Horúca linka

HORÚCA LINKA je tu na to, aby rozobrala tie najaktuálnejšie záležitosti. Aby poradila, resp. aby si manažéri poradili navzájom. Právne rady sú pri dodržiavaní predpisov nevyhnutné. Niekedy je však omnoho prospešnejšie a najmä praktickejšie pozrieť sa na to, ako veci riešia vaši kolegovia a ich pohľad aplikovať na vlastné zariadenie.  

Považujete sa za filantropicky zmýšľajúceho ho-re-ca podnikateľa?

 Drobní podnikatelia a živnostníci zamestnávajú približne 60 percent obyvateľov Slovenska. Mnohí z nich podnikajú v oblasti horeca, v maloobchode alebo v službách, ktoré sú zviazané s cestovným ruchom. Aj pre tento dôvod sa veľkoobchodná spoločnosť Metro, dodávajúca tovar najmä do týchto odvetví, rozhodla vlani vyhlásiť súťaž Dobrý podnikateľ. Netýkala sa však len Slovenska, ale všetkých krajín, kde pôsobí. Zavŕšila ňou polstoročnicu svojho pôsobenia na trhu. Slovenské Metro však v projekte

Ako ušetriť za odvoz poloprázdnych odpadových nádob? Polopodzemnými kontajnermi !

Každý hotelier rád prevedie klienta „javiskom“ zariadenia. Tu sa pochváli novou miestnosťou na školenia, inde s radosťou ukáže služby wellness, otvorí dvere do detského kútika či fitness centra, pýši sa pekne zariadenou reštauráciou. Zákulisie však ostáva pred zrakom hosťa skryté. Veď koho čo do našej práčovne, kotolne, kuchyne, zásob alebo nebodaj zberu odpadu..?! Paradoxne sa však aj táto nevábna stránka

Pridávajú vaši čašníci k Birellu aj pikošku o jeho „pivnom oskare“ ?

 Hosť chce zážitok. Aj preto mu v dobrých reštauráciách ponúkajú k rôznemu jedlu rôzne pitia a k rôznemu pitiu aj rôzne poháre, najmä pivné. Za značkami alkoholických nápojov sa skrývajú príbehy a tie okoreňujú chutné dúšky tou správnou pridanou hodnotou...
Inak to už nie je ani pri nealkoholickom pive Birell z portfólia spoločnosti Pivovary Topvar. Na najstaršej a jednej z najuznávanejších pivných súťaží na svete The International Brewing Awards v anglickom

Nechali ste sa v zbere kuchynského odpadu napáliť špekulantmi ? Pozor na systém vysledovateľnosti !

 Vstupom do Európskej únie prevzalo Slovensko zo smerníc EÚ nové zásady zberu a zhodnocovania kuchynského odpadu. Novinkou sa pre prevádzky produkujúce kuchynský odpad stalo pravidlo, že ho už nesmú ponúkať na skrmovanie hospodárskymi zvieratami. Dôvod je jednoduchý – tento druh odpadu nepodliehal laboratórnym kontrolám. U takto kŕmených zvierat sa teda nesledovali choroby, ktoré by sa 

Chcete poslať kuchárov na špionáž? Kúpte im vouchery Zimného festivalu jedla !

  Počas jarných gastronomických festivalov prichádzajú reštaurácie za svojimi hosťami. Alebo lepšie povedané, obe zúčastnené strany prichádzajú na určené miesto, aby sa tam prezentovali a tí druhí zase ochutnávali. Zimný festival jedla (ZFJ) v čase od 14. januára do 17. februára, ktorý spoločnosť Gurmán na Slovensku organizuje už po tretí raz, má inú úlohu - pritiahnuť hosťa do kamenných reštaurácií. A to práve vo fašiangovom období, ktoré síce svojou „pohodlnosťou“ a často aj chladným počasím praje veľkorysejšej konzumácii, ale vo všeobecnosti sa považuje za dosť uhorkovú sezónu gastronomického biznisu.

Nenalievajú vaši barmani pivo do malinovkového pohára ?

 Obchodní sládkovia tvrdia, že kultúra piva sa ľahšie presadzuje v pivárskych zariadeniach než v luxusných reštauráciách. Vraj krčme štamgasti zlé pivo neprepáčia, zatiaľ čo inde nad ním skôr mávnu rukou. Žiaľ, čapovanie dnes často nahrádzajú fľašky. Je to ekonomickejšie a nenáročnejšie, ale bez atmosféry a iskrivej chuti. .

Vo všeobecnosti úroveň pitia na Slovensku spravila sedemmíľový krok. Svoju ruku k dielu – teda k pípe – tu priložil aj ambassador spoločnosti Heineken Franck Evers. A hosťom radil, aby nepoľavili z kritickosti voči výčapníkom, barmanom 

Na slovenskom nebi chýba michelinská hviezda, máme ju cez Andreja Babiša

 Známy podnikateľ, známy miliardár, známy poslanec, známy minister. Známy Slovák i Čech. A teraz už aj vlastník reštaurácie, ktorá získala po prvý raz michelinskú hviezdičku. Jej názov znie Paloma a interiér v nej režírovala Babišova manželka Monika. Provensálsku kuchyňu Nicholasa Decherchiho si môžu hostia vychutnávať vo francúzskom pobrežnom mestečku Mougins neďaleko Cannes.. V reštaurácii však naozaj cítiť menej nacionálny tón, tak typický pre Francúzov. 

 

Vedia vaši barmani, komu naliať iba džús ?

 Podávať alkohol detiskám pod osemnástku (aj keď zlomovými narodeninami ešte nikto skutočnú dospelosť nedosiahol) sa trestá. Pokuty sa v prípade priestupku hýbu od 166 do 6.640 Eur, pri preukázaní spáchania úmyselného trestného činu podávania alkoholických nápojov mládeži môže však nasledovať odňatie slobody až na tri roky

„Ľahká prístupnosť alkoholu neplnoletým v baroch a na diskotékach, ktorých zamestnanci nedostatočne kontrolujú vek svojich hostí, je jednou z najvýraznejších príčin pitia liehovín mladistvými. V prieskume takmer tri štvrtiny pätnásťročných tínedžerov potvrdili, že ich nízky vek nebol pri kúpe alkoholu žiadnou prekážkou,“ vysvetľuje Martin Šimunič zo združenia Pi s rozumom Slovensko.

Inšpirujete sa gas(z)tronómiou ?

 Nápad odovzdať skúsenosti našich južných susedov kuchárom a podnikateľom v oblasti gastrobiznisu na Slovensku sa zrodil na pôde Slovensko-maďarskej obchodnej a priemyselnej komory.

„Gastronómia je v Maďarsku na veľmi vysokej úrovni. Dôkazom toho je aj štatistika, ktorá vraví o státisícoch zamestnancov v tamojšom gastrobiznise. Slovensko má tiež v tomto smere veľký potenciál, treba však pozorne počúvať, nechať sa inšpirovať a konfrontovať skúsenosti z oboch krajín,“ prezident komory Oszkár Világi vysvetľuje, prečo sa v hoteli Arcadia rozhodli zorganizovať konferenciu Gas(z)tronómia. 

Ako usporiť čas F&B manažéra ? Online objednávkou !

 Väčšina hotelov a reštaurácií sa sťažuje na rozvoz tovaru. Dodávatelia nie sú spravidla schopní priviezť objednané suroviny – niektorí vôbec, iní síce áno, ale nie operatívne, aktuálne, podľa momentálnej potreby klienta. V hotelovej a reštauračnej prevádzke sa však tieto veci musia riešiť ihneď. Spoľahlivosť v tomto smere je pre klienta často dôležitejšia než výber, sortiment či cena. Dokazuje to aj údaj o tom, že po modernizácii a posilnení služby Metro Distribúcia, vzrástol predaj zavážaného tovaru oproti vlaňajšku o 40 percent. A štatistika zákazníkov hovorí tak už o vyše tisícke klientov z gastronomickej a hotelovej scény.

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok