Horúca linka

Hľadáte spoľahlivého, slušného, rýchleho a skromného čašníka? Siahnite po „mobilnom“ !

Márne volanie obsluhy, ktoré v hosťovi vyvoláva nervozitu a nespokojnosť. Kopa papierovej agendy, čo zaťažuje personál a vedie k omylom. Strata času manažéra pri práci s webom, ktorý by mohol venovať súrnejšej robote... Je toho dosť, čo by sa dalo odstrániť automatizáciou procesu hosť–obsluha- kuchyňa -marketing. Zbožné želanie..?

Nuž ale veď sme v 21. storočí. Ak hosť zadá pri stole objednávku, už ju netreba nahlasovať do ikelp%20-%20kelnerkuchyne a nahadzovať do pokladne. Keď dopíše manažér týždenné menu, automaticky sa objaví na webe reštaurácie, na facebooku, v mailoch i pri stoloch cez QR kód. A to nielen vtedy, keď ste súčasťou reťazca alebo bohatým hotelom, ale aj keď máte len dvadsať stoličiek a obrat... no, nestojí za reč.

Skrátka, filozofia aplikácie iKelp POS Mobile stojí ako pevná stolička - na štyroch nohách. „Ak je to možné, všetko treba zadať len raz – na jednom mieste a v prirodzenom momente ikelp%20-%20stôlcelého procesu. Na ostatných miestach sa táto informácia objaví automaticky,“ prezrádza pointu praktického a moderného riešenia – familiárne nazývaného mobilný čašník - konateľ spoločnosti Abiset, s.r.o. Ing, Jaroslav Orgoň.

Druhou “nohou“, o ktorú sa tvorba aplikácie oprela, bola dostupnosť pre všetky reštaurácie, hotelové reštaurácie, kaviarne, pizzerie, pivárne, terasy, vinotéky a bary. „Väčšinu funkcií poskytujeme bezplatne alebo za minimálny mesačný poplatok. Našim cieľom je osloviť tisíce menších gastronomických zariadení, ktoré by si v žiadnom prípade nemohli dovoliť na mieru šitý systém, ako to robia vo veľkých reťazcoch.“

Tretím pilierom je nadčasovosť riešenia. „Využili sme všetky moderné a dostupné technológie, vhodné pre gastroprevádzky. Dokonca aj tie, ktoré sa v čase vývoja aplikácie ešte len dostávali do povedomia verejnosti a ich nástup sa očakáva v najbližších rokoch.“

No a tá štvrtá zásada… Keď sa pozriete k reštauračným stolom alebo fotelkám v loby bare, to akoby hostia prišli z cudzej galaxie – všetci ťukajú do mobilu a tvária sa primerane múdro, zasvätene. Ale zdanie klame, väčšina vašich hostí (a určite aj personálu a manažmentu) sa inak v IT nevyzná. Pre nich i pre vás je teda dôležité, aby aplikáciu zvládli. Tento rozmer softvéru chýba mnohým programom a programátorom; tí nie sú dizajnérmi ani psychológmi a zabúdajú na to, že počítače už nie sú výsadou vedeckých pracovníkov. „Pri vývoji sme stále mysleli na bežného smrteľníka, ktorý potrebuje jednoduchosť aplikácie a intuitívne ovládanie bez akéhokoľvek návodu. Čím menej manuálneho nastavovania, rozhodovania, zadávania. Možno práve najviac času sme venovali ľahkej použiteľnosti a tomu, ako to hosť alebo pracovník reštaurácie vidí pred sebou na obrazovke, na displeji. ikelp%20hodinkyA je jedno, či používa počítač s Windows, mobil s Androidom, iQOS, tablet alebo notebook.“

Skrátka, zavolali si človeka „z ulice“ a povedali mu: „Objednaj si vyprážaný rezeň s hranolčekmi, k tomu namiesto paradajkovej polievky vývar, nejaký tonik, kávu a účet.“ A sledovali, ako na to ide, čo sa pýta, čo intuitívne hľadá a nevidí to. Rovnaký postup zvolili aj pre druhú stranu reštauračného stola. Tá si, napríklad, ľahko poradila s „evidenciou objednávok donáškovej služby“, ktorá pripomína tabuľu s prišpendlenými papierikmi. Hotové si personál presunie na jednu stranu a hneď vidí, čo zahrnúť do najbližšieho rozvozu alebo ktoré sa už môžu vyúčtovať.

„Chceli sme poskytnúť najhodnotnejší reštauračný systém, a to sa nám naozaj podarilo. Pri žiadnom inom konkurenčnom riešení – ktoré v týchto chvíľach vlastne ani neexistuje – nezíska prevádzkovateľ toľko benefitov naraz. Musel by použiť viaceré nezávislé aplikácie, čo je však predražené, časovo náročné a aj tak si to vyžaduje uchovávanie ikelp%20-%20jlaktuálnych údajov vo viacerých nezávislých systémoch,“ hovorí o prednostiach iKelp POS Mobile J. Orgoň.

Čo môže obsluha:
• Zverejňovať denné menu na webe alebo facebooku,
• Zverejňovať jedálny lístok na webe alebo facebooku (popis, obrázky, alergény),
• Zasielať e-maily s týždennou ponukou menu,
• Ušetriť za mystery shopping cez hodnotenie obsluhy, jedál a nápojov a zverejňovať pozitívne hodnotenia,
• Organizovať donáškovú službu prostredníctvom objednávania cez internet alebo mobil
• Samozrejmosťou je predajná časť, skladová evidencia, evidencia alkoholu, výroba a receptúry

Celkovo je iKelp POS Mobile navrhnutý tak, aby automatizoval maximálne množstvo procesov a manuálnych úkonov, ktoré sa bežne v gastronomickej prevádzke vykonávajú. „Nezostávame však len pri jednoduchom vytlačení „bonovačky v kuchyni“, ako mnohé konkurenčné riešenia. Naša aplikácia je špecializovaná pre gastronomické prevádzky, teda uspôsobená na tento účel. Ak teda čašník prijme a potvrdí volanie „Platím!“ od stola, tak sa rovno zobrazí vyúčtovanie otvoreného stola.“

Čo môže hosť:
Zavolať obsluhu,
• Vyžiadať si účet
• Zaplatiť dobitým kreditom (ak to takto prevádzkovateľ poskytuje)
• Objednať si denné menu alebo jedlá a nápoje z ponuky
• Odfotiť alebo hodnotiť jedlá
Hodnotiť obsluhu,
• Sledovať si svoj stav účtu a pripraviť si pred odchodom hotovosť alebo stravné lístky

Získa tak väčší komfort, zároveň to prevádzkovateľa nič nestojí, nemusí na stoly umiestňovať drahé dotykové tablety, báť sa o ich poškodenie, zabezpečovať ich nabíjanie a napájanie elektrinou. „Veď dnes má skoro každý smartfón, každý je na facebooku, každý pozná QR kódy a využíva NFC, napríklad, bezkontaktné platby kreditkou alebo mobilom. Pritom QR kódy vyrábame a dodávame bezplatne, NFC bezkontaktné štítky stoja len pár centov,“ J. Orgoň k tomu dodáva, že „hosťovu stranu aplikácie“ mimoriadne ocenia sluchovo a rečovo postihnutí hostia.


 ikelp%20-%20stôl 

 

Vŕta vám ešte v hlave..?

Hotelovo.sk sa spýtalo za vás.


Kde si toto riešenie môžem vyskúšať alebo pozrieť?
Spoločnosť Abiset s.r.o. každý rok vystavuje aj na veľtrhu DANUBIUS GASTRO. Na najbližšej výstave opäť chystá predstaviť dych vyrážajúce novinky, ktoré ako vždy menia pohľad a búrajú zabehané zvyky v gastronómii. Návštevníci získavajú možnosť osobného zážitku ale aj možnosť konzultácií priamo s odborníkmi výrobcu softvéru. Na webstránke výrobcu sú živé, funkčné aplikácie a krátke videá, ktoré vám na získanie jasnej predstavy úplne postačujú. Na rozdiel od konkurencie, spoločnosť Abiset s.r.o. nič netají. Všetky návody, videonávody aj aplikácie na vyskúšanie sú verejne dostupné na :
♣ Skúsiť „Na tablete za barom“: 
♣ Skúsiť „Na mobile ako čašník“: 
♣ Skúsiť „Na mobile ako zákazník“:

Ako prebieha objednávanie jedál a nápojov cez QR kód?
Hosť príde do podniku, usadí sa pri stole a má dve možnosti: čaká na obsluhu alebo využije aplikáciu iKelp POS Mobile. Ponúka sa mu na stole ako „Zavolať obsluhu“ spolu s QR kódom, povedzme, na zalaminovanom štítku, na nápojovom lístku na stojane, na gravírovanom hliníkovom pliešku, zatavené či nalepené priamo na stole... V ňom je webová adresa, ktorá jednoznačne identifikuje prevádzkovateľa a konkrétny stôl v databáze. Po zosnímaní sa hosťovi zobrazí niečo ako „e-shop“ so špeciálnym dizajnom a funkcionalitou pre gastronómiu. Premýšľa, tečú mu slinky a vytvára si objednávku... tú potvrdí a potom môže aj sledovať stav jej vybavenia. Povedzme v discokluboch, kde sa hneď platí, aj vytlačenie účtu. QR kód pri stole teda umožňuje hosťom viacero funkcií – zavolanie obsluhy, hodnotenie jedál a obsluhy, vyžiadanie účtu...

Objednávka hosťa sa ukáže obsluhe či v kuchyni, alebo sa hneď zavedie do jemu vytvoreného účtu?
Otvorený účet na stole je niečo ako platná rozpracovaná objednávka, do ktorej obsluha pridáva položky tak, ako si hostia priebežne objednávajú. Vytlačenie účtu - daňového dokladu a odpis zo skladu (ak sa spotreba eviduje) smie ovplyvňovať len obsluha. Hostia si môžu otvorený účet len pozerať, prípadne fotiť a hodnotiť jedlá alebo obsluhu.
Ak hosť potvrdí svoju objednávku, hneď sa o tom dozvie obsluha, hoci aj vibráciou a ikelp%20pos%20mobilenotifikáciou na Smart hodinkách, vibráciou a notifikáciou na mobile čašníka, zvukovou signalizáciou na pracovisku pri bare, no a samozrejme v aplikácii je neustále vidieť počet nových nespracovaných notifikácií (celkovo, v miestnosti, na stoloch).
V druhom kroku musí čašník zareagovať, pozrieť si obsah objednávky od stola. Môže objednávku potvrdiť, zamietnuť, zablokovať zariadenie a samozrejme obsah objednávky doplniť či upraviť pred jej potvrdením. Objednané položky sa pridajú do otvoreného účtu na konkrétnom stole. V tomto momente môže štandardne zareagovať tlačiareň objednávok v kuchyni – bonovačka, ak sa využíva. Tá sa tlačí len pri úprave otvoreného účtu, čo nepotvrdená objednávka hostí ešte nie je.

Kedy sa v skladových zásobách odpisuje tovar? Hneď pri objednaní, po vydaní alebo až po zaplatení?
Otvorený účet na stole má v systéme stále štatút rozpracovanej objednávky. Na záver sa vytvorí účet alebo dodací list. Tým sa objednávka – otvorený účet – vysporiada a vzniká daňový doklad. Ak sa využíva skladová evidencia, tento doklad zároveň vytvára skladové pohyby.
Ak teda obsluha necháva, napríklad, na stole mesiac otvorený účet na nejakú osobu a iba dohadzuje položky, toto nemá vplyv na skladovú evidenciu, je potrebné to priebežne vyúčtovávať, napríklad na dodací list. Zaplatenie nemá vplyv na skladovú evidenciu.

Kde sa nachádzajú údaje pre aplikáciu, má ich aj prevádzka na svojom hardvéri?
Služba iKelp POS Mobile by sa dala prirovnať k internetbankingu: podobne ako v dátovom ikelp%20-%20stav%20donáškycentre banky sa údaje tiež nachádzajú v dátovom centre. Užívateľ ich nemá na svojom HW. Výnimku tvorí možnosť exportov, napríklad denné pohyby – PLU uzávierky, ktorú si užívateľ môže uložiť napríklad vo formáte Excel.
Klienti aplikácie sa vďaka prepracovanej stratégii dostupnosti, bezpečnosti, zálohovania a nepretržitej prevádzky nemusia báť straty alebo nedostupnosti údajov. Cieľom spoločnosti Abiset s.r.o. je korektné poskytovanie reštauračného systému, nie schovávanie údajov pred ich zákazníkmi.

QR kód slúži zároveň na prihlásenie sa do iKelp POS Mobile?
Nie, štandardne nie. Úlohou QR kódu je „obsahovať“ webovú adresu „e-shopu“ viazaného na danú prevádzku a daný stôl. Prihlásenie užívateľa sa dá riešiť facebookovým kontom, gmail kontom a inými štandardmi, ktoré má hosť alebo obsluha v mobile. Pre objednávanie alebo hodnotenie však netreba žiadnu autorizáciu. Hosť zosníma QR kód a získava tak dočasný bezpečnostný token.

Možnosti pre hosťa sú len rozšírením pôvodného softvéru pre zariadenia? Teda prvý kontakt so zariadením sa presunul od čašníka k hosťovi?
iKelp POS Mobile je komplexný systém, ktorý komunikuje s troma skupinami:
♣ obsluhou – čašníkmi, barmanmi, kuchármi (cez bonovačku) a manažérmi,
♣ hosťami pri stole
♣ hosťami na webe či facebooku
Prevádzkovateľ však nie je povinný využívať všetko. Môže sa pre aplikáciu iKelp POS Mobile rozhodnúť len na jednom pracovisku a nazvať to „dotyková pokladňa“ pri bare, loby bare, ikelp%20-%20donáškakaviarni... Aplikáciu môžu využívať čašníci na mobilnom zariadení (tablet/mobil/PDA) a nazvať to reštauračný systém s funkciou „mobilného čašníka“. A môžu, ale nemusia využívať funkcionalitu prepojenia s hosťami pomocou QR kódov, webu alebo facebooku. Pričom každá z jednotlivých funkcionalít sa ešte dá nastavovať či povoľovať. Napríklad hostia môžu zavolať obsluhu, ale nemusia mať prístup k možnosti objednávania, a pod.

Keď hosť vytvorí objednávku, smie ju stornovať?
Hosť nemá možnosť objednávku stornovať. Je to presne také isté, ako keď si hosť u čašníka objedná jedlo klasicky a čašník odíde od stola. Hosť ho musí dodatočne požiadať o zmenu –privolať čašníka mu pomôže funkcia „zavolanie obsluhy“.

Ako postupovať, ak sa niečo z ponuky minie?
Ak sa niektoré z menu už minie, obsluha príde k tabuli a „zotrie“ danú možnosť. V aplikácii iKelp POS Mobile majú jedlá a nápoje a obedové menu nastavenie dostupnosti. Obsluha jedným klikom zabezpečí, aby sa minuté jedlo či nápoj nezobrazovali hosťom. Ak má displej aj kuchár v kuchyni, môže to urobiť okamžite naložením poslednej porcie.

Ak máte akékoľvek doplňujúce otázky, radi vám ich bezplatne zodpovedia kvalifikovaní konzultanti výrobcu.

shp ©

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Aj vy (ne)snívate o michelinskej hviezde?

Možno snívate aspoň v najtajnejšom kútiku duše a možno by vám také niečo ani len micheinnenapadlo. Ale v každom prípade už nebude podstatné, či varíte božsky, moderne, originálne, zážitkovo, ekologicky... ale či štátna agentúra turizmu (v našom prípade by to teda bola Slovakia Travel) nájde desať miliónov na účasť v michelinovskom...

 / Čítať viac

Horeca očami hosťa: Michal Paľa

 …už vyše 20 rokov pôsobí v spoločnosti Messer Tatragas v pozícii m_paľa hgenerálneho riaditeľa, za čo vlani získal cenu vydavateľstva Trend ako „Manažér roka“.
„Keďže som študoval v zahraničí a moji rodičia pôsobili v diplomatických službách – ako chlapec som päť rokov žil v Alžírsku – dôkladne som okúsil chuť rôznych kuchýň. Ale dve z nich ostali mojimi srdcovými záležitosťami: francúzsky štýl stolovania a slovenské

 / Čítať viac

Zatvoria ceny energie váš wellness?

Už v máji si vrabce štebotali, že hotelieri plánujú zatvárať svoje wellnessy (vodné svety, centrá wellness pxb hoddychu... či ako sa to všelijako v rôznych hoteloch nazýva). Alebo ich aspoň podstatne zoštíhlia. A to ešte zďaleka nevyzerala situácia tak napäto a draho.
Riaditeľ hotela Hviezda v Dudinciach Mgr. Vincent Andraško k tomu hovorí, že zatiaľ mierne upravili prevádzkový čas wellness centra: „Oproti vlaňajšku sa energie zvýšili o 300

 / Čítať viac

Viete, čo je to harira?

Asi každý hotelier, F&B manager či šéfkuchár vie, čo znamená amuse-bouche. Jeden ho musí jedlo symbol pxbpripraviť, druhý naň zohnať suroviny a tretí s ním počítať v nákladoch. A určite poznajú angus, bacardi, pumpernikel, wasabi... Ale čo by musel majster varešky navariť, keby ho hosť

 / Čítať viac

Stane sa Európa lídrom „udržateľnosti“ turizmu?

Ekológia, zelený program, zero waste, udržateľný rozvoj... Niežeby na tom Slovákom vôbec ekológia pxbnezáležalo, ale takýto imidž firmy či hotela v mnohých západných krajinách zaváži mnoho viac. Je veľkým lákadlom a rozhodujúcim kritériom pri výbere produktu či služby. Aj organizátori medzinárodných eventov musia svojich klientov často odpovedať na to, či miesto pre

 / Čítať viac

Informatórium

Hotel Slovan Piešťany

hotel slovan piešťany

Kedysi najluxusnejšia secesná ikona piešťanských kúpeľov z roku 1906 – Grand hotel Rónai, neskôr Royal a počas socializmu premenovaný na Slovan - stále chátra. Do jej rekonštrukcie sa nik nechce pustiť... prečo?

Mondieu Bratislava

Ešte len začal nový rok a už má táto známa a inak dobrá kaviareň cez nespokojnú zákazníčku zlú reklamu. V čase sociálnych sietí si treba dávať veľký pozor.

Hotel Club Kežmarok

club kk

Trojhviezdičkový hotel v jednom z najstarších slovenských miest – a vo východiskovom bode výletov do troch národných parkov – práve oslavuje 30 rokov. Za ten čas sa pôvodných 19 izieb rozšírilo o ďalších 16, vrátane bezbariérových. Pribudla wifi, detský kútik, v garáži je dosť miest na zaparkovanie... Najväčšou devízou je však komorná atmosféra, pre ktorú hotel vyhľadáva pobytová a s ohľadom na športovú kariéru majiteľov Gantnerovcov najmä športumilná klientela. V reštaurácií sa aj štamgasti majú vždy čím novým pokochať – v zbierke poľovníckych trofejí  sú okrem európskych už aj kúsky z Kamčatky, Afriky či Mongolska.

Mirror Hospitality Expo

carlton ext

Hotel Radisson Blu Carlton (a ďalších 15 prevádzok v Bratislave a okolí) sa stane hostiteľom 5-dňového festivalu pre profesionálov i amatérov. Predstavia sa na ňom svetové mená barmanského, kuchárskeho a someliérskeho remesla - profesionáli, pôsobiaci doma i v cudzine, ale aj zahraniční majstri varešky a šejkra. Naši barmani-juniori si zasúťažia spolu s českými, maďarskými, poľskými a rakúskymi a festival vyvrcholí národným kolom barmanskej súťaže Diageo World Class; víťaz nás bude reprezentovať na svetovom finále v Sao Paulo.

Best Hotel Properties, a.s.

river park

Tímu päťhviezdičkových bratislavských hotelov Sheraton a River Park už nevelí Branislav Kačkovič (o čom redakcii začvirikali vrabce už v marci). Hotel Sheraton v komplexe Eurovea začal viesť Peter Dandár, doterajší riaditeľ DoubleTree by Hilton**** v Košiciach. Tam si na uvoľnenú stoličku sadla Adela Zakarová, ktorá v hoteli pracuje už osem rokov. V River Parku môžu hostia stretávať – ako staronového gr - Rudolfa Križana, ktorý doteraz pôsobil v Predstavenstve BHP.
 

hotel Čerešne**** Bratislava

hotel čerešne ba-polianky

V rámci projektu Čerešne City v dúbravskej časti Polianky ponúkne ubytovanie príležitostným hosťom – na úrovni štyroch hviezdičiek – aj hotel Čerešne. Developer – ITB Development ho predstavil ako 7-poschodovú budovu s 96 izbami a siedmimi 2-izbovými apartmánmi so zatrávnenou strechou, pričom ďalšie dve podlažia nájdu miesto pod zemou. Tam sa počíta s parkovaním pre 63 áut (a 27 môže parkovať v exteriéri hotela) , ale aj s krytom pre 250 ľudí. Hoci výstavba sa začína len na jar 2023, prvých hostí plánujú Čerešne privítať už o dva roky.
 

Arkady Hof **** Stupava

arkady fof stupava 3

V jednej z bočných uličiek stupavského centra pribudol hotel so 16 izbami a 8 apartmánmi. Zrodil sa rekonštrukciou panského majera zo 17. storočia. Dnes v ňom nechýba noblesná reštaurácia, ktorej šéfuje Peter Gogaľ, sála i konferenčná miestnosť; vďaka pôvodným klenbám však hotel dýcha originálnou historickou atmosférou. V pozícii výkonného riaditeľa pôsobí Peter Hain.
 

♣ Vienna House Easy Bratislava

vienna house easy ba

Bývalý hotel Chopin*** siete Vienna International, ktorý prešiel pred rokmi premenou na koncept Vienna Easy (vrátane názvu), má už nového majiteľa. Prešiel do portfólia najväčšej hotelovej franchisingovej siete – Wyndham Hotels & Resorts, ktorý sa „skrýva“ za značkami Sheraton, Hilton, Holiday Inn, Ibis Styles, Mercure, Mövenpick, Dorint, Steigenberger, Pullman, Adagio a ďalšími v 95 krajinách. Naďalej bude však značku Vienna House prevádzkovať spoločnosť HR Group so sídlom v Berlíne, ale pod prispôsobenou značkou Vienna House by Wyndham.

♣ Crowne Plaza Bratislava

crowne plaza

Už druhý rok po sebe obhájil hotel v centre hlavného mesta ocenenie najlepší MICE hotel, ktoré udeľuje World MICE Awards aj v jednotlivých krajinách. V Česku, napríklad, bodovala Corinthia Praha, v Rakúsku Grand Hotel Wien, v Maďarsku The Ritz – Carlton Budapest. Len u našich severných susedov je ocenený Zamek Janów Podlaski mimo hlavného mesta, dokonca celkom excentricky pri ukrajinských hraniciach. Svetové MICE jednotky pôsobia v Dubaji a Katare, ale ako naj „MICE organizátor“ vo svete sa umiestnila spoločnosť Liberty Czech Republic & Slovakia DMC.
 

Lomnica***** v Tatranskej Lomnici

m_warhol 2

Po desaťročí pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** S. Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa hotelovým manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva. 

MenJu Bratislava

menjú ba

V reštaurácii hotela Aston v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Aj keď otvorili už koncom jesene, na horeca scénu sa uviedli najmä otváracou večerou Zimného festivalu jedla.
 

Eck Restaurant Devín

eck restaurant devín h-i

Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta plánuje posunúť vpred nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.

Poprad*** v Poprade

hotel poprad pp

Jeden z tradičných a „nostalgických“ hotelov v meste pod Tatrami zatvoril v októbri svoje brány. A tak 144 lôžok a prísteliek ostáva stále prázdnych. Rovnako ako konferenčná miestnosť, salón, tri menšie salóniky a príjemná reštaurácia pre 100 ľudí. Na penzión pre starších sa má premeniť aj hotel Gerlach, smutne známy mafiánskou likvidáciou policajta v 90-tych rokoch.

Grandhotel**** Starý Smokovec

grandhotel ss ext zima

K doterajším apartmánom, „venovaným“ známym osobnostiam, pribudli nedávno apartmány detského spisovateľa Daniela Heviera a českého herca Miroslava Donutila. Hotel začal túto tradíciu na jeseň 2018, kedy pokrstil izby kráľa komédie Vlastu Buriana, českej športovej legendy Emila Zátopka a slovenskej uznávanej herečky Milky Vášáryovej (ktorá si o tamojšie dvere buchla pomyselné šampanské osobne). Neskôr hotel pripravil aj apartmán českej slávice Lucie Bílej.

♣ OOCR Region Liptov

liptov bača

Oslavuje 10 rokov po tom, čo nadviazala na predošlý Klaster Liptov. Za ten čas získala štátnu dotáciu 10,2 mil. € a samosprávy vybrali na dani z ubytovania 11 mil. €. Rok 2019 prekonal rekord – 2 milióny prenocovaní. Podpisuje sa pod to bezplatná preprava skibusmi, značka Liptovské droby s pečiatkou ochrany EU, projekt Nepoznaný Liptov či podujatie ZA7HORAMI, náučné chodníky, infraštruktúra pre cyklistov - 60 kusov cyklomobiliáru i 30 elektronabíjacích staníc. Aj vďaka nim sa Liptov stal celoročne príťažlivou destináciou s potenciálom opäť po pandémii „číselne rásť“.
 

rezort Salamandra HHT

m_majtánová

Znalec vie dešifrovať, že sídlo (aj rovnomenného hotela) je Horný Hodrušský tajch. Stal sa služobným domovom Michaely Majtánovej, ktorá na Horehronie prišla z hotela Devín. "Mojim cieľom a zároveň výzvou v najbližšom období je stabilizovať hotelový personál a poskytnúť našim zamestnancom čo najlepšie zázemie pre ich fungovanie. Len spokojní zamestnanci totiž dokážu hosťom prinášať kvalitné služby a zážitky na najvyššej úrovni," hovorí o filozofii najbližšieho obdobia .
 

Choice Hotels a Radisson Hotels

choice hotels logo

Tesne pred polovicou júna sa americká sieť so 600 000 posteľami v 41 krajinách, založená v roku 1939, rozhodla kúpiť americkú časť spoločnosti Radisson Hotels. Tá je dokonca o 30 rokov staršia a zrodila sa v Minneapolise. Prevod dosiahne výšku 675 mil USD. Na Slovensku je kupec zastúpený značkou Clarion a Mamaison, do odkúpenej siete patrí hotel Radisson Blu Carlton a Park Inn by Radisson Danube – všetky v Bratislave. Tých sa však zmeny netýkajú.
 

♣ Wellness hotel Borovica**** Štrbské Pleso

čašník olex pecerytsia

Víťazstvo v 1. ročníku Taste of Tatry cup – Prosecco race, teda v behu čašníkov s proseccom na tácke, putovali do wellness hotela Borovica čašníkovi Olexandrovi Pecerytsiovi z Ukrajiny. Na Slovensku žije už päť rokov a vyštudoval tu tatranskú hotelovú akadémiu. Prvú cenu – 3-dňový pobyt v oblasti Prosecco – mu pomohla v konkurencii 29 kolegov z rôznych reštaurácií a hotelov získať nielen „rýchlosť nôh“ na 1,3–kilometrovej trati s povinnými gastropointmi, ale najmä šikovnosť a stratégia.

♣ DoubleTree by Hilton Bratislava****

p_ďurčeková 3 

Od 1. júna sa stala generálnou riaditeľkou hotela Petra Ďurčeková. Prichádza z hotela Pod lipou v Modre-Harmónii. „Chcem pokračovať v dobre nastavenom statuse mestského biznis hotela. Na niektoré služby sa pozriem z nadhľadu a budem hľadať tvorivé vylepšenia.“ Počas covidu sa tak stala v poradí už treťou najvyššou manažérkou tohto bratislavského hotela a jeho reštaurácie Toscana.

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.


čím žila horeca scéna v upynulých rokoch
 

2013 – 2024 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok