Horúca linka

Ako ušetriť za odvoz poloprázdnych odpadových nádob? Polopodzemnými kontajnermi !

Každý hotelier rád prevedie klienta „javiskom“ zariadenia. Tu sa pochváli novou miestnosťou na školenia, inde s radosťou ukáže služby wellness, otvorí dvere do detského kútika či fitness sveta, pýši sa pekne zariadenou reštauráciou. Zákulisie však ostáva pred zrakom hosťa skryté. molok%20hVeď koho čo do našej práčovne, kotolne, kuchyne, zásob alebo nebodaj zberu odpadu..?! Paradoxne sa však aj táto nevábna stránka hotelového a reštauračného života dá premeniť na pýchu tak, ako to robia v Kanade, v Škandinávii či v USA... Navyše s nižšími nákladmi. A s vyššou návštevnosťou stravovacích zariadení, ako to po zavedení nového odpadkového systému dokazuje sieť McDonald´s či Casey´s.

Komunálny odpad sa už dnes dá aj v horeca sfére zbierať tak, aby to bolo krajšie, ale v konečnom dôsledku aj lacnejšie. A s istotou, že vám nik nádoby neodcudzí... Návratnosť systému polopodzemných kontajnerov Molok - ktorý v roku 2013 získal strieborné umiestnenie v Národnej podnikateľskej cene SR za životné prostredie - je totiž molok%20parčíkpri troch kusoch 1100-litrových nádob hotelového odpadu, vyvážaného trikrát do týždňa, približne tri roky.

Taká istá návratnosť vychádza aj pri reštauračnom a kuchynskom odpade, pri produkcii 600 l za týždeň. V súčasnosti totiž platíte zbytočne aj vinou odvozu poloprázdnych, alebo nie celkom naplnených nádob. Systém polopodzemných kontajnerov však počíta len s odvozom naplnenej nádoby, v ktorej sa odpady ešte aj zhutňujú vlastnou hmotnosťou. Ich životnosť sa ráta na desaťročia ...

Samozrejme, ako dodáva výkonný riaditeľ trenčianskej spoločnosti ENEX trade, s.r.o. Ing. Ján molok%20nádobaHricko, výsledná úspora i návratnosť závisí od veľkosti v súčasnosti používaných nádob, frekvencie súčasného i budúceho zberu, dohodnutej sumy za odvoz, ktorú doteraz platíte a pod. molok%20rez%20nádobou

Zapojte sa do súťaže o bezplatné vypracovanie prípadovej štúdie – čo vás stojí zber odpadu dnes a akú úsporu by vám mohlo priniesť zavedenie polopodzemného systému !!!

Napíšte mail s predmetom „odpady“ na

hotelovo@mail.telekom.sk

s jedinou vetou na tému: Čo je pýchou vášho zariadenia?

Podľa prepočtov je vybudovanie stojiska polopodzemných kontajnerov finančne menej náročné ako vybudovanie klietky, ohrady alebo prístrešku na skladovanie odpadov. molok%205 „Odhliadnuc od estetizácie, polopodzemné kontajnery riešia aj otázku oddelenia odpadového hospodárstva od prevádzky reštaurácie či hotela. Tá nech naozaj slúži hosťom a personálu. Vyčlenením skladovania kuchynských a reštauračných odpadov mimo priestoru reštaurácie ušetrí zariadenie nemalé prostriedky na vybudovanie a prevádzku chladených priestorov na skladovanie týchto odpadov. Navyše umiestnením v zemi sa spomaľuje aj rozklad odpadu a vývoj baktérií, a tak sa do okolia nešíri zápach. Zamedzí sa aj prístupu zvierat a hlodavcov,“ vysvetľuje výhody polopodzemného systému Jana Penjaková z ENEX trade. Takže vo Vysokých Tatrách už molok%20horynemusia hotelieri a manažéri reštaurácií pripevňovať k nádobám značku Medveďom vstup zakázaný! podobne ako to už nerobia ani ich kolegovia v kanadských národných parkoch ...   

Polopodzemné kontajnery sa dajú použiť na zber a vývoz komunálneho odpadu, na molok%20rez%20do%20zemeseparovaný odpad (papier, sklo, plasty, kovy, tetrapaky...), špeciálny typ polopodzemného kontajneru je určený na zber a vývoz biologicky rozložiteľného odpadu z reštaurácií.
Na ich umiestnenie treba len výkop do hĺbky 1,6 m – bez betonáže - s dostatočným priestorom nad kontajnermi, pretože ich treba zdvihnúť hydraulickou rukou. Manipulácia je však jednoduchá a trvá pár minút. Hostia tak získajú ticho, pretože častý odvoz odpadov spôsobuje hluk, znepríjemňuje pobyt a komplikuje premávku.

Pobytové zariadenia s rozľahlejšími pozemkami na ourtdoorové aktivity – samozrejme aj iné subjekty turistického ruchu, teda aquaparky, zoologické záhrady, parky, turistické centrá... - sa podľa Jany Penjakovej môžu rozhodnúť aj pre polopodzemné odpadkové koše Molok City Scape. Riešia problém so znečisťovaním inak molok%203krásneho prostredia. Vietor, sneh ba ani zvieratá už odpady nerozhádžu po okolí ...

Na Slovensku už stojí niekoľko desiatok polopodzemných kontajnerov. Z väčšej efektivity, úspor i estetizácie prostredia sa už tešia v Nitre, Zvolene ... pripravujú sa aj ďalšie regióny Slovenska. Okrem toho sa systém neustále zdokonaľuje. Hoci aj monitorovacím systémom, ktorý prostredníctvom ultrazvukového senzora sníma naplnenosť kontajnera. „Prostredníctvom GPS naplánuje dispečer vodičovi individuálnu trasu s kontajnermi, ktoré je treba vyprázdniť v zmysle nášho motta: Vyvážame odpad, nie nádoby !“ podčiarkuje prospešnosť systému Ing. Ján Hricko.

shp ©

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Čo servíruje piatková Pravda? Cesto pre gurmánov!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B managera.

Prázdniny u babičky... a všetci sme si mohli byť istí, že na stole nebudú chýbať múčne jedlá. Naše praprastaré mamičky to s cestom naozaj vedeli; vďaka zručnosti, ale aj hospodárnosti,

8. 8. 2020 / Čítať viac

Kto sa zasnúbi v piatkovej Pravde? Jedlo a letné víno!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B managera.

Víno tečie slovenskými potokmi (aj veľkým a Malým Dunajom)... Stalo sa najmilovanejším alkoholickým nápojom aj pýchou tunajších producentov. Nielen vinárne a vinotéky, ale aj

26. 7. 2020 / Čítať viac

Aj vaše zariadenie volá o pomoc?

Oblastné organizácie cestovného ruchu na Liptove, vo Vysokých Tatrách, Bratislave a Košiciach poslali ministrovi dopravy a výstavby SR otvorený list. Poukazujú v ňom na kritickú situáciu, v ktorej sa pre korona krízu ocitlo odvetvie cestovného ruchu a tisíce jeho zamestnancov. V štyroch destináciách je podľa Satelitného účtu cestovného ruchu vytvorených najviac pracovných miest z celoslovenského počtu 387 000. Podiel odvetví CR na zamestnanosti tvorí cca 16 percent a teda práve v týchto destináciách pôsobí najviac postihnutých firiem v priamych alebo súvisiacich službách CR. Hovoria o tom aj výsledky ich

7. 4. 2020 / Čítať viac

Aj z vašich kuchárov sa stali pekári ?

Mnohé hotely a reštaurácie kompletne zatvorené a zamestnanci doma. V potravinárskej sfére presný opak – brány dokorán a jeden pracovník robí za dvoch... požiadavky obchodnej siete nie sú schopní naplniť. A tak sa, našťastie veľmi rýchlo a tvorivo, potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne ťahať za jeden povraz.

Potravinárska komora Slovenska sa totiž spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj – zdieľaný súbor, ktorým sa budú informovať a pomôžu si. Podľa Únie potravinárov Slovenska Stanislava Voskára doň potravinári vpisujú počet 

20. 3. 2020 / Čítať viac

Aj váš hotel zíva prázdnotou?

Čo štatistika, to výborné čísla obsadenosti. Čo porada, to téma nedostatku personálu, ktorý potrebujete na zvládnutie toľkých hostí Momentálne sú tieto problémy minulosťou. Šírenie vírusu už pred niekoľkými týždňami rušilo jedno väčšie firemné podujatie za druhým. Kým u nás bol relatívny pokoj, zahraničným účastníkom eventov už nebolo dovolené cestovať...

13. 3. 2020 / Čítať viac

Informatórium

Letná sezóna Vysokých Tatier

vysoké tatry leto 

Jazdou historických električiek Kométa a Trojča z Popradu až na Štrbské pleso otvorili Vysoké Tatry tohtoročnú „neľahkú“ letnú turistickú sezónu. Pre veľhory má význam o to viac, že vinou koronavírusu prišli o ekonomicky dôležitý záver lyžovačiek i celú jarnú turistiku. Štátna tajomníčka MDVSR Katarína Bruncková pri tej príležitosti povedala, že toto leto je rozhodujúce pre prežitie prevádzkovateľov hotelov a ďalších služieb turizmu.
 

Hotel Malvázia**** Prievaly

malvázia prievaly

Hotel s vnútorným i vonkajším bazénom, veľkorysým parkom a vlastnými hriadkami zeleniny a byliniek zatvoril svoje brány. Spoločnosť BTT s.r.o. ku koncu mája ukončila svoju prevádzkovateľskú činnosť a vracia zálohy za rezervované pobyty či objednané akcie.
 

Sekcia cestovného ruchu

r_dula

Novým generálnym riaditeľom Sekcie cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR sa stal Mgr. Radúz Dula. Je dlhoročným členom Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska, v mene ktorej pôsobil aj v Republikovej únii zamestnávateľov. Do konca apríla viedol v riaditeľskej pozícii hotel Šimák Zámok Pezinok.

 U čierneho psa Komárno

čiermy pes ext

Dvadsaťročná reštaurácia, ktorú v mestečku na Dunaji poznajú nielen domáckym rukopisom jedál, ale aj živými hudobnými vystúpeniami, nenechala svojich hostí hladných. Pokračuje v príprave jedál, pričom sa zamerala najmä na kolienka, rebierka, krídelká, stehná... „Pripravujeme ich v peci, takže majú celkom inú chuť a vôňu než keď sú tieto suroviny upravované doma,“ majiteľ Pavol Hanzlík sa teší, že aspoň takýmto spôsobom naďalej udržujú kontakt so svojim hosťom.

Škola varenia Sv. Jur

Už 11 rokov sa profesionáli varešky stretávajú na gastro-kurzoch v réžii Gurmán klubu, takže certifikátom sa môžu popýšiť stovky šéfkuchárov. „Za priazeň a podporu sa im teraz v ťažkých časoch chceme odvďačiť bezplatnými videami od našich školiteľov na našom FB alebo YouTube, vysielanými v pondelok, stredu a piatok o 18.00,“ riaditeľ Gk Rado Nackin má na mysli pekné chutné recepty Michala Škoreca, Tomáša Zapletala, Michala Konráda, Dana Karasa.

Mlyn u Anastázie Pohranice

mlyn u anastázie

V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.

Hotel Regia*** Bojnice

regia bojnice

Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.

Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia

zochova chata - ext 2 

Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz jedla neriešia: „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 ♣ Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2020 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok