Horúca linka

HORÚCA LINKA je tu na to, aby rozobrala tie najaktuálnejšie záležitosti. Aby poradila, resp. aby si manažéri poradili navzájom. Právne rady sú pri dodržiavaní predpisov nevyhnutné. Niekedy je však omnoho prospešnejšie a najmä praktickejšie pozrieť sa na to, ako veci riešia vaši kolegovia a ich pohľad aplikovať na vlastné zariadenie.  

Darilo sa liptovskému turizmu ?

 Viac turistov i vyššie tržby. Vďaka vhodným poveternostným podmienkam si mohli návštevníci liptovských stredísk užiť jednu z najdlhších lyžiarskych sezón v histórii – trvala ať150 dní. Pozitívom je nárast domácej klientely, ktorá si v hojnejšom počte začala hľadať cestu do našich hôr. „Návštevnosť potiahli predovšetkým domáci dovolenkári, ktorých do Nízkych Tatier prišlo takmer 40 percent, nasledovali turisti z Poľska, Česka, Ukrajiny, Ruska, pobaltských krajín a Maďarska

Považujete sa za filantropicky zmýšľajúceho ho-re-ca podnikateľa?

 Drobní podnikatelia a živnostníci zamestnávajú približne 60 percent obyvateľov Slovenska. Mnohí z nich podnikajú v oblasti horeca, v maloobchode alebo v službách, ktoré sú zviazané s cestovným ruchom. Aj pre tento dôvod sa veľkoobchodná spoločnosť Metro, dodávajúca tovar najmä do týchto odvetví, rozhodla vlani vyhlásiť súťaž Dobrý podnikateľ. Netýkala sa však len Slovenska, ale všetkých krajín, kde pôsobí. Zavŕšila ňou polstoročnicu svojho pôsobenia na trhu. Slovenské Metro však v projekte

Už ste porovnali vašu sezónu so zimou v TMR ?

 TMR zverejnilo hlavné ukazovatele tohtoročnej zimnej sezóny, teda za obdobie od začiatku zimnej sezóny v novembri 2014 do 21. apríla 2015. Porovnanie s predchádzajúcim rokom zahŕňa hotely patriace do portfólia TMR a horské strediská - Jasná Nízke Tatry, Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso a Aquapark Tatralandia. (Nejde teda

Ktorý hotel sa stal na Ervína a Vojtecha nedobytným Sezamom?

 Určite trenčianska Elizabeth. Hostila totiž výročné zasadnutie veliteľov pozemných síl krajín EÚ, ktoré sú zoskupené v združení FINABEL. Stala sa tak nielen najstráženejším hotelom na Slovensku a možno aj v Európe, ale všetky jej prevádzky boli počas zasadnutia pre verejnosť uzatvorené.
„Sme veľmi radi, že sme mohli byť hostiacim hotelom pre zástupov 19 členských krajín organizácie FINABEL. Výber nášho hotela pokladáme za veľkú poctu. Členom zasadnutia

Neprihlásite „svojho“ vinára do súťaže Metro Víno roka ´15 ?

„K tomuto jedlu by som vám rád odporúčal ružový cabernet. Vinárom sa tak vydaril, že ho na tohtoročnej súťaži Metro Víno roka ocenili zlatom...“
Nuž zo skúseností viete, že každá informácia a každá pikoška naviac na hosťa zaberie a dobre produkt predáva... A to je už dostatočný dôvod na to, aby ste pouvažovali nad prihlásením „svojho“ vinára do 11. ročníka prestížnej súťaže.

Ako ušetriť za odvoz poloprázdnych odpadových nádob? Polopodzemnými kontajnermi !

Každý hotelier rád prevedie klienta „javiskom“ zariadenia. Tu sa pochváli novou miestnosťou na školenia, inde s radosťou ukáže služby wellness, otvorí dvere do detského kútika či fitness centra, pýši sa pekne zariadenou reštauráciou. Zákulisie však ostáva pred zrakom hosťa skryté. Veď koho čo do našej práčovne, kotolne, kuchyne, zásob alebo nebodaj zberu odpadu..?! Paradoxne sa však aj táto nevábna stránka

Ušlo sa aj vám trochu z 1,9 miliárd eur, ktoré tu vlani nechali zahraniční turisti?

 Posledné tri mesiace minulého roka priniesli Slovensku ustálenie cestovného ruchu. Napriek miernemu štvrťročnému poklesu sa počet zahraničných návštevníkov ku koncu decembra podobal roku 2013 - historicky najúspešnejšiemu. V poslednom kvartáli navštívilo Slovensko viac ako 842-tisíc návštevníkov.

Patrí už slovko Gaidīts! do výbavy vašich recepčných ?

 Dovolenkári z pobaltských krajín začali objavovať naše hory. Nabáda ich na to aj nová letecká linka airBaltic medzi Popradom a Rigou, vďaka ktorej sa naše strediská dostali aj do hľadáčika turistov, orientujúcich sa doteraz len na Alpy. Pôvodný plán prepraviť v tejto sezóne 2 600 cestujúcich sa podarilo naplniť len na 65 percent Linka sa však za necelé tri mesiace ukázala ako životaschopná. Zo štatistík vyplýva, že airBaltic plne nahradil

Viete, ako sa bude inovovať hardware vašej hotelovej konkurencie ?

 Najväčším hotelovým prírastkom minulého roka sa stal kongresový The Grand Vígľaš. Rekonštrukcia zámku a jeho premena na hotel stála 16 miliónov korún, z toho šesť z eurofondov. Ale zdokonaľovala sa aj existujúca hotelová scéna; inovovala sa, rozširovala, skrášľovala. Napríklad, wellness hotel Chopok v Demänovskej Doline vošiel do nového roka s novým wellness centrom

Pridávajú vaši čašníci k Birellu aj pikošku o jeho „pivnom oskare“ ?

 Hosť chce zážitok. Aj preto mu v dobrých reštauráciách ponúkajú k rôznemu jedlu rôzne pitia a k rôznemu pitiu aj rôzne poháre, najmä pivné. Za značkami alkoholických nápojov sa skrývajú príbehy a tie okoreňujú chutné dúšky tou správnou pridanou hodnotou...
Inak to už nie je ani pri nealkoholickom pive Birell z portfólia spoločnosti Pivovary Topvar. Na najstaršej a jednej z najuznávanejších pivných súťaží na svete The International Brewing Awards v anglickom

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Čím inšpiruje piatková Pravda? Nápadmi zo strukovín!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.

Poklad v struku, asi tak by sa dali výstižne charakterizovať plody hrachu, šošovice, fazule, sóje, cícera, bôbu... Naše prababičky nedávali do hrncov mäso tak často, ako sa to spravidla

17. 3. 2019 / Čítať viac

Ja som Lipták, kto je viac? Nuž hosť, čo sa zaslúžil o 1,8 mil prenocovaní!

 Región Liptov pred rokom oslavoval 4,5-percentný nárast obsadenosti, takže Vysokým Tatrám šliape pomaly na päty. Čísla za minulý rok ho potešili ešte viac; počet prenocovaní totiž medziročne podrástol až o 6,67 percent na 1 719 368 a počet návštevníkov „vyskočil“ až o 7,75 percent. Zaslúžili sa o to aj zahraniční návštevníci; prišlo ich o trochu viac než rok predtým. Aj keď najvyšší podiel - 65 percent stále patrí Slovákom.

15. 3. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Stále riešite nedostatok zamestnancov? Skúste duálne vzdelávanie!

Kvalita hotelových a reštauračných služieb stúpla. Pribudli desiatky nových zariadení, lepších, krajších, originálnejších... A máme aj viac hostí; v sezóne praskajú prevádzky vo švíkoch a veru by sa obsadila aj kotolňa ☺ Odborníci však upozorňujú, že cestovný ruch pôjde v kvalite a následne aj atraktivite nadol. Nebudeme mať dostatok personálu...

Podľa štatistík len tretina juniorov chce ostať pracovať v brandži. A ešte menej plánuje ostať na Slovensku. Pritom majú neprimerané nároky - veľa peňazí za málo práce alebo za

27. 9. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok