Horúca linka

Aj u vás corona rozpútala víchor v tíme, tržbách a plánoch?

Vravelo sa, že poklesnú ceny realít. Naopak, stúpli. Vravelo sa, že v auguste sa už bude dať cestovať, lebo vírus letným teplom pokape. Prípadov pribúda. Vravelo sa, že aj horeca zamestnávatelia nájdu stovky nových pracovníkov na trhu práce. Je problém ich zohnať.

Konateľ spoločnosti, prevádzkujúcej horský hotel Javorná** v Drienici, Štefan Beňadik to zhrnul veľmi lakonicky: „V našom zariadení nastal pohyb zamestnancov, pričom niektorí aj hotelový zvončekodišli. Zároveň vôbec necítime záujem o uvoľnené pracovné miesta.“ Mnohé hotely a reštaurácie sa počas leta chválili plnou obsadenosťou (najčastejšie ide o marketingový ťah a vyvolanie závisti u konkurencie), v prípade Javornej však tržby poklesli o 40 percent. Smerom k jesemi sa nepozerajú lepšou optikou, pretože tá je v ich prípade aj tak mimosezónnym obdobím.

V médiách sa objavovali fotografie preplnených Tatier. K celkovému znovuprevádzkovaniu však hotely pristupovali ako plachá laň. Spoločnosť TMR prišla ako prvá ešte v júni s otvorením Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici a hotela FIS**** na Štrbskom Plese, ten však po pár dňoch znovu zatvorili a prijímanie prvých hostí sa viackrát odkladalo. ..

„Začiatok leta bol zo strany hosťa veľmi opatrný. Cítili sme, že sa utráca menej za jedlo; na teraske pivo, káva a nealko nápoje, ale väčšie účty ani nie. Pomaly sa to rozbehlo a vďaka našim turistom zo Slovenska ideme - v porovnaní s minulým rokom na plný plyn,“ teší sa riaditeľka hotela Solisko**** na Štrbskom Plese Katarína Kaňová. Personál, ktorý boli nútení prepustiť kvôli covid-u 19, už od júna opäť nastúpil. Záujem o prácu sa však veľmisolisko - letná ext neprejavuje . „Nestihli si ešte uvedomiť, ako to vyzerá, keď musia siahnuť na rezervy a finančné zásoby.“

Jeseň zatiaľ podľa Kataríny Kaňovej vyzerá dobre, rezervácii je dosť a sú už objednané aj menšie akcie - svadby, oslavy do 30 ľudí a podobne. Všetkých ale straší šírenie vírusu a opatrenia proti nemu. „Cítime neistotu: čo prinesie jeseň..? Budú mať ľudia ešte peniaze na dovolenkovanie? Firmy na firemné akcie? Podarí sa vymeniť a nájsť náhradu personálu bez motivácie ? Veľa pracovníkov sa vrátilo zo zahraničia s predstavou, že ostanú na Slovensku. No aj pár týždňov doma mnohým ukázal, že peniaze sú dôležité, manželky náročné, každodenný pobyt s rodinou namáhavý...tak možno sa ešte na chvíľu vrátim...“ popisuje situáciu Katarína Kaňová.

Slováci ostali doma – to naozaj bolo vidieť na preplnených cestách, na parkoviskách, pri vychytených atrakciách, kolibách, salašoch... všade tam, kde to láka a vyzerá pekne. Rovnakú skúsenosť majú v Pension & Restaurant Meridiana v Bojniciach. Ako vraví Veronika Čurlejová, toto leto hodnotia dokonca lepšie než minuloročné. Penzión je vo svojej druhej sezóne stále plný podobne ako reštaurácia. „Nie sme sezónny ale celoročný rezort, preto na jeseň neočkávame pokles záujmu, pripravujeme svadby, rodinné oslavy, turisti navštevujú meridiana boj zvrchukúpeľné mestečko s jeho zámkom a ZOO po celý rok...“ Počas nástupu corony nikoho nevyhodili a snažili sa pracovníkov využiť pri opravách a úpravách, pri prácach v areáli aj interiéri.

Dobrá letná sezóna prekvapila aj hotel Impozant**** vo Valčianskej doline. Ako jedinú zmenu spomína sales & marketing manager Natália Solařová rezervácie „zo dňa na deň“. Hostia čakali do poslednej chvíle, ako sa situácia s covidom 19 vyvinie. „Niekoľko plánovaných jesenných eventov sa zrušilo, akoby si firmy neboli isté situáciou vo svete. Ale máme tu individuálnych hostí, čo si pobyty presúvali z jari, presunuté jarno-letné svadby... nuž dúfame, že roboty bude dosť. Aj keď očakávame pokračovanie rezervácií na poslednú chvíľu.“ Zvládnuť nárazový záujem hostí im pomohli verní stáli zamestnanci a letní brigádnici. Vďaka však vraj patrí aj samotným hosťom. „Veríme, že sa im Slovensko zapáči ešte viac a v trende „pobytu doma“ budú pokračovať aj v čase, keď sa už začne cestovať do zahraničia.“

Pobytové zariadenia si polepšili letom. Mestské, spravidla stojace na firemných akciách, trpia naďalej... Vrátane hlavného mesta. Podľa manažérky pre obchod a marketing hotela Park Inn**** Bratislava Veroniky Žilavej je súčasné obdobie bezprecedentné a dúfa, že sa už nikdy nezopakuje. „Pracujeme „na náklady“ keďže obsadenosť stúpa len veľmi pomaly. Čo je však tiež absolútnou raritou... izby sa nám rezervujú deň pred plánovaných príchodom a dokonca je aj veľa rezervácii v deň príchodu hostí,. To nám robí starosti v príprave, aby sme vedeli nachystať izby, raňajky, personál...“

Zdôrazňuje, že bratislavský trh je úplne iný, závislý na zahraničnom turizme a organizácii meetingov či konferencií. „Tých pár, ktoré doposiaľ boli, nedokáže uživiť ani tretinu Bratislavkých hotelov.“ Aj preto ostáva Grand Hotel River Park***** zatvorený a Holidaybratislava nábrežie Inn*** je pred rozhodovaním o prerobení na byty. Jeseň tiež nevyzerá ružovo... „Naše plánovanie vyzerá ako „z krištáľovej gule“. Mnohé eventové agentúry už túto sezónu odpískali úplne a snažia sa sústrediť na rok 2021. Ten preto vyzerá sľubnejšie.“

Málo turistov – prázdne Hlavné námestie bez jediného stánku so suvenírmi – trištvrteprázdne reštaurácie... V hlavnom meste panuje pokoj a ticho ako už dávno nie. A tak aj v reštaurácii Modrá hviezda prešli na jednu zmenu a na „rakúsky model“ – streda až nedeľa otvorené, pondelok a utorok zatvorené. Prevádzku v sesterskej Hradnej hviezde okamžite ukončili. „Konečne máme s manželkou aj my dva dni voľna a takto ostaneme aj po tom, čo sa turizmus vráti do starých koľají. Zistili sme, že sa neoplatí podliehať tlaku zamestnancov – neustále zvyšujúcim sa požiadavkám ... Počas corony sme ich platili zo svojich peňazí, platili sme za nich odvody, veď tu pracovali 5,6, 7... niektorí 10 rokov ako jedna veľká rodina. A keď sme po troch mesiacoch otvorili, poodchádzali. A tak sme na nich nedostali ani žiadnu podporu,“ má ťažké srdce Viktor Kováč, ktorý z pozície dlhoročného manažéra prešiel pred rokom do pozície majiteľa. Reštauráciu však už veľmi cítil ako záťaž so stále silnejúcim tlakom zo strany zamestnancov. „Vedel som, že sa niečo musí stať, že niečo príde... že trh je už prehriaty a personál si neváži ani prácu ani hostí... Netušil som, že to bude až také radikálne. Ale „corona hystéria“ má aj pozitívnu stránku. Všetko nastavíme odznovu a začneme budovať pomaly na pevných základoch.“

Tržby im tiež klesli na 40 percent (toto magické číslo sa v horeca brandži spomína veľmi často) oproti vlaňajšku, rezervácie na jeseň zatiaľ nemajú žiadne. Boja sa zhoršenia situácie, pretože Rakúsko začína svojich občanov kontrolovať po príchode zo Slovenska... „Ďalší lockout by bol veľmi zlý. Nielen kvôli tisíckam eur straty, ale aj energii, ktorú treba vynaložiť na zatvorenie a znovuotvorenie...“
Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Aj vy (ne)snívate o michelinskej hviezde?

Možno snívate aspoň v najtajnejšom kútiku duše a možno by vám také niečo ani len micheinnenapadlo. Ale v každom prípade už nebude podstatné, či varíte božsky, moderne, originálne, zážitkovo, ekologicky... ale či štátna agentúra turizmu (v našom prípade by to teda bola Slovakia Travel) nájde desať miliónov na účasť v michelinovskom...

 / Čítať viac

Horeca očami hosťa: Michal Paľa

 …už vyše 20 rokov pôsobí v spoločnosti Messer Tatragas v pozícii m_paľa hgenerálneho riaditeľa, za čo vlani získal cenu vydavateľstva Trend ako „Manažér roka“.
„Keďže som študoval v zahraničí a moji rodičia pôsobili v diplomatických službách – ako chlapec som päť rokov žil v Alžírsku – dôkladne som okúsil chuť rôznych kuchýň. Ale dve z nich ostali mojimi srdcovými záležitosťami: francúzsky štýl stolovania a slovenské

 / Čítať viac

Zatvoria ceny energie váš wellness?

Už v máji si vrabce štebotali, že hotelieri plánujú zatvárať svoje wellnessy (vodné svety, centrá wellness pxb hoddychu... či ako sa to všelijako v rôznych hoteloch nazýva). Alebo ich aspoň podstatne zoštíhlia. A to ešte zďaleka nevyzerala situácia tak napäto a draho.
Riaditeľ hotela Hviezda v Dudinciach Mgr. Vincent Andraško k tomu hovorí, že zatiaľ mierne upravili prevádzkový čas wellness centra: „Oproti vlaňajšku sa energie zvýšili o 300

 / Čítať viac

Viete, čo je to harira?

Asi každý hotelier, F&B manager či šéfkuchár vie, čo znamená amuse-bouche. Jeden ho musí jedlo symbol pxbpripraviť, druhý naň zohnať suroviny a tretí s ním počítať v nákladoch. A určite poznajú angus, bacardi, pumpernikel, wasabi... Ale čo by musel majster varešky navariť, keby ho hosť

 / Čítať viac

Stane sa Európa lídrom „udržateľnosti“ turizmu?

Ekológia, zelený program, zero waste, udržateľný rozvoj... Niežeby na tom Slovákom vôbec ekológia pxbnezáležalo, ale takýto imidž firmy či hotela v mnohých západných krajinách zaváži mnoho viac. Je veľkým lákadlom a rozhodujúcim kritériom pri výbere produktu či služby. Aj organizátori medzinárodných eventov musia svojich klientov často odpovedať na to, či miesto pre

 / Čítať viac

Informatórium

Hotel Slovan Piešťany

hotel slovan piešťany

Kedysi najluxusnejšia secesná ikona piešťanských kúpeľov z roku 1906 – Grand hotel Rónai, neskôr Royal a počas socializmu premenovaný na Slovan - stále chátra. Do jej rekonštrukcie sa nik nechce pustiť... prečo?

Mondieu Bratislava

Ešte len začal nový rok a už má táto známa a inak dobrá kaviareň cez nespokojnú zákazníčku zlú reklamu. V čase sociálnych sietí si treba dávať veľký pozor.

Hotel Club Kežmarok

club kk

Trojhviezdičkový hotel v jednom z najstarších slovenských miest – a vo východiskovom bode výletov do troch národných parkov – práve oslavuje 30 rokov. Za ten čas sa pôvodných 19 izieb rozšírilo o ďalších 16, vrátane bezbariérových. Pribudla wifi, detský kútik, v garáži je dosť miest na zaparkovanie... Najväčšou devízou je však komorná atmosféra, pre ktorú hotel vyhľadáva pobytová a s ohľadom na športovú kariéru majiteľov Gantnerovcov najmä športumilná klientela. V reštaurácií sa aj štamgasti majú vždy čím novým pokochať – v zbierke poľovníckych trofejí  sú okrem európskych už aj kúsky z Kamčatky, Afriky či Mongolska.

Mirror Hospitality Expo

carlton ext

Hotel Radisson Blu Carlton (a ďalších 15 prevádzok v Bratislave a okolí) sa stane hostiteľom 5-dňového festivalu pre profesionálov i amatérov. Predstavia sa na ňom svetové mená barmanského, kuchárskeho a someliérskeho remesla - profesionáli, pôsobiaci doma i v cudzine, ale aj zahraniční majstri varešky a šejkra. Naši barmani-juniori si zasúťažia spolu s českými, maďarskými, poľskými a rakúskymi a festival vyvrcholí národným kolom barmanskej súťaže Diageo World Class; víťaz nás bude reprezentovať na svetovom finále v Sao Paulo.

Best Hotel Properties, a.s.

river park

Tímu päťhviezdičkových bratislavských hotelov Sheraton a River Park už nevelí Branislav Kačkovič (o čom redakcii začvirikali vrabce už v marci). Hotel Sheraton v komplexe Eurovea začal viesť Peter Dandár, doterajší riaditeľ DoubleTree by Hilton**** v Košiciach. Tam si na uvoľnenú stoličku sadla Adela Zakarová, ktorá v hoteli pracuje už osem rokov. V River Parku môžu hostia stretávať – ako staronového gr - Rudolfa Križana, ktorý doteraz pôsobil v Predstavenstve BHP.
 

hotel Čerešne**** Bratislava

hotel čerešne ba-polianky

V rámci projektu Čerešne City v dúbravskej časti Polianky ponúkne ubytovanie príležitostným hosťom – na úrovni štyroch hviezdičiek – aj hotel Čerešne. Developer – ITB Development ho predstavil ako 7-poschodovú budovu s 96 izbami a siedmimi 2-izbovými apartmánmi so zatrávnenou strechou, pričom ďalšie dve podlažia nájdu miesto pod zemou. Tam sa počíta s parkovaním pre 63 áut (a 27 môže parkovať v exteriéri hotela) , ale aj s krytom pre 250 ľudí. Hoci výstavba sa začína len na jar 2023, prvých hostí plánujú Čerešne privítať už o dva roky.
 

Arkady Hof **** Stupava

arkady fof stupava 3

V jednej z bočných uličiek stupavského centra pribudol hotel so 16 izbami a 8 apartmánmi. Zrodil sa rekonštrukciou panského majera zo 17. storočia. Dnes v ňom nechýba noblesná reštaurácia, ktorej šéfuje Peter Gogaľ, sála i konferenčná miestnosť; vďaka pôvodným klenbám však hotel dýcha originálnou historickou atmosférou. V pozícii výkonného riaditeľa pôsobí Peter Hain.
 

♣ Vienna House Easy Bratislava

vienna house easy ba

Bývalý hotel Chopin*** siete Vienna International, ktorý prešiel pred rokmi premenou na koncept Vienna Easy (vrátane názvu), má už nového majiteľa. Prešiel do portfólia najväčšej hotelovej franchisingovej siete – Wyndham Hotels & Resorts, ktorý sa „skrýva“ za značkami Sheraton, Hilton, Holiday Inn, Ibis Styles, Mercure, Mövenpick, Dorint, Steigenberger, Pullman, Adagio a ďalšími v 95 krajinách. Naďalej bude však značku Vienna House prevádzkovať spoločnosť HR Group so sídlom v Berlíne, ale pod prispôsobenou značkou Vienna House by Wyndham.

♣ Crowne Plaza Bratislava

crowne plaza

Už druhý rok po sebe obhájil hotel v centre hlavného mesta ocenenie najlepší MICE hotel, ktoré udeľuje World MICE Awards aj v jednotlivých krajinách. V Česku, napríklad, bodovala Corinthia Praha, v Rakúsku Grand Hotel Wien, v Maďarsku The Ritz – Carlton Budapest. Len u našich severných susedov je ocenený Zamek Janów Podlaski mimo hlavného mesta, dokonca celkom excentricky pri ukrajinských hraniciach. Svetové MICE jednotky pôsobia v Dubaji a Katare, ale ako naj „MICE organizátor“ vo svete sa umiestnila spoločnosť Liberty Czech Republic & Slovakia DMC.
 

Lomnica***** v Tatranskej Lomnici

m_warhol 2

Po desaťročí pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** S. Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa hotelovým manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva. 

MenJu Bratislava

menjú ba

V reštaurácii hotela Aston v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Aj keď otvorili už koncom jesene, na horeca scénu sa uviedli najmä otváracou večerou Zimného festivalu jedla.
 

Eck Restaurant Devín

eck restaurant devín h-i

Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta plánuje posunúť vpred nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.

Poprad*** v Poprade

hotel poprad pp

Jeden z tradičných a „nostalgických“ hotelov v meste pod Tatrami zatvoril v októbri svoje brány. A tak 144 lôžok a prísteliek ostáva stále prázdnych. Rovnako ako konferenčná miestnosť, salón, tri menšie salóniky a príjemná reštaurácia pre 100 ľudí. Na penzión pre starších sa má premeniť aj hotel Gerlach, smutne známy mafiánskou likvidáciou policajta v 90-tych rokoch.

Grandhotel**** Starý Smokovec

grandhotel ss ext zima

K doterajším apartmánom, „venovaným“ známym osobnostiam, pribudli nedávno apartmány detského spisovateľa Daniela Heviera a českého herca Miroslava Donutila. Hotel začal túto tradíciu na jeseň 2018, kedy pokrstil izby kráľa komédie Vlastu Buriana, českej športovej legendy Emila Zátopka a slovenskej uznávanej herečky Milky Vášáryovej (ktorá si o tamojšie dvere buchla pomyselné šampanské osobne). Neskôr hotel pripravil aj apartmán českej slávice Lucie Bílej.

♣ OOCR Region Liptov

liptov bača

Oslavuje 10 rokov po tom, čo nadviazala na predošlý Klaster Liptov. Za ten čas získala štátnu dotáciu 10,2 mil. € a samosprávy vybrali na dani z ubytovania 11 mil. €. Rok 2019 prekonal rekord – 2 milióny prenocovaní. Podpisuje sa pod to bezplatná preprava skibusmi, značka Liptovské droby s pečiatkou ochrany EU, projekt Nepoznaný Liptov či podujatie ZA7HORAMI, náučné chodníky, infraštruktúra pre cyklistov - 60 kusov cyklomobiliáru i 30 elektronabíjacích staníc. Aj vďaka nim sa Liptov stal celoročne príťažlivou destináciou s potenciálom opäť po pandémii „číselne rásť“.
 

rezort Salamandra HHT

m_majtánová

Znalec vie dešifrovať, že sídlo (aj rovnomenného hotela) je Horný Hodrušský tajch. Stal sa služobným domovom Michaely Majtánovej, ktorá na Horehronie prišla z hotela Devín. "Mojim cieľom a zároveň výzvou v najbližšom období je stabilizovať hotelový personál a poskytnúť našim zamestnancom čo najlepšie zázemie pre ich fungovanie. Len spokojní zamestnanci totiž dokážu hosťom prinášať kvalitné služby a zážitky na najvyššej úrovni," hovorí o filozofii najbližšieho obdobia .
 

Choice Hotels a Radisson Hotels

choice hotels logo

Tesne pred polovicou júna sa americká sieť so 600 000 posteľami v 41 krajinách, založená v roku 1939, rozhodla kúpiť americkú časť spoločnosti Radisson Hotels. Tá je dokonca o 30 rokov staršia a zrodila sa v Minneapolise. Prevod dosiahne výšku 675 mil USD. Na Slovensku je kupec zastúpený značkou Clarion a Mamaison, do odkúpenej siete patrí hotel Radisson Blu Carlton a Park Inn by Radisson Danube – všetky v Bratislave. Tých sa však zmeny netýkajú.
 

♣ Wellness hotel Borovica**** Štrbské Pleso

čašník olex pecerytsia

Víťazstvo v 1. ročníku Taste of Tatry cup – Prosecco race, teda v behu čašníkov s proseccom na tácke, putovali do wellness hotela Borovica čašníkovi Olexandrovi Pecerytsiovi z Ukrajiny. Na Slovensku žije už päť rokov a vyštudoval tu tatranskú hotelovú akadémiu. Prvú cenu – 3-dňový pobyt v oblasti Prosecco – mu pomohla v konkurencii 29 kolegov z rôznych reštaurácií a hotelov získať nielen „rýchlosť nôh“ na 1,3–kilometrovej trati s povinnými gastropointmi, ale najmä šikovnosť a stratégia.

♣ DoubleTree by Hilton Bratislava****

p_ďurčeková 3 

Od 1. júna sa stala generálnou riaditeľkou hotela Petra Ďurčeková. Prichádza z hotela Pod lipou v Modre-Harmónii. „Chcem pokračovať v dobre nastavenom statuse mestského biznis hotela. Na niektoré služby sa pozriem z nadhľadu a budem hľadať tvorivé vylepšenia.“ Počas covidu sa tak stala v poradí už treťou najvyššou manažérkou tohto bratislavského hotela a jeho reštaurácie Toscana.

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.


čím žila horeca scéna v upynulých rokoch
 

2013 – 2024 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok