Horúca linka

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod obsluhabaldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej, náročnej i menej náročnej. Ale ľudí nebolo. Občas sa ktosi nechal pozvať dnu, ale chcel tisícku za vynášanie uterákov z izieb. Alebo by si aj sadol za pultík recepcie, ale o pol štvrtej musí zaznieť „padla“. No a kuchár... varil ako pánboh, ale nezniesol by kontrolu nad sebou, žiadne kalkulácie a administratívu, kolegov v práci a juniorov na praxi a najmenej zo všetkého hostí, čo pred ním nepadnú na riťku. Najmä keď predtým škrabkal krumple v zahraničí. To vraj bola iná úroveň, hostia uznanliví, gastronomicky vyspelí, trendy, in a sexy......

Poznám taký hotel, čo to už takmer dva roky pláta s občasnými šéfkuchármi. Jeden neznesiteľnejší exot ako druhý. Poznám takú reštauráciu, kde F&B manager ostane občas na pľaci ako sám vojak v poli. Poznám aj riaditeľku, čo na úsvite Nového roka umývala po hosťoch riady...

„Moji prevádzkari aj obsluhujú, dokonca jedna pečie koláče. Po silvestrovskej polnoci som umývala riady, pretože mi umývačka poslala sms, vraj ju bolia zuby. Pravidelne mám desať ľudí na PN s bolesťami nôh, chrbta, zubov. Niektorí pracujú 100 hodín mesačne, zvyšok ostávajú na maródke. Fluktuácia je taká obrovská, že sme vytvorili aj pozíciu HR. Ten človek sa nezastaví. recepcia%202%20hĽudia vydržia v hoteli dva dni a dajú výpoveď z dôvodu, že tu treba robiť,“ aj generálna riaditeľka Hotel & spa rezort Kaskády**** na Sliači-Sielnici Ing. Katarína Malová tvrdí, že takú kritickú situáciu ako tento rok ešte nezažila.

Pritom vôbec najnižšia mzda v hoteli je 600 €, zamestnancov si vozia, poskytujú im ubytovanie, stravu. „To už ani nie je o platoch. Ľuďom sa skrátka nechce pracovať. Mnohým hrozia exekúcie, a tak berú fušky načierno. Takže nie všetci, čo sú evidovaní na Úrade práce, naozaj nepracujú, “ Katka Malová až tri štvrtiny pracovného času venuje haseniu situácie; kto neprišiel do práce, kto príde pomôcť. Tú prácu treba spraviť hneď – navariť, upratať izbu, v nedeľu, vo sviatok... „Takto nemôžeme udržať kvalitu, ktorú hostia očakávajú. Pritom na odvodoch a DPH odvedieme do štátneho rozpočtu mesačne 120 000 €, ale vládu problémy slušných a zodpovedných catering%205%20hpodnikateľov nezaujímajú.“

Ale dokázala by vidieť svetlo na konci tunela. Napríklad, aj cez povinnosť vykonávať aktivačné práce v obci, ak je človek bez zamestnania viac ako pol roka evidovaný na úrade práce. Bez ohľadu na to, či ukončil vysokoškolské vzdelanie alebo nie. „Ja mám tiež vysokú školu a musím robiť aj manuálne. Ľudia by tak nestratili pracovné návyky. Snažili by sa zamestnať, aby tieto práce robiť nemuseli. Veď keď turista prechádza mestami a dedinami, koľko neupravených trávnikov a záhonov, koľko odpadkov vidí...“

V okolí horskej chaty Šindľovec na Zverovke pôsobia tri hotelové akadémie – Slanická osada/ Námestovo, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Len škoda, že otázky juniorov nesmerujú k náplni práce, ale k platu. Za čo ?– tak formulujú maturanti kľúčovú otázku. A tak vezmú aj nevyučených. Kto chce robiť, naučí sa. „Takýto stav, aký panuje posledné roky, tu ešte nebol. No neuveriteľné..,“ hodnotí absenciu personálu majiteľka Ing. Marica Daňová.
„Zdá sa mi, že Úrady práce umelo udržiavajú „stav nezamestnaných“, aby sami mali prácu. Naša žiadosť o čašníčku-čašníka tam leží už tri mesiace. Nejakí „záujemcovia“ k nám zavítali... ale s dôvetkom, že vlastne chcú len môj podpis. Robia s otcom kdesi v zahraničí, nuž potrebujú iba formálny dôkaz, že si tu hľadali prácu a nenašli,“ hnevá sa Marica Daňová. Falošných nezamestnaných požiadala, aby sa z Úradu práce odhlásili. Krútili hlavami, že však niekto (štát) za nich tie odvody platiť musí, hádam len nie oni z vlastného vrecka..?!   „Ani oni, ani imaginárny štát, ale my všetci z našich daní,“ Marica Daňová spomína ešte tri inzeráty v regionálnych novinách, ktorými hľadali aj brigádničky. Tam zase dg%2015%20-%20poézia%20v%20gnatrafila na úradného šimľa, podľa ktorého môže zamestnať študenta až po 10-ročnej školskej dochádzke, teda 17-ročného, ale až od 1. septembra, kedy už vlastne začína škola.  

Najmä mladým ľuďom však chýba chuť pracovať a aj sa ďalej vzdelávať. K takému názoru sa dopracovali aj v boutique hoteli Hviezdoslav**** v Kežmarku. Táto pravda je pre riaditeľku Mgr. Sylviu Holopovú o to trpkejšia, že sa dlhé roky v pozícii riaditeľky Hotelovej akadémie venovala práve vzdelávaniu a príprave juniorov. „Vo všeobecnosti sledujeme najväčší problém v profesiách kuchár, čašník a cukrár, výnimkou nie je ani kvalitná a jazykovo zdatná recepčná, ktorá zvláda komunikáciu s ľuďmi. Taká by sa nám zišla ako soľ.“ Podobne to pod Tatrami vyzerá s cukrárom či cukrárkou. Adepti na túto pozíciu síce prišli, ale skôr sa hodili do cukrárskej výroby. Tam nie sú nápady, tvorivosť a pekné aranžovanie tak dôležité ako v štvorhviezdičkovom hoteli, kde treba neustále napredovať a staré dobré receptúry prispôsobovať terajším trendom.

V Horskom hoteli Remata*** v Ráztočne chýba podľa riaditeľa Ing. Miroslava Kratku recepčná, pomocný kuchár a pomocný čašník. Problém nedostatku pracovnej sily vraj pociťujú každý rok, stále viac a viac. Na letné brigády hľadali juniorov na stredných školách z okolia. „Vylepili smebarman%20h oznamy, ale táto forma nebola úspešná. Našťastie sme si už počas roka dohodli na letnú brigádu študentov, ktorí chodievali na prax z hotelovej akadémie.“

Aj v Mlyne u Anastázie v Pohraniciach blízko Nitry potrebujú čašníčky, upratovačky, brigádnikov.... „Už dva mesiace vopred rozhodíme informáciu, že prijímame personál. Túto situáciu už poznáme z minulých rokov, stále sa opakuje. Všetci by chceli dovolenky a voľné víkendy, ale hostia majú záujem prísť do reštaurácie práve vtedy,“ hovorí majiteľka Anastázia Smrštíková. Vyriešili to „celozávodnou“ dovolenkou. Už niekoľko rokov majú všetci naraz voľno a reštauráciu na dva týždne zatvoria. Takto vraj chránia zdravie sebe i personálu, je to prevencia nervového kolapsu ☺.

V hoteli Mikado **** v Nitre chýbajú čašníci, umývačky riadu a chyžné. Do poslednej pozície sa hlási najviac záujemkýň, ale spravidla si to mýlia s pozíciou upratovačka. Takže sa rýchlo vyselektuje, kto nechce robiť popoludní, počas víkendov a systémom krátky-dlhý týždeň... „U čašníkov je najväčší problém neprofesionalita, neznalosť cudzieho jazyka a samozrejme plat. Všetci majú predstavu aspoň tisícky netto, najmä začínajúci juniori po skončení hotelovej izba%20hakadémie,“ riaditeľka Mgr. Anna Labošová dodáva, že hľadajú cez inzeráty a Profesiu.sk

Ani na východe krajiny nevyzerá situácia inak. Generálna riaditeľka Eco frienly hotel Dalia**** v Košiciach Ing. Dagmar Amrichová potvrdzuje, že niektoré prevádzky ani nezviditeľňujú svojich dobrých zamestnancov, len aby im ich ktosi „neukradol“. Veď stačí ponúknuť o pár eur na plate viac a zamestnanci už veselo migrujú... Loajalita ostáva cudzím pojmom. Alebo sa po zviditeľnení nevie zamestnanec (spravidla kuchár) zmestiť do kože a pre veľkosť jeho neznesiteľného ega sa s ním musia rozlúčiť. Mimochodom, stalo sa to nedávno aj v známej bratislavskej reštaurácii, kde sa radšej s „hviezdnym“ šéfkuchárom rozlúčili.

Slovenské hotely a reštaurácie praskajú vo švíkoch, hostí je zrazu dosť. Nie sme ale ďaleko od chvíle, keď domáci cestovný ruch dôjde na vrchol svojej cesty a odtiaľ bude už len padať. Nebude mať kto tým tisíckam hostí slúžiť…

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Odkiaľ hrozia nové pokuty ? Od Úradu na ochranu osobných údajov !

Už ste si do hotelového diára zapísali dátum 25. máj 2018; a to pre istotu červenými verzálkami? Ak nie, nuž to rýchlo napravte. Od tohto dátumu nadobúda totiž účinnosť nový zákon v súvislosti s európskou reguláciou General Data Protection Regulation. Tá nahrádza doterajšie národné zákony jednotlivých krajín. Pritom príprava na to, aby ste dôkladne splnili literu nových predpisov, bude slovenským firmám trvať 3-12 mesiacov. Stojí to však za námahu, pretože pokuty sa hýbu do výšky 20 miliónov eur alebo 4 percent z obratu.

27. 9. 2017 / Čítať viac

Svadobná sezóna v plnom prúde; čo môže hoteliera zaskočiť?

 Podľa hotelových štatistík sa na Slovensku oslavuje čoraz viac svadieb. Preto sa aj mnohé 

 svadba%205 hotely vyslovene zameriavajú na prípravu svadobných hostín alebo malých svadobných pohostení. Kým kedysi to však znamenalo hodiť tanier o zem, podať neveste do ruky metlu, naservírovať obligátne jedlá a potom už len privolať taxíky, dnes ide často o svadby „na kľúč“ vrátane obradu, fotografovania, odčepčenia a

 / Čítať viac

Nezabúdate na dobre zamierené internetové promo ?

Množstvo hotelového merkantilu či ponúk v miestnych inzertných novinách, hodiny strávené nad sloganmi a grafikou... a efekt ako Janko Hraško. Nuž a lepšie to už asi nebude. Z prieskumu SACR, ktorého sa od leta do jesene zúčastnilo 2 426 respondentov, totiž vyplýva, že starým informačných nosičom odzváňa(ak už neodzvonilo).
Až 83 percent Slovákov označilo za hlavný zdroj informácií pri výbere dovolenky internet. Nasledujú odporúčania známych a recenzie (41 %), televízia (14 %), katalógy cestovných

 / Čítať viac

Aj vy sa hodnotíte lepšie než vaši hostia?

Len 19 percent slovenských zákazníkov hodnotí personál ubytovacích zariadení na „výbornú“, gastronómii dáva takúto známku 22 percent. Ale až 76 percent hotelov si za personál udelil najvyššiu známku a za gastronómiu 61 percent. Z prieskumu spoločnosti Creative Web, ktorá prevádzkuje aj portál ZlavaDna.sk, jasne vyplynulo, že hotelieri sa vidia lepšie, než ich hodnotia hostia. To platí vo všetkých kritériách – v hodnotení wellness, interiéru, informovanosti aj vybavenosti pre rodiny. Napríklad, až 45 percent hotelových manažérov sa považuje za ideálne miesto pre rodiny s deťmi,

 / Čítať viac

Informatórium

♣ CR v Nitre

nitra%20vl%C3%A1%C4%8Dik 

Záujem turistov o Nitru si na svoje konto pripisuje o 41 tis. prenocovaní viac než vlani (nárast o 28 %). Od januára do augusta tu ubytovacie zariadenia poskytli 189 580 nocľahov. Podľa riaditeľky NOCR Marty Hároníkovej dobré výsledky vďačia festivalom, výstavám, koncertom, výstavisku Agrokomplex i podujatiam typu Svetový kongres Esperanta . 

♣ OOCR Šariš – Bardejov

svidník

Atraktivitu a turistickú ponuku regiónu rozšírilo mesto Svidník, ktoré sa stalo jeho najnovším členom. Záujemcom ponúka nielen možnosti zábavy, športu, cyklistiky či pešej turistiky v Nízkych Beskydách, ale aj zaujímavosti pre fanúšikov ornitológie aj vojnovej tematiky. Na svoje si prídu vďaka povodiu Ondavy, Vojenskému múzeu či Pamätníku na Dukle, Svidník však láka do vodného sveta Aquarurthenia, skanzenu ľudovej architektúry, do 11 drevených chrámov, na festivaly a podujatia rusínskej kultúry,

♣ Gurmán Awards ´17

gurmán%20awards%2017

Top-šéfkuchárom roka sa stal Lukáš Hesko, dnes už „odídený“ z bratislavského Fach-u, na päty mu postúpali Michal Konrád z Fou Zoo a Marián Filo zo Chaetau Čereňany, ktorý získal aj cenu „hospitality“ za starostlivosť o hosťa. Hotel Matyšák si vybojoval titul „hotelová reštaurácia roka“, Fou Zoo je najlepšou prémiovou a dunajskostredská Villa Rosa tematickou reštauráciou. Ako vinárstvo roka bodovalo Víno Matyšák, naj-someliérom sa stal Dominik Baránek zo Savoy London. Za doterajšie činy na poli gastronómie ocenil Gurmán na Slovensku Gaba Kocáka.

Wellness hotel**** Patince

kubánsky%20víkend

Druhú júlovú sobotu sa hotel pokúsi o dosiahnutie slovenského rekordu - v počte tancujúcich žien s natáčkami vo vlasoch. Do rytmu im k tomu budú znieť veselé kubánske rytmy, pretože už tretí raz tam – pod záštitou veľvyslankyne Kuby na Slovensku – pozývajú hostí na populárny Kubánsky víkend. 

Hotel Dukla Bardejovské kúpele

Od architektonickej štúdie k rekonštrukcii pomaly (ale isto) prikročí manažment slávnych východoslovenských kúpeľov. Po vynovení hotela Alžbeta a Alexander je na rade hotel Sczéchenyi zo začiatku 20 storočia, neskôr premenovaný na Sláviu a potom na Duklu. Pripravená je aj štúdia na vybudovanie golfového areálu.

Zväz hotelov a reštaurácií SR

t_ondrčka

Dobrovoľné združenie, ktoré v budúcom roku oslávi štvrťstoročnicu, možno chytí druhý dych. Z Valného zhromaždenia, spojeného s voľbami, totiž vzišiel nový prezident – Ing. Tomáš Ondrčka, riaditeľ hotela Devín v Bratislave. Pomáhať mu budú aj nové tváre v Predstavenstve – Michal Petráš z hotela Senec, Rastislav Amrich z hotela Dalia v Košiciach, Lukáš Egreši z TMR a Ján Svoboda z hotela Elizabeth v Trenčíne.

Dunajský fond    

Z darov Slovnaftu, VÚB, Green Foundation, rodiny Kúšikovcov a P. Kurhajca podporí 55 400 eurami 8 žiadateľov. Pôjde o aktivity na oživenie okolia Dunaja - nástupné mólo pri sútoku Váhu a Dunaja v Komárne, móla a odpočívadlá návštevníkov Malého Dunaja, virtuálne prepojenia nábreží v Bratislave, nástupné pontóny na vodnej ploche Veľký Zemník, cyklotrasu pri Malom Dunaji, prístup k vode pre bezprekážkové nalodenie pri Zálesí, turistického sprievodcu do mobilov na báze GPS a dokumentáciu pre stavbu nástupných rámp pre vodákov.

Sedin Golf Resort Veľké Úľany  

sedin%20golf%20rešt%202

Uprostred luhov Malého Dunaja vyrástlo 18-jamkové  ihrisko s par 73 a dĺžkou 7 km. Nechýba v ňom lesnatá i linksová časť, voda, driving range, cvičné plochy a 2-jamková akadémia. Na svoje si však neprídu len golfisti, ale aj gurmáni. Reštauráciu, otvorenú pre verejnosť, vedie šéfkuchár so zahraničnými skúsenosťami Pavol Šebest. Jej filozofiou je moderná kuchyňa, založená na kvalitných surovinách zo Slovenska i zo zahraničia.

Wellness hotel Kontakt**** S.Lesná  

kontakt%20s_lesná%20loby

Nový dych naberá hotel „za pochodu“. Pred sviatkami sa v ňom podarilo vynoviť loby i denný bar, moderný dizajn dostal aj bývalý poľovnícky salónik. Hostí potešila aj rekonštrukcia izieb na troch poschodiach, nové koberce a textilné tapety namiesto maľovky. V júnovej poslednej etape prídu na rad ďalšie interiérové zmeny, ale aj prepojenie areálu koliby a vonkajšieho detského ihriska priamo s reštauráciou. 

Hotelová spoločnosť SOREA  

         sorea%20certifikat

Sieť trinástich hotelov s uceleným programom pre hosťa sa zaradila medzi značky, ocenené titulom Slovak Business Superbrands Award 2017. Tento program vznikol pred 20 rokmi vo Veľkej Británii a v súčasnosti sa do neho zapája 90 krajín na piatich kontinentoch. Podľa obchodnej riaditeľky Ing. Beáty Tȍrȍkovej sa z uznania kvality hotelových služieb tešia o to viac, že im ho Business Brand Council udelil v čase príprav na 25. výročie pôsobenia Sorey na slovenskom trhu.

Mlyn u Anastázie Pohranice  

mlyn%20anastázia%20letušky

Jedno z najlepších gastronomických zariadení nitrianskeho regiónu prináša v tejto sezóne mnohé novinky – terasu zvanú Narnia, hmlovú bránu pre chvíle horúčav, krištáľové lustre do výklenkov v reštaurácii, nové ozvučenie tak, aby hudba hrala do jej stredu. No a dámy v obsluhe si už neobliekajú čašnícke rovnošaty, ale príjemné pohodlné šaty. Už ich nikto nenazýva čašníčkami, ale letuškami.

♣ Villa Betula*** Liptovská Sielnica

vile%20betula%20rešt

Reštaurácia rezortu už víta hostí v novom šate. Jej rekonštrukcia „až na kosť“ trvala dva mesiace pri bežnej hotelovej prevádzke. Priniesla však väčší priestor, viac miest na sedenie (60), nový bar s praktickým vyklápacím systémom, vhodným najmä pre bufetové raňajky i večere. Regulované osvetlenie dalo srdcu hotela útulnejšiu atmosféru. Tím „Betulenky“ potešila aj nová zamestnanecká jedáleň. 

Nitrianske rekordy turizmu

nitra

V uplynulom roku prežili turisti, biznis cestujúci i účastníci firemných podujatí a kongresov v Nitre až 234 643 nocí. Hotelieri sa tešia, že číslo rastie najmä vďaka MICE. Svetový kongres Esperanta sem prilákal takmer 1300 ľudí zo 60 krajín. Hotel Mikado hostil medicínsky kongres, o dobré čísla turizmu sa postaral aj medzinárodný festival Divadelná Nitra, Autosalón, Agrokomplex či cyrilo-metodské slávnosti.

♣ Grand hotel Bellevue**** V. Tatry  

bellevue%20ext

Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu, pod gesciou MDVRR SR, udelil hotelu Značku kvality I. stupňa. Platí tri roky. Hotel, vďaka ktorému sme sa skvele zapísali do histórie zasadaní NATO, ju získal nielen za dobrý hardware – 140 izieb, kongresovú sálu pre 600 ľudí, wellness či reštauračné zázemie, ale najmä za kvalitu a úroveň služieb.

Grand Hotel River Park***** BA  

river%20park%20gh%20-%20reštika

Na tunajšej ho-re-ca scéne sa bývalý Kempinski postaral o menšiu „bombu“. V jeho farbách už totiž varí Jaroslav Židek, ktorý nedávno opustil svoju reštauráciu v prenajatých priestoroch hotela Albrecht. Plánoval síce cestovať, ďaleko sa však nepresunul. V pozícii šéfkuchára nahradil skúseného majstra varešky a lektora Thuries Academy Igora Čehyho.

♣ ITF Slovakiatour  a spol.

slovakiatour

Aktívny aj pasívny turizmus sa od 26. do 29. januára opäť stane témou veľtrhu ITV Slovakiatour (vrátane Wellness a Fittnes a výstavy Poľovníctvo a Oddych). V 23. ročníku sa predstaví 350 vystavovateľov z 21 krajín vrátane nováčikov - Mexika, Kuby a Poľska. O rok dlhšia je tradícia veľtrhu Danubius Gastro; tento ročník je najsilnejší od roku 2009. Prehliadke potravinárskej produkcie, obalovej techniky a technológií pre horeca bude opäť kraľovať zápolenie najlepších kuchárov (Poézia v gastronómii), barmanov (Master Cup 77), baristov (Slovak Barista Cup) a pekárov (Bratislavský rožok)      

Zimný festival jedla ´17

zfj%20logo

Od 13. 1. do 15. 2. predstaví „trojboj“ - ikonickú špecialitu, chuť regiónu a jedlo starých mám až 37 reštaurácií v 7 krajoch. Vrátane nováčikov – reštaurácie Rosalia hotela Galicia Nueva v Halíči, Carpano v Košiciach, rezortu Oravský háj v Brezovici, reštaurácie SĽUK v Bratislave-Rusovciach. Obed či večeru si hostia už tradične objednávajú na http://www.zimnyfestivaljedla.sk. Lákadlom sú podľa organizátora Radoslava Nackina aj výlety Gurmán busmi či Gurmán Diva ples v Bánovciach nad Bebravou.

♣ Hotel Lomnica**** Vysoké Tatry   

lomnica%20tl%20chodby

Tesne pred koncom roka sa 123-ročný hotel dožil - po štvrťstoročnej prestávke – svojej renesancie. Po rekonštrukcii hosťom slúži 62 izieb a 5 apartmánov, nazvaných podľa rakúsko-uhorských panovníkov– Maximiliánovi, Rudolfovi, Ferdinandovi, Márii Terézii, Márii Antoinette. V hoteli nechýba concierge, elektronabíjacie stanice, wellness centrum pod klenbami, reštaurácia Sissi, kaviareň Mozart a vináreň Franz Josef, dokonca ani obchodík s darčekmi vlastnej značky. Hotel vedie Zuzana Kovaľová.  

♣ Belassi**** Bojnice

belassi%20bojnice

Odchod bojnického hotela od značky Best Western znamenal pre túto sieť slovenskú labutiu pieseň. Po minuloročnom utvorení novej organizačnej štruktúry v strednej Európe so sídlom v nemeckom Eschborne a zvýšení licenčných poplatkov jej ako jediný zo slovenských zariadení ostal verný. Prívlastok Best Western plus je však už aj pod Bojnickým zámkom minulosťou a hosť túto sieť na Slovensku nenájde.       

Koniec SACR          

good%20idea%20sk%20-%20sacr
K Novému roku skončila svoju existenciu v podobe príspevkovej organizácie. Jej aktivity sa včlenili priamo do Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podľa ministra Árpáda Érseka sa tak marketing a propagácia Slovenska ako destinácie cestovného ruchu zefektívnia. Využívaním „pôdy“ ministerstva sa aj peniaze na administratívu presunú priamo do plnenia úloh v propagácii nášho turizmu.

Čo sa udialo vlani


 

2013 – 2017 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok