Horúca linka

Nezájdete na gastro-výzvedy do Nitry?

Hotelový a gastronomický biznis fičí tam, kde to žije. Ľudia chcú vyjsť von, chcú zažívať a prežívať (i prežúvať), len im k tomu treba dať príležitosť. Dôkazom je úspech terás, predajov „cez ulicu“ i festivalov jedla. A nemusí ísť len o hlavné mesto, ktorému závidia manažéri reštaurácií z celého Slovenska jeho kúpyschopnosť (len nie výšku nájomného)....

Ak hľadáte spôsob ako na to aj vo vašom regióne, zavyzvedajte si v Nitre. V sobotu 3. júna sa nocr%20logouž tretí raz stretnú profesionáli potravín, jedál a nápojov so svojimi spotrebiteľmi a hosťami. Ďalší rozmer dáva gastrofestivalu podtitul Jahodová Nitra - väčšina stánkov ponúkne aspoň jednu špecialitu z jahôd. Napríklad, nitriansky hotel Mikado, ktorý patrí k stáliciam Festivalu chutí, zvolil jahody so snehovými pusinkami, vanilkovou šľahačkou a púpavovým sirupom. Ale kráľovná ovocia nebude len v dezertoch, návštevníci ich nájdu aj v slaných jedlách, šalátoch a dochutia aj jeden pivný špeciál.

„V tomto roku bude hlavnou hviezdou veľký stan v blízkosti hlavného pódia, kde sa predstaví 7 kamenných reštaurácií z nášho kraja. Na protiľahlom konci námestia ich doplní iná tematická zóna - "streetfood". V nej budú hostia ochutnávať moderné aj tradičnejšie verzie pouličného jedla. Hneď vedľa nájdu minipivovary a sajdre z regiónu. Keď k nim pripočítame množstvo menších stánkov s vínom, výberovou kávou, čokoládou a lokálnymi delikatesami... naozaj pôjde o prechádzku medzi gastronomickými svetmi,“ teší sa koordinátorka NOCR Mgr. Dana Póčiková a dodáva, že na gastronómiu nadviaže stan Nitrianskeho samosprávneho kraja s oslavou sviatku sv. Urbana a ochutnávkou najlepších nitra%20fest%202ročníkových vín.
V tomto roku prichádza gastrofestival s novinkou – platbou za hotové namiesto kontroverzných a neobľúbených kupónov. Námestie spríjemní aj množstvo slnečníkov, posedenia, fontána a živá zeleň, ktorú na festival prinesie Botanická záhrada pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Nielen jedlom je návštevník živý, a tak si môže užívať aj prechádzku popri šiestich živých sochách, symbolizujúcich známe pamiatky Nitrianskeho kraja. Bude pri nich čakať sprievodca so svojim slovom. Na hlavnom pódiu vystúpia folklórne súbory, herci Divadla Andreja Bagara, tanečná škola Old School Brothers, E.G.O. Group a Cuban Salsa Fitness. V rámci 4. ročníka medzinárodného festivalu bubnov a perkusií drumpoint sa môžu návštevníci tešiť na bubenícke skupiny z celej Európy a šou špeciálnych hostí z Brazílie - bubeníkov Robertu a Marivalda, ktorí patria k najväčším hviezdam samby na svete. Podvečer bubny, nitra%20festtanečnice, chodúliari a maskoti roztancujú svojim sprievodom celú pešiu zónu, aby nakoniec zakotvili na námestí, kde sa predstaví kubánske zoskupenie Presion Cubana.

V tento istý deň pripravilo Divadlo Andreja Bagara v Nitre svoj tradičný Deň otvorených dverí a Deň detí. Svoje brány otvorí o 10:00 hodine. Na návštevníkov bude čakať autogramiáda hercov, bohaté tvorivé aktivity a dielne pre deti. Súčasťou programu bude aj inscenovaná prehliadka Nepovolaným vstup zakázaný a bloky obľúbených piesní z repertoáru divadla, ktoré herci zaspievajú pred jeho budovou. V rámci programu sa bude konať aj tzv. Divadelný blšák – predaj osobných predmetov, ktoré venovali herci DAB. Výťažok z predaja bude venovaný na podporu tvorby detských divadelných súborov z Nitry. Popoludní sa vo veľkej sále uskutoční zábavná šou Milujem DAB, do ktorej sa bude môcť zapojiť aj verejnosť. Záver dňa je venovaný najmä deťom, pre ktoré je pripravená rozprávka Ferdo Mravec. Na veľkolepom koncerte v amfiteátri sa predstavia aj Alexandrovci, Helena Vondráčková a Kandráčovci.  

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok