Horúca linka

Radi si v zime poplačete nad mŕtvou reštauráciou ?

Počas jarných gastronomických festivalov prichádzajú reštaurácie za svojimi hosťami. Alebo lepšie povedané, obe zúčastnené strany prichádzajú na určené miesto, aby sa tam zviditeľnili a tí druhí zase ochutnávali. Zimný festival jedla (ZFJ) od 13. januára do 15. februára 2017, ktorý spoločnosť Gurmán na Slovensku organizuje už po piaty raz, má inú úlohu - pritiahnuť zfj%20logohosťa do kamenných reštaurácií. A to práve v období, ktoré síce svojim počasím (i fašiangovým veselím) praje veľkorysejšej konzumácii, ale vo všeobecnosti sa považuje za umierajúce obdobie gastronomického biznisu.

Hostia sa dávajú v Zimnom festivale jedla zlákať na mimoriadne výhodné ceny. Keďže sa vouchery kupujú vopred, reštaurácia si zapíše rezerváciu na konkrétny deň a čas (12.00, 13.30, 18.00 a 19.30) a teda presne vie, koľko zimnofestivalových špecialít má kedy pripraviť. Na každý deň a termín vymedzí len určité množstvo miest na festival a ostatné si ponechá pre svoju pravidelnú klientelu.

Podľa Radoslava Nackina, riaditeľa Gurmána na Slovensku a organizátora ZFJ, sa už v minulých rokoch podarilo zapojiť zopár desiatok dobrých reštaurácií v rôznych kútoch Slovenska. Podarilo sa zorganizovať aj cestovanie za jedlom prostredníctvom tzv. Gurmán busov, ktoré sú v tomto ročníku naplánované aj na stredné a východné Slovensko. Koľko reštaurácií oživí gurmán%20busmŕtvu sezónu v januári 2017? „Je to také typicky slovenské. Spolupracujeme s tými, čo túto akciu pochopili a berú ju ako vhodnú možnosť pripomenúť sa svojim hosťom a upútať nových. Nechápu to ako obyčajnú reklamu, ale ako príležitosť. Lídrami sú vždy stálice našej gastronómie. Za ich vzorový prístup im patrí uznanie a vďaka, lebo idú príkladom iným, čo sa možno len hrajú na kvalitných, dohromady však ešte nič nedokázali,“ Rado Nackin menuje Fou Zoo, UFO, Kaštieľ v Čereňanoch, Grand hotel River Park... 

Dodáva, že paradoxne to lepšie vnímajú menšie reštaurácie a tie, ktoré sa znovu otvárajú, menia šéfkuchárov alebo menu. „Prekvapivo negatívne vnímajú festival niektoré košické reštaurácie. Ich manažéri zjavne podujatie nepochopili. Alebo majú problém s tým, že je to celoslovenská aktivita, alebo sa im jednoducho nechce niečo robiť. Argumentujú tým, že majú dosť svojich hostí - čo samozrejme nie je pravda,“ tvrdí Rado Nackin. Podobne to podľa neho vyzerá aj v Tatrách a na strednom Slovensku,. V týchto turistických regiónoch banánová%20tortička%201možno zaváži fakt, že v zime majú plnú sezónu a nechcú sa festivalom zaoberať. „Samozrejme potom v jarnej a jesennej medzisezóne im títo hostia chýbajú.“

Rovnako ako v minulých ročníkoch šéfkuchári pripravujú tri jedlá ZJF – Naše ikonické jedlo, Chuť regiónu a Jedlo starých mám. Konkrétne jedlá však nesmú z roka na rok opakovať, pretože by fanúšikov festivalu nezaujali. Rado Nackin preto dodáva, že sa teší na nové gurmánske nápady reštaurácií a samozrejme aj na nováčikov, napríklad, Carpano Košice, hotel Galícia Nueva v Halíči, Divu pri synagóge v Trenčíne či bratislavského Green Budhu ...

Ako „ťahák“ pre návštevníkov odporúča reštauráciám zaradiť k menu aj nejaký bonus – hoci aj extra dezert, aperitív na úvod, pralinku na domov... Hotelové reštaurácie majú možnosť ponúknuť Gurmán pobyty spájajúce gastro s pobytovo - relaxačným zážitkom za zvýhodnené ceny so zľavou až do výšky 75 percent. Zostava takéhoto balíčku je výhradne na jednotlivých reštauráciách (jedinou podmienkou je trojchodová festivalová večera Zimného festivalu jedla ako súčasť pobytu pre každého zákazníka)

shp ©


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok