Horúca linka

Aj váš hotel zíva prázdnotou?

Čo štatistika, to výborné čísla obsadenosti. Čo porada, to téma nedostatku personálu, ktorý potrebujete na zvládnutie toľkých hostí Momentálne sú tieto problémy minulosťou. Šírenie vírusu už pred niekoľkými týždňami rušilo jedno väčšie firemné podujatie za druhým. Kým u nás bol relatívny pokoj, zahraničným účastníkom eventov už nebolo dovolené cestovať... Niektoré zariadenia v snahe zachrániť aspoň minimálne čísla obsadenosti, posielali e-mailami austria trend halanewsletteri o tom, ako čistia, dezinfikujú, starajú sa o dobré zdravie svojich hostí... Akoby nechápali, že v tejto situácii ľudia nemajú chuť a náladu cestovať.

Výpadok hotelových príjmov sa dotkne približne 160 000 ľudí, čo pracujú v cestovnom ruchu. Pritom ide predovšetkým o malé a občas stredné podniky, ktoré svoje straty nemajú ako vykryť z inej činnosti. Teda sú v úplne inej situácii než veľké korporácie a vôbec nadnárodné firmy. Asociácia hotelov a reštaurácií SR preto vyzvala vládu (ktorá si však pogratuluje, ak zvládne zdravotnú a zdravotnícku stránku epidémie) aj strany, zostavujúce novú vládu, aby sa začali zaoberať zmiernením negatívnych dopadov v cestovnom ruchu. Po podobných riešeniach budú vlastne volať všetci, pretože súčasný stav sa týka státisícov drobných remeselníkov, farmárov, skrátka podnikateľov vo všetkých oblastiach.

Takže kým doteraz sa hotelová a reštauračná scéna bála migrácie zamestnancov, odteraz sa zamestnanci budú obávať „odchodu“ zamestnávateľa. Jedným slovom, aby neprišli o prácu. Žeby sa zopakoval scenár zo začiatku krízy spred dvanástich rokov? Na trhu práce môže totiž táto situácia spôsobiť výpovede pre takmer 100 000 ľudí.

Momentálne sú zatvorené všetky hotely TMR, oba DT by Hilton**** hotely v Košiciach aj Bratislave, spa hotel Kaskady**** na Sliači-Sielnici, hotel Crocus**** aj hotel Solisko**** na Štrbskom Plese, Horský hotel Remata*** v Ráztočne, hotel Atrium**** v Novom Smokovci aj hotel Mikado**** v Nitre, hotel Tilia**** v Pezinku aj hotel Regia*** v Bojniciach, hotel Zátoka*** na Slnečných jazerách v Senci, hotel Impozant**** vo Valčianskej doline (ktorý využije prázdne priestory na kompletnú sanáciu), wellness hotel Zochova chata**** v Modre, hotel Havrania*** v Zázrivej. Hotel Encián***, penzióny Raj a Iris, piváreň Elán a bowling Grun Vila v Rajeckých Tepliciach sú tiež všetky zatvorené. Mlyn U Anastázie pri Nitre tiež zatvoril a počíta s tým, že svadbiť potom bude vo všetkých dňoch týždňa.

Medzi prvými zatvoril aj rezort  Sojka v Liptovských Malatínach. „Už v stredu 11. marca sme rozhodli o úplnom uzatvorení celého rezortu, v tom čase sme uvažovali o období do 1.apríla. Urobili sme tak z preventívnych dôvodov ochrany zdravia našich pracovníkov a ich blízkych a zároveň kvôli poklesu dopytu po cestovaní. Ostáva nám len dúfať, že otvoriť budeme môcť čo najskôr. Pokiaľ by však toto obdobie malo trvať dlhšie, bez nejakej formy štátnej podpory určite nezvládneme udržať zamestnancov a budeme musieť pristúpiť k skracovaniu úväzkov, príp.k prepúšťaniu,“ hovorí konateľka Silvia Vanfleteren.

Inak popasovať so situáciou sa rozhodol hotel Dubná skala**** v Žiline, kde ostali variť a predávajú balené jedlá. „Hotel a reštaurácia je samozrejme podľa nariadenia uzavretá. Varíme a balíme jedlá pre firmy v našej skupine. Zároveň sme túto službu (rozvoz alebo priamy odber jedla z pred dverí kuchyne ) ponúkli aj iným firmám ,“ reaguje riaditeľ hotela Pavol Grivalský.,“čo sa týka bezpečnosti jedál, hygienické štandardy v našom hotely boli vždy nastavené vysoko. V tejto situácii sme ešte zvýšili intenzitu dezinfekcie priestorov a vo zvýšenej miere dbáme na ochranu zamestnancov aj zákazníkov, používajú rúška i rukavice.“

Riešiť situáciu sa ale dá aj inak

No a, napríklad, penzión Feši v Trenčíne ponúkol svoje izby ľuďom v karanténe. „Iniciatíva je namierená pre doktorov, sestričky,policajtov, hasičov či lekárnikov, skrátka ľudí, ktorí to aktuálne potrebujú najviac. Čo sa nákladov týka, tak by ubytovanie bolo na dobročinnej báze- stravu by si museli zadovážiť sami. Viem si predstaviť, že by som vyčlenil samostatné poschodie penziónu len pre ľudí, ktorí musia byť v karanténe a následne by sa vybral človek, ktorý im bude počas dňa nosiť stravu. Nechal by jedlo pred dverami a zaklopal, aby riskoval čo najmenej. Samozrejme, treba to prebrať aj s úradmi hygieny,“ hovorí Stanislav Balaj.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska dala spracovať aktuálny prieskum analytickej
spoločnosti Comenius Analytica, s. r.o. Bratislava. Na otázky počas dvoch dní odpovedalo 150 respondentov - manažérov hotelov a reštaurácií . hotelový zvonček
„Slovenské hotely očakávajú tento mesiac medzimesačný pokles tržieb o 47% oproti predchádzajúcemu obdobiu predchádzajúceho roka. V apríli očakávajú celkový výpadok 2 401 339 EUR. Výsledky majú orientačný charakter, pretože nešlo o administratívne zisťovanie vo všetkých ubytovacích zariadeniach. Pri prepočte sa použil tzv. jednoduchý vážený priemer. Ak by sa využil tento model na všetky hotely a stravovacie zariadenia, objem strát by bol oveľa vyšší,“ povedal analytik Vladimír Bačišin.

Podľa AHRS by mohla vláda v akútnych prípadoch použiť verejné financie na úplnú, alebo čiastočnú sanáciu ho-re-ca sektora. Svoju úlohu by mohli zohrať aj zdroje súkromných finančných inštitúcií – cez reštrukturalizáciu existujúcich úverov, poskytnutie výhodných pôžičiek do budúcnosti a skoré preplatenie poistiek komerčnými poisťovňami. Zároveň má AHRS aj návrhy okamžitých riešení, ktoré by výrazne pomohli zamestnávateľov v cestovnom ruchu a neboli záťažou pre štátny rozpočet.

Soňa Hudecová

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Čo aranžuje štvrtková Pravda? Veľkonočný stôl!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.

Veľká noc! Viac slov netreba a každý čo len trochu skúsený čitateľ (nevraviac o skalných fanúšikoch gastropríloh Pravdy) vie, že na stôl sa bude nosiť veľkonočné pohostenie. To je aj

5. 4. 2020 / Čítať viac

Aj váš hotel zíva prázdnotou?

Čo štatistika, to výborné čísla obsadenosti. Čo porada, to téma nedostatku personálu, ktorý potrebujete na zvládnutie toľkých hostí Momentálne sú tieto problémy minulosťou. Šírenie vírusu už pred niekoľkými týždňami rušilo jedno väčšie firemné podujatie za druhým. Kým u nás bol relatívny pokoj, zahraničným účastníkom eventov už nebolo dovolené cestovať...

13. 3. 2020 / Čítať viac

Aj vy závidíte Liptovu rekordné dva milióny hotelových nocí?

Rok 2019 prepisuje na Liptove rekordy cestovného ruchu. Podľa Štatistického úradu SR počet prenocovaní na Liptove po prvý raz prekročil hranicu dvoch miliónov, pričom nárast oproti roku 2018 bol takmer 16,5 percent. Návštevnosť medziročne narástla u zahraničných hostí o 8,6 percent, ale pri domácich o viac ako 21 percent, čo je viac ako celoslovenský priemer.

11. 3. 2020 / Čítať viac

Už ste vyhodili plastové obaly?

Zelený program, triedenie odpadu, recyklácia, udržateľnosť, zero waste... tieto pojmy si už začala osvojovať aj slovenská hotelová a reštauračná sféra. O to viac, že v hre je definitívny koniec používania jednorazových plastových pomôcok a obalov. Každý hotel, penzión, reštaurácia či cateringová firma je však „inde“. Inak sa správa eco friendly hotel Dália – pionier hotelovej ekolóie v Košiciach, ktorý má ekológiu už vo svojom prívlastku a inak hotel,

18. 11. 2019 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Mlyn u Anastázie Pohranice

mlyn u anastázie

V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.

Hotel Regia*** Bojnice

regia bojnice

Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.

Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia

zochova chata - ext 2 

Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz jedla neriešia: „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 ♣ Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2020 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok