Horúca linka

Čo uvarila piatková Pravda? Niečo dobré z hydinového mäska!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v varecha 33-19 hydinováknižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.
                                  ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
Na mäsko s krídlami sa môžete spoľahnúť. Milujú ho hostia, milujú ho kuchári. Je ľahké, rôznorodé, dá sa bez ťažkostí zohnať aj čerstvé, ba dokonca aj z chovu,most slávy logo podobajúceho sa na ten poctivý prababičkin. Nemusí to však byť len o kuracine, hydinovú kapitolu jedálnych lístkov spestrí aj morka so svojimi siedmimi druhmi mäsa, prepelička či na Slovensku tradičné a obľúbené vtáky od vody – husi a kačice. S novými nápadmi z hydinového mäska prišla gastropríloha Pravdy nedávny piatok 16. augusta. Za sprievodcu si tentokrát zvolila Hotel Most slávy*** vmost slávy ext Trenčianskych Tepliciach, reprezentovaný šéfkuchárom Matejom Fajthom.

„Niečo dobré z hydinového mäska… Mám rád takéto výzvy, kde sa fantázii medze nekladú. No a práve kuracina, kačacina, husacina, mäso z perličky, prepelice či morky sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov,“ Matej sa netají svojim nadšením pre mäso plné cenných látok. Pre kuracinu a morčacinu, ktorá sa pre nižší obsah tuku a cholesterolu hodí na prípravu ľahších, diétnejších most slávy reštjedál. Ale ani pre tučnejšie a výdatnejšie kačice a husi s ich plnšou, vynikajúcou chuťou. „Mojou hlavnou inšpiráciou sú skúsenosti starých mám, ale rád vymýšľam aj kulinárske prekvapenia, lákavé pre oko i chuťové poháriky. Nezabúdajúc však na staré známe, že menej je viac...“

Podľa Mateja sa hydina dobre kombinuje so sladkými, most slávy kavkyslými i pikantnými surovinami. Veľmi mu chutilo aj najprekvapivejšie hydinové jedlo, ktoré mu naservírovali v mexickej reštaurácii – kurča s banánom. Ale aj skúsenosti zo stáže v Nemecku viedli jeho ruku, keď pre gastroprílohu Pravdy vymýšľal a pripravoval

kačaciu bresaolu na mangovom chutney
vyprážané stehienko s batátovým pyré a šalátom coleslaw
kačaciu paštétu s višňovou penou most slávy piknik jpg
kuriatko s pečeňovou plnkou na hráškovom pyré
šalát s morčacími prsičkami a chilli mangovým dresingom
kuracie stehno s hubovou plnkou
morčacie stehno so zeleninou a krúpkovými zemiakmi
bažanta v slaninke s mrkvovým pyré
most slávy izbaprsičká s kuriatkovou omáčkou a kalerábovou ryžou

pri ktorých mal na pamäti predovšetkým zachovanie nutričnej hodnoty hydinového mäsa. No a samozrejme stále sa zvyšujúce nároky hosťa, vďaka ktorým sa gastronómia na Slovensku v posledných rokoch rýchlo rozvíja.

Avšak Matejove hydinové nápady, prostredníctvom ktorých zažíva v projekte svoju premiéru, by určite chutili nielen dnešnému hosťovi, ale aj Gine Lollobrigite, Jean-Paul Belmondovi, Omarovi Scharifovi, Ive Janžurovej, Sophii Loren, Božidare Turzonovovej, Gérardovi Depardieu, Michele Placido, Albertovi Sordimu a ďalším desiatkam most slávy izba 2hviezd kinematografie. K hotelu a hotelovej reštaurácii to mali totiž len na krok, keď počas festivalu ART film odhaľovali na moste slávy (a pri Moste slávy) svoje pamätné tabule. Veď hotelový komplex dostal svoj názov práve vďaka neďalekému mostu cez rieku Tepličku.most slávy potok

Pod jedným menom už jedenásť rokov majú svoju spoločnú adresu štyri nádherné vily z 19. storočia – MIRAMARE, CORFU, DEA a vila VERA. Tú postavili okolo roku 1899 v zmesi architektonických štýlov. V zaujímavo bizarnej stavbe nechýba rožná vežička, okrúhle okná, hrazdená konštrukcia v hornej časti. Pri dvojposchodovom secesnom kúpeľnom dome Dea z roku 1911 by hosť asi neuhádol, že jeho názov je odvodený od uhorského politika Deáka. Zaujímavosťou je jej oblúkovite prehnutý pôdorys, ktorý kopíruje ohyb Tepličky, tečúcej pred severnou stranou most slávy aulabudovy. O rok neskôr tu vyrástli aj dva symetrické kúpeľné domy, ktoré dostali názvy Miramare a Corfu podľa obľúbených stredomorských letovísk.

Vďaka príbehu a histórii kúpeľných domov sa hotelový komplex Most slávy, vtedy už kompletne zrekonštruovaný, obohatený o prepojenie vily Dea s vilou Vera a samozrejme, aj o najmodernejšiu techniku, služby amost slávy wellness celkový komfort pre hosťa, stal v máji 2014 členom Asociácie historických hotelov Slovenska a tým aj členom Historic Hotels of Europe. Jeho fanúšikom nie sú však len tzv. heritage travellers, ktorý „zbierajú“ návštevy práve v takýchto históriou opradených hoteloch. Svoj kútik, atmosféru kúpeľov a miesto pre relax duše aj tela tu nájdu aj ostatní hostia; aj vďaka rozsiahlej hotelovej obore most slávy art films jazerom, priestorom pre grilovanie, piknik či teambuilding. Ale predovšetkým vďaka hotelovým wellness službám, obohateným o liečebné procedúry pod odborným dohľadom lekára – fyzioterapeuta a kvalifikovaných rehabilitačných pracovníkov.

Stopäť postelí v 56 izbách po celý rok čaká na dvojice, rodiny i jednotlivcov, ale aj na účastníkov školení, seminárov a tých most slávy grilnajrôznejších eventov. Hotel je v konferenčných podujatiach viac než doma, veď desať rokov ho vlastnila Slovenská sporiteľňa práve kvôli školeniam a pracovným stretnutiam svojich zamestnancov. Už odvtedy sa z Mostu slávy nesie chýr, že tu rešpektujú pravidlomost slávy ext 2 „konferencia kráča cez žalúdok“.

„Koncept našej reštaurácie je jednoduchý. Hosťovi tu nedávame do ruky jedálny lístok, v ktorom by musel dlho listovať. Ale určite sa môže spoľahnúť na to, že jeho jedlo sme pripravili zo sezónnych, podľa možností lokálnych surovín,“ hovorí Matej Fajth. Platí to pre všetky kapitoly a la carte. No a obzvlášť pri surovine, ktorá sem priletela na pomyselných krídlach...

shp ©

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok