Bratislava, Žilina, Brezno, Revúca, Kysucké Nové Mesto či Hronský Beňadik a Fiľakovo... reštaurácia v hoteli so štyrmi hviezdičkami alebo iba bistro na rohu... päť variácií hlavného jedla a dve polievky, ale možno len jedna obedová ponuka s filozofiou chceš-nechceš...
Rozdiely v cene obedov tu panovali vždy. Počas troch rokov musel slovenskému zamestnancovi stačiť gastrolístok v hodnote 3, 83 €. Alebo si priplatil (ako dokazuje fotka reklamnej tabule spred 9 rokov). Kým si však niektorí zamestnávatelia mohli kvôli daňovému zvýhodneniu dovoliť o chlp lukratívnejšie stravné lístky, od 1. januára tohto roka je suma nad 2,81 € príspevku plne zdanená.
Ako na tanečnom parkete... Krok vpred - zrovnoprávnenie
gastrolístkov, gastrokarty a priameho peňažného príspevku. Krok vzad - zníženie nezdaniteľnej sumy. Krok vpred - zvýšenie hodnoty stravného na 4,50 € od 1. mája a na 4,80 € od 1. septembra. Ale aj krok vzad - mesačný kumulovaný index porovnáva hladinu cien vo februári 2019 s hladinou v decembri 2021, hoci medzitým rastú ceny vstupov dvojcifernou rýchlosťou...
Pred dvoma-troma rokmi našiel hosť na niektorom regionálnom trhu aj dobré reštaurácie s lacným jedlom – obedovými menučkami okolo troch eur. Niekde dokonca stále riešili problém, že z gastrolístka nevydávajú... a veru by bolo čo vydať. Dnes to však vyzerá celkom inak. Mnohé prevádzky položil covid na lopatky, ale aj tie „pozostalé“ bojujú s lietajúcimi cenami potravín i energií, trápia sa s privysokou DPH a nedostatkom personálu.
„V roku 2020 sme dokázali ponúknuť obedové menu za 5 €, o rok neskôr sa blížilo k šiestim eurám a dnes cena dosahuje 6 – 7 €. Obávam sa však, že onedlho budeme aj tieto ceny považovať za „milostivé“,“ riaditeľ Koliby v Dolnom Kubíne (na obr. dole) Jozef Gustiňák
dodáva, že hlavné jedlo a polievku už účtujú zvlášť a hostia si často objednávajú iba polovičnú porciu polievky. Tak sa dokážu najesť kompletne ale lacnejšie. Za dukátové buchtičky a polovicu krému z medvedieho cesnaku, napríklad, zaplatia 6 €, za kuracie krídelká by to už bolo o štyridsať centov viac, za „segedín“ o ďalších dvadsať...
Nepripravovať obedy v podobe tradičného menu za jednotnú cenu sa rozhodli aj v reštaurácii Rouge hotela Mikado**** v Nitre. Napriek polohe
mimo centra sa tam na nedostatok obedujúcich zamestnancov nemôžu sťažovať. Tamojšie „svetové pondelky“ či „fit obedy“ sú už pár rokov priam povestné, pretože ich odlišujú od konkurencie. „Cenovú politiku sme zmenili, predtým bol rozdiel v cene podľa počtu chodov; dva, tri alebo štyri chody stáli 7,50 €, 8,50 € a 9,50€. Teraz máme každé jedlo zvlášť kalkulované, aby to bolo spravodlivejšie. Ak si niekto dá drahšiu kačicu, tak nech platí viac než iný za šalát so syrom,“ riaditeľka Mgr. Anna Labošová hovorí, že ešte pred dvoma týždňami stála polievka 1, 50 €, teraz je o euro drahšia. Zároveň sa však snažia ponúknuť aj viac hlavných jedál okolo 5 €. „Vždy ma veľmi „uchváti“, keď niekto porovnáva prevádzku reštaurácie s vývarovňou, ktorá len navarí a rozvezie. Okrem surovín zaplatí fixné náklady na energie, možno nájom, platy kuchárov
či ľudí v rozvoze, autá. Keďže kuchári pracujú v jednej zmene, nepotrebujú ich toľko. Reštaurácia platí okrem toho aj čašníkov, omnoho vyššie fixné náklady za energie, za obrusy a ich čistenie, dezinfekciu, servítky, chémiu na umývanie riadu... Pre reštaurácie nie sú obedy veľmi zárobkové.“
Podľa štatistiky sa približne polovica zamestnancov môže stravovať v závodných jedálňach, druhá polovica je odkázaná na služby reštaurácií. Ak sa má naplniť
pôvodný úmysel gastrolístka, modernejšej gastrokarty alebo najnovšieho príspevku k výplate, teda teplé jedlo, tak sa to ani za tú novú hodnotu 4,80 € nepodarí. Veď skúsme putovať vidličkou po mape Slovenska... Reštaurácia Jamajka v Sládkovičove či Lokal Bistro v Dudinciach – obedy za 6,20 €, Galaxia v Krupine alebo penzión Kulko vo Vrbovom po 6,50 €, Grand v Trenčíne čaruje v kuchyni za 6 €, avšak Fior de Amor v hoteli Magnus varí za 7 €. V žarnovickej Aishi a Reštaurácii v žilinskom Dome odborov treba zaplatiť aspoň 5,90 €, o desať centov menej v Čin-čin v Poprade. Obed v penzióne Sonja vo Vranove nad Topľou stojí 5,50 €, v Plzenskej na rohu v Pezinku 5,40 €, Bono v Trnave si účtuje 5,30 €,
zatiaľ čo v tom istom meste treba v reštaurácii Relax Aquapolis zaplatiť za obed od 5,50 do 6 €. V Prievidzi sa naje hosť v reštaurácii Sedmička za 5,30 €, ale v Meridiane účtujú za obedové menu 7 € a za vegetariánske 8 €. Pritom veľkým oblúkom obchádzame väčšinu hotelových reštaurácií, kde menu nestojí pod 8-9 €. Jasné, že ani v Bratislave sa nemusí zamestnanec rozhodnúť pre obedy za 13 či viac eur, stačí hotel Bratislava v časti Ružinov –
inkasujú tam 7,90 € alebo v neďalekej reštaurácii 4 IN „iba“ 6,50 €.
„V Korzo restaurante nepripravujeme obedy v tradičnej menučkovej podobe, každý deň jedlá zvlášť kalkulujeme. V priemere však cena jedla vzrástla o dve eurá,“ manažérka Ing. Natália Haramiová dopĺňa, že práve v deň prípravy článku navarili paradajkovú polievku a šafranové rizoto s lososom grav lax a vyprážaným vajíčkom za 12,90 €. V druhej prevádzke - reštaurácii Spilka však ponúkajú klasické denné menu. Poldruha roka stálo 6,90 eur aj s polievkou. Teraz hosť zaplatí tú istú sumu iba za hlavné jedlo. Za polievku by si musel priplatiť 1,50 €.
Takmer celá poliklinika na bratislavských Kramároch – aspoň metaforicky povedané ☺ – využíva čas na obedovú pauzu v Raji zdravia a jeho reštaurácii s obsluhou (na obr.). Podľa riaditeľa Ing. Igora Gondára stojí kompletný obed z polievky a niektorého z troch hlavných jedál 7,80 €. Hostia oceňujú, že jedlo tam pripravujú naozaj na princípoch zdravej výživy. „Kvôli
prácnosti pri spracovaní a aj určitej zastaranosti neakceptujeme gastrolístky, ale inak sa dá u nás platiť gastrokartou troch spoločností. Vlastným zamestnancom však posielame na účet peňažný príspevok na jedlo.“
Na Slovensku sa vzácne dajú nájsť aj reštaurácie s obedom za 4 a pol eura. Ako hovorí vo svojom stanovisku Aliancia slovenskej gastronómie, je to však skôr rarita. Kto pracuje v blízkosti Motorestu Goral v Spišskej Belej, stačí mu na obed táto suma, varia tam však len jeden druh jedla. Vo Vera Restaurant v Trebišove musí za najlacnejšie jedlo hosť doplatiť 40 centov, ale menu stojí aj
5,60 €. V košickom Gumy Bare ponúkajú hlavné jedlo za 4,50 €, s polievkou za 5 €, ale za akúkoľvek zeleninu v podobe šalátu, za kompót či hoci len tatársk omáčku si treba priplatiť 1,10 €.
Zvýšenie stravného o 17,5 percenta určite nepostačuje; nestíha dobiehať za infláciou, rastom cien energií, potravín a ďalších nákladov. Pritom by sme ho podľa Aliancie slovenskej gastronómie mohli chápať aj ako účelovú pomoc zdecimovaného gastrosektora -
prostredníctvom rozumnej hodnoty ale aj daňovo-odvodového zvýhodnenia.
Skrátka, zamestnanci i reštaurácie potrebujú postaviť stravné príspevky na stabilnejšie nohy. Aby sa ich obsah nekrútil len okolo rozhodovania či gastrolístky, gastrokarty alebo eurá na účte...a okolo výhovoriek na zmrazovací paragraf, ktorý predsa nie je problém novelizovať. Nech radšej kormidelníci štátu hľadajú riešenie, za ktorým sa dá bez problémov ponoriť lyžica aspoň do jedného dobrého reštauračného teplého jedla..
Soňa Hudecová ©
návštevy: 33448