Nápoje

Nenalievajú vaši barmani pivo do malinovkového pohára ?

Nenalievajú vaši barmani pivo do malinovkového pohára ?

 Obchodní sládkovia tvrdia, že kultúra piva sa ľahšie presadzuje v pivárskych zariadeniach než v luxusných reštauráciách. Vraj krčme štamgasti zlé pivo neprepáčia, zatiaľ čo...
Správny výber piva k jedlu otvára dvere novým gurmánskym zážitkom

Správny výber piva k jedlu otvára dvere novým gurmánskym zážitkom

 ... tvrdí šéfkuchár spoločnosti Heineken Laci Hornáček. Uvádza tým do života nový pojem - párovanie piva a jedla. Princíp je rovnaký ako pri víne; ku každému jedlu sa hodí...
Vedia vaši barmani, komu naliať iba džús ?

Vedia vaši barmani, komu naliať iba džús ?

 Podávať alkohol detiskám pod osemnástku (aj keď zlomovými narodeninami ešte nikto skutočnú dospelosť nedosiahol) sa trestá. Pokuty sa v prípade priestupku hýbu od 166 do 6...
Za špionáž kultúry piva stojí  Buntavar, Golem, Meštiansky pivovar a Stupavar

Za špionáž kultúry piva stojí Buntavar, Golem, Meštiansky pivovar a Stupavar

Trendy totiž prajú regionálnej gastronómii aj v kapitole piva. O čo viac megapivovary naberajú na objeme, o to lepšie sa na druhej strane darí malým, lokálnym výrobám. Ale napriek...
Írska whisková špička nalieva novú korenisto-sladkú Select Reserve

Írska whisková špička nalieva novú korenisto-sladkú Select Reserve

 Ak by ste sa trošku zamysleli nad svojou štatistikou predaja kategórie whisky, nuž pravdepodobne medzi írskymi víťazí značka Jameson – najpredávanejšia nielen u nás, ale aj...
Ktoré moky z dvoch stoviek súperiacich získali prívlastok Víno roka ´14 ?

Ktoré moky z dvoch stoviek súperiacich získali prívlastok Víno roka ´14 ?

Slávnostný galavečer METRO Víno roka 2014 už po desiaty raz predstavil dvadsiatku šampiónov medzi slovenskými vínami. To najlepšie, čo naši vinári ponúkajú, vybrala odborná porota...
Whisky „pre dámy“ sa v Ballantine´s Brasil spojila s brazílskymi limetkami

Whisky „pre dámy“ sa v Ballantine´s Brasil spojila s brazílskymi limetkami

 Nápoj z obilnín sa pre svoju výraznú chuť i arómu považuje za mužské pitie. Jednou z výnimiek je škótska vyše 160-ročná Ballantine´s. Rady jej fanúšikov tvoria zväčša ženy. ...
Hosť baru hľadá kulinársky zážitok, Becherovka však chce zachutiť aj očiam

Hosť baru hľadá kulinársky zážitok, Becherovka však chce zachutiť aj očiam

 Evergreeny sú skrátka evergreeny a málokedy dokážu prekvapiť.. Ich fanúšikovia to nepotrebujú, zatiaľ čo tých ostatných oslovujú aj tie veci „okolo". České rodinné striebro...
Nalievate fajnšmekrovi najaktuálnejšiu vinársku špičku?

Nalievate fajnšmekrovi najaktuálnejšiu vinársku špičku?

 Mnohí hotelieri tvrdia, že ich hosť si objednáva to, o čom sa najviac a najhlasnejšie hovorí, čo sa propaguje a „tečie" s masovým prúdom. Vo vínnej karte vraj nesmie chýbať...
Bentianna spĺňa požiadavku slovenskosti, ľahkosti i harmonickej chuti

Bentianna spĺňa požiadavku slovenskosti, ľahkosti i harmonickej chuti

  Nie je ľahké nájsť drink, ktorý by vyhovel nesladkému zúbku, bol skutočne slovenský a splnil aj požiadavku na málo „grádov". No a aby chutil ženám aj mužom. V minulom roku...

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ako „nakopnúť“ svojich kuchárov?

Rutina, stereotyp, priveľké ego či primalé skúsenosti, žiadna fantázia, nedostatok motivácie a ambícií, túžby napredovať,,, a už srdce domu, teda kuchyňa, tepe v čoraz pomalšom a nudnejšom rytme. Hostia kritizujú, sťažujú sa, ale predovšetkým vám odchádzajú na jedlo inam. Peniažky sa zbohdarma kotúľajú preč... A tak sa skúsený hotelier alebo manažér reštaurácie stará aj o občasné „výjazdy“ majstrov varešky ku konkurencii. Pozrieť sa na kulinárske nápady iných – od konceptu reštaurácie cez zostavenie jedálnych lístkov až po konečné aranžmán jedla a, samozrejme, úroveň obsluhy. Ja viem, náklady... najmä keď tam nechcete poslať len šéfkuchára, ale celý tím. A tak vám poradím siedmy ročník Zimného festivalu

6. 1. 2019 / Čítať viac

Už zháňate personál so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Stále riešite nedostatok personálu? Skúste duálne vzdelávanie!

Kvalita hotelových a reštauračných služieb stúpla. Pribudli desiatky nových zariadení, lepších, krajších, originálnejších... A máme aj viac hostí; v sezóne praskajú prevádzky vo švíkoch a veru by sa obsadila aj kotolňa ☺ Odborníci však upozorňujú, že cestovný ruch pôjde v kvalite a následne aj atraktivite nadol. Nebudeme mať dostatok personálu...

Podľa štatistík len tretina juniorov chce ostať pracovať v brandži. A ešte menej plánuje ostať na Slovensku. Pritom majú neprimerané nároky - veľa peňazí za málo práce alebo za

27. 9. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

7. 7. 2017 / Čítať viac

Účtujú si reštaurácie za obaly na jedlo?

 Podľa niektorých manažérov sa odnosný obal na jedlo nezmestí do ceny jedla. Iní tvrdia, že ak si dá hosť zabaliť celé jedlo a nekonzumuje ho v reštaurácii, ušetrí sa na umývaní riadu a ďalších súvisiacich nákladoch. Ďalší motivujú hosťa k jedeniu v reštaurácii a baleniu len zvyšku porcie.

 

 / Čítať viac

Informatórium

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok