E-nšpirátor pre hotelový a reštauračný biznis

Ponúknite hosťovi - navarte, nalejte, naplánujte

Grilovanie na terase hotela alebo reštaurácie pôsobí ako podlinková reklama

Grilovanie na terase hotela alebo reštaurácie pôsobí ako podlinková reklama

Leto, voda, vzduch... a gril. Vôňa pečeného mäsa, rýb, zeleniny i ovocia pôsobia na hostí ako magnet. Všetkými zmyslami sa im dostáva pod kožu podlinkový odkaz: „Poď dnu, budeš sa...
11. 6. 2018 / Čítať viac / Témy: ReštaurácieTrendy
Hotelovo.sk servíruje: rybu v koriandri so zelerovým pyré od Michala Škoreca

Hotelovo.sk servíruje: rybu v koriandri so zelerovým pyré od Michala Škoreca

Kuchári ich milujú, hostia už menej. Možno aj preto, že veru nie každý majster varešky dokáže pripraviť rybacinku tak, aby aj chutila. Často ostáva mdlá, nevýrazná, nuž akoby ......
 / Čítať viac / Témy: DezertyReštaurácieTrendy
Doprajte fajčiarom pôžitok z tabaku, pritom dodržte zákon

Doprajte fajčiarom pôžitok z tabaku, pritom dodržte zákon

Zákon o „nefajčení", ktorým sa aj tunajšie reštaurácie či hotely prispôsobili svetovému trendu, si môže zapáliť desiatu sviečku na pomyselnej torte. Toľko času ubehlo, odkedy na...
 / Čítať viac / Témy: ReštaurácieTechnikaLegislatíva

Ľudia - nápady - myšlienky - skúsenosti

Racionalizácia nákladov má byť začiatok a nie koniec boja o lepšiu ekonomiku hotela

Racionalizácia nákladov má byť začiatok a nie koniec boja o lepšiu ekonomiku hotela

 tvrdí Ing. Igor Gondár, riaditeľ wellness hotela Borovica na Štrbskom Plese. Za sebou má aj riadenie hotela Park v Piešťanoch, Parkhotela Na Baračke v Trenčianskych...
 / Čítať viac / Témy: PersonálMarketingEkonomika
Nedostatok kuchárov ma už tretí rok prezlieka z kostýmčeka do rondonu

Nedostatok kuchárov ma už tretí rok prezlieka z kostýmčeka do rondonu

... mávne dnes rezignovane rukou Kristína Svátek, majiteľka penziónu Diana v Piešťanoch. A to si nikdy ani nepomyslela, že bude niekedy variť a piecť nielen doma pre svoju rodinu....
 / Čítať viac / Témy: PersonálReštaurácie
Virtuálna komunikácia je dvojsečná zbraň. Kto ale v nej mlčí, akoby neexistoval.

Virtuálna komunikácia je dvojsečná zbraň. Kto ale v nej mlčí, akoby neexistoval.

  ... s touto skúsenosťou prišiel do hotelovej brandže (vtedy nový) riaditeľ pre predaj a marketing bratislavského DoubleTree by Hilton Oliver Kogler. Počas celej doterajšej...
 / Čítať viac / Témy: TrendyTechnikaMarketing

Napredujú - zlepšujú - rozvíjajú

Nový hotel Kubo*** v Lúčkach so 120 posteľami osloví najmä rodinnú klientelu

Nový hotel Kubo*** v Lúčkach so 120 posteľami osloví najmä rodinnú klientelu

 Na Lúčkach sa vlani ubytovalo takmer stotisíc hostí, väčšinu tvorili návštevníci kúpeľov. Najviac vzrástla štatistika zahraničných hostí; medziročne až 11-percent. Dokazuje...
10. 5. 2018 / Čítať viac / Témy: MarketingWellness
Štatistika OOCR Šariš hovorí o vyše 300 000 prenocovaniach

Štatistika OOCR Šariš hovorí o vyše 300 000 prenocovaniach

Počet turistov, ktorí využili ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch a Bardejove sa zvýšil zaa vlaňajšok o 52 492 hostí. V prenocovaníach je to viac o 4,3 %, v absolútnom...
20. 4. 2018 / Čítať viac / Témy: ConciergeMarketingEkonomika
Štvrťstoročná Sorea rozširuje wellness služby a ponuku pobytových balíčkov

Štvrťstoročná Sorea rozširuje wellness služby a ponuku pobytových balíčkov

Zimnou sezónou 2017-2018 vstupuje spoločnosť SOREA do jubilejného 25 roku pôsobenia. Úspešný rozvoj a neustále zvyšovanie hodnoty značky ocenil aj program Slovak Superbrands....
 / Čítať viac / Témy: MarketingWellness

Do vašej knižnice

Úspech patrí odvážnym; odlíšte sa jedlami s kontroverzným príbehom

Úspech patrí odvážnym; odlíšte sa jedlami s kontroverzným príbehom

Každá „lepšia" reštaurácia neustále hľadá spôsob, ako odlíšiť svoju kuchyňu od inej. Veď akákoľvek nová surovina, nová technológia, nová kombinácia... si nájde desiatky a potom...
9. 1. 2018 / Čítať viac / Témy: ReštaurácieMarketing
Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Urobte si test a vyskúšajte aj svoj personál: candát, holubinka osmahlá, veverka (vôbec nie stromová), kaldoun, krachle, lékořice a letucha... Neviete? Nuž pre mňa je to dobrá...
 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieNápojeReštaurácieŠkoly
Kulinárna kultúra regiónov Slovenska – biblia k raňajkám, obedu i večeri

Kulinárna kultúra regiónov Slovenska – biblia k raňajkám, obedu i večeri

 Na trón gastronomických trendov si sadla regionálna kuchyňa. Lokálne potraviny, lokálne špeciality, jedlá starých mamičiek... Ale kto ich má poznať, keď sa dnešní mladí...
3. 1. 2014 / Čítať viac / Témy: NápojeReštaurácieTrendy

Spätná väzba 

Anjelikom zľava, čertíkom… prirážka?

Bohvie (a možno ani ten nie), ktorá reštaurácia ako prvá vymyslela zľavu pre rodiny s poslušnými, tichými deťmi... V talianskej Padove umravňuje malých hostí Antonio Ferrari tak, že sa na záverečnom účte dočítajú (resp. ich rodičia) sconto bimbi aducati – 5 percent. Už niekoľko rokov praktizuje rovnakú zľavu pre „well behaved kids“ reštaurácia v Poulsbo vo dieťa%20v%20reštWashingtone a určite ich bude ďaleko viac. Priaznivci tejto myšlienky oceňujú motivovanie deťúreniec k slušnosti a pokoj pre ostatných hostí. Nepriaznivci namietajú, že dieťa kašle na zľavu pre rodičov, ktorí často aj napriek výbornej výchove nedokážu z diabla vykresať anjela. Najmä keď sa nudí... Mimochodom, nedostať kvôli dieťaťu zľavu vedie k strate zákazníka. Do tej reštaurácie už nepôjde, pretože ho zasiahla na najcitlivejšom mieste. A nepôjde tam nielen s dieťaťom, ale ani inokedy. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý Hotelovo.sk podniklo medzi 120 jeho návštevníkmi – hosťami reštaurácií.  Až 84 percent uviedlo, že ak ich deti neohodnotí reštaurácia ako slušné, dobré a hodné zľavy, zariadenie viac nenavštívia – s deťmi ani bez.

Až 73 percent sa vyslovilo za ocenenie vychovaných, slušných a pokojných detí, ale 22 percent z nich za zľavu z účtu, o ktorej sa vopred vie, 8 percent za neohlasovanú zľavu a zvyšok za darček pre deti samotné. Či už formou vrátenia peňazí (napr. po dohovore s rodičmi) alebo zaujímavého darčeka. Viac ako rodičov treba totiž motivovať malých čertíkov.

To mi pripomenulo bývalú riaditeľku hotela Radisson BLU Carlton Sonju Divé-Dahl. Čudovala sa, že slovenskí hostia nechodievajú často s deťmi do reštaurácií. Hneď som sa spýtala, čo robí, napríklad, bratislavský hotelový klenot pre to, aby tento (ne)zvyk zlomil.. Nuž nič. Tak čo by tam deti robili...?! Až 82 percent respondentov si myslí, že viesť deti k bontónu je aj vecou reštaurácie. Predovšetkým by sa mali postarať, aby sa zaslúžilí čertíci nenudili.

♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

Čašníka neutkali z polypropylénu

Hotely a reštaurácie (samozrejme, stelesnené svojim manažmentom) už niekoľko rokov nariekajú, že čašníci či kuchári sa pred nimi schovávajú ako povestná ihla v kope sene. Nie a nie ich nájsť... Na Hotelovo.sk sa však obracia aj druhá strana personalistickej mince so zvolaním: „Pomôžte mi objaviť zodpovedného, férového zamestnávateľa.“ Nedávnoobsluha sa v mailovej pošte objavila reakcia od Mira (zatiaľ bez priezviska), v ktorej píše: „Prečo nechcú čašníci a kuchári pracovať na Slovensku? Podľa môjho názoru sú ponúkané platy nízke. Ale je tu aj druhý problém – aj keď sa tu používa systém „dlhý – krátky“, prečo by mal zamestnanec pracovať od pol siedmej do jedenástej v noci? Majitelia si myslia, že im aj medzi 15.00 a 18.00 prídu hostia, je to však holý nezmysel. Výnimkou je tuším hotel Patria na Štrbskom Plese, ktorý má popoludní zatvorené.“

Miro dodáva, že pracoval ako čašník v Nemecku v hoteli medzinárodnej siete od 7.00 do 16.00 a potom mal „padla“; druhá zmena robila do 23.00. „V Rakúsku, ale aj inde na západe nebýva hotelová reštaurácia otvorená nonstop. Medzi druhou a šiestou sa môže kuchár a čašník natiahnuť na izbe a potom sa vrátiť do práce odpočinutejší. Preto poznám veľa slovenských čašníkov a kuchárov, z ktorých sú dnes profesionálni vodiči, skladníci... Myslím si, že Slováci by radi pracovali doma, ale za „normálnych“ platových a pracovných podmienok.“

Do tretice spomína celkový úpadok kultúry a úrovne hotelových reštaurácií. Podľa Mira tam nepatrí lacné prestieranie a čašnícke vestičky. „Málokde vidieť snehovobiely obrus, strieborný príbor. A kedysi nosili „páni čašníci“ smoking... keď to takto pôjde ďalej, budú hosťom variť a obsluhovať ich roboti.“

♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

Káva bez novín je ako…

... krásavica bez ucha? Alebo cukornička bez lyžičky? Hlava bez mozgu, paprikáš bez papriky... prirovnaní by sme vedeli vytvoriť aj milión. Pretože akosi intuitívne cítime – a pracovníci ho-re-ca ozvlášť - že káva a noviny patria k sebe. Logikou i emóciou. Veľa ľudí začína deň espresom espreso%202alebo kávou s mliekom a stále je dosť tých, čo začínajú deň aj informáciami o dianí doma a vo svete. Ale k vôni kávy patrí vôňa novinového papiera, resp. jeho tiché šušťanie. Nie brázdenie po internetových informačných adresách.

V niektorých prevádzkach to pochopili a ponúkajú návrat do čias, keď sa noviny čítali pomocou novinových rámov. Hneď im to dodá inú „atmošku“, čo už ide o kaviarne alebo hotelové loby. Áno, aj tam patrí na pult dostatočný výber čerstvých denníkov. Žiaľ, najmä na južnom Slovensku hosť často márne hľadá slovenskú tlač, k dispozícii sú len periodiká v maďarčine. O to väčší je ale šok, keď ju nenájde ani v hoteloch írečitých našských regiónov.
Kto pochopil úspech spojenia kávy a novín, neváha obetovať pár eur denne na niekoľko výtlačkov. A na týždenníky a mesačníky pre prípad, že sú noviny „rozchytané“. Myslel aj na formulovanie zásady – noviny sú pre hosťa, nie pre personál. Ani to nie je ojedinelý obrázok zo slovenských kaviarní: hosť čakajúci, kým mu servírka či barista uvoľnia noviny, do ktorých sa začítali.

Hotelovo.sk podniklo prieskum medzi 500 návštevníkmi stránky. Až 83 percent odpovedalo, že si kávu najradšej doprajú k novinám (teda nie cigaretke), 77 percent vraj ostalo zarazených po tom, čo nenašli noviny v kaviarni alebo v hoteli. Tých, čo prestali chodiť do inak obľúbenej prevádzky kvôli absencii novín, bolo 37 percent a o deväť percent viac ľudí nahnevalo, keď v niektorej prevádzke noviny niekedy sú a inokedy nie.
shp ©

♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

 Ako (ne)uraziť hosťku

Do noblesnej drahej reštaurácie-, kde po obsadení dvoch tretín stolov už neprijímajú žiadnych hostí, aby neklesli s kvalitou – vošla dvojica. Ona a On. Sadli si, objednali, päť čašníkov okolo nich „skákalo“, všetko bolo v poriadku... teda jedlo, servis, čistota, krásny výhľad a prostredie. Len jedna vec ich prinútila zamyslieť sa, či sem ešte raz zájdu a ako to vôbec zhodnotiť cez káva - kaviareň 7Trivago či sociálne siete. Obsluha sa totiž niekoľkokrát za večer opýtala: „Je všetko v poriadku? Chutilo vám? Priali by ste si ešte niečo? Nie je víno príliš teplé a polievka studená?“ Všetky tieto otázky však adresovala iba pánovi. Akoby ONA ani neexistovala...

Do kaviarne vošli obchodní partneri. Ona cudzinka a On našinec. Objednali si kávu, džús i zákusok. Všetko skvelé, chutné, pekné, poriadne. A predsa mali nedobrý pocit. Čašník položil každý pohár a každý tanier najprv pred hosťa, až potom pred jeho spoločníčku. A tak sa On cítil ešte trápnejšie než Ona. Keby to bola manželka, nuž sa spolu zasmejú, takto sa príšerne hanbil...

Do reštaurácie vošli mama so synom. Oslavovali nejaký sviatok, a tak si dopriali drahé no dobré jedlo a boli by sa cítili fajn. Kým však k nemu sa čašník obracal s oslovením „Pane!“, a tým ho z kategórie nedôležitých juniorov povýšil medzi vážených hostí, ona bola „Pani!“ Teda, pani, čo si dáte, pani, ešte vám dolejem...? Na rozdiel od vedľajšieho stolu s cudzinkami, ktoré si automaticky vyslúžili oslovenie „Madam!“

Všetky tri prípady sme riešili s prevádzkami v rámci rubriky Pošepky.
No a moja rada? Netreba oslavovať MDŽ. Stačí čašníkov (a často aj manažment) poslať na kurz základov etikety...
shp © 

 

 

 

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Kam odišla piatková Pravda? Na dobroty k babičke!

Už pätnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.

Prázdniny u babičky – to je nekončiaca prehliadka tých najskvostnejších a najpoctivejších jedál. Gurmeti o nich vravia s uznaním a obalili by to do tisícky slov. Naša mlaď to 

22. 7. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

7. 7. 2017 / Čítať viac

Účtujú si reštaurácie za obaly na jedlo?

 Podľa niektorých manažérov sa odnosný obal na jedlo nezmestí do ceny jedla. Iní tvrdia, že ak si dá hosť zabaliť celé jedlo a nekonzumuje ho v reštaurácii, ušetrí sa na umývaní riadu a ďalších súvisiacich nákladoch. Ďalší motivujú hosťa k jedeniu v reštaurácii a baleniu len zvyšku porcie.

 

 / Čítať viac

Informatórium

DPH za ubytovanie a rekreačné šeky

Na jeseň sa na rokovanie parlamentu dostane návrh zákona o znížení DPH za ubytovacie služby na 10 percent. Spolu s ním sa budú poslanci vyjadrovať aj k 500-eurovým rekreačným šekom; 275 € by platil zamestnávateľ a 225 € zamestnanec. Návrh s účasťou štátu nepočíta, čím sa šeky pravdepodobne uplatnia len u ekonomicky a odborárovo silných zamestnávateľov. Ak by zákony prešli, ich účinnosť nastane s príchodom nového roka.

♣ Royal Palace***** Turčianske Teplice

royal palace tut ext

Rekonštrukciou liečebného domu Kollár a Malá Fatra a ich prepojením s tzv. Modrým kúpeľom sa zrodil v poradí druhý päťhviezdičkový kúpeľný hotel na Slovensku. Je postavený nielen na luxuse a prítomnosti výdatných liečebných prameňov, ale aj dobrom príbehu. Pôvodná budova pochádza z roku 1883, kedy na počesť cisárovnej Alžbety Bavorskej niesla meno Elizabeth – Erszébet. Hotel vedie Ing. Igor Gondár, gastronómiu reštaurácie Sissi vrátane klubovej časti so 150 miestami, má na povel Roman Horváth.

Predsedníctvo ZHR SR

t_ondrčka 2

Po májovom Valnom zhromaždení nenastáva vo vedení Zväzu hotelov a reštaurácií SR žiadna zmena. V úlohe neplateného prezidenta ho naďalej povedie Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín**** v Bratislave.

Ponteo Activity Park**** BA-Rusovce

ponteo ext

Hotel nadviazal spoluprácu so startupom HotelioHub a umožnil vo svojich podmienkach otestovať a doladiť„smart spoločníka“ a aplikáciu I am MAX. Hosťom to už koncom marca prinesie lepší zážitok od prvej minúty pobytu. Od komfortu pre-check in, cez odporúčané zážitky v hoteli a okolí až po vyhľadanie sparing partnera na squash, bowling či iné aktivity. Hotelu zase zozbiera dáta o jeho hosťoch, potrebné pre efektívny marketing.

Lomnica**** Tatranská Lomnica

lomnica ext 

Po odchode Gabriela Kocáka sa vedenie rozhodlo pre zmenu personálneho konceptu. Gastronómiu hotela a reštauráciu s vinárňou Franz Josef dostal na starosti Milan Šavel, doterajší sous chef. Reštauráciu Sissi povedie Tomáš Levý, ktorý stál pri zrode pražskej „michelinovskej“ reštaurácie La Degustation Bohęme Bourgeoise. Novinkou nemajú byť len jednotlivé jedlá, ale aj flexibilita rezervácie či prezentácie hosťujúcich kuchárov a barmanov známych mien.

Vienna House Easy*** Bratislava

vhe ba - raň

Vlastníkom sa stala najväčšia rakúska sieť s pôsobením v 9 krajinách, ktorá ho doteraz iba prevádzkovala. Pred dvoma rokmi zmenila názov Chopin, logo siete i koncept hotelov. Na rad prichádza aj renovácia 166 izieb, konferenčných a kreatívnych zasadacích miestností a loby, nová posilňovňa,  Rozširujú sa aj reštauračné služby s filozofiou jednoduchej línie gastronómie, kopírujúcej súčasné trendy. Svoje miesto má v nej aj „signature dish” – vždy iná špecialita slovenskej kuchyne.

♣ Wagamama (Medusa) Parndorf

wagamama parndorf

Dvadsaťšesťročný projekt japonských reštaurácií Wagamama, ktorý beží už v 22 krajinách vrátane Slovenska, sa rozšíril o Rakúsko. V obchodnom centre McArthurGlen Parndorf ho prevádzkuje Medusa Group Petra Štecku, známa sieťou pivární, kantín, barov i reštaurácií na Slovensku, Viedni i Prahe.  Wagamama Parndorf je pripravená usadiť vnútri 144 hostí, na terase je 126 miest. Na plochu 311 m² sa zmestí aj otvorená kuchyňa, ktorá pripravuje jedlá výlučne na objednávku.

Kaštieľ Studené

ka%C5%A1tie%C4%BE%20studen%C3%A9%202

Po prevádzkovej prestávke sa Kaštieľ Studené v Moste pri Bratislave opäť zaradil medzi najatraktívnejšie svadobné a eventové priestory. Tentoraz však k nemu pribudla aj reštaurácia, otvorená nielen pre členov tamojšieho privátneho klubu, ale aj pre širokú verejnosť. Vedie ju jeden z najskúsenejších slovenských šéfkuchárov Igor Čehy.

Liptov

liptov%20-%20kame%C5%88

Za vlaňajšok vybral región 1 280 657 eur ako daň z ubytovania (medziročný nárast 12,8 %). Výber rastie už šiesty rok; tri roky už prekračuje milión eur. Čísla potvrdzujú narastajúci záujem turistov, ale aj efektívnejší výber daní a úspechy v boji s čiernym ubytovaním. Najviac daní vybrali obce Demänovská Dolina, Liptovský Ján a mesto Liptovský Mikuláš.

Grand hotel Bellevue**** V. Tatry

bellevue%20ext  

Minuloročná rekonštrukcia a premena „funkčných“ izieb na štýlové a elegantné pokračuje aj v tomto roku. Obnovou prejde aj wellness centrum, reštaurácia a čiastočne aj kongresové priestory. Hotel chce tak posilniť proklientsku filozofiu; vďaka ktorej sa tam vlani ubytovalo 19 769 hostí (o 884 viac než predvlani). Najviac bolo Slovákov, nasledujú Česi, Nemci a Kórejci.

♣ Grand hotel River Park*****

river%20park

Už po tretí raz získal ocenenie vo svetovo najprestížnejšej ankete World Travel Awards - v kategórii Slovakia´s Leading Business Hotel, pričom sa ma udelení ceny podieľa hlas verejnosť i názory odborníkov z hotelierstva a cestovného ruchu. Riaditeľ hotela Branislav Kačkovič si ocenenie prevzal vo vietnamskom JW Marriott Phu Quoc Emerald Resort & Spa.

Zimný festival jedla ´18

zfj logo 

V pondelok 15. januára sa začína už šiesty ročník gastronomického festivalu, počas ktorého môžu gurmáni ochutnávať Ikonické jedlo, Chute regiónu a Voľbu šéfkuchára v štyroch desiatkach reštaurácií siedmich krajov. Vrátane bratislavského Cubes či Savoy, nitrianskeho Rouge, trenčianskej Divy, košického Yasmin, žilinskej Dubnej skaly. Degustačné kupóny sa kupujú v predpredaji, pričom cena nepresiahne 33,- eur (za štvorchodovú degustáciu). Festival jedla ukončí jeho organizátor – Gurmán na Slovensku - až 25. februára.

♣ Hotelier roka ´17

s_holopov%C3%A1%201

Hotelierom roka spomedzi členov Zväzu hotelov a reštaurácií SR sa stala riaditeľka Boutique hotela Hviezdoslav**** v Kežmarku Sylvia Holopová. V tomto roku prišlo v štatúte „súťaže“ k zmene - na konečnom verdikte  sa nepodieľala len úzka skupina ľudí z brandže, ale aj verejnosť. Spolu prišlo až 1700 hlasov. Niektoré získali aj ďalší dvaja nominanti – Iveta Chovanová z Troch studničiek v Jasnej a Rudolf Križan z BHP. Hotelovo.sk sa teší a gratuluje!

Gastronomy Slovakia ´17

gs%2017%20-%20g

V Refinery Gallery pri Slovnafte sa reštauračná brandža stretla už na 4. ročníku podujatia s podtitulom HoReCa Avantgarde Festival. Tentoraz sa prišli o svoje skúsenosti podeliť trojmichelinovský Gert de Mangeller z Belgicka (na obr. vľavo) a jednomichelinovskí - Švéd Jacob Holmstrȍm a Talian Allesandro Gilmozzi. O tom, ako sa mu podarilo získať titul Kuchár roka Veľkej Británie hovoril aj Martin Záhumeský, prípravou jedla sa prezentovali aj Michal Konrád z Fou Zoo a Peter Ďurčo z TOP Restaurant v Žiline.

♣ CR v Nitre

nitra%20vl%C3%A1%C4%8Dik 

Záujem turistov o Nitru si na svoje konto pripisuje o 41 tis. prenocovaní viac než vlani (nárast o 28 %). Od januára do augusta tu ubytovacie zariadenia poskytli 189 580 nocľahov. Podľa riaditeľky NOCR Marty Hároníkovej dobré výsledky vďačia festivalom, výstavám, koncertom, výstavisku Agrokomplex i podujatiam typu Svetový kongres Esperanta . 

♣ OOCR Šariš – Bardejov

svidník

Atraktivitu a turistickú ponuku regiónu rozšírilo mesto Svidník, ktoré sa stalo jeho najnovším členom. Záujemcom ponúka nielen možnosti zábavy, športu, cyklistiky či pešej turistiky v Nízkych Beskydách, ale aj zaujímavosti pre fanúšikov ornitológie aj vojnovej tematiky. Na svoje si prídu vďaka povodiu Ondavy, Vojenskému múzeu či Pamätníku na Dukle, Svidník však láka do vodného sveta Aquarurthenia, skanzenu ľudovej architektúry, do 11 drevených chrámov, na festivaly a podujatia rusínskej kultúry,

♣ Gurmán Awards ´17

gurmán%20awards%2017

Top-šéfkuchárom roka sa stal Lukáš Hesko, dnes už „odídený“ z bratislavského Fach-u, na päty mu postúpali Michal Konrád z Fou Zoo a Marián Filo zo Chaetau Čereňany, ktorý získal aj cenu „hospitality“ za starostlivosť o hosťa. Hotel Matyšák si vybojoval titul „hotelová reštaurácia roka“, Fou Zoo je najlepšou prémiovou a dunajskostredská Villa Rosa tematickou reštauráciou. Ako vinárstvo roka bodovalo Víno Matyšák, naj-someliérom sa stal Dominik Baránek zo Savoy London. Za doterajšie činy na poli gastronómie ocenil Gurmán na Slovensku Gaba Kocáka.

Wellness hotel**** Patince

kubánsky%20víkend

Druhú júlovú sobotu sa hotel pokúsi o dosiahnutie slovenského rekordu - v počte tancujúcich žien s natáčkami vo vlasoch. Do rytmu im k tomu budú znieť veselé kubánske rytmy, pretože už tretí raz tam – pod záštitou veľvyslankyne Kuby na Slovensku – pozývajú hostí na populárny Kubánsky víkend. 

Hotel Dukla Bardejovské kúpele

Od architektonickej štúdie k rekonštrukcii pomaly (ale isto) prikročí manažment slávnych východoslovenských kúpeľov. Po vynovení hotela Alžbeta a Alexander je na rade hotel Sczéchenyi zo začiatku 20 storočia, neskôr premenovaný na Sláviu a potom na Duklu. Pripravená je aj štúdia na vybudovanie golfového areálu.

Zväz hotelov a reštaurácií SR

t_ondrčka

Dobrovoľné združenie, ktoré v budúcom roku oslávi štvrťstoročnicu, možno chytí druhý dych. Z Valného zhromaždenia, spojeného s voľbami, totiž vzišiel nový prezident – Ing. Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín v Bratislave. Pomáhať mu budú aj nové tváre v Predstavenstve – Michal Petráš z hotela Senec, Rastislav Amrich z hotela Dalia v Košiciach, Lukáš Egreši z TMR a Ján Svoboda z hotela Elizabeth v Trenčíne.

Dunajský fond    

Z darov Slovnaftu, VÚB, Green Foundation, rodiny Kúšikovcov a P. Kurhajca podporí 55 400 eurami 8 žiadateľov. Pôjde o aktivity na oživenie okolia Dunaja - nástupné mólo pri sútoku Váhu a Dunaja v Komárne, móla a odpočívadlá návštevníkov Malého Dunaja, virtuálne prepojenia nábreží v Bratislave, nástupné pontóny na vodnej ploche Veľký Zemník, cyklotrasu pri Malom Dunaji, prístup k vode pre bezprekážkové nalodenie pri Zálesí, turistického sprievodcu do mobilov na báze GPS a dokumentáciu pre stavbu nástupných rámp pre vodákov.

Sedin Golf Resort Veľké Úľany  

sedin%20golf%20rešt%202

Uprostred luhov Malého Dunaja vyrástlo 18-jamkové  ihrisko s par 73 a dĺžkou 7 km. Nechýba v ňom lesnatá i linksová časť, voda, driving range, cvičné plochy a 2-jamková akadémia. Na svoje si však neprídu len golfisti, ale aj gurmáni. Reštauráciu, otvorenú pre verejnosť, vedie šéfkuchár so zahraničnými skúsenosťami Pavol Šebest. Jej filozofiou je moderná kuchyňa, založená na kvalitných surovinách zo Slovenska i zo zahraničia.

Wellness hotel Kontakt**** S.Lesná  

kontakt%20s_lesná%20loby

Nový dych naberá hotel „za pochodu“. Pred sviatkami sa v ňom podarilo vynoviť loby i denný bar, moderný dizajn dostal aj bývalý poľovnícky salónik. Hostí potešila aj rekonštrukcia izieb na troch poschodiach, nové koberce a textilné tapety namiesto maľovky. V júnovej poslednej etape prídu na rad ďalšie interiérové zmeny, ale aj prepojenie areálu koliby a vonkajšieho detského ihriska priamo s reštauráciou. 

Hotelová spoločnosť SOREA  

         sorea%20certifikat

Sieť trinástich hotelov s uceleným programom pre hosťa sa zaradila medzi značky, ocenené titulom Slovak Business Superbrands Award 2017. Tento program vznikol pred 20 rokmi vo Veľkej Británii a v súčasnosti sa do neho zapája 90 krajín na piatich kontinentoch. Podľa obchodnej riaditeľky Ing. Beáty Tȍrȍkovej sa z uznania kvality hotelových služieb tešia o to viac, že im ho Business Brand Council udelil v čase príprav na 25. výročie pôsobenia Sorey na slovenskom trhu.

Mlyn u Anastázie Pohranice  

mlyn%20anastázia%20letušky

Jedno z najlepších gastronomických zariadení nitrianskeho regiónu prináša v tejto sezóne mnohé novinky – terasu zvanú Narnia, hmlovú bránu pre chvíle horúčav, krištáľové lustre do výklenkov v reštaurácii, nové ozvučenie tak, aby hudba hrala do jej stredu. No a dámy v obsluhe si už neobliekajú čašnícke rovnošaty, ale príjemné pohodlné šaty. Už ich nikto nenazýva čašníčkami, ale letuškami.

♣ Villa Betula*** Liptovská Sielnica

vile%20betula%20rešt

Reštaurácia rezortu už víta hostí v novom šate. Jej rekonštrukcia „až na kosť“ trvala dva mesiace pri bežnej hotelovej prevádzke. Priniesla však väčší priestor, viac miest na sedenie (60), nový bar s praktickým vyklápacím systémom, vhodným najmä pre bufetové raňajky i večere. Regulované osvetlenie dalo srdcu hotela útulnejšiu atmosféru. Tím „Betulenky“ potešila aj nová zamestnanecká jedáleň. 

Nitrianske rekordy turizmu

nitra

V uplynulom roku prežili turisti, biznis cestujúci i účastníci firemných podujatí a kongresov v Nitre až 234 643 nocí. Hotelieri sa tešia, že číslo rastie najmä vďaka MICE. Svetový kongres Esperanta sem prilákal takmer 1300 ľudí zo 60 krajín. Hotel Mikado hostil medicínsky kongres, o dobré čísla turizmu sa postaral aj medzinárodný festival Divadelná Nitra, Autosalón, Agrokomplex či cyrilo-metodské slávnosti.

♣ Grand hotel Bellevue**** V. Tatry  

bellevue%20h 

Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, pod gesciou MDVRR SR, udelil hotelu Značku kvality I. stupňa. Platí tri roky. Hotel, vďaka ktorému sme sa skvele zapísali do histórie zasadaní NATO, ju získal nielen za dobrý hardware – 140 izieb, kongresovú sálu pre 600 ľudí, wellness či reštauračné zázemie, ale najmä za kvalitu a úroveň služieb.

Grand Hotel River Park***** BA  

river%20park%20gh%20-%20reštika

Na tunajšej ho-re-ca scéne sa bývalý Kempinski postaral o menšiu „bombu“. V jeho farbách už totiž varí Jaroslav Židek, ktorý nedávno opustil svoju reštauráciu v prenajatých priestoroch hotela Albrecht. Plánoval síce cestovať, ďaleko sa však nepresunul. V pozícii šéfkuchára nahradil skúseného majstra varešky a lektora Thuries Academy Igora Čehyho.

♣ ITF Slovakiatour  a spol.

slovakiatour

Aktívny aj pasívny turizmus sa od 26. do 29. januára opäť stane témou veľtrhu ITV Slovakiatour (vrátane Wellness a Fittnes a výstavy Poľovníctvo a Oddych). V 23. ročníku sa predstaví 350 vystavovateľov z 21 krajín vrátane nováčikov - Mexika, Kuby a Poľska. O rok dlhšia je tradícia veľtrhu Danubius Gastro; tento ročník je najsilnejší od roku 2009. Prehliadke potravinárskej produkcie, obalovej techniky a technológií pre horeca bude opäť kraľovať zápolenie najlepších kuchárov (Poézia v gastronómii), barmanov (Master Cup 77), baristov (Slovak Barista Cup) a pekárov (Bratislavský rožok)      

Zimný festival jedla ´17

zfj%20logo

Od 13. 1. do 15. 2. predstaví „trojboj“ - ikonickú špecialitu, chuť regiónu a jedlo starých mám až 37 reštaurácií v 7 krajoch. Vrátane nováčikov – reštaurácie Rosalia hotela Galicia Nueva v Halíči, Carpano v Košiciach, rezortu Oravský háj v Brezovici, reštaurácie SĽUK v Bratislave-Rusovciach. Obed či večeru si hostia už tradične objednávajú na http://www.zimnyfestivaljedla.sk. Lákadlom sú podľa organizátora Radoslava Nackina aj výlety Gurmán busmi či Gurmán Diva ples v Bánovciach nad Bebravou.

♣ Hotel Lomnica**** Vysoké Tatry   

lomnica%20tl%20chodby

Tesne pred koncom roka sa 123-ročný hotel dožil - po štvrťstoročnej prestávke – svojej renesancie. Po rekonštrukcii hosťom slúži 62 izieb a 5 apartmánov, nazvaných podľa rakúsko-uhorských panovníkov– Maximiliánovi, Rudolfovi, Ferdinandovi, Márii Terézii, Márii Antoinette. V hoteli nechýba concierge, elektronabíjacie stanice, wellness centrum pod klenbami, reštaurácia Sissi, kaviareň Mozart a vináreň Franz Josef, dokonca ani obchodík s darčekmi vlastnej značky. Hotel vedie Zuzana Kovaľová.  

♣ Belassi**** Bojnice

belassi%20bojnice

Odchod bojnického hotela od značky Best Western znamenal pre túto sieť slovenskú labutiu pieseň. Po minuloročnom utvorení novej organizačnej štruktúry v strednej Európe so sídlom v nemeckom Eschborne a zvýšení licenčných poplatkov jej ako jediný zo slovenských zariadení ostal verný. Prívlastok Best Western plus je však už aj pod Bojnickým zámkom minulosťou a hosť túto sieť na Slovensku nenájde.       

Koniec SACR          

good%20idea%20sk%20-%20sacr
K Novému roku skončila svoju existenciu v podobe príspevkovej organizácie. Jej aktivity sa včlenili priamo do Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podľa ministra Árpáda Érseka sa tak marketing a propagácia Slovenska ako destinácie cestovného ruchu zefektívnia. Využívaním „pôdy“ ministerstva sa aj peniaze na administratívu presunú priamo do plnenia úloh v propagácii nášho turizmu.

Čo sa udialo predvlani


 

2013 – 2018 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok