Horúca linka

Čím prekvapila piatková Pravda? Pivom na tanieri!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by v knižnej varecha 27-20 pivovápolici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B managera.
                               ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
Aj keď mok s čiapočkou pijeme po celý rok, predsa len vravíme o lete ako o čase jeho žatvy. V júli a augustemeridiana logo skrátka pivo tečie potokom. No a ruka v ruke s ním ide celá pivná gastronómia.. Chuťovky, snacky, dobrôtky malé i väčšie, čo povzbudzujú chuť na dúšok, potom druhý, tretí, desiaty.... Preto sa na úvod leta – v piatok 3. júla – stalo Pivo na tanieri témou gastroprílohy Pravdy. Nalieval i varil v nej – s pivom v ruke - Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, reprezentovaný svojim „headchefom“, teda majstrom varešky Georgom Kostkom. meidiana boj ext

„Dobré pivo sa už oddávna snúbi s dobrým jedlom, aj keď v našich zemepisných končinách tento dvojitý gurmánsky zážitok objavujeme až teraz. A zisťujeme, ako rôzne svetlé, tmavé, kvasinkové, pšeničné i ovocné moky dajú tanieru vždy inú chuť; či už priamo v ňom alebo k nemu,“ George, ktorý sa k svojmu krstnému menu dostal vďaka rumunským meridiana boj reštkoreňom,nedá dopustiť na moky s čiapočkou a ich úlohu v gastronómii. Veď živé kultúry v pive majú mnohé priaznivé účinky už pri príprave jedla a potom, samozrejme, aj v jeho trávení.

„Téma Pivo a jedlo nás automaticky zavedie do prostredia pubov a krčmičiek, ale aj gastropubov, ktoré sa špecializujú na vysokokvalitné jedlá. Salónny gurmet meridiana bojnice reštby ich v takom neformálnom prostredí hádam ani nečakal. Ja som však v takých zariadeniach objavil skutočné kulinárske poklady,“ George má na mysli skúsenosti a prekvapenia, s ktorými sa stretol počas svojho desaťročného pracovného pobyte vo Veľkej Británii. Po boku šéfkuchára Rona Faulknera tam získal pre jednu z reštaurácií ocenenie „reštaurácia roka“ a sám obhájil titul „šéfkuchár roka“ v City of Bath – oboje v rebríčku Good Foodmeridiana boj futbalisti Guide. Aj preto sú dnes mnohé jeho jedlá inšpirované britskou pivnou kuchyňou. Hoci aj

pivné placky so slaninkou a plesňovým syrom
losos v pivnom cestíčku na hráškovom pyré
pivné palacinky s bryndzou
čokoládové brownies s orechmi a čiernym pivom
meridiana boj piknikmeridiana boj kúpanienachos s pivovo-syrovou omáčkou
pečené kura na lambiku s feniklom
glazovaný bôčik s cider „pivom“, kelom a pórom
tortilla s kuracinou na pšeničnom pive

ktoré pripravil do gastroprílohy Pravdy. "Tradične sa vravieva o snúbení jedla a vína. To isté však platí aj pre nápoj z chmeľu. S mnohými jedlami tvorí ideálny pár – ako pivo k jedlu, jedlo k pivu, ale aj pivo do jedla. U nás v strednej Európe, na britských ostrovoch, vmeridiana bojnice Mexiku v spojení s burritos, taccos... ázijské pivo k sushi, skrátka naprieč zemeguľou. Sladšie pivá alebo cider, ktorý však skutočným pivom nie je, sa krásne párujú s bravčovým a kuracím mäsom. Tmavé pivá typu guiness sú výborné v kombinácii s hovädzinou, divinou alebo z nich tiež môžeme pripraviť dezerty. Aj v našej reštaurácii používame pivo pri varení, dusime a pečieme s ním mäso, ležiaky pridávame do gulášov a polievok. Varenímmeridiana boj zvrchu sa, našťastie, ničí alkohol v pive.“ 

S pomocou piva sa dá upiecť dobrý chrumkavý chlebík, ovocné lambiky chutia aj v kombinácií so sladkou bodkou na záver obeda. Experimentovaniu v kuchyni napomáha nielen zvyšujúca sa kvalita slovenského piva, ale aj jeho čoraz širší sortiment. Kým dlhé roky na tunajšom trhu pôsobilo len toľko malých pivovarov, že na ne stačili prsty dvoch rúk, zrazu sa s nimi akoby vrece roztrhlo. Nevraviac o tzv. putovných pivovaroch. Bohatá škála piva meridiana slnečné hodinyprináša bohatšiu škálu chutí jedla.

Dnes sa hosť rád rozpráva o jedle. A tak George prezrádza svoje gurmánsko-pivárske „know-how“ štamgastom Meridiany už od chvíle otvorenia v novembri 2015, keď ju prišli pokrstiť aj chlapci zo slovenskej futbalovej reprezentácie. Veď reštaurácia (neskôr doplnená o penzión) je splneným snom bratov Kuckovcov...meridiana boj dedovicca Juraj, Patrik a Tomáš ju postavili aj ako pamiatku na starého otca, ktorý svoj celý pracovný život prežil v noblesnom čašníckom oblečení. Jeho rok narodenia zdobí aj logo slnečných hodín – 1913. Domáci oceňujú dobré zariadenie s dobrou gastronómiou o to viac,že vyrástlo na základoch „nebohej“ reštaurácie Kazačok pred plážovým kúpaliskom. No a pri smutnom stĺpe z bývalých meridiana boj terasa 2slnečných hodín, ktorých tradícia a obnovenie dali vzniknúť aj súčasnému názvu – Meridiana.

Stále sa v nej niečo deje. Ani teraz počas harašenia corony areál nedriemal. Nielenže tu varili jedlo, ktoré rozvážali štamgastom, ale využili čas na vybrúsenie a nalakovanie podlahy reštaurácie, v penzióne pribudla druhá časť s 15 izbami vrátane dôkladne „vypiplaného“ Skyboxu so sklenými stenami. Hosťa prekvapia skleníky s paradajkami, paprikou, figovníkmi, citrusmi; pestujú sa v nich aj bylinky a chilli papričky. Na tráve začali parkovať piknikové vozíky, terasa dostala strechu, aby sa už hostia nemuseli meridiana boj skleníkschovávať pred letným dažďom.

„Ako šefkuchára ma naozaj teší, ked príde veľká partia a užívajú si večer na terase pri pive a pubových jedlách - burgroch , rebrách, buritách... Alebo steakoch, ktoré nechávame odležať v našich vlastných zrecích komorách,“ George si vyslovene užíva, že môže pracovať nielen s dobrými surovinami a dobrým pivom, ale aj v skvelom tíme, kde hrá prím vysoká profesionalita a zaujatie. Vďaka ľuďom, ktorí tvoria dušu reštaurácie, sa tu hostia cítia veľmimeridiana boj svadba 2 príjemne. Bez ohľadu na to, či si prišli len tak posedieť vo dvojici, štvorici, či oslavujú „deň v bielom“, stretli sa na pracovnom obede, školení, na konferencii... A či zavítali do reštaurácie s jej ústredným „central barom“, na terasu, do VIP salónika pre menšie spoločnosti, do veľkej Hall s kapacitou 200 hostí alebo si ako hostia penziónu dopriavajú raňajky vo Function room. V lete – ako inak – aj s krígľom či štucom v ruke...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Aj vaše zariadenie volá o pomoc?

Oblastné organizácie cestovného ruchu na Liptove, vo Vysokých Tatrách, Bratislave a Košiciach poslali ministrovi dopravy a výstavby SR otvorený list. Poukazujú v ňom na kritickú situáciu, v ktorej sa pre korona krízu ocitlo odvetvie cestovného ruchu a tisíce jeho zamestnancov. V štyroch destináciách je podľa Satelitného účtu cestovného ruchu vytvorených najviac pracovných miest z celoslovenského počtu 387 000. Podiel odvetví CR na zamestnanosti tvorí cca 16 percent a teda práve v týchto destináciách pôsobí najviac postihnutých firiem v priamych alebo súvisiacich službách CR. Hovoria o tom aj výsledky ich

7. 4. 2020 / Čítať viac

Aj z vašich kuchárov sa stali pekári ?

Mnohé hotely a reštaurácie kompletne zatvorené a zamestnanci doma. V potravinárskej sfére presný opak – brány dokorán a jeden pracovník robí za dvoch... požiadavky obchodnej siete nie sú schopní naplniť. A tak sa, našťastie veľmi rýchlo a tvorivo, potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne ťahať za jeden povraz.

Potravinárska komora Slovenska sa totiž spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj – zdieľaný súbor, ktorým sa budú informovať a pomôžu si. Podľa Únie potravinárov Slovenska Stanislava Voskára doň potravinári vpisujú počet 

20. 3. 2020 / Čítať viac

Aj váš hotel zíva prázdnotou?

Čo štatistika, to výborné čísla obsadenosti. Čo porada, to téma nedostatku personálu, ktorý potrebujete na zvládnutie toľkých hostí Momentálne sú tieto problémy minulosťou. Šírenie vírusu už pred niekoľkými týždňami rušilo jedno väčšie firemné podujatie za druhým. Kým u nás bol relatívny pokoj, zahraničným účastníkom eventov už nebolo dovolené cestovať...

13. 3. 2020 / Čítať viac

Už ste vyhodili plastové obaly?

Zelený program, triedenie odpadu, recyklácia, udržateľnosť, zero waste... tieto pojmy si už začala osvojovať aj slovenská hotelová a reštauračná sféra. O to viac, že v hre je definitívny koniec používania jednorazových plastových pomôcok a obalov. Každý hotel, penzión, reštaurácia či cateringová firma je však „inde“. Inak sa správa eco friendly hotel Dália – pionier hotelovej ekolóie v Košiciach, ktorý má ekológiu už vo svojom prívlastku a inak hotel,

18. 11. 2019 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Letná sezóna Vysokých Tatier

vysoké tatry leto 

Jazdou historických električiek Kométa a Trojča z Popradu až na Štrbské pleso otvorili Vysoké Tatry tohtoročnú „neľahkú“ letnú turistickú sezónu. Pre veľhory má význam o to viac, že vinou koronavírusu prišli o ekonomicky dôležitý záver lyžovačiek i celú jarnú turistiku. Štátna tajomníčka MDVSR Katarína Bruncková pri tej príležitosti povedala, že toto leto je rozhodujúce pre prežitie prevádzkovateľov hotelov a ďalších služieb turizmu.
 

Hotel Malvázia**** Prievaly

malvázia prievaly

Hotel s vnútorným i vonkajším bazénom, veľkorysým parkom a vlastnými hriadkami zeleniny a byliniek zatvoril svoje brány. Spoločnosť BTT s.r.o. ku koncu mája ukončila svoju prevádzkovateľskú činnosť a vracia zálohy za rezervované pobyty či objednané akcie.
 

Sekcia cestovného ruchu

r_dula

Novým generálnym riaditeľom Sekcie cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR sa stal Mgr. Radúz Dula. Je dlhoročným členom Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska, v mene ktorej pôsobil aj v Republikovej únii zamestnávateľov. Do konca apríla viedol v riaditeľskej pozícii hotel Šimák Zámok Pezinok.

 U čierneho psa Komárno

čiermy pes ext

Dvadsaťročná reštaurácia, ktorú v mestečku na Dunaji poznajú nielen domáckym rukopisom jedál, ale aj živými hudobnými vystúpeniami, nenechala svojich hostí hladných. Pokračuje v príprave jedál, pričom sa zamerala najmä na kolienka, rebierka, krídelká, stehná... „Pripravujeme ich v peci, takže majú celkom inú chuť a vôňu než keď sú tieto suroviny upravované doma,“ majiteľ Pavol Hanzlík sa teší, že aspoň takýmto spôsobom naďalej udržujú kontakt so svojim hosťom.

Škola varenia Sv. Jur

Už 11 rokov sa profesionáli varešky stretávajú na gastro-kurzoch v réžii Gurmán klubu, takže certifikátom sa môžu popýšiť stovky šéfkuchárov. „Za priazeň a podporu sa im teraz v ťažkých časoch chceme odvďačiť bezplatnými videami od našich školiteľov na našom FB alebo YouTube, vysielanými v pondelok, stredu a piatok o 18.00,“ riaditeľ Gk Rado Nackin má na mysli pekné chutné recepty Michala Škoreca, Tomáša Zapletala, Michala Konráda, Dana Karasa.

Mlyn u Anastázie Pohranice

mlyn u anastázie

V rodinnej reštaurácii nad rybníkom, špecializujúcej sa na svadby a oslavy, sa usilujú vyjsť v ústrety všetkým nevestám. Ako vraví majiteľka Anastázia Smrštíková, žiadna hostina zatiaľ zrušená nebola, len preložená na neskôr. Všetky termíny z marca až začiatku mája prekladáme tak, že svadbiť sa napokon bude aj počas ďalších dní v týždni. Teda nielen v piatky a soboty.“ Zatiaľ maľujú, natierajú, perú, prerábajú, čistia.

Hotel Regia*** Bojnice

regia bojnice

Stálica ubytovacej scény kúpeľného mestečka so 62 izbami a apartmánmi zamyká svoje brány. Prevádzkujúca spoločnosť vypovedala zmluvu s prenajímateľom budovy a prepustila zamestnancov. „Príspevok od štátu nám nepomôže, keď nevieme zaplatiť odvody, energie ani nájomné. Nepodarilo sa nám dosiahnuť jeho odpustenie, ba ani zníženie,“ vysvetlil tento krok riaditeľ Jozef Žigo.

Hotel Zochova chata**** Modra-Harmónia

zochova chata - ext 2 

Hostí chcú privítať v krajšom hoteli, a tak sa rozhodli využiť čas a naplánovať si sanitárne dni. Podľa výkonného riaditeľa Nenada Smilajkova sa v hoteli intenzívne upratuje, opravuje, skrášľuje. Vzhľadom na umiestnenie hotela rozvoz jedla neriešia: „Príspevok od štátu nám tiež pomôže, aby sme zamestnancov nemuseli prepúšťať.“

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 ♣ Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2020 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok