhodobého zamerania Mars-u na filmovú tematiku.

♣ Malvázia**** Prievaly

malvázia%20prievaly
Na Záhorí víta hostí nový 19-izbový hotel s vonkajším bazénikom, wellness procedúrami, športoviskami, konferenčnou miestnosťou, reštauráciou vrátane vínnej pivničky a s peknými zákutiami 8-hektárovho pozemku. Areál vznikol rekultiváciou rašeliniska, ktorá sa začala pred deviatimi rokmi. Nechýba v ňom gril s posedením, zeleninová záhrada, bylinkové záhony či rybník s mostíkom.

♣ Systém kvality

system%20kvality
Ministerstvo dopravy spustilo Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, inšpirovaný nemeckým ServiceQualität Deutschland. V okresoch pôsobia regionálni koordinátori, ktorí hotelom, reštauráciám, kúpaliskám a aquaparkom, lyžiarskym strediskám, informačným centrám a sprievodcom pomôžu prihlásiť sa o certifikát prvého alebo druhého stupňa.

♣ Gastronomy Slovakia
V 3. ročníku ho-re-ca sympózia (17. októbra) sa predstavia aj michelinovskí šéfkuchári z Nórska, Belgicka, Španielska a Rakúska. Témy pre majstrov varešky či somelierov a baristov budú tentoraz v bratislavskej Refinerry Gallery dopĺňať aj témy pre manažment reštaurácií.

Galicia Nueva**** Halič

galicia%20nueva%20ext
♣ V srdci Novohradu otvorila spoločnosť IMET zámocký hotel. Nákladnou rekonštrukciou budovy, ktorej korene siahajú do 12. storočia, vybudovala zariadenie s 50 izbami, wellness, reštauráciou a terasou na streche. V hoteli nechýba svadobná kaplnka, zámocká dvorana, fitnes ani konferenčné priestory pre 250 (pri kinosedení 400) hostí.

Vedenie SACR
♣ Po výmene ministra rezortu dopravy, kam patrí aj oblasť turizmu, prišlo aj k zmenám na poste generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Vstal z nej Igor Donoval, ktorý tak vlastne riadil agentúru len niekoľko mesiacov. Nový gr Marián Bujna ju povedie do úspešného výberového konania. Reči o nezávislosti SACR voči politike tak ostali opäť jalové.

Flamender Bratislava

flamender%20mesto
♣ Dobrú poctivú gastronómiu v Starom meste posilnil koncept Flamender, ktorý sa už predtým udomácnil aj v OC Polus. V réžii executive chefa Petra Petráša sa zameriava na mix slovenskej, prešporskej a rakúsko-uhorskej kuchyne. Od iných prevádzok sa odlišuje aj zviditeľňovaním slovenských producentov, ktorí stoja za dodávkami mäsa, syrov a vína.

Alžbeta*** Bardejovské Kúpele

alžbeta%20b_kúpele
♣ Dvojposchodový hotel – pod pôvodným názvom Deák – stojí v Bardejovských Kúpeľoch od 19. storočia a naposledy ho rekonštruovali pred 50 rokmi. Terajšia obnova stála 1,95 milióna eur. buVďaka nej pribudlo v kúpeľnom dome 26 lôžok, nová recepcia, pamätná izba cisárovnej Sissi, luxusný apartmán a výťah; chýba len vlastná reštaurácia. Zároveň tak investor mohol preradiť Alžbetu medzi hotely a na fasádu jej dal nainštalovať tri hviezdičky.

Villa Plaza**** Prešov

villa%20plaza%20prešov
Na východe Slovenska pribudol boutique hotel Villa Plaza, ktorým sa exotické kúpalisko Plaza Beach s palmami, slanou vodou a mediteránskou reštauráciou dotvorilo na kompletný rezort. Vznikol postupne z bývalého futbalového klubu s krčmou a kolkárňou. Najprv v podobe dvojlagúnového a detského bazéna, ku ktorému o tri roky pribudol plavecký bazén s majákom a pizzeriou, neskôr reštaurácia a teraz sme aj hotel butikového typu.

Eko-šport hotel Björnson***

bjornsonka%20ext
Pred letnou sezónou naplno ožila aj legenda Demänovskej Doliny – chata Björnson. Po kompletnej rekonštrukcii síce získala nový prívlastok, štýl horskej drevenice však zostal. Zmenilo sa nielen technické zázemie, ale v areáli pribudol aj „hostel pre mladých“ a Villa, ktorá sa prenajíma ako celok. Deti ocenia detské ihrisko i spoločenskú miestnosť s hrami, dospelí môžu využiť exteriérovú saunu s fínskymi kúpacími kaďami či altánok s grilom, kde si pripravujú vlastné dobroty.

Bistro Dobrý deň Kežmarok

bistro%20dobrý%20deň%20kk
Jednoduchým, zdvorilým pozdravom na fasáde víta hostí nová reštaurácai v historickom centre Kežmarku. Podľa šéfkuchára Janka Dudáša ide o zariadenie rodinného typu s domácou kuchyňou z čerstvých surovín – jedlá svetovej úrovne za prijateľné ceny. Podnik sa prostredníctvom skúseného baristu usiluje nielen o výborné espresso, ale aj o nové metódy prípravy kávy.

Hotelier roka ˇ15
Ȏsmym Hotelierom roka – v súťaži členských zariadení Zväzu hotelov a reštaurácií SR - sa stal Ján Svoboda za dobré ekonomické výsledky hotela Elizabeth v Trenčíne. Viedol ho od jeho otvorenia v roku 2012. V minulom roku prevzal v pozícii konateľa Synot Gastro Slovakia aj riadenie ďalších aktivít spoločnosti.

Generálny riaditeľ SACR
Za novú „hlavu“ prezentácie slovenského turizmu vymenoval minister dopravy Igora Donovala. Tentoraz ide o človeka, ktorý prednosti i slabé stránky marketingu brandže cestovného ruchu pozná veľmi dobre; v agentúre pracuje už 11 rokov. Naposledy sa venoval analýzam a tvorbe produktov CR. V rozhovore pre Trend sľúbil, že chce zlepšiť komunikáciu s OCR a koordináciu aktivít v oblasti strategického destinačného manažmentu.

Liptovský dvor****
V treťom charitatívnom súboji apartmánového domu v Liptovskom Jáne sa v sobotu 14, mája „pobije“ domáci šéfkuchár Miroslav Gemzický s Michalom Škorecom z bánoveckej reštaurácie Diva. Hostia večera budú za jednotlivé jedlá z oboch päťchodových anonymných menu platiť toľko, čo sami uznajú za vhodné. Peniaze z pomyselného klobúku Liptovského dvora poputujú na detskú onkológiu do Banskej Bystrice, zatiaľ čo Diva venuje tie svoje handicapovanému Markovi Zacharovi z Bánoviec nad Bebravou.

Rudolfinum

rudolfinum%20ba
Novým prírastkom nestále sa rozširujúcej scény pivární sa stalo bratislavské Rudolfinum. Ako napovedá názov, čapovať v ňom budú české moky z kráľovského pivovaru Krušovice. Pri jeho zrode sa tvorcovia inšpirovali českým „geometrickým“ kubizmom, vidno ho v interiéri, krígloch aj logu. Pri každom stole je zasunutá červená stolička, symbolizujúca kráľa.

Česká štatistika CR
V štatistike pasívnej českej turistiky dominuje Slovensko. S nárastom 75 percent (zo 487 tisíc na 837 tisíc hostí) sa naša krajina stala turistickým cieľom číslo jeden. Udialo sa to predovšetkým na úkor tradičného rekordéra – Chorvátska. Úbytok českých turistov však zaznamenalo aj Taliansko, Grécko, Rakúsko, Egypt (prepad o 37 percent) či Tunisko (prepad o polovicu).

Trend TOP hotely a reštaurácie
Napriek tomu, že bedecker v tlačenej forme už zopár rokov nevychádza, anonymné hodnotenie hotelov a reštaurácii, inšpirované pravidlami Gault Millau, prebieha aj naďalej. Inak to nebolo ani v tomto roku; ocenenia za umiestnenie medzi slovenskou hotelovou, reštauračnou, šéfkuchárskou či somelierskou špičkou si víťazi odniesli z nedávnej konferencie pre horeca manažment na Donovaloch.

Gino Park Palace***** Orlové

park%20orlové 
Názov novootvoreného hotela v Kaštieli Orlové na okraji Považskej Bystrice nenechá nikoho na pochybách, že má čosi spoločné s Gino Parkom v Bešeňovej. Priesečník oboch odlišných aktivít leží v osobe gruzínskeho majiteľa Nodari Gorgadzeho. Hotel ponúka 50 izieb v troch kategóriách, reštauráciu Kolchury, vináreň Bakchus, niekoľko salónikov i wellness centrum. Na obnovu čaká aj zdevastovaný park, ktorý má byť otvorený aj pre verejnosť.

Twix a Tchibo

twix%20a%20tchibo
Spoločnosť Wrigleys a kávová sieť Tchibo sa gastronomicky spojili do nového kávového rituálu, podporeného aj súťažou o zaujímavé ceny. Priemerný Slovák totiž vypije vyše 5 kg kávy, radšej zemitej horkej chuti než kyslej. Tá si podľa brand manažérky značky Twix Jaroslavy Kapitánovej priam vyžaduje vyváženie sladkosťou, čo vedia a praktizujú aj mnohé kaviarne. Niektoré už vplyvom kampane aj známou tyčinkou z čokolády, karamelu a sušienok.

Best Western

belassi%20bojnice
Po zmenách v európskej štruktúre najväčšej svetovej hotelovej siete Best Western a zmene vypočítavania poplatkov v nej zo slovenských hotelov ostal len hotel Bellassi v Bojniciach. Ten môže naďalej používať označenie Best Western Plus.

Panel od Chefs of Ireland

r_pekný%20írsko%20´16%203
Na prestížnej súťaži v Dubline skončili šéfkuchár žilinského hotela Villa Nečas Roman Pekný a kuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach Martin Hoferica v striebornom pásme. Bojovali (a varili) v najobsadenejšej kategórii – príprave národného „irish lamb“. Porotu zloženú zo špičkových profesionálov nadchli ich jahňacie kotletky v kôrke z ľanových semienok, podávané na zemiakovo-vanikovom ragú, tekvicovej pene a sufleé z tmavého chleba zo sedanom.

Hotel pod Lipou****

hotel%20pod%20lipou%2016
Od 1. februára sa môžu hostia ubytovávať v novom 50-posteľovom zariadení vo vinohradníckej oblasti Modra-Harmónia; hlási sa k štýlu boutique . Jeho riaditeľ Igor Gondár hovorí o ňom ako o prvej etape väčšieho projektu. Kongresový a wellness rezort s 200 posteľami, priestormi pre 450 hostí, vonkajším i vnútorným bazénom, športoviskami, jazierkom, vlastným pivovarom a malou železničkou by mal stáť do konca roka 2017

Region Tatry Travel
Región Vysoké Tatry sa stal prvou oblastnou organizáciou s vlastnou cestovnou kanceláriou. Jej hlavnou úlohou bude tvorba produktových a pobytových balíkov, vyjednávanie čo najlepších podmienok s obchodnými partnermi a zahraničnými CK pre všetkých členov Regiónu Vysoké Tatry. V prvom roku pôsobenia sa zameria na hostí z Veľkej Británie a Izrael.

Vienna House

vienna%20house%20logo
Rakúska sieť Vienna International, pôsobiaca v deviatich európskych krajinách vrátane Slovenska, sa mení k 1. februáru na Vienna House. Zmena, ktorá sa udiala v súvislosti so zmenou na poste CEO, má prispieť k ucelenejšej filozofii a upevneniu vzťahu medzi hotelom a hosťom. V sieti sa utvárajú štyri línie – Vienna House easy, Vienna House, andel´s by Vienna House a angelo by Vienna House.

Alexander**** Bardejovské Kúpele

alexander%20bardejovské%20kúpele
Nový štvorhviezdičkový hotel za 5,6 mil. € vznikol prestavbou hotela Minerál, ktorý Bardejovské kúpele odkúpili od banky. Meno dostal po ruskom cárovi Alexandrovi I., ktorý tam v roku 1821 údajne povedal: „Tu žiť a zomrieť.“ Manažment počíta, že názov pritiahne aj ruskú klientelu, aby obsadzovala niektoré zo 150 lôžok. Konferenčná kapacita je 300 miest.

X-Bionic© Sphere
Športový areál Elements Resort v Šamoríne, v rámci ktorého začína pôsobiť na hotelovom trhu aj zariadenie s 1150 lôžkami (v kategórii ** až po *****), mení svoj názov. Po spojení s výrobcom športového oblečenia X-Bionic sa s úderom silvestrovsko-novoročnej polnoci oficiálne volá X-Bionic© Sphere.

Sorea Marmot**

sorea%20marmot
Po kompletnej vonkajšej úprave a rekonštrukcii si bývalý hotel Sorea Ján Šverma v Demänovskej Doline ponecháva dve hviezdy a prevádzku len počas zimnej sezóny. Z doplnkových služieb ponúka saunu, masáže, stolný tenis, stolný futbal, biliard, detský kútik. Hosťom slúži požičovňa lyží, ski servis a odvoz k zjazdovkám. Obnovený hotel dostal názov v duchu filozofie pomenovávania zariadení podľa miestnych prírodných zvláštností. V tomto prípade ide o svišťa vrchovského tatranského „marmota marmota“ – endemického zvieratka.

Wagamama Bratislava

wagamama%20ba
Britský vyše dvadsaťročný koncept reštaurácií s japonskou kuchyňou a front cooking, rozšírený po celom svete, otvoril v bratislavskej Eurovei prvú slovenskú prevádzku. Kuchyňu v nej riadi Peter Velíšek, ktorý doteraz pracoval ako sous cgef v londýnskej Wagamama. Kontrakt pre strednú Európu získala Medusa Group Petra Štecku; postupne otvorí ďalších 5 reštaurácií v Čechách a 7 v Rakúsku.

Letecká linka Varšava-Poprad
♣ O
nárast hostí z Poľska sa postará utorková letecká linka Varšava-Poprad, ktorá nasleduje rok po úspešnom spojení miest Poprad a Riga. Nahradil sa nimi výpadok dovolenkárov z Ruska a Ukrajiny. Dvakrát do týždňa privezie turistov aj PKS Polonius, ktorý pravidelné autobusové spojenie Varšava-Liptovský Mikuláš spúšťa 18. decembra.

Crowne Plaza**** a Kempinski*****

crowne%20plaza
Napriek jednaniam o predaji bratislavského štvorhviezdičkového a tatranského päťhviezdičkového hotela z portfólia Best Hotel Properties, sa zatiaľ situácia nemení. Aj keď mandát akcionárov hovoril o uskutočnení transakcie do konca roku 2015, podľa PR manažérky Kataríny Lettrichovej zatiaľ slovenské hotely nik nekúpil. „Portfólio BHP ostáva nezmenené.“

Čo sa udialo v roku 2015

Jasná Nízke Tatry
♣ V 3. ročníku World Ski Awards sa stala najlepším slovenským lyžiarskym strediskom. Ocenenie totiž v tomto roku rozšírili aj o Slovensko, Bulharsko a Česko; každá krajina má spomedzi 24 ocenených svojho predstaviteľa. V rakúskom Kitzbühel – ktorý sa stal aj svetovým top strediskom - si cenu prevzal riaditeľ Jasnej Matej Hulej.

Tchibo Slovensko

tchibo%20-%20krtko,%20makrónka

♣ Tak ako sa v reštauráciách menia lístky podľa sezóny, aj v predajniach Tchibo vyznávajú letnú a zimnú ponuku kávových nápojov. K slovu sa uprostred jesene dostávajú ťažšie chute, ktoré zohrejú ba dokonca aj zasýtia. Z minulého roka sa znovu objavuje v ponuke rekordne žiadaný Café slaný karamel, novinkami sú Café krtko s príchuťou tonka, Café pistácia a Café jahodová makrónka.

Hotelová akadémia L. Mikuláš

halm%20130_výročie
♣ Slávnostnou akadémiou si „pripila“ na svoje 130. narodeniny - založenie Mestskej učňovskej priemyselnej školy, prvej odbornej školy v regióne. Dlhoročná riaditeľka Ing. Katarína Uličná priviedla školu medzi slovenskú špičku s vlastnými pracoviskami praktického vyučovania a pracoviskami na pôde renomovaných zamestnávateľov Liptova, Vysokých Tatier i v Prahe. Jej najlepší žiaci praxujú aj v Nemecku, Francúzsku, vo Švajčiarsku, Taliansku a v ČR. Z rúk župana prevzala ocenenie Littera memorialles a od primátora mesta pamätnú medailu.

Mc Donald´s SK

mcd_maestro%20ostiepok%20(2) 

♣ K 20. výročiu vstupu na tunajší trh začala dvadsiatka reštaurácií v 12 mestách ponúkať Maestro oštiepok a fritované kúsky údeného oštiepku Reagovali nimi na fakt, že Slováci omnoho radšej než susedné národy siahajú po novinkách a limitovaných ponukách. Svoje skúsenosti opierajú o doterajšie 559- miliónové hrubé tržby. Syráreň Liptov sa tak po Farme Majcichov a Slovatys-e stala tretím dodávateľom slovenských surovín.

Liptovská hviezda

liptovská%20hviezda

♣ V treťom ročníku súťaže sa o tri, dve či jednu hviezdičku bude usilovať dvadsať vybraných ubytovacích zariadení. Porota v zložení - riaditeľka hotela Tri studničky Iveta Chovanová, majiteľ penziónu Drak Martin Metzenauer a Peter Bačkor z Koliby u dobrého pastiera bude do 10. decembra neohlásene hodnotiť prácu recepcie, reštauráciu na a la card, raňajkovú rštauráciu, ubytovací úsek i samotnú prezentáciu zariadenia.

Metro – Dobrý podnikateľ ´15

metro%20-%20dobýr%20podn%2015%20h

♣ Z druhého ročníka súťaže filantropicky zmýšľajúcich podnikateľov vyšiel ako víťaz Štefan Földes. Jeho firmu F & K v Komárne poznajú všetci milovníci chutného chleba, pečiva a koláčov, dokonca aj z radov ľudí zo sociálne slabých vrstiev alebo bez domova. Medzi odborníkmi je známa vavrínmi v medzinárodnej súťaži Bratislavský rožok.

Vapiano

vapiano_1

♣ Na slovenský a český trh prichádza sieť reštaurácií s čerstvými a rýchlymi talianskymi jedlami, ktorá od roku 2002 otvorila už 160 prevádzok v 31 krajinách piatich kontinentov. Pre obe krajiny podpísala zmluvu so spoločnosťou Bencik Culinary Group, ktorá sa vo svojich prevádzkach tiež zaoberá talianskou kuchyňou.

Eco friendly Dália**** Košice

dália%20-%20elektrostanica

♣ Jediný certifikovaný ekologický hotel na Slovensku si na „svojej pôde“ nechal nedávno nainštalovať verejne prístupnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Stala sa tak prvou hotelovou na východnom Slovensku. Podľa spolumajiteľa Rastislava Amricha (na obr.) bude Dália poskytovať svojim hosťom službu nabíjania zadarmo.

Diageo World Class 15

diageo%2015%20fnavrátil

♣ Na svetovej súťaži barmanov v Kapskom meste sa Filipovi Navrátilovi z Loby baru v Košiciach podarilo získať prvú cenu v jednej z piatich disciplín s názvom Street Food Jam. Išlo v nej o párovanie rumu Zacapa a vodky Ketel One s jedlami od talianskeho šéfkuchára Luca Castiglioneho. Je to prvé ocenenie, ktoré sa našej krajine ušlo v tejto súťaži.

Diva Bánovce nad Bebravou

diva%20bánovce

♣ Oživiť gastronomicky mŕtvy kraj sa rozhodol šéfkuchár Michal Škorec, keď v pozícii spolumajiteľa otvoril pred rokom bánoveckú reštauráciu Diva. Nedávno prevzal aj vedenie kuchyne, takže hostia ho už budú vídať aj „na pľaci“ nesúc k nim klasické jedlá v modernom prevedení.

Bencik Culinary Group

al%20trivio%20trnava

♣ V novom City Arena Trnava našli miesto aj projekty Bokovka a Al Trivio. Spoločnosť Bencik Culinary Group tak vykročila z hraníc hlavného mesta.. Dvojposchodová Bokovka sa teší kapacita 220 miest vo vnútri a 150 na terase, v Al Trivio sa môže naraz usadiť 100 hostí, na terase ďalších 80. Súčasťou talianskej reštaurácie je aj Little Al Trivio pre deti.

Kamila – Agátka**** Čierna Voda
♣ Hotel Kamila na Čiernej Vode zmenil meno na Agátka. Kým prvým názvom si majiteľ Slavomír Magál uctil svoju manželku, druhým po rozvode zviditeľňuje dcéru so svojou novou partnerkou. Hostia si zmenu môžu všimnúť aj prostredníctvom zmeneného obrazu, ktorý visí vo vstupnej hale.

Nicolaus extra jemná vodka

st%20nicolaus%20vodka%20redizajn

♣ Najpredávanejšia slovenská vodka s 19-percentným podielom na trhu prichádza s redizajnom štíhlej fľašky. K termocitlivej vločke – indikátore správneho vychladenia pribudol prémiovejší uzáver, harmonickejšia grafika i modernejšie „mikulášske“ logo. Novinkou samotnej výroby je filtrácia cez aktívne striebro, pričom sortiment vodiek dopĺňa pollitrová Nicolausku LIME a Nicolauska Cranberry.

Fresh Corner

fresh%20corner

♣ Čerpacie stanice spoločnosti MOL (Slovnaft) začali po Maďarsku a Srbsku prenikať do sféry ho-re-ca aj u nás. Nové predajne s kávou a občerstvením, ale aj potravinami vrátane mliečnych a pekárenských výrobkov, ponesú názov Fresh Corner. Ako pilotná sa motoristom predstavuje benzínka v Záhorskej Bystrici, nasleduje Lučenec a Vyšný Kubín.

Horský hotel Remata*** Ráztočno

remata%20bazén

♣ V hoteli Remata *** uprostred Vtáčnikovských lesov zavŕšili rekonštrukčný proces, ktorým „za pochodu“ obnovovali časť izieb a zatepľovali fasádu. Novinkou je squashovú multifunkčné ihrisko aj s oddychovou časťou a hotelová lyžiareň. Letní hostia oceňujú nerezový vyhrievaný bazén s vodnými atrakciami, na ktorých šantia deti i dospelí pod ochrannou strechou.

Slovenská barmanská asociácia

skba%20nové%20vedenie

♣ Nové stanovy, voľby predsedov sekcií (východ – Milan Šefc, stred – Jana Karkušová, západ – Martin Jendreas), zrod baristického tímu pod vedením Oldřicha Holiša, nový prezident SkBA – Ján Šuchta i nový viceprezident – Ľubomír Čul. Takto vyzerá jediná organizácia s právom zastupovať Slovensko na svetových barmanských fórach po poslednej výročnej členskej schôdzi. Za generálneho sekretára na nej zvolili Tomáša Gyéna.

Medzinárodná akadémia novinárov turizmu
♣ Začiatkom leta sa Bratislava stala hostiteľom medzinárodnej Letnej akadémie mladých žurnalistov cestovného ruchu. Organizátori podujatia - Ekonomická univerzita a Svetová federácia žurnalistov turizmu FIJET - pre nich pripravili desiatky aktivít; ryžovali zlato v Hodruši-Hámroch, ochutnávali pivo vo Vyhniach, počúvali prednášky i koncerty, raftovali na Divokej Vode a osviežovali sa v Podhájskej... Prezident FIJETu Tijani Haddad a člen predstavenstva Drago Bulc odovzdali po jej skončení certifikáty novinárom z ôsmich krajín.

Sv. Ludmila**** v Skalici

sv

♣ V hoteli Sv.Ludmila (len pred rokom premenovanom z pôvodného Patriot) slávnostne prestrihli pásku k veľkolepej zadnej záhrade s jazierkom a potokmi. Najväčšiu investíciu si vyžiadal nový most do záhrady a rozšírenie cesty pre veľké dodávky. V svadobnom altáne si už snúbenci vravia svoje „áno“, pričom romantiku neba nad hlavou umocňuje v noci aj pôsobivé osvetlenie.

Majstrovstvá „lososovania“

metro%20-%20filetovanie%20lososa%2015

♣ Majstrom Slovenska vo filetovaní lososa sa na 5. ročníku súťaže spoločnosti Metro stal šéfkuchár Harley´s Preshow Peter Hudák. Na podujatí, organizovanom v rámci košického Gurmán festu, tak „vyfúkol“ výlet do Nórska vrátane návštevy lososej farmy druhému Dominikovi Balogovi, tiež z Harley´s Preshow. Tretie miesto si vyfiletoval Jozef Hromják, šéfkuchár z Double Tree by Hilton Košice.

Gastronomy Slovakia
♣ Hneď v pondelok po Gurmán Feste v Bratislave a odovzdávaní ocenení Gurmán Awards sa šéfkuchári, F&B manageri, cukrári či barmani stretnú na 2. ročníku sympózia Gastronomy Slovakia. Ako v minulom roku, ani tentoraz nebudú chýbať michelinovskí šéfkuchári so svojimi ukážkami, workshopy, prednášky o trendoch a skúsenostiach.
Footgolf v Tomášove

kaštieľ%20tomášov%20fg

♣ V Art hoteli Kaštieľ ****Tomášov prestrihli pomyselnú pásku k 11-jamkovému footgolfovému ihrisku, umiestnenému v rozľahlom anglickom parku. Stali sa tak prvým hotelom, kde si hostia môžu zahrať rýchlo sa rozvíjajúci šport. Areál pokrstil ambasádor slovenského footgolfu Janko Kozák ml.

Srdiečko*** Chopok-juh

srdiečko%20n_tatry%20int

♣ Obnovená hotelová legenda bude otvorená už aj v lete. Víkendové pobyty sa začínajú 5. júna, dennú prevádzku spúšťa hotel od 26. júna. V rekonštruovanom Srdiečku*** nechýba nové wellness či služby profesionálneho animátora, ktorý povedie aktivity pre deti – od kurzu mladého záchranára až po tvorivé dielne a zábavu v Drakolande.

Metro – Víno roka
♣ Posledný májový štvrtok sa v art hoteli Kaštieľ Tomášov ovenčovali biele, červené, ružové a šumivé moky pomyselnými vavrínmi. V 11. ročníku súťaže sa stretlo 236 vín od 37 vinárov – veľkých i malých, známych i menej známych, tradičných aj nových. Grand Prix si odnieslo Rulandské modré, neskorý zber, ročník 2012 od Neco Estate Winery.

Slávnosť ruží
♣ Hudobné múzeum v Dolnej Krupej pripravuje na prvý júnový víkend už 8. ročník Slávnosti ruží, ktorým si pripomenie vášeň grófky Henriety Chotekovej. Na prelome 19. a 20. storočia rástli v tamojšom rozáriu kvety s tŕňmi až zo 6000 koreňov.

Tri studničky**** Demänovská Dolina
♣ V nízko-tatranskom hoteli Tri studničky sa pustili do projektu Kurzov varenia. V máji sa záujemcovia naučia, ako pripravovať divinu, v júni ich šéfkuchár Janko Adámik prevedie gastronómiou rýb – od nákupu cez vykostenie a kulinárske spracovanie až po práťažlivé aranžmán na tanieri.

Hotelierka roka ´14
♣ Hotelierom roka, či lepšie povedané Hotelierkou roka, sa stala včera podľa štatútu súťaže Zväzu hotelov a reštaurácií SR Ing. Katarína Malová. Generálna riaditeľka spa & wellness hotela Kaskády v Sliači-Sielnici tak zopakovala svoje víťazstvo spred štyroch rokov. Zariadenie aj vďaka jej vedeniu oslávi desiate výročie s vynikajúcimi „čiernymi“ číslami na konte.

Otváranie ustríc

ustrice%20msr%2015

♣ V 4. ročníku Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc pod hlavičkou Metro už tretí raz zvíťazil Slavomír Dic zo Starej Ľubovne. Predtým pracoval v zahraničnom ustricovom bare, takže jeho 5 minút a 17 sekúnd na otvorenie 30 ustríc neprekonali ani Francúz, Maročan, Filipínec a Malajzijčan, ktorí sa spolu s ďalšími troma Slovákmi súťaže zúčastnili.

Loft**** Bratislava
♣ V 4. ročníku Slovenskej pivovarníckej akadémie sa stala reštaurácia Fabrika bratislavského hotela Loft pivne tematickou reštauráciou roka. V tejto kategórii sa hodnotí nielen kvalita vareného piva, ale aj servis, celková gastronómia, pivná kultúra, ponuka piva a jej rôznorodosť.

Panorama**** Trenčianske Teplice

panorama%20trt

♣ V Trenčianskych Tepliciach pribudol nový hotel Panorama **** so 71 izbami. Nechýba v ňom relaxačný bazén 9x5 metrov, masáže, sauny. Reštaurácia sa orientuje na jedlá medzinárodnej kuchyne. Hotel počíta najmä s akciami do 50 ľudí, najmä pre nich je určená multifunkčáj miestnosť so zimnou záhradou.

Lomnica**** Vysoké Tatry
♣ Vyše stodvadsaťročná budova tatranského hotela Lomnica sa dožije renesancie. O dva roky by mala vďaka päťmiliónovej investícii zo zahraničia vítať prvých hostí. Keďže ide o pamiatkovo chránený objekt, nič historicky cenné sa nesmie odstrániť ani poškodiť. Zmiznú však prvky, ktoré pred tridsiatimi rokmi zošpatili pôvodnú budovu. Pribudne prístavba s materiálnym zázemím, ktoré v modernom hoteli nesmie chýbať.

McCafé bez laktózy a lepku

mcdonald´s%20koláčik

♣ Sieť kaviarní, patriaca pod značku McDonald´s obohatila ponuku o bezlaktózové a bezlepkové dezerty. Oboma verziami – jahodovou i mandarínkovou – vyšla v ústrety nielen dietárom, ale celkovo ľuďom, snažiacim sa o ľahšie, zdravšie stravovanie.

Kempinski River Park***** Bratislava
♣ V súvislosti s pohybmi v hoteli Kempinski River Park Bratislava v ňom už manažmentu nešéfuje Gerald Habenhauer ale Rudolf Križan. A kuchyňu už nemá „na povel“ nemecký majster varešky Björn Juhnke. Žezlo prebral Igor Čehy, ktorý už dávnejšie opustil modranský Mlyn 108.

Grand hotel Bellevue**** H.Smokovec

bellevue%20h

♣ Čóóóže je to päťdesiatkaáá..? To si 4. mája mohli zaspievať zamestnanci i hostia Grand Hotela Bellevue v Novom Smokovci. Presne polstoročie oslávil v ten deň hotel, ktorý sa preslávil aj na medzinárodnej scéne – vďaka zasadaniu NATO v roku 2010. Vtedajšia generálna riaditeľka Janka Gantnerová si pochvaľovala, že tak bezpečný a preverený hotel hosť len tak ľahko nenájde...

Bankov**** Košice

bankov%20trattoria

♣ V najstaršom hoteli Slovenska – košickom Bankove sa prvú májovú nedeľu krstila Trattoria. V zariadení, obklopenom lesmi, sa „vidiecka“ reštaurácia so štvorčekovanými obrusmi a rustikálnou kuchyňou zíde ako soľ. Hostia, túžiaci po zážitkovej gastronómii, si sadnú do hotelovej reštaurácie Lujza a pocestní si môžu na vlastnej koži pripomenúť alebo vyskúšať časy, keď posedenie vo výletnej reštaurácii patrilo k bežným možnostiam stravovania.

Elements Resort Šamorín-Čilistov

elements%20resort%20kôň

♣ V stohektárovom kongresovo-športovom centre Elements Resort v Šamoríne-Čilistove pribudol najvyšší kôň sveta – socha maďarského umelca Szőke Gábora Miklósa meria do výšky 8,5 m a do dĺžky 14 m. Tisíce kúskov oceli vážia 20 ton, pričom štyri pätiny hmotnosti spočívajú na jednej nohe.

shp

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Svadobná sezóna v plnom prúde; čo môže hoteliera zaskočiť?

 Podľa hotelových štatistík sa na Slovensku oslavuje čoraz viac svadieb. Preto sa aj mnohé 

 svadba%205 hotely vyslovene zameriavajú na prípravu svadobných hostín alebo malých svadobných pohostení. Kým kedysi to však znamenalo hodiť tanier o zem, podať neveste do ruky metlu, naservírovať obligátne jedlá a potom už len privolať taxíky, dnes ide často o svadby „na kľúč“ vrátane obradu, fotografovania, odčepčenia a

 / Čítať viac

Nezabúdate na dobre zamierené internetové promo ?

Množstvo hotelového merkantilu či ponúk v miestnych inzertných novinách, hodiny strávené nad sloganmi a grafikou... a efekt ako Janko Hraško. Nuž a lepšie to už asi nebude. Z prieskumu SACR, ktorého sa od leta do jesene zúčastnilo 2 426 respondentov, totiž vyplýva, že starým informačných nosičom odzváňa(ak už neodzvonilo).
Až 83 percent Slovákov označilo za hlavný zdroj informácií pri výbere dovolenky internet. Nasledujú odporúčania známych a recenzie (41 %), televízia (14 %), katalógy cestovných

 / Čítať viac

Aj vy sa hodnotíte lepšie než vaši hostia?

Len 19 percent slovenských zákazníkov hodnotí personál ubytovacích zariadení na „výbornú“, gastronómii dáva takúto známku 22 percent. Ale až 76 percent hotelov si za personál udelil najvyššiu známku a za gastronómiu 61 percent. Z prieskumu spoločnosti Creative Web, ktorá prevádzkuje aj portál ZlavaDna.sk, jasne vyplynulo, že hotelieri sa vidia lepšie, než ich hodnotia hostia. To platí vo všetkých kritériách – v hodnotení wellness, interiéru, informovanosti aj vybavenosti pre rodiny. Napríklad, až 45 percent hotelových manažérov sa považuje za ideálne miesto pre rodiny s deťmi,

 / Čítať viac

Informatórium

♣ OOCR Šariš – Bardejov

svidník

Atraktivitu a turistickú ponuku regiónu rozšírilo mesto Svidník, ktoré sa stalo jeho najnovším členom. Záujemcom ponúka nielen možnosti zábavy, športu, cyklistiky či pešej turistiky v Nízkych Beskydách, ale aj zaujímavosti pre fanúšikov ornitológie aj vojnovej tematiky. Na svoje si prídu vďaka povodiu Ondavy, Vojenskému múzeu či Pamätníku na Dukle, Svidník však láka do vodného sveta Aquarurthenia, skanzenu ľudovej architektúry, do 11 drevených chrámov, na festivaly a podujatia rusínskej kultúry,

♣ Gurmán Awards ´17

gurmán%20awards%2017

Top-šéfkuchárom roka sa stal Lukáš Hesko, dnes už „odídený“ z bratislavského Fach-u, na päty mu postúpali Michal Konrád z Fou Zoo a Marián Filo zo Chaetau Čereňany, ktorý získal aj cenu „hospitality“ za starostlivosť o hosťa. Hotel Matyšák si vybojoval titul „hotelová reštaurácia roka“, Fou Zoo je najlepšou prémiovou a dunajskostredská Villa Rosa tematickou reštauráciou. Ako vinárstvo roka bodovalo Víno Matyšák, naj-someliérom sa stal Dominik Baránek zo Savoy London. Za doterajšie činy na poli gastronómie ocenil Gurmán na Slovensku Gaba Kocáka.

Wellness hotel**** Patince

kubánsky%20víkend

Druhú júlovú sobotu sa hotel pokúsi o dosiahnutie slovenského rekordu - v počte tancujúcich žien s natáčkami vo vlasoch. Do rytmu im k tomu budú znieť veselé kubánske rytmy, pretože už tretí raz tam – pod záštitou veľvyslankyne Kuby na Slovensku – pozývajú hostí na populárny Kubánsky víkend. 

Hotel Dukla Bardejovské kúpele

Od architektonickej štúdie k rekonštrukcii pomaly (ale isto) prikročí manažment slávnych východoslovenských kúpeľov. Po vynovení hotela Alžbeta a Alexander je na rade hotel Sczéchenyi zo začiatku 20 storočia, neskôr premenovaný na Sláviu a potom na Duklu. Pripravená je aj štúdia na vybudovanie golfového areálu.

Zväz hotelov a reštaurácií SR

t_ondrčka

Dobrovoľné združenie, ktoré v budúcom roku oslávi štvrťstoročnicu, možno chytí druhý dych. Z Valného zhromaždenia, spojeného s voľbami, totiž vzišiel nový prezident – Ing. Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín v Bratislave. Pomáhať mu budú aj nové tváre v Predstavenstve – Michal Petráš z hotela Senec, Rastislav Amrich z hotela Dalia v Košiciach, Lukáš Egreši z TMR a Ján Svoboda z hotela Elizabeth v Trenčíne.

Dunajský fond    

Z darov Slovnaftu, VÚB, Green Foundation, rodiny Kúšikovcov a P. Kurhajca podporí 55 400 eurami 8 žiadateľov. Pôjde o aktivity na oživenie okolia Dunaja - nástupné mólo pri sútoku Váhu a Dunaja v Komárne, móla a odpočívadlá návštevníkov Malého Dunaja, virtuálne prepojenia nábreží v Bratislave, nástupné pontóny na vodnej ploche Veľký Zemník, cyklotrasu pri Malom Dunaji, prístup k vode pre bezprekážkové nalodenie pri Zálesí, turistického sprievodcu do mobilov na báze GPS a dokumentáciu pre stavbu nástupných rámp pre vodákov.

Sedin Golf Resort Veľké Úľany  

sedin%20golf%20rešt%202

Uprostred luhov Malého Dunaja vyrástlo 18-jamkové  ihrisko s par 73 a dĺžkou 7 km. Nechýba v ňom lesnatá i linksová časť, voda, driving range, cvičné plochy a 2-jamková akadémia. Na svoje si však neprídu len golfisti, ale aj gurmáni. Reštauráciu, otvorenú pre verejnosť, vedie šéfkuchár so zahraničnými skúsenosťami Pavol Šebest. Jej filozofiou je moderná kuchyňa, založená na kvalitných surovinách zo Slovenska i zo zahraničia.

Wellness hotel Kontakt**** S.Lesná  

kontakt%20s_lesná%20loby

Nový dych naberá hotel „za pochodu“. Pred sviatkami sa v ňom podarilo vynoviť loby i denný bar, moderný dizajn dostal aj bývalý poľovnícky salónik. Hostí potešila aj rekonštrukcia izieb na troch poschodiach, nové koberce a textilné tapety namiesto maľovky. V júnovej poslednej etape prídu na rad ďalšie interiérové zmeny, ale aj prepojenie areálu koliby a vonkajšieho detského ihriska priamo s reštauráciou. 

Hotelová spoločnosť SOREA  

         sorea%20certifikat

Sieť trinástich hotelov s uceleným programom pre hosťa sa zaradila medzi značky, ocenené titulom Slovak Business Superbrands Award 2017. Tento program vznikol pred 20 rokmi vo Veľkej Británii a v súčasnosti sa do neho zapája 90 krajín na piatich kontinentoch. Podľa obchodnej riaditeľky Ing. Beáty Tȍrȍkovej sa z uznania kvality hotelových služieb tešia o to viac, že im ho Business Brand Council udelil v čase príprav na 25. výročie pôsobenia Sorey na slovenskom trhu.

Mlyn u Anastázie Pohranice  

mlyn%20anastázia%20letušky

Jedno z najlepších gastronomických zariadení nitrianskeho regiónu prináša v tejto sezóne mnohé novinky – terasu zvanú Narnia, hmlovú bránu pre chvíle horúčav, krištáľové lustre do výklenkov v reštaurácii, nové ozvučenie tak, aby hudba hrala do jej stredu. No a dámy v obsluhe si už neobliekajú čašnícke rovnošaty, ale príjemné pohodlné šaty. Už ich nikto nenazýva čašníčkami, ale letuškami.

♣ Villa Betula*** Liptovská Sielnica

vile%20betula%20rešt

Reštaurácia rezortu už víta hostí v novom šate. Jej rekonštrukcia „až na kosť“ trvala dva mesiace pri bežnej hotelovej prevádzke. Priniesla však väčší priestor, viac miest na sedenie (60), nový bar s praktickým vyklápacím systémom, vhodným najmä pre bufetové raňajky i večere. Regulované osvetlenie dalo srdcu hotela útulnejšiu atmosféru. Tím „Betulenky“ potešila aj nová zamestnanecká jedáleň. 

Nitrianske rekordy turizmu

nitra

V uplynulom roku prežili turisti, biznis cestujúci i účastníci firemných podujatí a kongresov v Nitre až 234 643 nocí. Hotelieri sa tešia, že číslo rastie najmä vďaka MICE. Svetový kongres Esperanta sem prilákal takmer 1300 ľudí zo 60 krajín. Hotel Mikado hostil medicínsky kongres, o dobré čísla turizmu sa postaral aj medzinárodný festival Divadelná Nitra, Autosalón, Agrokomplex či cyrilo-metodské slávnosti.

♣ Grand hotel Bellevue**** V. Tatry  

bellevue%20ext

Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, pod gesciou MDVRR SR, udelil hotelu Značku kvality I. stupňa. Platí tri roky. Hotel, vďaka ktorému sme sa skvele zapísali do histórie zasadaní NATO, ju získal nielen za dobrý hardware – 140 izieb, kongresovú sálu pre 600 ľudí, wellness či reštauračné zázemie, ale najmä za kvalitu a úroveň služieb.

Grand Hotel River Park***** BA  

river%20park%20gh%20-%20reštika

Na tunajšej ho-re-ca scéne sa bývalý Kempinski postaral o menšiu „bombu“. V jeho farbách už totiž varí Jaroslav Židek, ktorý nedávno opustil svoju reštauráciu v prenajatých priestoroch hotela Albrecht. Plánoval síce cestovať, ďaleko sa však nepresunul. V pozícii šéfkuchára nahradil skúseného majstra varešky a lektora Thuries Academy Igora Čehyho.

♣ ITF Slovakiatour  a spol.

slovakiatour

Aktívny aj pasívny turizmus sa od 26. do 29. januára opäť stane témou veľtrhu ITV Slovakiatour (vrátane Wellness a Fittnes a výstavy Poľovníctvo a Oddych). V 23. ročníku sa predstaví 350 vystavovateľov z 21 krajín vrátane nováčikov - Mexika, Kuby a Poľska. O rok dlhšia je tradícia veľtrhu Danubius Gastro; tento ročník je najsilnejší od roku 2009. Prehliadke potravinárskej produkcie, obalovej techniky a technológií pre horeca bude opäť kraľovať zápolenie najlepších kuchárov (Poézia v gastronómii), barmanov (Master Cup 77), baristov (Slovak Barista Cup) a pekárov (Bratislavský rožok)      

Zimný festival jedla ´17

zfj%20logo

Od 13. 1. do 15. 2. predstaví „trojboj“ - ikonickú špecialitu, chuť regiónu a jedlo starých mám až 37 reštaurácií v 7 krajoch. Vrátane nováčikov – reštaurácie Rosalia hotela Galicia Nueva v Halíči, Carpano v Košiciach, rezortu Oravský háj v Brezovici, reštaurácie SĽUK v Bratislave-Rusovciach. Obed či večeru si hostia už tradične objednávajú na http://www.zimnyfestivaljedla.sk. Lákadlom sú podľa organizátora Radoslava Nackina aj výlety Gurmán busmi či Gurmán Diva ples v Bánovciach nad Bebravou.

♣ Hotel Lomnica**** Vysoké Tatry   

lomnica%20tl%20chodby

Tesne pred koncom roka sa 123-ročný hotel dožil - po štvrťstoročnej prestávke – svojej renesancie. Po rekonštrukcii hosťom slúži 62 izieb a 5 apartmánov, nazvaných podľa rakúsko-uhorských panovníkov– Maximiliánovi, Rudolfovi, Ferdinandovi, Márii Terézii, Márii Antoinette. V hoteli nechýba concierge, elektronabíjacie stanice, wellness centrum pod klenbami, reštaurácia Sissi, kaviareň Mozart a vináreň Franz Josef, dokonca ani obchodík s darčekmi vlastnej značky. Hotel vedie Zuzana Kovaľová.  

♣ Belassi**** Bojnice

belassi%20bojnice

Odchod bojnického hotela od značky Best Western znamenal pre túto sieť slovenskú labutiu pieseň. Po minuloročnom utvorení novej organizačnej štruktúry v strednej Európe so sídlom v nemeckom Eschborne a zvýšení licenčných poplatkov jej ako jediný zo slovenských zariadení ostal verný. Prívlastok Best Western plus je však už aj pod Bojnickým zámkom minulosťou a hosť túto sieť na Slovensku nenájde.       

Koniec SACR          

good%20idea%20sk%20-%20sacr
K Novému roku skončila svoju existenciu v podobe príspevkovej organizácie. Jej aktivity sa včlenili priamo do Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podľa ministra Árpáda Érseka sa tak marketing a propagácia Slovenska ako destinácie cestovného ruchu zefektívnia. Využívaním „pôdy“ ministerstva sa aj peniaze na administratívu presunú priamo do plnenia úloh v propagácii nášho turizmu.

Čo sa udialo vlani


 

2013 – 2017 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok