Horúca linka

Naobedujú sa u vás hostia za 4,80 € ?

Bratislava, Žilina, Brezno, Revúca, Kysucké Nové Mesto či Hronský Beňadik a Fiľakovo... reštaurácia v hoteli so štyrmi hviezdičkami alebo iba bistro na rohu... päť variácií hlavného jedla a dve polievky, ale možno len jedna obedová ponuka s filozofiou chceš-nechceš... obedové menu hRozdiely v cene obedov tu panovali vždy. Počas troch rokov musel slovenskému zamestnancovi stačiť gastrolístok v hodnote 3, 83 €. Alebo si priplatil (ako dokazuje fotka reklamnej tabule spred 9 rokov). Kým si však niektorí zamestnávatelia mohli kvôli daňovému zvýhodneniu dovoliť o chlp lukratívnejšie stravné lístky, od 1. januára tohto roka je suma nad 2,81 € príspevku plne zdanená.

Ako na tanečnom parkete... Krok vpred - zrovnoprávnenie reštaurácia platba pxbgastrolístkov, gastrokarty a priameho peňažného príspevku. Krok vzad - zníženie nezdaniteľnej sumy. Krok vpred - zvýšenie hodnoty stravného na 4,50 € od 1. mája a na 4,80 € od 1. septembra. Ale aj krok vzad - mesačný kumulovaný index porovnáva hladinu cien vo februári 2019 s hladinou v decembri 2021, hoci medzitým rastú ceny vstupov dvojcifernou rýchlosťou...reštaurácia pxb 3

Pred dvoma-troma rokmi našiel hosť na niektorom regionálnom trhu aj dobré reštaurácie s lacným jedlom – obedovými menučkami okolo troch eur. Niekde dokonca stále riešili problém, že z gastrolístka nevydávajú... a veru by bolo čo vydať. Dnes to však vyzerá celkom inak. Mnohé prevádzky položil covid na lopatky, ale aj tie „pozostalé“ bojujú s lietajúcimi cenami potravín i energií, trápia sa s privysokou DPH a nedostatkom personálu.

„V roku 2020 sme dokázali ponúknuť obedové menu za 5 €, o rok neskôr sa blížilo k šiestim eurám a dnes cena dosahuje 6 – 7 €. Obávam sa však, že onedlho budeme aj tieto ceny považovať za „milostivé“,“ riaditeľ Koliby v Dolnom Kubíne (na obr. dole) Jozef Gustiňákreštaurácia pxb 2 dodáva, že hlavné jedlo a polievku už účtujú zvlášť a hostia si často objednávajú iba polovičnú porciu polievky. Tak sa dokážu najesť kompletne ale lacnejšie. Za dukátové buchtičky a polovicu krému z medvedieho cesnaku, napríklad, zaplatia 6 €, za kuracie krídelká by to už bolo o štyridsať centov viac, za „segedín“ o ďalších dvadsať...

Nepripravovať obedy v podobe tradičného menu za jednotnú cenu sa rozhodli aj v reštaurácii Rouge hotela Mikado**** v Nitre. Napriek polohe obedové menu - tabuľamimo centra sa tam na nedostatok obedujúcich zamestnancov nemôžu sťažovať. Tamojšie „svetové pondelky“ či „fit obedy“ sú už pár rokov priam povestné, pretože ich odlišujú od konkurencie. „Cenovú politiku sme zmenili, predtým bol rozdiel v cene podľa počtu chodov; dva, tri alebo štyri chody stáli 7,50 €, 8,50 € a 9,50€. Teraz máme každé jedlo zvlášť kalkulované, aby to bolo spravodlivejšie. Ak si niekto dá drahšiu kačicu, tak nech platí viac než iný za šalát so syrom,“ riaditeľka Mgr. Anna Labošová hovorí, že ešte pred dvoma týždňami stála polievka 1, 50 €, teraz je o euro drahšia. Zároveň sa však snažia ponúknuť aj viac hlavných jedál okolo 5 €. „Vždy ma veľmi „uchváti“, keď niekto porovnáva prevádzku reštaurácie s vývarovňou, ktorá len navarí a rozvezie. Okrem surovín zaplatí fixné náklady na energie, možno nájom, platy kuchárovpolievka boršč 2 pxb či ľudí v rozvoze, autá. Keďže kuchári pracujú v jednej zmene, nepotrebujú ich toľko. Reštaurácia platí okrem toho aj čašníkov, omnoho vyššie fixné náklady za energie, za obrusy a ich čistenie, dezinfekciu, servítky, chémiu na umývanie riadu... Pre reštaurácie nie sú obedy veľmi zárobkové.“

Podľa štatistiky sa približne polovica zamestnancov môže stravovať v závodných jedálňach, druhá polovica je odkázaná na služby reštaurácií. Ak sa má naplniť obsluhapôvodný úmysel gastrolístka, modernejšej gastrokarty alebo najnovšieho príspevku k výplate, teda teplé jedlo, tak sa to ani za tú novú hodnotu 4,80 € nepodarí. Veď skúsme putovať vidličkou po mape Slovenska... Reštaurácia Jamajka v Sládkovičove či Lokal Bistro v Dudinciach – obedy za 6,20 €, Galaxia v Krupine alebo penzión Kulko vo Vrbovom po 6,50 €, Grand v Trenčíne čaruje v kuchyni za 6 €, avšak Fior de Amor v hoteli Magnus varí za 7 €. V žarnovickej Aishi a Reštaurácii v žilinskom Dome odborov treba zaplatiť aspoň 5,90 €, o desať centov menej v Čin-čin v Poprade. Obed v penzióne Sonja vo Vranove nad Topľou stojí 5,50 €, v Plzenskej na rohu v Pezinku 5,40 €, Bono v Trnave si účtuje 5,30 €,penzión kolia dk zatiaľ čo v tom istom meste treba v reštaurácii Relax Aquapolis zaplatiť za obed od 5,50 do 6 €. V Prievidzi sa naje hosť v reštaurácii Sedmička za 5,30 €, ale v Meridiane účtujú za obedové menu 7 € a za vegetariánske 8 €. Pritom veľkým oblúkom obchádzame väčšinu hotelových reštaurácií, kde menu nestojí pod 8-9 €. Jasné, že ani v Bratislave sa nemusí zamestnanec rozhodnúť pre obedy za 13 či viac eur, stačí hotel Bratislava v časti Ružinov – peniaze h pxbinkasujú tam 7,90 € alebo v neďalekej reštaurácii 4 IN „iba“ 6,50 €.

„V Korzo restaurante nepripravujeme obedy v tradičnej menučkovej podobe, každý deň jedlá zvlášť kalkulujeme. V priemere však cena jedla vzrástla o dve eurá,“ manažérka Ing. Natália Haramiová dopĺňa, že práve v deň prípravy článku navarili paradajkovú polievku a šafranové rizoto s lososom grav lax a vyprážaným vajíčkom za 12,90 €. V druhej prevádzke - reštaurácii Spilka však ponúkajú klasické denné menu. Poldruha roka stálo 6,90 eur aj s polievkou. Teraz hosť zaplatí tú istú sumu iba za hlavné jedlo. Za polievku by si musel priplatiť 1,50 €.raj zdravia rešt

Takmer celá poliklinika na bratislavských Kramároch – aspoň metaforicky povedané ☺ – využíva čas na obedovú pauzu v Raji zdravia a jeho reštaurácii s obsluhou (na obr.). Podľa riaditeľa Ing. Igora Gondára stojí kompletný obed z polievky a niektorého z troch hlavných jedál 7,80 €. Hostia oceňujú, že jedlo tam pripravujú naozaj na princípoch zdravej výživy. „Kvôlireštaurácia hostia pxb prácnosti pri spracovaní a aj určitej zastaranosti neakceptujeme gastrolístky, ale inak sa dá u nás platiť gastrokartou troch spoločností. Vlastným zamestnancom však posielame na účet peňažný príspevok na jedlo.“

Na Slovensku sa vzácne dajú nájsť aj reštaurácie s obedom za 4 a pol eura. Ako hovorí vo svojom stanovisku Aliancia slovenskej gastronómie, je to však skôr rarita. Kto pracuje v blízkosti Motorestu Goral v Spišskej Belej, stačí mu na obed táto suma, varia tam však len jeden druh jedla. Vo Vera Restaurant v Trebišove musí za najlacnejšie jedlo hosť doplatiť 40 centov, ale menu stojí aj kuchyňa pxb 35,60 €. V košickom Gumy Bare ponúkajú hlavné jedlo za 4,50 €, s polievkou za 5 €, ale za akúkoľvek zeleninu v podobe šalátu, za kompót či hoci len tatársk omáčku si treba priplatiť 1,10 €.

Zvýšenie stravného o 17,5 percenta určite nepostačuje; nestíha dobiehať za infláciou, rastom cien energií, potravín a ďalších nákladov. Pritom by sme ho podľa Aliancie slovenskej gastronómie mohli chápať aj ako účelovú pomoc zdecimovaného gastrosektora -hodiny prostredníctvom rozumnej hodnoty ale aj daňovo-odvodového zvýhodnenia.

Skrátka, zamestnanci i reštaurácie potrebujú postaviť stravné príspevky na stabilnejšie nohy. Aby sa ich obsah nekrútil len okolo rozhodovania či gastrolístky, gastrokarty alebo eurá na účte...a okolo výhovoriek na zmrazovací paragraf, ktorý predsa nie je problém novelizovať. Nech radšej kormidelníci štátu hľadajú riešenie, za ktorým sa dá bez problémov ponoriť lyžica aspoň do jedného dobrého reštauračného teplého jedla..

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 33448


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Hosť hotela sa vraj najviac teší na raňajky, obohaťte ich jelením fuetom

Poriadok a čistota na izbe. Pohodlie a harmonické prostredie. Bar otvorený celú noc, stačí len tauris zver klobásyzbehnúť výťahom. Fitness s rôznymi prístrojmi. Bazén, masáže, animácia, tenisový kurt a ďalšie športoviská. Alebo školenie mimo stereotypu firmy, večer pri krbe v cigarovom bare... Je toho veľa, na čo sa hotelový hosť môže tešiť. A predsa v prieskumoch jeho prianí

 / Čítať viac

Vinotéky musia čoraz častejšie viac s kapitolou „oranžové vína“

Víno je dnes veľmi „in“. Dokonca aj v krajinách a regiónoch, kde sa žiaden vinič neurodí a víno oranžové 3tradície velia piť celkom iné nápoje. No a tým dupľom tam, kde k obedu patrí namiesto vody pohár vína alebo kde vinári získavajú medaily jednu za druhou. Teda aj u nás.

 / Čítať viac

Informatórium

 

Lomnica***** v Tatranskej Lomnici

m_warhol 2

Po desaťročí pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** S. Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa hotelovým manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva. 

MenJu Bratislava

menjú ba

V reštaurácii hotela Aston v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Aj keď otvorili už koncom jesene, na horeca scénu sa uviedli najmä otváracou večerou Zimného festivalu jedla.
 

Eck Restaurant Devín

eck restaurant devín h-i

Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta plánuje posunúť vpred nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.

Poprad*** v Poprade

hotel poprad pp

Jeden z tradičných a „nostalgických“ hotelov v meste pod Tatrami zatvoril v októbri svoje brány. A tak 144 lôžok a prísteliek ostáva stále prázdnych. Rovnako ako konferenčná miestnosť, salón, tri menšie salóniky a príjemná reštaurácia pre 100 ľudí. Na penzión pre starších sa má premeniť aj hotel Gerlach, smutne známy mafiánskou likvidáciou policajta v 90-tych rokoch.

Grandhotel**** Starý Smokovec

grandhotel ss ext zima

K doterajším apartmánom, „venovaným“ známym osobnostiam, pribudli nedávno apartmány detského spisovateľa Daniela Heviera a českého herca Miroslava Donutila. Hotel začal túto tradíciu na jeseň 2018, kedy pokrstil izby kráľa komédie Vlastu Buriana, českej športovej legendy Emila Zátopka a slovenskej uznávanej herečky Milky Vášáryovej (ktorá si o tamojšie dvere buchla pomyselné šampanské osobne). Neskôr hotel pripravil aj apartmán českej slávice Lucie Bílej.

♣ OOCR Region Liptov

liptov bača

Oslavuje 10 rokov po tom, čo nadviazala na predošlý Klaster Liptov. Za ten čas získala štátnu dotáciu 10,2 mil. € a samosprávy vybrali na dani z ubytovania 11 mil. €. Rok 2019 prekonal rekord – 2 milióny prenocovaní. Podpisuje sa pod to bezplatná preprava skibusmi, značka Liptovské droby s pečiatkou ochrany EU, projekt Nepoznaný Liptov či podujatie ZA7HORAMI, náučné chodníky, infraštruktúra pre cyklistov - 60 kusov cyklomobiliáru i 30 elektronabíjacích staníc. Aj vďaka nim sa Liptov stal celoročne príťažlivou destináciou s potenciálom opäť po pandémii „číselne rásť“.
 

rezort Salamandra HHT

m_majtánová

Znalec vie dešifrovať, že sídlo (aj rovnomenného hotela) je Horný Hodrušský tajch. Stal sa služobným domovom Michaely Majtánovej, ktorá na Horehronie prišla z hotela Devín. "Mojim cieľom a zároveň výzvou v najbližšom období je stabilizovať hotelový personál a poskytnúť našim zamestnancom čo najlepšie zázemie pre ich fungovanie. Len spokojní zamestnanci totiž dokážu hosťom prinášať kvalitné služby a zážitky na najvyššej úrovni," hovorí o filozofii najbližšieho obdobia .
 

Choice Hotels a Radisson Hotels

choice hotels logo

Tesne pred polovicou júna sa americká sieť so 600 000 posteľami v 41 krajinách, založená v roku 1939, rozhodla kúpiť americkú časť spoločnosti Radisson Hotels. Tá je dokonca o 30 rokov staršia a zrodila sa v Minneapolise. Prevod dosiahne výšku 675 mil USD. Na Slovensku je kupec zastúpený značkou Clarion a Mamaison, do odkúpenej siete patrí hotel Radisson Blu Carlton a Park Inn by Radisson Danube – všetky v Bratislave. Tých sa však zmeny netýkajú.
 

♣ Wellness hotel Borovica**** Štrbské Pleso

čašník olex pecerytsia

Víťazstvo v 1. ročníku Taste of Tatry cup – Prosecco race, teda v behu čašníkov s proseccom na tácke, putovali do wellness hotela Borovica čašníkovi Olexandrovi Pecerytsiovi z Ukrajiny. Na Slovensku žije už päť rokov a vyštudoval tu tatranskú hotelovú akadémiu. Prvú cenu – 3-dňový pobyt v oblasti Prosecco – mu pomohla v konkurencii 29 kolegov z rôznych reštaurácií a hotelov získať nielen „rýchlosť nôh“ na 1,3–kilometrovej trati s povinnými gastropointmi, ale najmä šikovnosť a stratégia.

♣ DoubleTree by Hilton Bratislava****

p_ďurčeková 3 

Od 1. júna sa stala generálnou riaditeľkou hotela Petra Ďurčeková. Prichádza z hotela Pod lipou v Modre-Harmónii. „Chcem pokračovať v dobre nastavenom statuse mestského biznis hotela. Na niektoré služby sa pozriem z nadhľadu a budem hľadať tvorivé vylepšenia.“ Počas covidu sa tak stala v poradí už treťou najvyššou manažérkou tohto bratislavského hotela a jeho reštaurácie Toscana.

♣ Kaštieľ Turčianska Štiavnička

kaštieľ turč štiavnička apart

Spustnutý Révayovský kaštieľ zo 16. storočia sa pod taktovkou nového majiteľa - stavebnej spoločnosti Ismont mení na hotelový rezort. Zároveň pri kaštieli vyrastú budovy s apartmánmi, ktoré si záujemcovia môžu natrvalo kúpiť. Vyhovieť pamiatkarom znamená 9-miliónovú investíciu, v nej je zahrnuté okrem obnovy kaštieľa aj vybudovanie oranžerie, udržiavanie jaskýň či starostlivosť o tisícku stromov zámockého parku.


čím žila horeca scéna v upynulých rokoch
 

2013 – 2023 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok