Horúca linka

Zatvoria ceny energie váš wellness?

Už v máji si vrabce štebotali, že hotelieri plánujú zatvárať svoje wellnessy, vodné svety, centrá oddychu... (ako to 1. októbra urobili, napríklad, v penzióne Blesk v Ružomberku).. Alebo ich aspoň podstatne wellneszoštíhlia. A to ešte zďaleka nevyzerala situácia tak napäto a draho.

Riaditeľ hotela Hviezda v Dudinciach Mgr. Vincent Andraško k tomu hovorí, že zatiaľ mierne upravili prevádzkový čas wellness centra (na obr. tamojší bazén): „Oproti vlaňajšku sa energie zvýšili o 300 percent a hoci nemáme konkrétne informácie, počítame na ďalší rok s rovnako dramatickým zvýšením. V tom prípade je však ohrozený nielen wellness, ale aj prevádzka celého hotela. V našich podmienkach, teda v Dudinciach ide najmä o január a február. Možno vtedy zatvoríme celý hotel, pretože nevidíme šancu ako inak rozumne hospodáriť.“wellness pxb h

Aj vo wellness hoteli Chopok v Demänovskej Doline čakajú na „dobrú správu“ ohľadne zastropovania cien energií. Nevedia nič naplánovať a čakajú ako ostatní... „Energiu šetríme na rôznych miestach už dlhšie,“ vraví o snahách hotela riaditeľ RNDr. Tomáš Podhor. Niekde vidia cestu záchrany svojho wellness vo zvyšovaní cien, v Jasnej sa takéhoto kroku obávajú. „Pri znižujúcej sa kúpyschopnosti obyvateľstva by zvýšenie cien neprinieslo želaný efekt – zvýšenie tržieb, skôr naopak. Viac klientov by sme odradili, a tým by tržby klesli. Už v tejto chvíli je nemožné preniesť nárast nákladov na hosťa, potom by to bolo už absolútne nereálne.“

Ani v hoteli Termál vo Vyhniach si – ako vysvetľuje riaditeľka Marta Mergová – nemôžu dovoliť nárast cien energií v plnom rozsahu premietnuť do cien vstupného do wellness (na fotke soľná inhalačná miestnosť) či do cien pobytových balíčkov. „Záleží nám na tom, aby naše služby vo wellness centre mohlotermál vyhne - wellness 1 využívať čo najviac ľudí, aby im boli dostupné. Určitým opatreniam sme sa však nemohli vyhnúť – spočívajú predovšetkým v obmedzení prevádzkových hodín niektorých častí nášho wellness centra – napr. sáun, ktoré prevádzkujeme iba v popoludňajších hodinách.“  Nainštalovali fotovoltaické články, ktoré (po návrate investície) napokon prispejú k zníženiu sumy za odber elektrickej energie. „Šetríme, kde sa dá, avšak nie na úkor kvality poskytovaných služieb.“

Popasovať sa s touto výzvou – taký je názor a cesta wellness hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. „U nás určite nie je ohrozený. Aby wellness hotel zatvoril wellness – to je úplný nezmysel. Ide o časť hotela, ktorá nám pomáha získať priazeň hostí, mnohí k nám prichádzajú práve kvôli nemu. Skôr je na mieste otázka ako vyplniť prázdnejšie obdobia,“ riaditeľka hotela Michaela Morvayová absolútne odmieta „siahnuť“ na wellness a riešenie vidí v zlatej strednej ceste tak, aby boli obe strany rovnice klient – podnikateľ v rovnováhe.

Ak by nemali za sebou letnú sezónu, asi by hotel zatvorili – tak premýšľa riaditeľ hotela Aquatermal Dolná Strehová Ing. Ivan Matina. V súčasných podmienkach si totiž hotel dokáže zarobiť iba na prevádzku bez akéhokoľvek rozvoja, zisku, splácania úverov... Ale (a to ALE patince saunapísané veľkými písmenami) wellness je základnou súčasťou hotela a dôvodom, prečo ho hostia navštevujú. Okolie totiž priveľmi neláka, neponúka veľa zaujímavého ako turistická destinácia. „Nemôžeme si dovoliť ho vypnúť a ani veľmi obmedziť. Jediným riešením je teda preniesť zvýšené náklady na hostí a oveľa viac zapracovať na marketingu, propagácii a pod., aby sme dokázali náš hotel naplniť do potrebnej kapacity aj za zvýšené ceny.“ Tie už o 20 – 25 percent zvyšovali a už cítia znížený záujem hostí o hotelové služby. „V lete sme nainštalovali fotovoltaické panely, ktoré dokážu vyrábať asi desatinu potrebnej energie. Zvažujeme aj iné spôsoby vlastnej výroby energií, ktoré by mohli byť lacnejšie ako je elektrická energia od dodávateľov v súčasnom období. Veď ceny energií nám vzrástli viac ako 5-násobne. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia v nasledujúcich mesiacoch a začiatkom kaskady sliač wellnessbudúceho roka.“

Podľa generálnej riaditeľky Ing. Kataríny Malovej z Hotel & Spa Resort Kaskady na Sliači-Sielnici je situácia dosť nepredvídateľná. Aj keď už viac-menej poznajú budúce ceny za energie, nevedia, ako sa ceny energií prejavia u dodávateľov. Tie predsa takisto ovplyvňujú prevádzku a cenotvorbu hotela či jeho wellness. „V máji sme spravili kaskády wellness 2dosť odvážne rozhodnutie, keď sme už od júna výrazne zvýšili ceny a vytvorili si tak rezervu na krytie mimoriadnych nákladov. To sa nám celkom podarilo. Teraz je dôležité sledovať trh, do akej miery budú hostia využívať voľnočasové aktivity, služby wellness a na aké obdobie nám s týmito premennými vydrží rezerva. Našou výhodou je, že máme kogeneračnú jednotku na výrobu energie. Aj napriek tomu sme sa rozhodli spraviť v januári odstávku; vtedy máme u nás najvyšší odber a nie až takú vyťaženosť ako na horách. Spravíme však - ako vždy - všetko pre to, aby sme udržali zamestnanosť akaskády bazén v prežili ďalšie ťažké obdobie, náročnejšie ako pandémia,“ Katarína Malová dodáva, že sú s tímom pripravení na rôzne riešenia a kombinácie.

V prípade sáun a víriviek v chatách či chaletoch hotelov sa mnohí majitelia a manažéri rozhodli pre samostatnú platbu za energiu. Riešia to aj prostredníctvom peňažného depozitu, z ktorého potom pri platení za služby odrátajú hosťovi spotrebovanú čiastku. Vraj psychologicky pomáha aj zobrazovanie hosťovej spotreby elektrickej energie na izbe – a to aj v prípade, že za elektrinu osobitne neplatí. Hosťa to trochu „pribrzdí“ a spotrebováva energiu len na to, čo naozaj potrebuje.

Mimochodom, keď už hovoríme o wellness.., ide o „ten wellness“ (nie to wellness), pretože sa skloňuje podľa neživotného mužského vzoru dub.

Soňa Hudecová ©

foto: hotely Borovica ŠP, Hviezda Dudince, Kaskady Sliač-Sielnica, Patince, Termál Vyhne, Holidays uk)

 

 

návštevy: 14323

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Aj vy (ne)snívate o michelinskej hviezde?

Možno snívate aspoň v najtajnejšom kútiku duše a možno by vám také niečo ani len micheinnenapadlo. Ale v každom prípade už nebude podstatné, či varíte božsky, moderne, originálne, zážitkovo, ekologicky... ale či štátna agentúra turizmu (v našom prípade by to teda bola Slovakia Travel) nájde desať miliónov na účasť v michelinovskom...

 / Čítať viac

Perlička je hydina do voza i do koča, teda na okrasu i do kuchyne

Už dávno platí, že hotel, penzión či výletná reštaurácia nesmú byť nudné. Aj vo chvíľach perličky h pxboddychu, jedenia či hoci aj len takého leňošenia pri káve treba dať hosťovi dosť podnetov, aby malo oko kde spočinúť. Skrátka, postarať sa o komplexný zážitok – v interiéri ale aj

 / Čítať viac

Hotelovo.sk servíruje: treska skrei s topinamburmi od Michala Lukačoviča

Talianska, španielska, grécka, mexická, thajská, francúzska, indická a samozrejme aj kuchyne našich susedov nie sú neznáme ani bežným slovenským labužníkom, nieto profesionálom. Horšie by sme u tých i u tých pochodili v prípade menej slávnych gastronómií. Povedzme,

 / Čítať viac

Hosť hotela sa vraj najviac teší na raňajky, obohaťte ich jelením fuetom

Poriadok a čistota na izbe. Pohodlie a harmonické prostredie. Bar otvorený celú noc, stačí len tauris zver klobásyzbehnúť výťahom. Fitness s rôznymi prístrojmi. Bazén, masáže, animácia, tenisový kurt a ďalšie športoviská. Alebo školenie mimo stereotypu firmy, večer pri krbe v cigarovom bare... Je toho veľa, na čo sa hotelový hosť môže tešiť. A predsa v prieskumoch jeho prianí

 / Čítať viac

Stane sa Európa lídrom „udržateľnosti“ turizmu?

Ekológia, zelený program, zero waste, udržateľný rozvoj... Niežeby na tom Slovákom vôbec ekológia pxbnezáležalo, ale takýto imidž firmy či hotela v mnohých západných krajinách zaváži mnoho viac. Je veľkým lákadlom a rozhodujúcim kritériom pri výbere produktu či služby. Aj organizátori medzinárodných eventov musia svojich klientov často odpovedať na to, či miesto pre

 / Čítať viac

Informatórium

 

Hotel Club Kežmarok

club kk

Trojhviezdičkový hotel v jednom z najstarších slovenských miest – a vo východiskovom bode výletov do troch národných parkov – práve oslavuje 30 rokov. Za ten čas sa pôvodných 19 izieb rozšírilo o ďalších 16, vrátane bezbariérových. Pribudla wifi, detský kútik, v garáži je dosť miest na zaparkovanie... Najväčšou devízou je však komorná atmosféra, pre ktorú hotel vyhľadáva pobytová a s ohľadom na športovú kariéru majiteľov Gantnerovcov najmä športumilná klientela. V reštaurácií sa aj štamgasti majú vždy čím novým pokochať – v zbierke poľovníckych trofejí  sú okrem európskych už aj kúsky z Kamčatky, Afriky či Mongolska.

Mirror Hospitality Expo

carlton ext

Hotel Radisson Blu Carlton (a ďalších 15 prevádzok v Bratislave a okolí) sa stane hostiteľom 5-dňového festivalu pre profesionálov i amatérov. Predstavia sa na ňom svetové mená barmanského, kuchárskeho a someliérskeho remesla - profesionáli, pôsobiaci doma i v cudzine, ale aj zahraniční majstri varešky a šejkra. Naši barmani-juniori si zasúťažia spolu s českými, maďarskými, poľskými a rakúskymi a festival vyvrcholí národným kolom barmanskej súťaže Diageo World Class; víťaz nás bude reprezentovať na svetovom finále v Sao Paulo.

Best Hotel Properties, a.s.

river park

Tímu päťhviezdičkových bratislavských hotelov Sheraton a River Park už nevelí Branislav Kačkovič (o čom redakcii začvirikali vrabce už v marci). Hotel Sheraton v komplexe Eurovea začal viesť Peter Dandár, doterajší riaditeľ DoubleTree by Hilton**** v Košiciach. Tam si na uvoľnenú stoličku sadla Adela Zakarová, ktorá v hoteli pracuje už osem rokov. V River Parku môžu hostia stretávať – ako staronového gr - Rudolfa Križana, ktorý doteraz pôsobil v Predstavenstve BHP.
 

hotel Čerešne**** Bratislava

hotel čerešne ba-polianky

V rámci projektu Čerešne City v dúbravskej časti Polianky ponúkne ubytovanie príležitostným hosťom – na úrovni štyroch hviezdičiek – aj hotel Čerešne. Developer – ITB Development ho predstavil ako 7-poschodovú budovu s 96 izbami a siedmimi 2-izbovými apartmánmi so zatrávnenou strechou, pričom ďalšie dve podlažia nájdu miesto pod zemou. Tam sa počíta s parkovaním pre 63 áut (a 27 môže parkovať v exteriéri hotela) , ale aj s krytom pre 250 ľudí. Hoci výstavba sa začína len na jar 2023, prvých hostí plánujú Čerešne privítať už o dva roky.
 

Arkady Hof **** Stupava

arkady fof stupava 3

V jednej z bočných uličiek stupavského centra pribudol hotel so 16 izbami a 8 apartmánmi. Zrodil sa rekonštrukciou panského majera zo 17. storočia. Dnes v ňom nechýba noblesná reštaurácia, ktorej šéfuje Peter Gogaľ, sála i konferenčná miestnosť; vďaka pôvodným klenbám však hotel dýcha originálnou historickou atmosférou. V pozícii výkonného riaditeľa pôsobí Peter Hain.
 

♣ Vienna House Easy Bratislava

vienna house easy ba

Bývalý hotel Chopin*** siete Vienna International, ktorý prešiel pred rokmi premenou na koncept Vienna Easy (vrátane názvu), má už nového majiteľa. Prešiel do portfólia najväčšej hotelovej franchisingovej siete – Wyndham Hotels & Resorts, ktorý sa „skrýva“ za značkami Sheraton, Hilton, Holiday Inn, Ibis Styles, Mercure, Mövenpick, Dorint, Steigenberger, Pullman, Adagio a ďalšími v 95 krajinách. Naďalej bude však značku Vienna House prevádzkovať spoločnosť HR Group so sídlom v Berlíne, ale pod prispôsobenou značkou Vienna House by Wyndham.

♣ Crowne Plaza Bratislava

crowne plaza

Už druhý rok po sebe obhájil hotel v centre hlavného mesta ocenenie najlepší MICE hotel, ktoré udeľuje World MICE Awards aj v jednotlivých krajinách. V Česku, napríklad, bodovala Corinthia Praha, v Rakúsku Grand Hotel Wien, v Maďarsku The Ritz – Carlton Budapest. Len u našich severných susedov je ocenený Zamek Janów Podlaski mimo hlavného mesta, dokonca celkom excentricky pri ukrajinských hraniciach. Svetové MICE jednotky pôsobia v Dubaji a Katare, ale ako naj „MICE organizátor“ vo svete sa umiestnila spoločnosť Liberty Czech Republic & Slovakia DMC.
 

Lomnica***** v Tatranskej Lomnici

m_warhol 2

Po desaťročí pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** S. Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa hotelovým manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva. 

MenJu Bratislava

menjú ba

V reštaurácii hotela Aston v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Aj keď otvorili už koncom jesene, na horeca scénu sa uviedli najmä otváracou večerou Zimného festivalu jedla.
 

Eck Restaurant Devín

eck restaurant devín h-i

Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta plánuje posunúť vpred nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.

Poprad*** v Poprade

hotel poprad pp

Jeden z tradičných a „nostalgických“ hotelov v meste pod Tatrami zatvoril v októbri svoje brány. A tak 144 lôžok a prísteliek ostáva stále prázdnych. Rovnako ako konferenčná miestnosť, salón, tri menšie salóniky a príjemná reštaurácia pre 100 ľudí. Na penzión pre starších sa má premeniť aj hotel Gerlach, smutne známy mafiánskou likvidáciou policajta v 90-tych rokoch.

Grandhotel**** Starý Smokovec

grandhotel ss ext zima

K doterajším apartmánom, „venovaným“ známym osobnostiam, pribudli nedávno apartmány detského spisovateľa Daniela Heviera a českého herca Miroslava Donutila. Hotel začal túto tradíciu na jeseň 2018, kedy pokrstil izby kráľa komédie Vlastu Buriana, českej športovej legendy Emila Zátopka a slovenskej uznávanej herečky Milky Vášáryovej (ktorá si o tamojšie dvere buchla pomyselné šampanské osobne). Neskôr hotel pripravil aj apartmán českej slávice Lucie Bílej.

♣ OOCR Region Liptov

liptov bača

Oslavuje 10 rokov po tom, čo nadviazala na predošlý Klaster Liptov. Za ten čas získala štátnu dotáciu 10,2 mil. € a samosprávy vybrali na dani z ubytovania 11 mil. €. Rok 2019 prekonal rekord – 2 milióny prenocovaní. Podpisuje sa pod to bezplatná preprava skibusmi, značka Liptovské droby s pečiatkou ochrany EU, projekt Nepoznaný Liptov či podujatie ZA7HORAMI, náučné chodníky, infraštruktúra pre cyklistov - 60 kusov cyklomobiliáru i 30 elektronabíjacích staníc. Aj vďaka nim sa Liptov stal celoročne príťažlivou destináciou s potenciálom opäť po pandémii „číselne rásť“.
 

rezort Salamandra HHT

m_majtánová

Znalec vie dešifrovať, že sídlo (aj rovnomenného hotela) je Horný Hodrušský tajch. Stal sa služobným domovom Michaely Majtánovej, ktorá na Horehronie prišla z hotela Devín. "Mojim cieľom a zároveň výzvou v najbližšom období je stabilizovať hotelový personál a poskytnúť našim zamestnancom čo najlepšie zázemie pre ich fungovanie. Len spokojní zamestnanci totiž dokážu hosťom prinášať kvalitné služby a zážitky na najvyššej úrovni," hovorí o filozofii najbližšieho obdobia .
 

Choice Hotels a Radisson Hotels

choice hotels logo

Tesne pred polovicou júna sa americká sieť so 600 000 posteľami v 41 krajinách, založená v roku 1939, rozhodla kúpiť americkú časť spoločnosti Radisson Hotels. Tá je dokonca o 30 rokov staršia a zrodila sa v Minneapolise. Prevod dosiahne výšku 675 mil USD. Na Slovensku je kupec zastúpený značkou Clarion a Mamaison, do odkúpenej siete patrí hotel Radisson Blu Carlton a Park Inn by Radisson Danube – všetky v Bratislave. Tých sa však zmeny netýkajú.
 

♣ Wellness hotel Borovica**** Štrbské Pleso

čašník olex pecerytsia

Víťazstvo v 1. ročníku Taste of Tatry cup – Prosecco race, teda v behu čašníkov s proseccom na tácke, putovali do wellness hotela Borovica čašníkovi Olexandrovi Pecerytsiovi z Ukrajiny. Na Slovensku žije už päť rokov a vyštudoval tu tatranskú hotelovú akadémiu. Prvú cenu – 3-dňový pobyt v oblasti Prosecco – mu pomohla v konkurencii 29 kolegov z rôznych reštaurácií a hotelov získať nielen „rýchlosť nôh“ na 1,3–kilometrovej trati s povinnými gastropointmi, ale najmä šikovnosť a stratégia.

♣ DoubleTree by Hilton Bratislava****

p_ďurčeková 3 

Od 1. júna sa stala generálnou riaditeľkou hotela Petra Ďurčeková. Prichádza z hotela Pod lipou v Modre-Harmónii. „Chcem pokračovať v dobre nastavenom statuse mestského biznis hotela. Na niektoré služby sa pozriem z nadhľadu a budem hľadať tvorivé vylepšenia.“ Počas covidu sa tak stala v poradí už treťou najvyššou manažérkou tohto bratislavského hotela a jeho reštaurácie Toscana.

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.


čím žila horeca scéna v upynulých rokoch
 

2013 – 2023 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok