Horúca linka

Naobedujú sa u vás hostia za 4,50 € ?

Bratislava, Žilina, Brezno, Revúca, Kysucké Nové Mesto či Hronský Beňadik a Fiľakovo... reštaurácia v hoteli so štyrmi hviezdičkami alebo iba bistro na rohu... päť variácií hlavného jedla a dve polievky, ale možno len jedna obedová ponuka s filozofiou chceš-nechceš... obedové menu hRozdiely v cene obedov tu panovali vždy. Počas troch rokov musel slovenskému zamestnancovi stačiť gastrolístok v hodnote 3, 83 €. Alebo si priplatil (ako dokazuje fotka reklamnej tabule spred 9 rokov). Kým si však niektorí zamestnávatelia mohli kvôli daňovému zvýhodneniu dovoliť o chlp lukratívnejšie stravné lístky, od 1. januára tohto roka je suma nad 2,81 € príspevku plne zdanená.

Ako na tanečnom parkete... Krok vpred - zrovnoprávnenie reštaurácia platba pxbgastrolístkov, gastrokarty a priameho peňažného príspevku. Krok vzad - zníženie nezdaniteľnej sumy. Krok vpred - zvýšenie hodnoty stravného na 4,50 € od 1. mája. Ale aj krok vzad - mesačný kumulovaný index porovnáva hladinu cien vo februári 2019 s hladinou v decembri 2021, hoci medzitým rastú ceny vstupov dvojcifernou rýchlosťou...reštaurácia pxb 3

Pred dvoma-troma rokmi našiel hosť na niektorom regionálnom trhu aj reštaurácie s obedovými menučkami okolo troch eur. Niekde dokonca stále riešili problém, že z gastrolístka nevydávajú... Dnes to však vyzerá celkom inak. Mnohé prevádzky položil covid na lopatky, ale aj tie „pozostalé“ bojujú s lietajúcimi cenami potravín i energií, trápia sa s privysokou DPH a nedostatkom personálu.

„V roku 2020 sme dokázali ponúknuť obedové menu za 5 €, o rok neskôr sa blížilo k šiestim eurám a dnes cena dosahuje 6 – 7 €. Obávam sa však, že onedlho budeme aj tieto ceny považovať za „milostivé“,“ riaditeľ Koliby v Dolnom Kubíne (na obr. dole) Jozef Gustiňákreštaurácia pxb 2 dodáva, že hlavné jedlo a polievku už účtujú zvlášť a hostia si často objednávajú iba polovičnú porciu polievky. Tak sa dokážu najesť kompletne ale lacnejšie. Za dukátové buchtičky a polovicu krému z medvedieho cesnaku, napríklad, zaplatia 6 €, za kuracie krídelká by to už bolo o štyridsať centov viac, za „segedín“ o ďalších dvadsať...

Nepripravovať obedy v podobe tradičného menu za jednotnú cenu sa rozhodli aj v reštaurácii Rouge hotela Mikado**** v Nitre. Napriek polohe obedové menu - tabuľamimo centra sa tam na nedostatok obedujúcich zamestnancov nemôžu sťažovať. Tamojšie „svetové pondelky“ či „fit obedy“ sú už pár rokov priam povestné, pretože ich odlišujú od konkurencie. „Cenovú politiku sme zmenili, predtým bol rozdiel v cene podľa počtu chodov; dva, tri alebo štyri chody stáli 7,50 €, 8,50 € a 9,50€. Teraz máme každé jedlo zvlášť kalkulované, aby to bolo spravodlivejšie. Ak si niekto dá drahšiu kačicu, tak nech platí viac než iný za šalát so syrom,“ riaditeľka Mgr. Anna Labošová hovorí, že ešte pred dvoma týždňami stála polievka 1, 50 €, teraz je o euro drahšia. Zároveň sa však snažia ponúknuť aj viac hlavných jedál okolo 5 €. „Vždy ma veľmi „uchváti“, keď niekto porovnáva prevádzku reštaurácie s vývarovňou, ktorá len navarí a rozvezie. Okrem surovín zaplatí fixné náklady na energie, možno nájom, platy kuchárovpolievka boršč 2 pxb či ľudí v rozvoze, autá. Keďže kuchári pracujú v jednej zmene, nepotrebujú ich toľko. Reštaurácia platí okrem toho aj čašníkov, omnoho vyššie fixné náklady za energie, za obrusy a ich čistenie, dezinfekciu, servítky, chémiu na umývanie riadu... Pre reštaurácie nie sú obedy veľmi zárobkové.“

Podľa štatistiky sa približne polovica zamestnancov môže stravovať v závodných jedálňach, druhá polovica je odkázaná na služby reštaurácií. Ak sa má naplniť obsluhapôvodný úmysel gastrolístka, modernejšej gastrokarty alebo najnovšieho príspevku k výplate, teda teplé jedlo, tak sa to ani za tú novú hodnotu 4,50 € nepodarí. Veď skúsme putovať vidličkou po mape Slovenska... Reštaurácia Jamajka v Sládkovičove či Lokal Bistro v Dudinciach – obedy za 6,20 €, Galaxia v Krupine alebo penzión Kulko vo Vrbovom po 6,50 €, Grand v Trenčíne čaruje v kuchyni za 6 €, avšak Fior de Amor v hoteli Magnus varí za 7 €. V žarnovickej Aishi a Reštaurácii v žilinskom Dome odborov treba zaplatiť aspoň 5,90 €, o desať centov menej v Čin-čin v Poprade. Obed v penzióne Sonja vo Vranove nad Topľou stojí 5,50 €, v Plzenskej na rohu v Pezinku 5,40 €, Bono v Trnave si účtuje 5,30 €,penzión kolia dk zatiaľ čo v tom istom meste treba v reštaurácii Relax Aquapolis zaplatiť za obed od 5,50 do 6 €. V Prievidzi sa naje hosť v reštaurácii Sedmička za 5,30 €, ale v Meridiane účtujú za obedové menu 7 € a za vegetariánske 8 €. Pritom veľkým oblúkom obchádzame väčšinu hotelových reštaurácií, kde menu nestojí pod 8-9 €. Jasné, že ani v Bratislave sa nemusí zamestnanec rozhodnúť pre obedy za 13 či viac eur, stačí hotel Bratislava v časti Ružinov – peniaze h pxbinkasujú tam 7,90 € alebo v neďalekej reštaurácii 4 IN „iba“ 6,50 €.

„V Korzo restaurante nepripravujeme obedy v tradičnej menučkovej podobe, každý deň jedlá zvlášť kalkulujeme. V priemere však cena jedla vzrástla o dve eurá,“ manažérka Ing. Natália Haramiová dopĺňa, že práve v deň prípravy článku navarili paradajkovú polievku a šafranové rizoto s lososom grav lax a vyprážaným vajíčkom za 12,90 €. V druhej prevádzke - reštaurácii Spilka však ponúkajú klasické denné menu. Poldruha roka stálo 6,90 eur aj s polievkou. Teraz hosť zaplatí tú istú sumu iba za hlavné jedlo. Za polievku by si musel priplatiť 1,50 €.raj zdravia rešt

Takmer celá poliklinika na bratislavských Kramároch – aspoň metaforicky povedané ☺ – využíva čas na obedovú pauzu v Raji zdravia a jeho reštaurácii s obsluhou (na obr.). Podľa riaditeľa Ing. Igora Gondára stojí kompletný obed z polievky a niektorého z troch hlavných jedál 7,80 €. Hostia oceňujú, že jedlo tam pripravujú naozaj na princípoch zdravej výživy. „Kvôlireštaurácia hostia pxb prácnosti pri spracovaní a aj určitej zastaranosti neakceptujeme gastrolístky, ale inak sa dá u nás platiť gastrokartou troch spoločností. Vlastným zamestnancom však posielame na účet peňažný príspevok na jedlo.“

Na Slovensku sa vzácne dajú nájsť aj reštaurácie s obedom za 4 a pol eura. Ako hovorí vo svojom stanovisku Aliancia slovenskej gastronómie, je to však skôr rarita. Kto pracuje v blízkosti Motorestu Goral v Spišskej Belej, stačí mu na obed táto suma, varia tam však len jeden druh jedla. Vo Vera Restaurant v Trebišove musí za najlacnejšie jedlo hosť doplatiť 40 centov, ale menu stojí aj kuchyňa pxb 35,60 €. V košickom Gumy Bare ponúkajú hlavné jedlo za 4,50 €, s polievkou za 5 €, ale za akúkoľvek zeleninu v podobe šalátu, za kompót či hoci len tatársk omáčku si treba priplatiť 1,10 €.

Zvýšenie stravného o 17,5 percenta určite nepostačuje; nestíha dobiehať za infláciou, rastom cien energií, potravín a ďalších nákladov. Pritom by sme ho podľa Aliancie slovenskej gastronómie mohli chápať aj ako účelovú pomoc zdecimovaného gastrosektora -hodiny prostredníctvom rozumnej hodnoty ale aj daňovo-odvodového zvýhodnenia.

Skrátka, zamestnanci i reštaurácie potrebujú postaviť stravné príspevky na stabilnejšie nohy. Aby sa ich obsah nekrútil len okolo rozhodovania či gastrolístky, gastrokarty alebo eurá na účte...a okolo výhovoriek na zmrazovací paragraf, ktorý predsa nie je problém novelizovať. Nech radšej kormidelníci štátu hľadajú riešenie, za ktorým sa dá bez problémov ponoriť lyžica aspoň do jedného dobrého reštauračného teplého jedla..

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Informatórium

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.

DoubleTree by Hilton Košice

doubletree hilton ke 2

Hotel, patriaci do portfólia spoločnosti Best Hotel Properties, získal v tohtoročnom hodnotení Pride Award medzinárodnej siete Hilton Worldwide vynikajúce umiestnenie. V konkurencii 139 hotelov Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) sa dostal medzi prvých päť. Pyšný na prácu tímu je najmä generálny riaditeľ Peter Dandár.
 

♣ Gastronomy Slovakia

gastronomy slovakia

V Refinery Gallery pri Slovnafte sa reštauračná brandža stretne už na 7. ročníku medzinárodného horeca sympózia. Tentoraz sa prídu o svoje skúsenosti podeliť dvojmichelinovský Fernando Pérez Arellano zo Španielska a jednomichelinovskí Pietro Leemann z Milána či Peter Duranský z viedenského Loft. Kuchárske exhibície uzatvoria Petr Kunc zo Salábky, ktorú Michelin pred 4 rokmi zaradil do svojho sprievodcu a napokon Jožko Masarovič z fine-diningvého U.F.O. watch.taste.groove. Nebudú chýbať ani workshopy, napríklad, s hotelierom Jaroslavom Ratajom či somelierom na olivové oleje Michalom Kucharovičom.

Batoni Restaurant Bratislava

batoni 4

Niekoľkopodlažná reštaurácia Stroodel na bratislavskej zalesnenej Kolibe chytila druhý dych. Dostala nového majiteľa, nový názov Batoni, aj nový gastronomický koncept. Kým doteraz sa v nej varilo medzinárodne s akcentom na  štrúdle (ako napovedal aj názov), dnes ide o gruzínsku kuchyňu pod vedením Mamuku Kvirikashviliho. Taniere chinkali či odžachuri občas sprevádza ukrajinská živá hudba. 

McDonalds´ & spol. chutí aj 

mcdonalds´moskva

Kým firmy v iných odvetviach mali v postoji hneď jasno a vyhlásili Rusku bojkot, potravinárske a gastro giganty dlho odolávali. Keďže sa však na Západe  imidž firmy ihneď prejaví v padajúcich výsledkoch, napokon sa aj McDonalds´ rozhodol zatvoriť svojich 850 ruských prevádzok, pričom mzdy bude naďalej vyplácať. Trvalo ďalšie hodiny, kým sa k podobnému kroku doplazil aj Starbucks či nápojové giganty CocaCola a PepsiCo.

♣ Marriott Bratislava

marriott ba ext 2

Kým iní zatvárali, AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town**** vítal prvých hostí. Budova bývalého hotela Austria Trend ostala okrem nápisu na fasáde nezmenená, interiér však prešiel vydareným redizajnom. Nielen čo do farebného ladenia, ale aj členenia priestorov, ktoré získali na útulnosti i praktickosti. Hotel prevádzkuje spoločnosť Legendhotels Slovakia a vedie ho Martin Hurban s dlhoročnými skúsenosťami v zahraničí.


♣ Booking.com a Airbnb

booking com

Rusi a Bielorusi si už nemôžu objednať ubytovanie v žiadnom zariadení, ktoré ponúka svoje služby cez rezervačný systém Bookig.com. Pre rovnakú blokádu sa rozhodol aj americký Airbnb, ktorý Rusom a Bielorusom inak ponúka približne 100 000 ubytovacích miest.
 

Mercure Brataislava Centrum****

mercure ext


Metaforicky povedané, od 14. januára 2022 prestalo na bratislavskom hoteli pod hlavnou železničnou stanicou svietiť logo siete Accor. Novým prevádzkovateľom sa totiž stala česká spoločnosť CPI Hotels, známa hotelmi v Čechách, Moskve, Ríme, Budapešti, na Hvare i vo Varšave. Na fasáde sa tak objavuje nápis Clarion Congress Hotel Bratislava.
 

Sekcia cestovného ruchu MDV SR

t_ondrčka 2

Novým GR sa po odchode Radúza Dulu stal poradca štátnej tajomníčky, bývalý prezident Asociácie hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ bratislavského hotela Devín Ing. Tomáš Ondrčka: „Rád by som nadviazal na prácu predošlých riaditeľov sekcie s dôrazom na aktívnu a priamu komunikáciu s podnikateľským sektorom, ktorý je tvorcom produktu CR. Mojim záujmom je presadzovať ciele CR synergiou s ostatnými rezortmi. Turizmus nie je len záležitosťou MDV; je o aktívnej spolupráci s ostatnými rezortmi.“

Cykloturistika Liptov

liptov cyklotrasy

Región podpísal memorandum o spolupráci pri správe cykloturistickej infraštruktúry (850 km značených trás) so Slovenským cykloklubom. V tomto období sa značkári venujú trase z Važca na obľúbený Čierny Váh až po sedlo Priehyba, z Litovskej Kokavy do Pribyliny či Donovalskej cyklomagistrále. Návštevníkovi pomôže aj 25 nových informačných tabúľ a sedení i aplikácia o nahlasovaní problémov na cyklotrase.

Double Tree by Hilton**** Bratislava

r_beneš

Po 9 rokoch dostali dvere ku gr hotela inú tabuľku. Už pred časom odtiaľ odišla Rozwitha Bieber, v septembri na túto pozíciu nastúpil Radim Beneš. Kvôli nej sa presťahoval do rodnej Bratislavy späť z Moravy, kde pracoval na rovnakej pozícii v Quality Hotel Brno Exhibition Centre siete CPI Hotels.

aktualizované: V decembri 2021 z hotela DT odišiel.
 

Sekcia cestovného ruchu MDV SR

r_dula 3

Od 13. augusta tohto roka odišiel doterajší generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na MDV SR Radúz Dula, PhD. na „materskú dovolenku“. Zastupovaním je momentálne poverená Jana Gasperová, Mgr. PhD., vedúca kancelárie štátnej tajomníčky.

 

Baske Villa Trenčianske Teplice

baske villa trt

Jeden z top penziónov na Slovensku chytil po rekonštrukcii nový dych. Tentoraz sa o to viac postaral Juraj Podmanický, syn Slavomíra Podmanického, ktorý penzión kúpil pred 18 rokmi ešte pod pôvodným názvom Venezia. Začiatkom 20. storočia ho dal postaviť gróf Oliver Seldern. O špičkovú gastronómiu sa stará Marek Daniel, známy z bratislavského hotela Albrecht***** .

♣ Mercure Bratislava Centrum****

š_gálik - mercure š

Sieť Accor Hotels „prevelila“ generálneho riaditeľa Ladislava Olcsváryho do Prahy. Na jeho miesto nastúpil doterajší „second person“ Štefan Gálik so skúsenosťami v hoteloch vo Švajčiarsku, Rakúsku a Anglicku. Kariéru začínal pred 15 rokmi v hoteli Ibis Bratislava Centrum***.

Grandhotel**** Starý Smokovec

gh ss ext

Spoločnosť TMR sa rozhodla otvoriť stálicu tatranského hotelového neba až v novembri. To ale neznamená, že tam plánujú filozofiu „ticho lieči“. Práve naopak, hotel má ožiť džavotom detí (a ich rodičov), pretože počas leta si ho ako celok vzala pod svoje animačné krídla CK Satur.

 

♣ Le Bistro Fou Nová Baňa

le bistro fou nb

Mierne zážitkovú kuchyňu prináša do žarnovického regiónu s nie veľmi oslnivou gastronómiou nový prírastok – reštaurácia Le Bistro Fou. Už názov a logo má napovedať, že sa tu hosť stretne s francúzskymi špecialitkami, napríklad, slimákmi.

 

♣ Devín**** Bratislava

devín ext 2

V súvislosti so zmenou majiteľov hotela odišiel z pozície dlhoročného generálneho riaditeľa  Ing. Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Výkonné vedenie prevzal Nenad Smilajkov, ktorý  riadi aj wellness hotel Zochova chata.
 

♣ Nepoznaný Liptov

liptov bača

Projekt OOCR Region Liptov predstaví verejnosti poklady, späté s prírodou a tradíciami - horské pramene a vodopády, okolité travertíny, liptovské remeslá, salaše, ale aj menej známe prírodné zákutia a túry. Začína témou salašníctva, pretože máj sa považuje za mesiac bryndze - z prvej paše oviec na zelených lúkach. Projekt predstaví hosťom regiónu pastiersku kultúru, históriu salašníctva i samotnú ovečku „valašku“. Na Želmíru 23. mája sa skanzen Pribylina stane miestom tradičného podujatia Ovčiarska nedeľa..
 

HoReCa Summit 2020

horeca summit 20 - sme

Po tom, čo Trend ukončil svoje konferenčné aktivity, prevzalo žezlo dlhoročnej tradície SME. A tak sa 21.-22.9. stretnú hotelieri a manažéri reštaurácií v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci, aby si vypočuli nielen skúsenosti úspešných kolegov, ale aj profesionálnych koučov a inštitúcií pôsobiacich v cestovnom ruchu. Slovo bude mať aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. V prvom paneli, venovanom požiadavkám hotelierov voči vláde sa, žiaľ, nestretne štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková, riaditeľ sekcie CR Radúz Dula, riaditeľ Agentúry pre CR Václav Mika so žiadnym predstaviteľom Asociácie hotelov a reštaurácií SR, ktorá účasť odmietla.

The Cuba Libre Rum & Cigar House Žilina

cuba libre za

Po prevádzkach v Bratislave, Košiciach, Prešove a Varšave otvára spoločnosť Fusion Group piaty bar tohto konceptu.. A tak sa už aj na severe Slovenska môžu hostia stať členom rumového klubu - prenajať si vitrínu pre vlastnú fľašu rumu, zúčastňovať sa na rumových workshopoch či riadených degustáciách najmä pod vedením ambassadora konceptu Roberta Resmera.

Dvor Lehôtka

dvor lehôtka ext

Gastronomicky zanedbaný región stredného Pohronia sa podujala podvihnúť nová reštaurácia „na zelenej lúke“ medzi Žarnovicou a Žiarom nad Hronom. Jej ambíciou je nielen stať sa zastávkou na zasýtenie, ale vyhľadávaným cieľom. Nielen vďaka nabíjacím staniciam pre elektromobily, jazierku či hojdacím laviciam v záhrade, ale najmä samotnej gastronómii. Šéfkuchárovi Marekovi Čákovskému v tom pomáhajú a hosťujú majstri zvučného mena – Gabo Kocák, Vojto Artz...

Holiday Inn*** Bratislava

holiday inn ba

Stálica konferenčnej scény v hlavnom meste stojí pred rozhodnutím prebudovať hotel na byty. Aj v tejto súvislosti sa tamojší riaditeľ Ing. Róbert Ďurica presunul do iného hotela spoločnosti Slovkarpatia – hotela Bratislava****. Nahradil tak doterajšiu riaditeľku, ktorá sa bude venovať materským povinnostiam.

Regal Burgers Grill Kalná nad Hronom

riders burgers int

Z food-trucku a okienka na výdaj jedál vyrástla veľkorysá reštaurácia v peknom retro štýle a s výrečnou motorkou na priečelí. Hostia si tu pochutnajú na povestných burgeroch v čerstvých žemliach od miestneho majstra pekára, ale aj na iných jedlách. Predovšetkým z čerstvých a lokálnych surovín, na ktorých kvalitu sa podľa majiteľa Petra Kecskesa môžu naozaj spoľahnúť.

Letná sezóna Vysokých Tatier

vysoké tatry leto 

Jazdou historických električiek Kométa a Trojča z Popradu až na Štrbské pleso otvorili Vysoké Tatry tohtoročnú „neľahkú“ letnú turistickú sezónu. Pre veľhory má význam o to viac, že vinou koronavírusu prišli o ekonomicky dôležitý záver lyžovačiek i celú jarnú turistiku. Štátna tajomníčka MDVSR Katarína Bruncková pri tej príležitosti povedala, že toto leto je rozhodujúce pre prežitie prevádzkovateľov hotelov a ďalších služieb turizmu.

Grand hotel River Park***** Bratislava

river park

Hotel z luxusnej vetvy siete Marriott stále neotvoril (a možno ani neotvorí) svoje brány. Na rozdiel od svojho brata - Sheraton Bratislava Hotel*****. S jeho prvými hosťami sa počíta od septembra.

Starý majer Vrátna

starý majer ext 5

V novom šate, s novým nájomcom a novým šéfkuchárom sa túto sezónu predstaví reštaurácia v Malej Fatre. „Relax v krásnom prostredí, zábavky pre deti, minizoo a jedlo, pri ktorom sme vsadili najmä na sedliacku príprava jedál na grile,“ podľa Petra Lacku a šéfkuchára Petra Semivana vôňa mäsa pečeného v celku – krkovičiek, husí, kačíc, mladých prasiatok... je najvýstižnejším jedálnym lístkom.

Hotel Malvázia**** Prievaly

malvázia prievaly

Hotel s vnútorným i vonkajším bazénom, veľkorysým parkom a vlastnými hriadkami zeleniny a byliniek zatvoril svoje brány. Spoločnosť BTT s.r.o. ku koncu mája ukončila svoju prevádzkovateľskú činnosť a vracia zálohy za rezervované pobyty či objednané akcie.

Sekcia cestovného ruchu

r_dula

Novým generálnym riaditeľom Sekcie cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR sa stal Mgr. Radúz Dula. Je dlhoročným členom Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska, v mene ktorej pôsobil aj v Republikovej únii zamestnávateľov. Do konca apríla viedol v riaditeľskej pozícii hotel Šimák Zámok Pezinok.

 U čierneho psa Komárno

čiermy pes ext

Dvadsaťročná reštaurácia, ktorú v mestečku na Dunaji poznajú nielen domáckym rukopisom jedál, ale aj živými hudobnými vystúpeniami, nenechala svojich hostí hladných. Pokračuje v príprave jedál, pričom sa zamerala najmä na kolienka, rebierka, krídelká, stehná... „Pripravujeme ich v peci, takže majú celkom inú chuť a vôňu než keď sú tieto suroviny upravované doma,“ majiteľ Pavol Hanzlík sa teší, že aspoň takýmto spôsobom naďalej udržujú kontakt so svojim hosťom.

Škola varenia Sv. Jur

Už 11 rokov sa profesionáli varešky stretávajú na gastro-kurzoch v réžii Gurmán klubu, takže certifikátom sa môžu popýšiť stovky šéfkuchárov. „Za priazeň a podporu sa im teraz v ťažkých časoch chceme odvďačiť bezplatnými videami od našich školiteľov na našom FB alebo YouTube, vysielanými v pondelok, stredu a piatok o 18.00,“ riaditeľ Gk Rado Nackin má na mysli pekné chutné recepty Michala Škoreca, Tomáša Zapletala, Michala Konráda, Dana Karasa.

Mlyn u Anastázie Pohranice

mlyn u anastázie

V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.

Hotel Regia*** Bojnice

regia bojnice

Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.

Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia

zochova chata - ext 2 

Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz jedla neriešia: „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 ♣ Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2022 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok