E-nšpirátor pre hotelový a reštauračný biznis

Ponúknite hosťovi - navarte, nalejte, naplánujte

Hotelovo.sk servíruje: obloženého pstruha od Štefana Benďáka

Hotelovo.sk servíruje: obloženého pstruha od Štefana Benďáka

Väčšina jedálnych lístkov ešte nestihla zareagovať na zmenu ročného obdobia a tobôž nie na tropické horúčavy. Ale hosť sa šéfkuchára nepýta, čo robil v zime... jednoducho žiada...
 / Čítať viac / Témy: DezertyReštaurácieTrendy
V programe Slnovrat na Dunaji osloví vášho hosťa štyridsiatka podujatí

V programe Slnovrat na Dunaji osloví vášho hosťa štyridsiatka podujatí

Jún je mesiacom s najdlhšími dňami. Nech to využijú aj vaši hostia. Od Devína po Štúrovo, vrátane Malého Dunaja, spoznajú rieku vďaka štyridsiatke podujatí pod názvom Slnovrat na...
 / Čítať viac / Témy: Concierge
Rarity UNESCO sú cestovateľským cieľom; k nám už lákajú aj gajdy

Rarity UNESCO sú cestovateľským cieľom; k nám už lákajú aj gajdy

Hotely hlásia čoraz častejší „výskyt" turistov – fajšmekrov prírodného a kultúrneho dedičstva. Ako novinku im ponúkajú gajdošskú kultúru, ktorú Unesco zapísalo do zoznamov len...
 / Čítať viac / Témy: Concierge

Ľudia - nápady - myšlienky - skúsenosti

Dobrý hotelier má rád ľudí okolo seba – hostí  i zamestnancov

Dobrý hotelier má rád ľudí okolo seba – hostí i zamestnancov

takýto recept by Ing. Miloslava Fialová, riaditeľka Spa & Wellness hotela Alexandria**** v Luhačoviciach, napísala každému adeptovi manažérskeho postu. Pod jej vedením trikrát...
11. 3. 2016 / Čítať viac / Témy: PersonálMarketingWellness
Najdôležitejšie sú dojmy a emócie hostí, ktoré prežívajú medzi check-in a check-out

Najdôležitejšie sú dojmy a emócie hostí, ktoré prežívajú medzi check-in a check-out

 vraví generálna riaditeľka DoubleTree by Hilton**** v Bratislave Ing. Rozwitha Bieber. Pod jej vedením patrí v sieti už štvrtý rok do TOP 20 z celého...
 / Čítať viac / Témy: SúťažeMarketing
Investícia do juniorov sa podnikateľovi niekoľkonásobne vráti

Investícia do juniorov sa podnikateľovi niekoľkonásobne vráti

Väčšina manažérov sa rozhliada po „hotových" pracovníkoch. Dnes sa však na to pozerá inak aj Marián Filo, šéfkuchár, majiteľ a manažér reštaurácie s ubytovaním Afrodita v...
 / Čítať viac / Témy: PersonálReštaurácieŠkolyEkonomika

Napredujú - zlepšujú - rozvíjajú

Najlepšími reštauráciami sú stále Fou Zoo, River Park a Villa Rosa

Najlepšími reštauráciami sú stále Fou Zoo, River Park a Villa Rosa

V dvanástom ročníku Gurmán Awards sa hostia slávnostného udeľovania cien nedočkali žiadnych prekvapení. Akoby slovenská gastroscéna iba prešľapovala... Medzi zariadeniami...
14. 6. 2016 / Čítať viac / Témy: SúťažeReštaurácie
Zochova chata oslavuje piate narodeniny novou komunikačnou stratégiou

Zochova chata oslavuje piate narodeniny novou komunikačnou stratégiou

Do ďalšej „päťročnice" a vo svojej celej histórii do 83. roka vošiel hotel v Modre s prvým miestom v Trend top rebríčku medzi štvorhviezdičkovými hotelmi. Onedlho spustí aj novú...
13. 4. 2016 / Čítať viac / Témy: ReštaurácieMarketingWellness
DoubleTree by Hilton Bratislava získal prestížny titul  EXCELENTNÝ V KVALITE

DoubleTree by Hilton Bratislava získal prestížny titul EXCELENTNÝ V KVALITE

 Spoločnosť Hilton Worldwide udelila za rok 2015 niekoľko prestížnych ocenení. DoubleTree by Hilton Bratislava získal ocenenie „Best of the Best„ v sieti Hilton za maximálnu...
 / Čítať viac / Témy: PersonálSúťaže

Do vašej knižnice

Recepty nitrianskych starých mám: ďalšie pátranie po regionálnej kuchyni

Recepty nitrianskych starých mám: ďalšie pátranie po regionálnej kuchyni

 Slovensko je príliš malé na to, aby sa každý región celkom svojsky gastronomicky prezentoval. Preto na otázku o krajovej kuchyni odpovedá väčšina šéfkuchárov i F&B...
2. 3. 2016 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieDezertyReštaurácie
Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Urobte si test a vyskúšajte aj svoj personál: candát, holubinka osmahlá, veverka (vôbec nie stromová), kaldoun, krachle, lékořice a letucha... Neviete? Nuž pre mňa je to dobrá...
 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieNápojeReštaurácieŠkoly
Rekordy Slovenska prekvapia aj tých, čo svoju vlasť dobre poznajú

Rekordy Slovenska prekvapia aj tých, čo svoju vlasť dobre poznajú

  Malá krajina s veľkými zaujímavosťami. Takto sa na Slovensko musí pozrieť každý, kto pracuje v cestovnom ruchu. Ak sám nepozná, čo zvláštneho a originálneho sa dá vidieť a...
 / Čítať viac / Témy: Concierge

 


 

 

 

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Vyznávate heslo "v jednote je sila"? Schovajte sa pod značku Slovensko !

Každý pes iná ves. Malá veľká krajina s motýlikmi, logo stromčeka a vody pre životné prostredie, rastlinka pre pôdohospodárstvo, perokresba vozovky a štátneho znaku pre dopravu, abstrakcia vo farbách trikolóry pre zahraničné veci,... nuž každá inštitúcia a každé odvetvie či sféra mali svoje vyfantazírované myšlienky, stelesňované v logu. A krajina žiadnu... A tak sa aj obraz Slovenska rôznil a drobil podľa toho, kto a ako ho interpretoval. Najčastejšie s odkazom na našich dávnych predkov, chodiacich v kroji,

2. 5. 2016 / Čítať viac

Koľko hostí by ešte mohlo zavítať do vašej reštaurácie?

 Svojich hostí si poznáte. Viete si spraviť číselnú štatistiku, sledujete ich chute, dokážete predvídať ich reakcie. Nepoznáte ale tých, ktorí k vám nechodia. Koľko ich je? Existuje vôbec „diera na trhu“, cez ktorú vám prepadávajú? Aký veľký ostáva potenciál, ktorý by ste mohli využiť?

Rovnaké otázky nedali spávať spoločnosti Creative web s portálmi ZlavaDna.sk (ktorý ročne predá vyše 140 000 kupónov do reštaurácií) a Bookio.sk., pôsobiacom na bratislavskom ho-re-ca trhu.

 / Čítať viac

Svadobná sezóna sa začala; čo môže hoteliera zaskočiť?

 Podľa hotelových štatistík sa na Slovensku oslavuje čoraz viac svadieb. Preto sa aj mnohé 

 svadba%205 hotely vyslovene zameriavajú na prípravu svadobných hostín alebo malých svadobných pohostení. Kým kedysi to však znamenalo hodiť tanier o zem, podať neveste do ruky metlu, naservírovať obligátne jedlá a potom už len privolať taxíky, dnes ide často o svadby „na kľúč“ vrátane obradu, fotografovania, odčepčenia a

 / Čítať viac

Aj vy sa hodnotíte lepšie než vaši hostia?

Len 19 percent slovenských zákazníkov hodnotí personál ubytovacích zariadení na „výbornú“, gastronómii dáva takúto známku 22 percent. Ale až 76 percent hotelov si za personál udelil najvyššiu známku a za gastronómiu 61 percent. Z prieskumu spoločnosti Creative Web, ktorá prevádzkuje aj portál ZlavaDna.sk, jasne vyplynulo, že hotelieri sa vidia lepšie, než ich hodnotia hostia. To platí vo všetkých kritériách – v hodnotení wellness, interiéru, informovanosti aj vybavenosti pre rodiny. Napríklad, až 45 percent hotelových manažérov sa považuje za ideálne miesto pre rodiny s deťmi,

 / Čítať viac

Informatórium

Hotelier roka ˇ15

♣ Ȏsmym Hotelierom roka – v súťaži členských zariadení Zväzu hotelov a reštaurácií SR - sa stal Ján Svoboda za dobré ekonomické výsledky hotela Elizabeth v Trenčíne. Viedol ho od jeho otvorenia v roku 2012. V minulom roku prevzal v pozícii konateľa Synot Gastro Slovakia aj riadenie ďalších aktivít spoločnosti.
 

Generálny riaditeľ SACR

♣ Za novú „hlavu“ prezentácie slovenského turizmu vymenoval minister dopravy Igora Donovala. Tentoraz ide o človeka, ktorý prednosti i slabé stránky marketingu cestovného ruchu pozná veľmi dobre; v agentúre pracuje už 11 rokov. Naposledy sa venoval analýzam a tvorbe produktov CR. V rozhovore pre Trend sľúbil, že chce zlepšiť komunikáciu s OCR a koordináciu aktivít v oblasti strategického destinačného manažmentu.

Liptovský dvor****  

liptovský%20dvor%20charita%20´16

♣ V treťom charitatívnom súboji apartmánového domu sa v sobotu 14, mája „pobije“ domáci šéfkuchár Miroslav Gemzický s Michalom Škorecom z bánoveckej reštaurácie Diva. Hostia večera budú za jednotlivé jedlá z oboch päťchodových anonymných menu platiť toľko, čo sami uznajú za vhodné. Peniaze z pomyselného liptovského klobúka poputujú na detskú onkológiu do BB, zatiaľ čo Diva venuje tie svoje handicapovanému chlapčekovi. O dva týždne sa podujatie zopakuje v reštaurácii Diva.
 

Rudolfinum Bratislava

rudolfinum%20ba 

♣ Novým prírastkom nestále sa rozširujúcej scény pivární sa stalo bratislavské Rudolfinum. Ako napovedá názov, čapovať v ňom budú české moky z kráľovského pivovaru Krušovice. Pri jeho zrode sa tvorcovia inšpirovali českým „geometrickým“ kubizmom, vidno ho v interiéri, krígloch aj logu. Pri každom stole je zasunutá červená stolička, symbolizujúca kráľa.
 

Česká štatistika CR

♣ V štatistike pasívnej českej turistiky dominuje Slovensko. S nárastom 75 percent (zo 487 tisíc na 837 tisíc hostí) sa naša krajina stala turistickým cieľom číslo jeden. Udialo sa to predovšetkým na úkor tradičného rekordéra – Chorvátska. Úbytok českých turistov však zaznamenalo aj Taliansko, Grécko, Rakúsko, Egypt (prepad o 37 percent) či Tunisko (prepad o polovicu). 

Trend TOP hotely a reštaurácie    

♣ Napriek tomu, že bedecker v tlačenej forme už zopár rokov nevychádza, anonymné hodnotenie hotelov a reštaurácii, inšpirované pravidlami Gault Millau, prebieha aj naďalej. Inak to nebolo ani v tomto roku; ocenenia za umiestnenie medzi slovenskou hotelovou, reštauračnou, šéfkuchárskou či somelierskou špičkou si víťazi odniesli z nedávnej konferencie pre horeca manažment na Donovaloch. 

Gino Park Palace***** Orlové  

park%20orlové

♣ Názov novootvoreného hotela v Kaštieli Orlové na okraji Považskej Bystrice nenechá nikoho na pochybách, že má čosi spoločné s Gino Parkom v Bešeňovej. Priesečník oboch odlišných aktivít leží v osobe gruzínskeho majiteľa Nodari Gorgadzeho. Hotel ponúka 50 izieb v troch kategóriách, reštauráciu Kolchury, vináreň Bakchus, niekoľko salónikov i wellness centrum. Na obnovu čaká aj zdevastovaný park, ktorý má byť otvorený aj pre verejnosť.

Twix a Tchibo  

twix%20a%20tchibo

♣ Spoločnosť Wrigleys a kávová sieť Tchibo sa gastronomicky spojili do nového kávového rituálu, podporeného do 17.4. aj súťažou o ceny. Priemerný Slovák totiž vypije vyše 5 kg kávy, radšej zemitej horkej chuti než kyslej. Tá si podľa brand manažérky značky Twix Jaroslavy Kapitánovej priam vyžaduje vyváženie sladkosťou, čo vedia a praktizujú aj mnohé kaviarne. Niektoré už vplyvom kampane aj známou tyčinkou z čokolády, karamelu a sušienok.  

Le Petit Chef  

Netreba slov,  pozrite si úžasný nápad ako zabaviť hosťa pred večerou.

Best Western  

belassi%20bojnice

♣ Po zmenách v európskej štruktúre najväčšej svetovej hotelovej siete Best Western a zmene vypočítavania poplatkov v nej zo slovenských hotelov ostal len hotel Belassi v Bojniciach. Ten môže naďalej používať označenie Best Western Plus.
 

Panel od Chefs of Ireland

r_pekný%20írsko%20´16%203

♣ Na prestížnej súťaži v Dubline skončili šéfkuchár žilinského hotela Villa Nečas**** Roman Pekný a kuchár hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach Martin Hoferica v striebornom pásme. Bojovali (a varili) v najobsadenejšej kategórii – príprave národného „irish lamb“. Porotu zloženú zo špičkových profesionálov nadchli ich jahňacie kotletky v kôrke z ľanových semienok, podávané na zemiakovo-vanikovom ragú, tekvicovej pene a sufleé z tmavého chleba zo sedanom.
 

Hotel pod Lipou****

hotel%20pod%20lipou%2016

♣ Od 1.februára  sa môžu hostia ubytovať v novom 50-posteľovom zariadení vo vinohradníckej oblasti Modra-Harmónia; hlási sa k štýlu boutique. Jeho riaditeľ Igor Gondár hovorí o ňom ako o prvej etape väčšieho projektu. Kongresový a wellness rezort s 200 posteľami, priestormi pre 450 hostí, vonkajším i vnútorným bazénom, športoviskami, jazierkom, vlastným pivovarom a malou železničkou by mal stáť do konca roka 2017.

Vienna (International) House 

vienna%20house%20logo 

♣ Rakúska sieť Vienna International, pôsobiaca v deviatich európskych krajinách, sa mení k 1. februáru na Vienna House. Zmena, ktorá sa udiala v súvislosti s novým CEO Rupertom Simonerom , má prispieť k ucelenejšej filozofii, zrozumiteľnejšiemu imidžu a priblíženiu sa hosťom v duchu hesla „ako doma“. V sieti sa utvárajú štyri línie – Vienna House easy (vrátane Vienna House Easy Chopin Bratislava), Vienna House, andel´s by Vienna House a angelo by Vienna House.

Region Tatry Travel, s.r.o.

♣ Región Vysoké Tatry sa stal prvou oblastnou organizáciou s vlastnou cestovnou kanceláriou v Poprade. Jej úlohou bude tvorba pobytových balíkov, vyjednávanie čo najlepších podmienok s obchodnými partnermi a zahraničnými CK pre všetkých členov Regiónu Vysoké Tatry. V prvom roku sa zameria na hostí z Veľkej Británie a Izrael.  Jej riaditeľom sa stal Radoslav Mlynarčík.

Alexander Bardejovské Kúpele****      

alexander%20bardejovské%20kúpele 

♣ Nový štvorhviezdičkový hotel za 5,6 mil. € vznikol prestavbou hotela Minerál, ktorý Bardejovské kúpele odkúpili od banky. Meno dostal po ruskom cárovi Alexandrovi I., ktorý tam v roku 1821 údajne povedal: „Tu žiť a zomrieť.“ Manažment počíta, že názov pritiahne aj ruskú klientelu, aby obsadzovala niektoré zo 150 lôžok. Konferenčná kapacita je 300 miest.

X-Bionic© Sphere Šamorín    

♣ Športový areál Elements Resort v Šamoríne, v rámci ktorého začína pôsobiť na hotelovom trhu aj zariadenie s 1150 lôžkami (v kategórii ** až po *****), mení svoj názov. Po spojení s výrobcom športového oblečenia X-Bionic sa s úderom silvestrovsko-novoročnej polnoci oficiálne volá X-Bionic© Sphere. 

Sorea Marmot*** 

sorea%20marmot 

Po kompletnej vonkajšej úprave a rekonštrukcii si bývalý hotel Sorea Ján Šverma v Demänovskej Doline ponecháva dve hviezdy a prevádzku len počas zimnej sezóny.  Ponúka saunu, masáže, stolný tenis, stolný futbal, biliard, detský kútik, požičovňu lyží, ski servis a odvoz k zjazdovkám. Obnovený hotel dostal názov v duchu filozofie pomenovávania zariadení podľa miestnych prírodných zvláštností. V tomto prípade ide o endemického svišťa vrchovského tatranského „marmota marmota“.

Wagamama Bratislava  

wagamama%20ba

Britský vyše dvadsaťročný koncept reštaurácií s japonskou kuchyňou a front cooking, rozšírený po celom svete, otvoril v bratislavskej Eurovei prvú slovenskú prevádzku. Kuchyňu v nej riadi Peter Velíšek, ktorý doteraz pracoval ako sous cgef v londýnskej Wagamama. Kontrakt pre strednú Európu získala Medusa Group Petra Štecku; postupne otvorí ďalších 5 reštaurácií v Čechách a 7 v Rakúsku.

Letecká linka Varšava-Poprad

♣ O nárast hostí z Poľska sa postará utorková letecká linka Varšava-Poprad, ktorá nasleduje rok po úspešnom spojení miest Poprad a Riga. Nahradil sa nim výpadok dovolenkárov z Ruska a Ukrajiny. Dvakrát do týždňa privezie turistov aj PKS Polonius, ktorý pravidelné autobusové spojenie Varšava-Liptovský Mikuláš spúšťa 18. decembra. 

Crowne Plaza **** a Kempinski *****

crowne%20plaza

♣ Napriek šibeničnému termínu, pred ktorým sa zdanlivo nič nedialo, stihla J&T cez svoju hotelovú spoločnosť a značku BHP predať bratislavský Crowne Plaza a Grand hotel Kempinski High Tatras spoločnosti Arca Capital Pavla Krúpu. Do konca roka tak zvládli zoštíhlenie portfólia plánované od apríla 2015. Transakcia dosiahla hodnotu 56 miliónov eur.

Čo sa udialo vlani


 

2013 – 2016 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok