Horúca linka

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod obsluhabaldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej, náročnej i menej náročnej. Ale ľudí nebolo. Občas sa ktosi nechal pozvať dnu, ale chcel tisícku za vynášanie uterákov z izieb. Alebo by si aj sadol za pultík recepcie, ale o pol štvrtej musí zaznieť „padla“. No a kuchár... varil ako pánboh, ale nezniesol by kontrolu nad sebou, žiadne kalkulácie a administratívu, kolegov v práci a juniorov na praxi a najmenej zo všetkého hostí, čo pred ním nepadnú na riťku. Najmä keď predtým škrabkal krumple v zahraničí. To vraj bola iná úroveň, hostia uznanliví, gastronomicky vyspelí, trendy, in a sexy......

Poznám taký hotel, čo to už takmer dva roky pláta s občasnými šéfkuchármi. Jeden neznesiteľnejší exot ako druhý. Poznám takú reštauráciu, kde F&B manager ostane občas na pľaci ako sám vojak v poli. Poznám aj riaditeľku, čo na úsvite Nového roka umývala po hosťoch riady...

„Moji prevádzkari aj obsluhujú, dokonca jedna pečie koláče. Po silvestrovskej polnoci som umývala riady, pretože mi umývačka poslala sms, vraj ju bolia zuby. Pravidelne mám desať ľudí na PN s bolesťami nôh, chrbta, zubov. Niektorí pracujú 100 hodín mesačne, zvyšok ostávajú na maródke. Fluktuácia je taká obrovská, že sme vytvorili aj pozíciu HR. Ten človek sa nezastaví. recepcia%202%20hĽudia vydržia v hoteli dva dni a dajú výpoveď z dôvodu, že tu treba robiť,“ aj generálna riaditeľka Hotel & spa rezort Kaskády**** na Sliači-Sielnici Ing. Katarína Malová tvrdí, že takú kritickú situáciu ako tento rok ešte nezažila.

Pritom vôbec najnižšia mzda v hoteli je 600 €, zamestnancov si vozia, poskytujú im ubytovanie, stravu. „To už ani nie je o platoch. Ľuďom sa skrátka nechce pracovať. Mnohým hrozia exekúcie, a tak berú fušky načierno. Takže nie všetci, čo sú evidovaní na Úrade práce, naozaj nepracujú, “ Katka Malová až tri štvrtiny pracovného času venuje haseniu situácie; kto neprišiel do práce, kto príde pomôcť. Tú prácu treba spraviť hneď – navariť, upratať izbu, v nedeľu, vo sviatok... „Takto nemôžeme udržať kvalitu, ktorú hostia očakávajú. Pritom na odvodoch a DPH odvedieme do štátneho rozpočtu mesačne 120 000 €, ale vládu problémy slušných a zodpovedných catering%205%20hpodnikateľov nezaujímajú.“

Ale dokázala by vidieť svetlo na konci tunela. Napríklad, aj cez povinnosť vykonávať aktivačné práce v obci, ak je človek bez zamestnania viac ako pol roka evidovaný na úrade práce. Bez ohľadu na to, či ukončil vysokoškolské vzdelanie alebo nie. „Ja mám tiež vysokú školu a musím robiť aj manuálne. Ľudia by tak nestratili pracovné návyky. Snažili by sa zamestnať, aby tieto práce robiť nemuseli. Veď keď turista prechádza mestami a dedinami, koľko neupravených trávnikov a záhonov, koľko odpadkov vidí...“

V okolí horskej chaty Šindľovec na Zverovke pôsobia tri hotelové akadémie – Slanická osada/ Námestovo, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Len škoda, že otázky juniorov nesmerujú k náplni práce, ale k platu. Za čo ?– tak formulujú maturanti kľúčovú otázku. A tak vezmú aj nevyučených. Kto chce robiť, naučí sa. „Takýto stav, aký panuje posledné roky, tu ešte nebol. No neuveriteľné..,“ hodnotí absenciu personálu majiteľka Ing. Marica Daňová.
„Zdá sa mi, že Úrady práce umelo udržiavajú „stav nezamestnaných“, aby sami mali prácu. Naša žiadosť o čašníčku-čašníka tam leží už tri mesiace. Nejakí „záujemcovia“ k nám zavítali... ale s dôvetkom, že vlastne chcú len môj podpis. Robia s otcom kdesi v zahraničí, nuž potrebujú iba formálny dôkaz, že si tu hľadali prácu a nenašli,“ hnevá sa Marica Daňová. Falošných nezamestnaných požiadala, aby sa z Úradu práce odhlásili. Krútili hlavami, že však niekto (štát) za nich tie odvody platiť musí, hádam len nie oni z vlastného vrecka..?!   „Ani oni, ani imaginárny štát, ale my všetci z našich daní,“ Marica Daňová spomína ešte tri inzeráty v regionálnych novinách, ktorými hľadali aj brigádničky. Tam zase dg%2015%20-%20poézia%20v%20gnatrafila na úradného šimľa, podľa ktorého môže zamestnať študenta až po 10-ročnej školskej dochádzke, teda 17-ročného, ale až od 1. septembra, kedy už vlastne začína škola.  

Najmä mladým ľuďom však chýba chuť pracovať a aj sa ďalej vzdelávať. K takému názoru sa dopracovali aj v boutique hoteli Hviezdoslav**** v Kežmarku. Táto pravda je pre riaditeľku Mgr. Sylviu Holopovú o to trpkejšia, že sa dlhé roky v pozícii riaditeľky Hotelovej akadémie venovala práve vzdelávaniu a príprave juniorov. „Vo všeobecnosti sledujeme najväčší problém v profesiách kuchár, čašník a cukrár, výnimkou nie je ani kvalitná a jazykovo zdatná recepčná, ktorá zvláda komunikáciu s ľuďmi. Taká by sa nám zišla ako soľ.“ Podobne to pod Tatrami vyzerá s cukrárom či cukrárkou. Adepti na túto pozíciu síce prišli, ale skôr sa hodili do cukrárskej výroby. Tam nie sú nápady, tvorivosť a pekné aranžovanie tak dôležité ako v štvorhviezdičkovom hoteli, kde treba neustále napredovať a staré dobré receptúry prispôsobovať terajším trendom.

V Horskom hoteli Remata*** v Ráztočne chýba podľa riaditeľa Ing. Miroslava Kratku recepčná, pomocný kuchár a pomocný čašník. Problém nedostatku pracovnej sily vraj pociťujú každý rok, stále viac a viac. Na letné brigády hľadali juniorov na stredných školách z okolia. „Vylepili smebarman%20h oznamy, ale táto forma nebola úspešná. Našťastie sme si už počas roka dohodli na letnú brigádu študentov, ktorí chodievali na prax z hotelovej akadémie.“

Aj v Mlyne u Anastázie v Pohraniciach blízko Nitry potrebujú čašníčky, upratovačky, brigádnikov.... „Už dva mesiace vopred rozhodíme informáciu, že prijímame personál. Túto situáciu už poznáme z minulých rokov, stále sa opakuje. Všetci by chceli dovolenky a voľné víkendy, ale hostia majú záujem prísť do reštaurácie práve vtedy,“ hovorí majiteľka Anastázia Smrštíková. Vyriešili to „celozávodnou“ dovolenkou. Už niekoľko rokov majú všetci naraz voľno a reštauráciu na dva týždne zatvoria. Takto vraj chránia zdravie sebe i personálu, je to prevencia nervového kolapsu ☺.

V hoteli Mikado **** v Nitre chýbajú čašníci, umývačky riadu a chyžné. Do poslednej pozície sa hlási najviac záujemkýň, ale spravidla si to mýlia s pozíciou upratovačka. Takže sa rýchlo vyselektuje, kto nechce robiť popoludní, počas víkendov a systémom krátky-dlhý týždeň... „U čašníkov je najväčší problém neprofesionalita, neznalosť cudzieho jazyka a samozrejme plat. Všetci majú predstavu aspoň tisícky netto, najmä začínajúci juniori po skončení hotelovej izba%20hakadémie,“ riaditeľka Mgr. Anna Labošová dodáva, že hľadajú cez inzeráty a Profesiu.sk

Ani na východe krajiny nevyzerá situácia inak. Generálna riaditeľka Eco frienly hotel Dalia**** v Košiciach Ing. Dagmar Amrichová potvrdzuje, že niektoré prevádzky ani nezviditeľňujú svojich dobrých zamestnancov, len aby im ich ktosi „neukradol“. Veď stačí ponúknuť o pár eur na plate viac a zamestnanci už veselo migrujú... Loajalita ostáva cudzím pojmom. Alebo sa po zviditeľnení nevie zamestnanec (spravidla kuchár) zmestiť do kože a pre veľkosť jeho neznesiteľného ega sa s ním musia rozlúčiť. Mimochodom, stalo sa to nedávno aj v známej bratislavskej reštaurácii, kde sa radšej s „hviezdnym“ šéfkuchárom rozlúčili.

Slovenské hotely a reštaurácie praskajú vo švíkoch, hostí je zrazu dosť. Nie sme ale ďaleko od chvíle, keď domáci cestovný ruch dôjde na vrchol svojej cesty a odtiaľ bude už len padať. Nebude mať kto tým tisíckam hostí slúžiť…

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Aj vaše zariadenie volá o pomoc?

Oblastné organizácie cestovného ruchu na Liptove, vo Vysokých Tatrách, Bratislave a Košiciach poslali ministrovi dopravy a výstavby SR otvorený list. Poukazujú v ňom na kritickú situáciu, v ktorej sa pre korona krízu ocitlo odvetvie cestovného ruchu a tisíce jeho zamestnancov. V štyroch destináciách je podľa Satelitného účtu cestovného ruchu vytvorených najviac pracovných miest z celoslovenského počtu 387 000. Podiel odvetví CR na zamestnanosti tvorí cca 16 percent a teda práve v týchto destináciách pôsobí najviac postihnutých firiem v priamych alebo súvisiacich službách CR. Hovoria o tom aj výsledky ich

7. 4. 2020 / Čítať viac

Aj z vašich kuchárov sa stali pekári ?

Mnohé hotely a reštaurácie kompletne zatvorené a zamestnanci doma. V potravinárskej sfére presný opak – brány dokorán a jeden pracovník robí za dvoch... požiadavky obchodnej siete nie sú schopní naplniť. A tak sa, našťastie veľmi rýchlo a tvorivo, potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne ťahať za jeden povraz.

Potravinárska komora Slovenska sa totiž spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj – zdieľaný súbor, ktorým sa budú informovať a pomôžu si. Podľa Únie potravinárov Slovenska Stanislava Voskára doň potravinári vpisujú počet 

20. 3. 2020 / Čítať viac

Aj váš hotel zíva prázdnotou?

Čo štatistika, to výborné čísla obsadenosti. Čo porada, to téma nedostatku personálu, ktorý potrebujete na zvládnutie toľkých hostí Momentálne sú tieto problémy minulosťou. Šírenie vírusu už pred niekoľkými týždňami rušilo jedno väčšie firemné podujatie za druhým. Kým u nás bol relatívny pokoj, zahraničným účastníkom eventov už nebolo dovolené cestovať...

13. 3. 2020 / Čítať viac

Už ste vyhodili plastové obaly?

Zelený program, triedenie odpadu, recyklácia, udržateľnosť, zero waste... tieto pojmy si už začala osvojovať aj slovenská hotelová a reštauračná sféra. O to viac, že v hre je definitívny koniec používania jednorazových plastových pomôcok a obalov. Každý hotel, penzión, reštaurácia či cateringová firma je však „inde“. Inak sa správa eco friendly hotel Dália – pionier hotelovej ekolóie v Košiciach, ktorý má ekológiu už vo svojom prívlastku a inak hotel,

18. 11. 2019 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Letná sezóna Vysokých Tatier

vysoké tatry leto 

Jazdou historických električiek Kométa a Trojča z Popradu až na Štrbské pleso otvorili Vysoké Tatry tohtoročnú „neľahkú“ letnú turistickú sezónu. Pre veľhory má význam o to viac, že vinou koronavírusu prišli o ekonomicky dôležitý záver lyžovačiek i celú jarnú turistiku. Štátna tajomníčka MDVSR Katarína Bruncková pri tej príležitosti povedala, že toto leto je rozhodujúce pre prežitie prevádzkovateľov hotelov a ďalších služieb turizmu.
 

Hotel Malvázia**** Prievaly

malvázia prievaly

Hotel s vnútorným i vonkajším bazénom, veľkorysým parkom a vlastnými hriadkami zeleniny a byliniek zatvoril svoje brány. Spoločnosť BTT s.r.o. ku koncu mája ukončila svoju prevádzkovateľskú činnosť a vracia zálohy za rezervované pobyty či objednané akcie.
 

Sekcia cestovného ruchu

r_dula

Novým generálnym riaditeľom Sekcie cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR sa stal Mgr. Radúz Dula. Je dlhoročným členom Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska, v mene ktorej pôsobil aj v Republikovej únii zamestnávateľov. Do konca apríla viedol v riaditeľskej pozícii hotel Šimák Zámok Pezinok.

 U čierneho psa Komárno

čiermy pes ext

Dvadsaťročná reštaurácia, ktorú v mestečku na Dunaji poznajú nielen domáckym rukopisom jedál, ale aj živými hudobnými vystúpeniami, nenechala svojich hostí hladných. Pokračuje v príprave jedál, pričom sa zamerala najmä na kolienka, rebierka, krídelká, stehná... „Pripravujeme ich v peci, takže majú celkom inú chuť a vôňu než keď sú tieto suroviny upravované doma,“ majiteľ Pavol Hanzlík sa teší, že aspoň takýmto spôsobom naďalej udržujú kontakt so svojim hosťom.

Škola varenia Sv. Jur

Už 11 rokov sa profesionáli varešky stretávajú na gastro-kurzoch v réžii Gurmán klubu, takže certifikátom sa môžu popýšiť stovky šéfkuchárov. „Za priazeň a podporu sa im teraz v ťažkých časoch chceme odvďačiť bezplatnými videami od našich školiteľov na našom FB alebo YouTube, vysielanými v pondelok, stredu a piatok o 18.00,“ riaditeľ Gk Rado Nackin má na mysli pekné chutné recepty Michala Škoreca, Tomáša Zapletala, Michala Konráda, Dana Karasa.

Mlyn u Anastázie Pohranice

mlyn u anastázie

V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.

Hotel Regia*** Bojnice

regia bojnice

Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.

Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia

zochova chata - ext 2 

Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz jedla neriešia: „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 ♣ Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2020 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok