1040x200_gast_messe_bratislava_simple2

E-nšpirátor pre hotelový a reštauračný biznis

Ponúknite hosťovi - navarte, nalejte, naplánujte

Hotelovo.sk servíruje: tekvicové tortelloni v šalviovej omáčke od Michala Hečka

Hotelovo.sk servíruje: tekvicové tortelloni v šalviovej omáčke od Michala Hečka

Aj keď Halloween k nám doputoval len pred štvrťstoročím, vyrezávanie tekvíc nie je na Slovensku novou zábavkou. Z tejto veľkej zeleniny aj slovenské prababičky pripravovali kaše,...
 / Čítať viac / Témy: DezertyReštaurácieTrendy
V sladkej slovenskej gastronómii už fičí slaný karamel

V sladkej slovenskej gastronómii už fičí slaný karamel

Už je to niekoľko rokov, čo sa aj na Slovensku udomácňuje chuť slaného karamelu. Cukrovinka, pochádzajúca z Bretánska spred takmer 50 rokov, sa pomaly prebojováva do tunajších...
 / Čítať viac / Témy: Dezerty
Mobilná recepcia Gustaffo.com vytvára priestor pre lepšiu komunikáciu s hosťom

Mobilná recepcia Gustaffo.com vytvára priestor pre lepšiu komunikáciu s hosťom

Všetci hostia sú VIP – vravia aj v najväčšej rakúskej hotelovej sieti Vienna House. Vraj škoda každej chvíľky, keď sa recepcia nemôže venovať individuálnych rozhovorom s klientom....
 / Čítať viac / Témy: ConciergeTechnikaMarketing

Ľudia - nápady - myšlienky - skúsenosti

V butikových hoteloch vôbec nejde o mramorovú recepciu

V butikových hoteloch vôbec nejde o mramorovú recepciu

zdôrazňuje Mgr. Sylvia Holopová, ktorá si po 35 rokoch na Hotelovej akadémii v Kežmarku – z toho 25 v pozícii riaditeľky – splnila sen o vlastnom zariadení. Veď v mestečku...
23. 7. 2016 / Čítať viac / Témy: PersonálMarketing
Racionalizácia nákladov má byť začiatok a nie koniec boja o lepšiu ekonomiku hotela

Racionalizácia nákladov má byť začiatok a nie koniec boja o lepšiu ekonomiku hotela

 tvrdí Ing. Igor Gondár, riaditeľ Hotela pod Lipou v Modre-Harmónii, ktorý v pozícii hotelového managera pripravoval na otvorenie aj Elements Resort Hotel v Šamoríne. Do...
 / Čítať viac / Témy: PersonálMarketingEkonomika
Akcie, šité horúcou ihlou, prinášajú sklamanie na strane hotela i hosťa

Akcie, šité horúcou ihlou, prinášajú sklamanie na strane hotela i hosťa

  ... potvrdzujú celoživotné hotelierske skúsenosti Ing. Zuzany Šedivej, ktorá sa po riadení mnohých tatranských zariadení – naposledy hotela International**** pri...
 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieConciergeMarketingEkonomika

Napredujú - zlepšujú - rozvíjajú

V  HHE Awards sa Slovensko skloňovalo šesťkrát; máme z toho dve „zlaté“

V HHE Awards sa Slovensko skloňovalo šesťkrát; máme z toho dve „zlaté“

V 5. ročníku súťaže Historic Hotels of Eurpe sa podarilo nominovať až šesť slovenských hotelov. Na gréckom ostrove Santorini sa napokon v konkurencii 500 hotelov z 18 krajín...
24. 10. 2016 / Čítať viac / Témy: SúťažeMarketingWellness
Hotel Pošta**** posilní ubytovanie v Jasnej a rozšíri portfólio TMR

Hotel Pošta**** posilní ubytovanie v Jasnej a rozšíri portfólio TMR

V lyžiarskom stredisku pribudne počas zimnej sezóny 6-podlažný boutique hotel s 24 izbami a 14 apartmánmi a s netradičným prívlastkom Ski-in Ski-out. Stane sa súčasťou nového...
12. 10. 2016 / Čítať viac / Témy: ConciergeWellness
Najlepšími reštauráciami sú stále Fou Zoo, River Park a Villa Rosa

Najlepšími reštauráciami sú stále Fou Zoo, River Park a Villa Rosa

V dvanástom ročníku Gurmán Awards sa hostia slávnostného udeľovania cien nedočkali žiadnych prekvapení. Akoby slovenská gastroscéna iba prešľapovala... Medzi zariadeniami...
14. 6. 2016 / Čítať viac / Témy: SúťažeReštaurácie

Do vašej knižnice

E ako e-kniha, E ako evidencia (kuchynského odpadu)

E ako e-kniha, E ako evidencia (kuchynského odpadu)

Už ste s tým stokrát bojovali; pravidlá o odpadoch vás nútia každú chvíľu sledovať predpisy, zmeny, nové povinnosti... Veď každé hotelové a reštauračné zariadenie je v zmysle...
4. 11. 2016 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieHygienaLegislatíva
Kremnický baník  fáral aj varil; obohaťte jeho gastrozvykmi regionálnu kuchyňu

Kremnický baník fáral aj varil; obohaťte jeho gastrozvykmi regionálnu kuchyňu

 Vínna gastronómia, bryndzová, spišská, mestská... je veľa kritérií, podľa ktorých by sme mohli slovenské kulinárium rozmeniť na drobné. A pripraviť tak ucelený program...
2. 4. 2015 / Čítať viac / Témy: ReštaurácieTrendy
Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Kuriatko v kastrůlku – zorientuje vás v českej a slovenskej gastronómii

Urobte si test a vyskúšajte aj svoj personál: candát, holubinka osmahlá, veverka (vôbec nie stromová), kaldoun, krachle, lékořice a letucha... Neviete? Nuž pre mňa je to dobrá...
 / Čítať viac / Témy: VzdelávanieNápojeReštaurácieŠkoly

 


 

 

 

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Nezabúdate na dobre zamierené internetové promo ?

Množstvo hotelového merkantilu či ponúk v miestnych inzertných novinách, hodiny strávené nad sloganmi a grafikou... a efekt ako Janko Hraško. Nuž a lepšie to už asi nebude. Z prieskumu SACR, ktorého sa od leta do jesene zúčastnilo 2 426 respondentov, totiž vyplýva, že starým informačných nosičom odzváňa(ak už neodzvonilo).
Až 83 percent Slovákov označilo za hlavný zdroj informácií pri výbere dovolenky internet. Nasledujú odporúčania známych a recenzie (41 %), televízia (14 %), katalógy cestovných

8. 12. 2016 / Čítať viac

Radi si v zime poplačete nad mŕtvou reštauráciou ?

Počas jarných gastronomických festivalov prichádzajú reštaurácie za svojimi hosťami. Alebo lepšie povedané, obe zúčastnené strany prichádzajú na určené miesto, aby sa tam zviditeľnili a tí druhí zase ochutnávali. Zimný festival jedla (ZFJ) od 13. januára do 15. Februára 2017, ktorý spoločnosť Gurmán na Slovensku organizuje už po piaty raz, má inú úlohu - pritiahnuť hosťa do kamenných reštaurácií. A to práve v období, ktoré síce svojim počasím (i fašiangovým veselím) praje veľkorysejšej konzumácii, ale vo všeobecnosti sa považuje za umierajúce

29. 11. 2016 / Čítať viac

Zložili by ste maturitu z vývozu a likvidácie kuchynského odpadu?

Nedojedené jedlá, rozbité taniere, šupky z opracovávanej zeleniny, vypálené žiarovky, obaly z potravín, použité handry či papierové utierky, sklené fľaše z nápojov... nuž je toho dosť, z čoho reštaurácia, bar, kaviareň, bufet, hotel, jedáleň, pizzeria, cukráreň či cateringová spoločnosť tvoria svoj odpad.
A tak na jednej strane legislatíva, na druhej strane aj hostia, ktorí čoraz viac dbajú na ekologické správanie sa hotelových a stravovacích zariadení, vnášajú do odpadového hospodárstva prísnejšie normy a pravidlá. Nie je ľahké im rozumieť a dodržiavať ich. Ale tak ako ste si

12. 11. 2016 / Čítať viac

Aj vy ste chceli koňaky vylievať do záchoda ?

 Ako pri mnohých doterajších rozhodnutiach, ktorými naši legislatívni i výkonní kormidelníci „pomáhajú“ sfére horeca potopiť sa, aj predpisy ohľadne alkoholu so starými kolkami narobili v brandži vrásky a chaos. Podľa legislatívy sa mal dopredať do konca tohto roka a predaj po tomto termíne by sa považoval za predaj neoznačeného alkoholu. Čo by znamenalo pokutu a prepadnutie nápojov

7. 11. 2016 / Čítať viac

Uhádnete, kto sa počas leta stal „skokanom“ ? Turisti z Izraela !

Už v minulosti sa vo sfére horeca polemizovalo o štatistických radostiach. Teda o tom, aký úžitok nám v skutočnosti prinášajú turisti, ktorí na Slovensku nečerpajú žiadne služby. Skokanmi roka sa vtedy stali Austrálčania, čo sa na cudzej výletnej lodi ešte aj naoovrantovali... a do mesta si vyšli iba na prechádzku. V tomto roku ich rekord prelomili turisti z Izraela – podľa štatistických údajov ich k nám pricestovalo až o 34,3 percent viac (16 351), čím sa dostali medzi top 10 zdrojových

3. 11. 2016 / Čítať viac

Informatórium

Elizabeth**** Trenčín

elizabeth%20tn%20-%20wlha%20-%2016

Z 10. ročníka World Luxury Hotel Award v katarskej Dohe si trenčianska Elizabeth odniesla ocenenie v kategórii Romantic Hotel, v rámci podskupiny „regional winners“. Podľa generálneho riaditeľa Jána Svobodu je cena vyvrcholením úsilia na poli hotelového podnikania. Konkurencia šiestich stoviek nominovaných hotelov dokazuje, že aj malá krajina sa v kvalite služieb hosťovi môže porovnávať s tradičnými destináciami.

♣ M&M v Cinemax

mam%20a%20popcorn

Netradičným spojením sladkého a slaného sa už nezaoberajú len reštaurácie a ich šéfkuchári, ale aj miesta, ktoré poskytujú občerstvovacie služby len okrajovo – slovenské kiná CINEMAX. Zaradili do ponuky produkt, ktorý žne v zahraničí úspechy. Ide o spojenie čokoládových bonbónov M&M a tradičnej praženej kukurice. Limitovaná edícia pod názvom „popcorn každej chuti“ vychádza z dlhodobého zamerania spoločnosti Mars na filmovú tematiku.

Malvázia**** Prievaly  

malvázia%20prievaly

Na Záhorí víta hostí nový 19-izbový hotel s vonkajším bazénikom, wellness procedúrami, športoviskami, konferenčnou miestnosťou, reštauráciou vrátane vínnej pivničky a s peknými zákutiami 8-hektárovho pozemku. Areál vznikol rekultiváciou rašeliniska, ktorá sa začala pred deviatimi rokmi. Nechýba v ňom gril s posedením, zeleninová záhrada, bylinkové záhony či rybník s mostíkom.   

♣ Systém kvality služieb v CR

system%20kvality

Ministerstvo dopravy spustilo Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, inšpirovaný nemeckým ServiceQualität Deutschland. V okresoch pôsobia regionálni koordinátori, ktorí hotelom, reštauráciám, kúpaliskám a aquaparkom, lyžiarskym strediskám, informačným centrám a sprievodcom pomôžu v ceste za certifikátom prvého a neskôr aj druhého stupňa.

Gastronomy Slovakia      

V 3. ročníku ho-re-ca sympózia (17. októbra) sa predstavia aj michelinovskí šéfkuchári z Nórska, Belgicka, Španielska a Rakúska. Témy pre majstrov varešky či somelierov a baristov budú tentoraz v bratislavskej Refinerry Gallery dopĺňať aj témy pre manažment reštaurácií.

Galicia Nueva**** Halič

galicia%20nueva%20ext

♣ V srdci Novohradu otvorila spoločnosť IMET zámocký hotel. Nákladnou rekonštrukciou budovy, ktorej korene siahajú do 12. storočia, vybudovala zariadenie s 50 izbami, wellness, reštauráciou a terasou na streche. V hoteli nechýba svadobná kaplnka, zámocká dvorana, fitnes ani konferenčné priestory pre 250 (pri kinosedení 400) hostí.

Vedenie SACR

♣ Po výmene ministra rezortu dopravy, kam patrí aj oblasť turizmu, prišlo aj k zmenám na poste generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Vstal z nej Igor Donoval, ktorý tak vlastne riadil agentúru len niekoľko mesiacov. Nový gr Marián Bujna ju povedie do úspešného výberového konania. Reči o nezávislosti SACR voči politike tak ostali opäť jalové.

Flamender Bratislava

flamender%20mesto

♣ Dobrú poctivú gastronómiu v Starom meste posilnil koncept Flamender, ktorý sa už predtým udomácnil aj v OC Polus. V réžii executive chefa Petra Petráša sa zameriava na mix slovenskej, prešporskej a rakúsko-uhorskej kuchyne. Od iných prevádzok sa odlišuje aj zviditeľňovaním slovenských producentov, ktorí stoja za dodávkami mäsa, syrov a vína.      

Alžbeta*** Bardejovské Kúpele    

alžbeta%20b_kúpele

♣ Dvojposchodový hotel – pod pôvodným názvom Deák – stojí v Bardejovských Kúpeľoch od 19. storočia a naposledy ho rekonštruovali pred 50 rokmi. Terajšia obnova stála 1,95 milióna eur. Vďaka nej pribudlo v kúpeľnom dome 26 lôžok, nová recepcia, pamätná izba cisárovnej Sissi, luxusný apartmán a výťah; chýba len vlastná reštaurácia. Zároveň tak investor mohol preradiť Alžbetu medzi hotely a deklaruje jej tri hviezdičky.
 

Villa Plaza**** Prešov

villa%20plaza%20prešov

♣ Na východe Slovenska pribudol boutique hotel Villa Plaza, ktorým sa exotické kúpalisko Plaza Beach s palmami, slanou vodou a mediteránskou reštauráciou dotvorilo na kompletný rezort. Vznikol postupne z bývalého futbalového klubu s krčmou a kolkárňou. Najprv v podobe dvojlagúnového a detského bazéna, ku ktorému o tri roky pribudol plavecký bazén s majákom a pizzeriou, neskôr reštaurácia a teraz sme aj hotel butikového typu.
 

Eko-šport hotel Björnson***

bjornsonka%20ext

♣ Pred letnou sezónou naplno ožila aj legenda Demänovskej Doliny – chata Björnson. Po kompletnej rekonštrukcii síce získala nový prívlastok, štýl horskej drevenice však zostal. Zmenilo sa nielen technické zázemie, ale v areáli pribudol aj „hostel pre mladých“ a Villa, ktorá sa prenajíma ako celok. Deti ocenia detské ihrisko i spoločenskú miestnosť s hrami, dospelí môžu využiť exteriérovú saunu s fínskymi kúpacími kaďami či altánok s grilom, kde si pripravujú vlastné dobroty.
 

Bistro Dobrý deň Kežmarok

bistro%20dobrý%20deň%20kk

♣ Jednoduchým, zdvorilým pozdravom na fasáde víta hostí nová reštaurácai v historickom centre Kežmarku. Podľa šéfkuchára Janka Dudáša ide o zariadenie rodinného typu s domácou kuchyňou z čerstvých surovín – jedlá svetovej úrovne za prijateľné ceny. Podnik sa prostredníctvom skúseného baristu usiluje nielen o výborné espresso, ale aj o nové metódy prípravy kávy.
 

Hotelier roka ´15

♣ Ȏsmym Hotelierom roka – v súťaži členských zariadení Zväzu hotelov a reštaurácií SR - sa stal Ján Svoboda za dobré ekonomické výsledky hotela Elizabeth v Trenčíne. Viedol ho od jeho otvorenia v roku 2012. V minulom roku prevzal v pozícii konateľa Synot Gastro Slovakia aj riadenie ďalších aktivít spoločnosti.
 

Generálny riaditeľ SACR

♣ Za novú „hlavu“ prezentácie slovenského turizmu vymenoval minister dopravy Igora Donovala. Tentoraz ide o človeka, ktorý prednosti i slabé stránky marketingu cestovného ruchu pozná veľmi dobre; v agentúre pracuje už 11 rokov. Naposledy sa venoval analýzam a tvorbe produktov CR. V rozhovore pre Trend sľúbil, že chce zlepšiť komunikáciu s OCR a koordináciu aktivít v oblasti strategického destinačného manažmentu.

Liptovský dvor****  

♣ V treťom charitatívnom súboji apartmánového domu sa „pobil“ domáci šéfkuchár Miroslav Gemzický s Michalom Škorecom z bánoveckej reštaurácie Diva. Hostia večera za jednotlivé jedlá z oboch päťchodových anonymných menu platili toľko, čo sami uznali za vhodné. Peniaze z pomyselného liptovského klobúka poputujú na detskú onkológiu do BB, zatiaľ čo Diva venuje tie svoje handicapovanému chlapčekovi. 
     

Rudolfinum Bratislava

rudolfinum%20ba 

♣ Novým prírastkom nestále sa rozširujúcej scény pivární sa stalo bratislavské Rudolfinum. Ako napovedá názov, čapovať v ňom budú české moky z kráľovského pivovaru Krušovice. Pri jeho zrode sa tvorcovia inšpirovali českým „geometrickým“ kubizmom, vidno ho v interiéri, krígloch aj logu. Pri každom stole je zasunutá červená stolička, symbolizujúca kráľa.
 

Česká štatistika CR

♣ V štatistike pasívnej českej turistiky dominuje Slovensko. S nárastom 75 percent (zo 487 tisíc na 837 tisíc hostí) sa naša krajina stala turistickým cieľom číslo jeden. Udialo sa to predovšetkým na úkor tradičného rekordéra – Chorvátska. Úbytok českých turistov však zaznamenalo aj Taliansko, Grécko, Rakúsko, Egypt (prepad o 37 percent) či Tunisko (prepad o polovicu). 

Trend TOP hotely a reštaurácie    

♣ Napriek tomu, že bedecker v tlačenej forme už zopár rokov nevychádza, anonymné hodnotenie hotelov a reštaurácii, inšpirované pravidlami Gault Millau, prebieha aj naďalej. Inak to nebolo ani v tomto roku; ocenenia za umiestnenie medzi slovenskou hotelovou, reštauračnou, šéfkuchárskou či somelierskou špičkou si víťazi odniesli z nedávnej konferencie pre horeca manažment na Donovaloch. 

Gino Park Palace***** Orlové  

park%20orlové

♣ Názov novootvoreného hotela v Kaštieli Orlové na okraji Považskej Bystrice nenechá nikoho na pochybách, že má čosi spoločné s Gino Parkom v Bešeňovej. Priesečník oboch odlišných aktivít leží v osobe gruzínskeho majiteľa Nodari Gorgadzeho. Hotel ponúka 50 izieb v troch kategóriách, reštauráciu Kolchury, vináreň Bakchus, niekoľko salónikov i wellness centrum. Na obnovu čaká aj zdevastovaný park, ktorý má byť otvorený aj pre verejnosť.

Twix a Tchibo  

twix%20a%20tchibo

♣ Spoločnosť Wrigleys a kávová sieť Tchibo sa gastronomicky spojili do nového kávového rituálu, podporeného do 17.4. aj súťažou o ceny. Priemerný Slovák totiž vypije vyše 5 kg kávy, radšej zemitej horkej chuti než kyslej. Tá si podľa brand manažérky značky Twix Jaroslavy Kapitánovej priam vyžaduje vyváženie sladkosťou, čo vedia a praktizujú aj mnohé kaviarne. Niektoré už vplyvom kampane aj známou tyčinkou z čokolády, karamelu a sušienok.  

Le Petit Chef  

Netreba slov,  pozrite si úžasný nápad ako zabaviť hosťa pred večerou.

Best Western  

belassi%20bojnice

♣ Po zmenách v európskej štruktúre najväčšej svetovej hotelovej siete Best Western a zmene vypočítavania poplatkov v nej zo slovenských hotelov ostal len hotel Belassi v Bojniciach. Ten môže naďalej používať označenie Best Western Plus.
 

Panel od Chefs of Ireland

r_pekný%20írsko%20´16%203

♣ Na prestížnej súťaži v Dubline skončili šéfkuchár žilinského hotela Villa Nečas**** Roman Pekný a kuchár hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach Martin Hoferica v striebornom pásme. Bojovali (a varili) v najobsadenejšej kategórii – príprave národného „irish lamb“. Porotu zloženú zo špičkových profesionálov nadchli ich jahňacie kotletky v kôrke z ľanových semienok, podávané na zemiakovo-vanikovom ragú, tekvicovej pene a sufleé z tmavého chleba zo sedanom.
 

Hotel pod Lipou**** Modra

hotel%20pod%20lipou%2016

♣ Od 1.februára  sa môžu hostia ubytovať v novom 50-posteľovom zariadení vo vinohradníckej oblasti Modra-Harmónia; hlási sa k štýlu boutique. Jeho riaditeľ Igor Gondár hovorí o ňom ako o prvej etape väčšieho projektu. Kongresový a wellness rezort s 200 posteľami, priestormi pre 450 hostí, vonkajším i vnútorným bazénom, športoviskami, jazierkom, vlastným pivovarom a malou železničkou by mal stáť do konca roka 2017.

Vienna (International) House 

vienna%20house%20logo 

♣ Rakúska sieť Vienna International, pôsobiaca v deviatich európskych krajinách, sa mení k 1. februáru na Vienna House. Zmena, ktorá sa udiala v súvislosti s novým CEO Rupertom Simonerom , má prispieť k ucelenejšej filozofii, zrozumiteľnejšiemu imidžu a priblíženiu sa hosťom v duchu hesla „ako doma“. V sieti sa utvárajú štyri línie – Vienna House easy (vrátane Vienna House Easy Chopin Bratislava), Vienna House, andel´s by Vienna House a angelo by Vienna House.

Region Tatry Travel, s.r.o.

♣ Región Vysoké Tatry sa stal prvou oblastnou organizáciou s vlastnou cestovnou kanceláriou v Poprade. Jej úlohou bude tvorba pobytových balíkov, vyjednávanie čo najlepších podmienok s obchodnými partnermi a zahraničnými CK pre všetkých členov Regiónu Vysoké Tatry. V prvom roku sa zameria na hostí z Veľkej Británie a Izrael.  Jej riaditeľom sa stal Radoslav Mlynarčík.

Alexander Bardejovské Kúpele****      

alexander%20bardejovské%20kúpele 

♣ Nový štvorhviezdičkový hotel za 5,6 mil. € vznikol prestavbou hotela Minerál, ktorý Bardejovské kúpele odkúpili od banky. Meno dostal po ruskom cárovi Alexandrovi I., ktorý tam v roku 1821 údajne povedal: „Tu žiť a zomrieť.“ Manažment počíta, že názov pritiahne aj ruskú klientelu, aby obsadzovala niektoré zo 150 lôžok. Konferenčná kapacita je 300 miest.

X-Bionic© Sphere Šamorín    

♣ Športový areál Elements Resort v Šamoríne, v rámci ktorého začína pôsobiť na hotelovom trhu aj zariadenie s 1150 lôžkami (v kategórii ** až po *****), mení svoj názov. Po spojení s výrobcom športového oblečenia X-Bionic sa s úderom silvestrovsko-novoročnej polnoci oficiálne volá X-Bionic© Sphere. 

Sorea Marmot***  Jasná

sorea%20marmot 

Po kompletnej vonkajšej úprave a rekonštrukcii si bývalý hotel Sorea Ján Šverma v Demänovskej Doline ponecháva dve hviezdy a prevádzku len počas zimnej sezóny.  Ponúka saunu, masáže, stolný tenis, stolný futbal, biliard, detský kútik, požičovňu lyží, ski servis a odvoz k zjazdovkám. Obnovený hotel dostal názov v duchu filozofie pomenovávania zariadení podľa miestnych prírodných zvláštností. V tomto prípade ide o endemického svišťa vrchovského tatranského „marmota marmota“.

Wagamama Bratislava  

wagamama%20ba

Britský vyše dvadsaťročný koncept reštaurácií s japonskou kuchyňou a front cooking, rozšírený po celom svete, otvoril v bratislavskej Eurovei prvú slovenskú prevádzku. Kuchyňu v nej riadi Peter Velíšek, ktorý doteraz pracoval ako sous cgef v londýnskej Wagamama. Kontrakt pre strednú Európu získala Medusa Group Petra Štecku; postupne otvorí ďalších 5 reštaurácií v Čechách a 7 v Rakúsku.

Letecká linka Varšava-Poprad

♣ O nárast hostí z Poľska sa postará utorková letecká linka Varšava-Poprad, ktorá nasleduje rok po úspešnom spojení miest Poprad a Riga. Nahradil sa nim výpadok dovolenkárov z Ruska a Ukrajiny. Dvakrát do týždňa privezie turistov aj PKS Polonius, ktorý pravidelné autobusové spojenie Varšava-Liptovský Mikuláš spúšťa 18. decembra. 

Crowne Plaza **** a Kempinski *****

crowne%20plaza

♣ Napriek šibeničnému termínu, pred ktorým sa zdanlivo nič nedialo, stihla J&T cez svoju hotelovú spoločnosť a značku BHP predať bratislavský Crowne Plaza a Grand hotel Kempinski High Tatras spoločnosti Arca Capital Pavla Krúpu. Do konca roka tak zvládli zoštíhlenie portfólia plánované od apríla 2015. Transakcia dosiahla hodnotu 56 miliónov eur.

Čo sa udialo vlani


 

2013 – 2016 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok