Na Slovensku sa traduje, že Štedrý večer a Vianoce patria do kruhu rodiny, blízkej či širšej. To sa samozrejme týka aj personálu hotelových a reštauračných zariadení. A tak ich spravidla zatvárajú (nie zamestnancov, ale prevádzky :-) ). Pritom si však niektorí hotelieri všimli aj iný trend – zbaviť sa predvianočných starostí a chvíle pri stromčeku stráviť v pohodlí u profesionálov. A brať ich ako štart alebo súčasť relaxačnej (napr. vo wellness hoteli Patince****) či lyžiarskej (hoci aj vo wellness hoteli Bystrá*** alebo Tri studničky**** Demänovská Dolina) dovolenky.
Pravdepodobne pretečie veľa vody Dunajom, Váhom, Hronom, Ondavou či Laborcom, kým sa takýto trend v našej krajine viac udomácni. Prvé lastovičky sú však už tu. A nejde len o pobytové hotely, ale aj mestské.
Danubia Gate**** Bratislava:
Atmosféra pred i za vchodom hotela Danubia Gate v Bratislave nenechá nikoho na pochybách, že sa blížia najkrajšie sviatky roka. Hostí víta stromček prianí, kde si každý môže vybrať čokoládku so želaním. Čašníci nalievajú welcome drinky – punč, varené víno, horúcu čokoládu s chilli. Na recepcii už nie sú na ponúknutie sladké keksíky, ale domáce vianočné pečivo a samozrejme, tradičné bratislavské rožteky. „V súlade s našou high tech filozofiou máme pred hotelom gobo lampy, svietiace na chodník. Na izby postupne montujeme projekčné hodiny, ktoré svietia na strop a ukazujú čas i vonkajšiu teplotu,“ opisuje atmosféru riaditeľka Ing. Andrea Panyiová. Za najdôležitejší vianočný darček však považuje fakt, že už druhý raz nechávajú hotel otvorený aj počas sviatkov. „Pravdepodobne budeme mať len niekoľko hostí, ktorí tu navštívia príbuzných. Pre nás ako špičku podľa portálu tripadvisor je však dôležité, že pred priaznivcami malých útulných hotelov dvere nezamkneme.“ Dodáva, že so zatvorením budovy aj tak súvisí množstvo prevádzkových komplikácií. Reštaurácia bude mať obmedzenú prevádzku, aby sa mohla počas ďalších dní naplno rozbehnúť. Dni okolo Silvestra sú totiž obsadené už niekoľko mesiacov vopred.
Medusagroup Bratislava:
Kým bratislavské reštaurácie bývajú na Štedrý večer zatvorené, k výnimkám patrí Rio – prevádzka spoločnosti Medusagroup Na prvý sviatok vianočný sa už dá zájsť do jej všetkých Klubovní,aj do Primi či Barrocku.
Hotel Bankov**** Košice:
Na Štedrý večer ponúknu slávnostnú 5-chodovú večeru, na ktorej nechýba kapustnica ani ryba. „Program hostí sa zameriava na aktívny, ale aj pasívny oddych -wellness, masáže, prechádzky v okolitých zasnežených lesochv, punčové popoludnie, večer pri koňaku s hudbou z vinylových platní..,“ hovorí o Vianociach pod hotelovou strechou riaditeľka hotela Bankov Ing. Adriána Hurová a dodáva, že hosťami sú zatiaľ Slováci a jedna rodina z Ukrajiny. „Možno prichádza iný trend; ľudia chcú zameniť pohodlie domova za full servis profesionálov. Zaplatia za to viac, ale zabezpečia si stopercentný oddych bez pečenia, varenia, upratovania...“
Holiday Inn**** Žilina:
Vianočných hostí privíta aj recepcia žilinského Holiday Inn. Na slovenských, českých, poľských a maďarských zľavových portáloch ponúkajú výhodné vianočné a silvestrovské pobyty pre rodiny s deťmi už od konca novembra. Podľa Mgr. Melánie Várošovej z marketingu im pomáha blízkosť lyžiarskych stredísk, čomu prispôsobujú aj hotelové služby – úschovňu lyží, hotelový taxík do stredísk a pod.
Väčšina hotelov a reštaurácií sa rozhodla otvoriť až neskôr. Niektoré už večer na Štefana, iné prvý deň po sviatkoch, niektoré tesne pred Silvestrom
Chateau Belá*****:
„Mali sme ťažký rok a zamestnanci si zaslúžia byť počas Vianoc so svojimi rodinami. Otvárame až 29. decembra, na koncoročné termíny sme však už vyše mesiaca úplne vybukovaní,“ hovorí riaditeľ Thomas Lechner.
BW plus Bellasi **** Bojnice:
Dni 23. až 26. decembra sú jediným obdobím s tabuľkou Zatvorené! aj v hoteli kúpeľného mestečka.. „Viedli nás k tomu minuloročné skúsenosti. Mávali sme obsadenú jednu izbu a v reštaurácii ani nohu,“ vysvetľuje riaditeľka Ing. Jana Hronská a dodáva, že tešia sa najmä zamestnanci.
Hotel Kaštieľ*** Mojmírovce:
V piatok pred Vianocami sa rozsvietia všetky priestory hotela. Ako hovorí manažérka hotela Mária Sabová, nastáva v bývalom huňadyovskom a grassalkovichovom sídle Vianočné mestečko – tak ako je to už dlho zvykom v rakúskych „schlossoch“. V minulom roku ho zorganizovali v parku, teraz sa však rozloží v salónoch. „Návštevníci si môžu v stánkoch remeselníkov kúpiť domáce výrobky – vankúše, drobnosti z vosku, medovinu, bylinky... Kuchyňa pod palcom šéfkuchára Ivana Čurgaliho pripravuje kapustnicu, huspeninu, punč, varené víno, koláče.“ Presťahovať Vianočné mestečko z exteriérov pod strechu umožní návštevníkom spoznať nádherné priestory hotela a možno z ich spraviť hotelových alebo aspoň reštauračných štamgastov. „Práve stála klientela najlepšie reagovala na ponuku 1-4-dňových relax-pobytov, vrcholiacich silvestrovským večerom a novoročným ohňostrojom. Pokiaľ ide o program, osvedčila sa nám domácka atmosféra, nič škrobené,“ dodáva M. Sabová. Kým neprídu prví hoteloví hostia, má hotel bránu takmer týždeň zatvorenú.
Jánošíkova koliba Terchová:
Otvárajú už dopoludnia na Štefana. Hostí nevyháňajú ani v posledný deň tohto roka či na Nový rok, ale so Silvestrovskou nocou nepočítajú.
Most slávy*** Trenčianske Teplice:
Riaditeľka hotela Most slávy v Trenčianskych Tepliciach Ing. Zdenka Lelkešová prestávku v prevádzke odôvodňuje faktom, že hostia nemajú počas Vianoc záujem o túto lokalitu. V tomto roku sa síce ohlásila rakúska cestovná kancelária, ale s predstavou, že pobyt pre skupinu hostí dostane takmer s polovičnou zľavou. To nejde už aj preto, že za služby počas sviatkov treba zamestnancom ešte aj priplatiť. „Sústredili sme sa na Silvestra v štýle 20-tych rokov. Hostí naň pozýva sám Al Capone. Pri vstupe dostanú falošné doláre, vymenia ich za žetóny a môžu hýriť. Pre najštýlovejšie oblečený pár je prichystaná odmena, takisto aj pre „naj“ hráča kasína. A keďže si Ala nejde predstaviť bez cigár, môžu si ich vychutnávať v miestnosti, familiárne nazvanej „fajčiarske doupě“. V Moste slávy sa silvestrovská hostina osvedčila na spôsob vianočnej – kapor so šalátom, pupáčiky-bobáľky, kapustnica, rezeň, medovníky, záviny...
Golden Hoffer**** Nitra:
Marica Dragúňová, hotelová manažérka, vraví, že počas Vianoc bude v hoteli ticho. Možno aj vďaka ponuke na ZlavaDna majú však už Silvester, resp. všetky izby vypredané, aj keď program nepripravovali.
Hotel Hviezdoslav**** Kežmarok:
„Od 23. 12. máme hotel zatvorený, ale už na druhý sviatok otvárame, pretože prichádzajú ubytovaní hostia,“ píše riaditeľka Mgr. Sylvia Holopová: „Silvester sa nám krásne zapĺňa už od konca novembra a robíme ho v novej kongresovej sále Sophia. Zabezpečené sú dva hudobné programy, barmanská show ,tombola s hodnotnými cenami. Na silvestrovský galavečer predávame lístky aj pre verejnosť mesta.“
Horský hotel Remata*** Ráztočno:
Počas vianočných sviatkov je hotel ako každý rok zatvorený. Podľa riaditeľa Ing. Miroslava Kratku ho otvárajú na Štefana . Hostia sa môžu tešiť na zaujímavý silvestrovský balíček s animačným programom. Deti najmä na krtka, minie mouse ale aj na šmoulinku. Rodičia si zatiaľ môžu užiť lyžovačku alebo stráviť príjemné chvíle pri folklórnom večeri či bowlingovom turnaji.
Villa Nečas**** Žilina:
Deň po Vianociach prichádzajú hostia na tzv. silvestrovský pobyt. Ten vrcholí tematickým Silvestrom – v poradí už siedmym. Hostia sa tam už nechali zlákať na cigánsky, taliansky či arabský večer, na štýl charlestonu, 70- te roky... „Baví ich to omnoho viac než silvestrovský večer bez témy. Keď sa reštaurácia zaplní zvláštnymi kostýmami, má to svoje čaro..,“ hovorí Mgr. Veronika Majchráková z marketingu. V tomto roku zvolili čierno-bielu tému a reakcia hostí predbehla všetky očakávania. „Celkovo sa záujem o silvestrovský večer u nás z roka na rok zvyšuje. Určite má na tom zásluhu aj kuchyňa Romana Pekného, vyhodnotená ako naj- kuchyňa kraja. A možno aj fakt, že po polnočnom ohňostroji na terase pokračuje zábava až do rána.“
Podhradie*** Považské Podhradie: Pavol Baranec, konateľ hotelovej spoločnosti Podhradie odôvodňuje zatvorené brány chudobou regiónu. „Ľudia sa tu nielen na Vianoce ale aj počas Silvestra zvyknú utiahnuť do súkromia. Takže sa nám osvedčilo dvojtýždňové voľno. Niekoľkými firemnými posedeniami končíme rok, ktorý má stále príznaky krízy,“ ilustruje to aj na príklade špecializovaných talianskych gastrotýždňov. Výsledok je taký, že im ostal sklad plný talianskych cestovín... „Žiaľ, nič nenasvedčuje tomu, že by malo byť lepšie,“ dodáva.
Tilia**** Pezinok:
Otvárajú až po Troch kráľoch. Podľa Michala Pozsgaia z recepcie to takto urobia už druhý rok, pretože nemá význam tráviť čas na pracovisku kvôli jednej izbe. „Jesenné mesiace nám dali počtom hostí riadne zabrať, a tak si oddýchneme na zaslúženej dovolenke. Zároveň sa porobia v hoteli drobné opravy a úpravy, na ktoré nebol počas plnej prevádzky čas.“
(ilustr. foto hotela Chopok Jasná, Marrol´s Bratislava a Sojka Liptovské Malatíny)
shp ©