Horúca linka

HORÚCA LINKA je tu na to, aby rozobrala tie najaktuálnejšie záležitosti. Aby poradila, resp. aby si manažéri poradili navzájom. Právne rady sú pri dodržiavaní predpisov nevyhnutné. Niekedy je však omnoho prospešnejšie a najmä praktickejšie pozrieť sa na to, ako veci riešia vaši kolegovia a ich pohľad aplikovať na vlastné zariadenie.  
1

Neocitli ste sa na blackliste neviest?

Už takmer neexistuje reštaurácia, bistro či penziónik, kde by neorganizovali svadby. Trúfne si svadba torta pxbkaždý... Samozrejme, veď je to dobrý zárobok, ale so svojskou, na skúsenosti náročnou logistikou. Keď kvôli vašim službám nedopadne dobre nejaká rodinná oslava, je to pre povesť organizátora zlé. Ale keď pomrví deň s veľkým D, ktorý by pre mladomanželov mal byť

Aj vy (ne)snívate o michelinskej hviezde?

Možno snívate aspoň v najtajnejšom kútiku duše a možno by vám také niečo ani len micheinnenapadlo. Ale v každom prípade už nebude podstatné, či varíte božsky, moderne, originálne, zážitkovo, ekologicky... ale či štátna agentúra turizmu (v našom prípade by to teda bola Slovakia Travel) nájde desať miliónov na účasť v michelinovskom...

Dajú Slováci domácej dovolenke prednosť pred Jadranom?

Podľa Slovakia Travel určite áno. Prieskumy tvrdia, že viac než polovica Slovákov, plánujúcich good idea sk - sacrdovolenkový pobyt (a takých je celkovo u nás tretina) si na tento rok zvolila za cieľ Slovensko. Pri pobytoch nad 5 dní dokonca krajina od Záhorskej Vsi po Novú Sedlicu a od Patiniec po Oravskú Polhoru vedie pred Chorvátskom, Talianskom a Gréckom. Muži

Stane sa Európa lídrom „udržateľnosti“ turizmu?

Ekológia, zelený program, zero waste, udržateľný rozvoj... Niežeby na tom Slovákom vôbec ekológia pxbnezáležalo, ale takýto imidž firmy či hotela v mnohých západných krajinách zaváži mnoho viac. Je veľkým lákadlom a rozhodujúcim kritériom pri výbere produktu či služby. Aj organizátori medzinárodných eventov musia svojich klientov často odpovedať na to, či miesto pre

Aj u vás sa stal boršč jablkom sváru?

„Naši hostia si radi objednávali ruský boršč. V reštaurácii vždy vládlo príjemné ticho, pretože boršč pxb hhorúca polievka plná zeleniny a mäsa dovolila sústrediť sa iba na jedenie. Kým nedávno nezačal jeden hosť vysvetľovať, že boršč pochádza z Ukrajiny. Začala sa taká zvada, akú si u nás v hoteli nepamätám. Medzi hosťami navzájom, medzi hosťami a kuchármi...“ hovorí

Pocítili ste v hoteli i reštaurácii bistro trend?

Nie je to o nekvalite. Skôr o tom, že trend neformálnosti, ktorý panoval na horeca scéne už sojka drevenicedávno pred coronou, sa ešte viac zosilnil. Ľudia žijú rýchlejšie (a trochu ako na húsenkovej dráhe) a k tomu pribudol fakt, že ich príjmy klesli. Percentá nadol, ktoré zamávali makroekonomikou, sa nemohli neodraziť na mikroekonomike a v peňaženke ľudí. Reťazovou

Necháte sa inšpirovať?

Najprv v prevádzkovej slepote, potom v pohltení covidovými opatreniami. Vždy je nejaký čaj o piatej 6 pxbdôvod, prečo si manažéri hotelov i reštaurácií nájdu tak málo času na hľadanie inšpirácií. Na také voľné poletovanie informácií a myšlienok v sivej kôre mozgovej, z ktorého sa potom môže zrodiť originálny nápad „do baráku“. Nechajte sa teda inšpirovať (a klikajte) ...

Ako oslovíme zahraničného hosťa? Aj spoločne s Českom, Maďarskom a Poľskom!

Keď k nám zavíta hosť z ďalekých končín, rád by videl nielen Tatry, Betliar a Strečno, bratislava - turistiDemänovskú ľadovú jaskyňu, Slovenský raj či stred Európy pri Kremnických baniach, ale viac atrakcií strednej Európy. Aj preto sa štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková spolu s generálnym riaditeľom agentúry Slovakia

Čo by si Tatry priali pod vianočný stromček??

Zimná sezóna sa na Liptove a vo Vysokých Tatrách vždy začína už začiatkom decembra, ale to pravé obdobie prichádza až pred koncom roka. Vianočné sviatky a vstup do nového roka chcú mnohí prežívať v spojení so snehom, „snežným“ športom a zábavkami.
A tak už od septembra pracujú kormidelníci tamojšieho cestovného ruchu spolu s odborníkmi a štátnymi inštitúciami na návrhu prevádzkového semaforu. „Pripravili sme plán bezpečnej prevádzky pre lyžiarske rezorty vrátane veľkého množstva opatrení aj nad rámec

Vážite si miestnu klientelu? Radia to aj "panelisti" na Horeca Summit ´20

Takmer dva mesiace boli na jar zatvorení, ale nasledujúce týždne im pomohli zabudnúť na zlé obdobie. Špičkové slovenské reštaurácie sa po prestávke, zapríčinenej „opatreniami korona krízy“ čiastočne zotavili. Tak to aspoň vyplynulo z diskusie o gastronómii na prvom Horeca Summite, ktorý zorganizoval denník Sme spolu so Sme konferencie. Prednášajúci i diskutujúci sa na jeho pôde stretli v druhej polovici septembra v tatranskom hoteli Bellevue.

1

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Hosť hotela sa vraj najviac teší na raňajky, obohaťte ich jelením fuetom

Poriadok a čistota na izbe. Pohodlie a harmonické prostredie. Bar otvorený celú noc, stačí len tauris zver klobásyzbehnúť výťahom. Fitness s rôznymi prístrojmi. Bazén, masáže, animácia, tenisový kurt a ďalšie športoviská. Alebo školenie mimo stereotypu firmy, večer pri krbe v cigarovom bare... Je toho veľa, na čo sa hotelový hosť môže tešiť. A predsa v prieskumoch jeho prianí

 / Čítať viac

Vinotéky musia čoraz častejšie viac s kapitolou „oranžové vína“

Víno je dnes veľmi „in“. Dokonca aj v krajinách a regiónoch, kde sa žiaden vinič neurodí a víno oranžové 3tradície velia piť celkom iné nápoje. No a tým dupľom tam, kde k obedu patrí namiesto vody pohár vína alebo kde vinári získavajú medaily jednu za druhou. Teda aj u nás.

 / Čítať viac

Informatórium

 

Lomnica***** v Tatranskej Lomnici

m_warhol 2

Po desaťročí pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** S. Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa hotelovým manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva. 

MenJu Bratislava

menjú ba

V reštaurácii hotela Aston v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Aj keď otvorili už koncom jesene, na horeca scénu sa uviedli najmä otváracou večerou Zimného festivalu jedla.
 

Eck Restaurant Devín

eck restaurant devín h-i

Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta plánuje posunúť vpred nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.

Poprad*** v Poprade

hotel poprad pp

Jeden z tradičných a „nostalgických“ hotelov v meste pod Tatrami zatvoril v októbri svoje brány. A tak 144 lôžok a prísteliek ostáva stále prázdnych. Rovnako ako konferenčná miestnosť, salón, tri menšie salóniky a príjemná reštaurácia pre 100 ľudí. Na penzión pre starších sa má premeniť aj hotel Gerlach, smutne známy mafiánskou likvidáciou policajta v 90-tych rokoch.

Grandhotel**** Starý Smokovec

grandhotel ss ext zima

K doterajším apartmánom, „venovaným“ známym osobnostiam, pribudli nedávno apartmány detského spisovateľa Daniela Heviera a českého herca Miroslava Donutila. Hotel začal túto tradíciu na jeseň 2018, kedy pokrstil izby kráľa komédie Vlastu Buriana, českej športovej legendy Emila Zátopka a slovenskej uznávanej herečky Milky Vášáryovej (ktorá si o tamojšie dvere buchla pomyselné šampanské osobne). Neskôr hotel pripravil aj apartmán českej slávice Lucie Bílej.

♣ OOCR Region Liptov

liptov bača

Oslavuje 10 rokov po tom, čo nadviazala na predošlý Klaster Liptov. Za ten čas získala štátnu dotáciu 10,2 mil. € a samosprávy vybrali na dani z ubytovania 11 mil. €. Rok 2019 prekonal rekord – 2 milióny prenocovaní. Podpisuje sa pod to bezplatná preprava skibusmi, značka Liptovské droby s pečiatkou ochrany EU, projekt Nepoznaný Liptov či podujatie ZA7HORAMI, náučné chodníky, infraštruktúra pre cyklistov - 60 kusov cyklomobiliáru i 30 elektronabíjacích staníc. Aj vďaka nim sa Liptov stal celoročne príťažlivou destináciou s potenciálom opäť po pandémii „číselne rásť“.
 

rezort Salamandra HHT

m_majtánová

Znalec vie dešifrovať, že sídlo (aj rovnomenného hotela) je Horný Hodrušský tajch. Stal sa služobným domovom Michaely Majtánovej, ktorá na Horehronie prišla z hotela Devín. "Mojim cieľom a zároveň výzvou v najbližšom období je stabilizovať hotelový personál a poskytnúť našim zamestnancom čo najlepšie zázemie pre ich fungovanie. Len spokojní zamestnanci totiž dokážu hosťom prinášať kvalitné služby a zážitky na najvyššej úrovni," hovorí o filozofii najbližšieho obdobia .
 

Choice Hotels a Radisson Hotels

choice hotels logo

Tesne pred polovicou júna sa americká sieť so 600 000 posteľami v 41 krajinách, založená v roku 1939, rozhodla kúpiť americkú časť spoločnosti Radisson Hotels. Tá je dokonca o 30 rokov staršia a zrodila sa v Minneapolise. Prevod dosiahne výšku 675 mil USD. Na Slovensku je kupec zastúpený značkou Clarion a Mamaison, do odkúpenej siete patrí hotel Radisson Blu Carlton a Park Inn by Radisson Danube – všetky v Bratislave. Tých sa však zmeny netýkajú.
 

♣ Wellness hotel Borovica**** Štrbské Pleso

čašník olex pecerytsia

Víťazstvo v 1. ročníku Taste of Tatry cup – Prosecco race, teda v behu čašníkov s proseccom na tácke, putovali do wellness hotela Borovica čašníkovi Olexandrovi Pecerytsiovi z Ukrajiny. Na Slovensku žije už päť rokov a vyštudoval tu tatranskú hotelovú akadémiu. Prvú cenu – 3-dňový pobyt v oblasti Prosecco – mu pomohla v konkurencii 29 kolegov z rôznych reštaurácií a hotelov získať nielen „rýchlosť nôh“ na 1,3–kilometrovej trati s povinnými gastropointmi, ale najmä šikovnosť a stratégia.

♣ DoubleTree by Hilton Bratislava****

p_ďurčeková 3 

Od 1. júna sa stala generálnou riaditeľkou hotela Petra Ďurčeková. Prichádza z hotela Pod lipou v Modre-Harmónii. „Chcem pokračovať v dobre nastavenom statuse mestského biznis hotela. Na niektoré služby sa pozriem z nadhľadu a budem hľadať tvorivé vylepšenia.“ Počas covidu sa tak stala v poradí už treťou najvyššou manažérkou tohto bratislavského hotela a jeho reštaurácie Toscana.

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.


čím žila horeca scéna v upynulých rokoch
 

2013 – 2023 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok