Horúca linka

HORÚCA LINKA je tu na to, aby rozobrala tie najaktuálnejšie záležitosti. Aby poradila, resp. aby si manažéri poradili navzájom. Právne rady sú pri dodržiavaní predpisov nevyhnutné. Niekedy je však omnoho prospešnejšie a najmä praktickejšie pozrieť sa na to, ako veci riešia vaši kolegovia a ich pohľad aplikovať na vlastné zariadenie.  
1

Udialo sa na ho-re-ca scéne - Informatórium archív

Na západnom fronte nič nového, zato na hotelovej a reštauračnej scéne sa stále niečo deje. Prečítajte si, čím žila v minulých rokoch…

Chcete sa „nabudiť“ do každodenného manažérskeho boja? Hotelovo.sk vás pozýva na česko-slovenskú konferenciu!

Desiatky hotelierov, prevádzkarov či reštauračných manažérov sa sťažuje na vyhorenie. Na pocit márnosti, na vyčerpanie zo stále rovnakých bojov, z každodenných problémov so zamestnancami ale aj majiteľmi, rozrastajúcej sa legislatívy, predpisov, nikdy nekončiacich povinností, nezmyselných kontrol, tisícich papierov, výkazov a štatistík, nevysvetliteľne rastúcich nákladov... a napokon aj neprimeraných nárokov niektorých hostí. Presne ako podľa známeho vtipu – najväčším nepriateľom je zima, jar, leto, jeseň... teda v tomto prípade sezóna aj nesezóna, málo hostí aj veľa hostí...

Skrátka, najvyšší čas na krátke zastavenie sa, získanie nového pohľadu i nadhľadu, energie, chuti. Nabudenie sa, motiváciu. Porozprávanie sa s kolegami z brandže, legálnu špionáž

Zvládnete nové príplatky, alebo „zoštíhlite“ personál?

Parlament schválil novelu Zákonníka práce, podľa ktorej musia aj hotely a reštaurácie siahnuť hlbšie do účtu. Ide o príplatky za prácu v sobotu, v nedeľu, vo sviatok i v noci. To akoby sme jedným dychom vraveli o kuchyniach, recepciách, baroch, kasínach... Silne tak postihuje, brzdí a demotivuje brandžu, ktorá je na takejto práci vlastne založená a zo svojej prapodstaty – pri porovnaní s inými odvetviami - málo efektívna a chudobná. Mimochodom, hotel približne so 160 izbami to ročne bude stáť okolo 50 000 €.

Podľa nej sa od mája zvyšujú príplatky za prácu v noci z doterajších 20 na 30 percent zo sumy minimálnej hodinovej mzdy. O rok neskôr sa zvýšia na 40 percent. Pri rizikovej práci

Ako usporíte pri odvoze kuchynského odpadu? Hotelovo.sk to zariadilo !

Zhodneme sa na tom všetci – pokuta je celkom zbytočná platba. A ani v prípade „finančného trestu“ od orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva to nie je inak. Pritom kontrol, čo si vzali na mušku povinnosť správne viesť evidenciu kuchynského odpadu, býva čoraz viac. Už štvrtý rok totiž platia zásadné zmeny v nakladaní s kuchynským odpadom - podľa vyhlášky MŽP 366/ 2015.

A predsa sa prekvapivo nájdu manažéri hotelov, reštaurácií, kaviarní, barov, jedální, cukrární, bufetov, pizzerií a cateringových servisov, ktorí mylne považujú odpad z opracovávaných

Odkiaľ hrozia nové pokuty ? Od Úradu na ochranu osobných údajov !

Už ste si do hotelového diára zapísali dátum 25. máj 2018; a to pre istotu červenými verzálkami? Ak nie, nuž to rýchlo napravte. Od tohto dátumu nadobúda totiž účinnosť nový zákon v súvislosti s európskou reguláciou General Data Protection Regulation. Tá nahrádza doterajšie národné zákony jednotlivých krajín. Pritom príprava na to, aby ste dôkladne splnili literu nových predpisov, bude slovenským firmám trvať 3-12 mesiacov. Stojí to však za námahu, pretože pokuty sa hýbu do výšky 20 miliónov eur alebo 4 percent z obratu.

Prečo sa Liptov teší na leto ?

Z výkonnosti cestovného ruchu Slovensku, ktorú zverejnil Štatistický úrad, odpoveď znie jednoznačne - Liptáci sa nevedia dočkať leta a radi by pritiahli ešte o desatinu hostí viac. Medziročne si totiž v počte ubytovaných hostí polepšili o takmer trinásť percent. Skokanom sa stalo mesto Ružomberok či obec Pavčina Lehota, kde vzrástol počet hostí v ubytovacích zariadeniach o polovicu. Priemerná dĺžka pobytu turistu bola 2,8 dňa rovnako ako v roku 2015.

Aj vy ste chceli koňaky vylievať do záchoda ?

 Ako pri mnohých doterajších rozhodnutiach, ktorými naši legislatívni i výkonní kormidelníci „pomáhajú“ sfére horeca potopiť sa, aj predpisy ohľadne alkoholu so starými kolkami narobili v brandži vrásky a chaos. Podľa legislatívy sa mal dopredať do konca tohto roka a predaj po tomto termíne by sa považoval za predaj neoznačeného alkoholu. Čo by znamenalo pokutu a prepadnutie nápojov

Uhádnete, kto sa počas leta stal „skokanom“ ? Turisti z Izraela !

Už v minulosti sa vo sfére horeca polemizovalo o štatistických radostiach. Teda o tom, aký úžitok nám v skutočnosti prinášajú turisti, ktorí na Slovensku nečerpajú žiadne služby. Skokanmi roka sa vtedy stali Austrálčania, čo sa na cudzej výletnej lodi ešte aj naoovrantovali... a do mesta si vyšli iba na prechádzku. V tomto roku ich rekord prelomili turisti z Izraela – podľa štatistických údajov ich k nám pricestovalo až o 34,3 percent viac (16 351), čím sa dostali medzi top 10 zdrojových

Aj vy ste predali niektoré zo šiestich miliónov hotelových nocí ?

Malej i Veľkej Fatre, na Donovaloch, Vo Vysokých Tatrách, pod Chopkom, na Liptove, pri Zemplínskej Šírave, v aquaparkoch, ale aj v Bratislave, Modre, Žiline, Košiciach a v Poprade... s výnimkou biznis hotelov v okresných mestách a mestečkách praskala letná sezóna vo švíkoch. Odísť na dovolenku si dovolil máloktorý hotelier či šéfkuchár. Nervozita vrcholila, pretože perné letné mesiace nasledovali za polrokom, ktorý tiež nepatril medzi lážo-plážo ...
Služby tunajších ubytovacích zariadení totiž využilo takmer 2,3 milióna návštevníkov, teda o 18,9 percenta viac ako za vlaňajší prvý polrok. Podľa ŠÚ SR noc v hoteli prežilo o 223 453 (+ 19,2

Aj vo vašej prevádzke znamenajú štatistické údaje lízanie medu cez sklo?

Podľa údajov Štatistického úradu SR za rok 2015, založených na štatistikách ubytovacích zariadení, predstavovali tržby z aktívneho zahraničného cestovného ruchu 24 808 647 Eur. Oproti roku 2014 narástli teda približne o 4,6 mil. Eur, čo zodpovedá 22,8 percentám. Medzi zahraničnými návštevníkmi stále prevládajú turisti z Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Poľska a Nemecka.

„V organizovanom aktívnom zahraničnom cestovnom ruchu v roku 2015 zabezpečili naše cestovné kancelárie a cestovné agentúry služby pre 176 650

1

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ako „nakopnúť“ svojich kuchárov?

Rutina, stereotyp, priveľké ego či primalé skúsenosti, žiadna fantázia, nedostatok motivácie a ambícií, túžby napredovať,,, a už srdce domu, teda kuchyňa, tepe v čoraz pomalšom a nudnejšom rytme. Hostia kritizujú, sťažujú sa, ale predovšetkým vám odchádzajú na jedlo inam. Peniažky sa zbohdarma kotúľajú preč... A tak sa skúsený hotelier alebo manažér reštaurácie stará aj o občasné „výjazdy“ majstrov varešky ku konkurencii. Pozrieť sa na kulinárske nápady iných – od konceptu reštaurácie cez zostavenie jedálnych lístkov až po konečné aranžmán jedla a, samozrejme, úroveň obsluhy. Ja viem, náklady... najmä keď tam nechcete poslať len šéfkuchára, ale celý tím. A tak vám poradím siedmy ročník Zimného festivalu

6. 1. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Stále riešite nedostatok zamestnancov? Skúste duálne vzdelávanie!

Kvalita hotelových a reštauračných služieb stúpla. Pribudli desiatky nových zariadení, lepších, krajších, originálnejších... A máme aj viac hostí; v sezóne praskajú prevádzky vo švíkoch a veru by sa obsadila aj kotolňa ☺ Odborníci však upozorňujú, že cestovný ruch pôjde v kvalite a následne aj atraktivite nadol. Nebudeme mať dostatok personálu...

Podľa štatistík len tretina juniorov chce ostať pracovať v brandži. A ešte menej plánuje ostať na Slovensku. Pritom majú neprimerané nároky - veľa peňazí za málo práce alebo za

27. 9. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok