Horúca linka

Aké jedlo sa varilo v piatkovej Pravde? Láskavé!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v varecha 7-20 valentínskaknižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.
                     ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
V mnohých reštauráciách sa tešia; zase je tu Valentín, čo k romantickým večeriam vo dvojici pritiahne dostatok hostí aj počas najuhorkovejšej ročnej sezóny. Veď zdiplomat rt logo 2 anglicky hovoriacich krajín sa sviatok zaľúbencov prisťahoval na Slovensko už pred viac než štvrťstoročím. Opäť priniesol príležitosť vytiahnuť aj páriky staršieho veku zo stereotypu domova, pripraviť im večeru pri sviečkach a fľaške vína, s ružou na stole a s jedlom z príbehmi opradených afrodiziák – špargle, ustríc, šampanského, prepeličích vajíčok, kaviáru, zázvoru, húb, cibule, broskýň... Ako v kuchyni čarovať tak, že sa na stole ocitne atraktívne jedlo plné skrytej vášne, to práve na valentínovský piatok 14. februára prezradil a navrhol hoteldiplomat rajecké teplice Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach. Samozrejme, prostredníctvom svojho šéfkuchára Michala Lukačoviča a jeho mladého kolegu Filipa Bukového.

„Láska kráča cez žalúdok a na sviatok zamilovaných to platí dvojnásobne . Jedlo vtedy povýšme nielen na zážitok kulinárny, ale na prostriedok, ktorý vyjadruje pekný vzťah, sympatie, úctu, rešpekt, priateľstvo. A na figy, čokoládu, plody mora, zeler a mrkvu, diplomat rt reštaníz, med, škoricu... sa nepozerajme len ako na suroviny do jedla. Veď nielen šamani, ale aj odborníci vedy ich považujú za afrodiziaká,“ Michal s Filipom veria úsloviu „láska kráča cez žalúdok“. Najmä počas dňa sv. Valentína sa profesionálom gastronómie ale aj domácim majstrom varešky naširoko otvára brána do sveta rôznych chutí a vôní. Navrhli by im zostaviť menu z predjedla z prepeličích vajíčok a kaviáru, polievky z tekvice so zázvorom a štipkou škorice, diplomat rt rešt 2jelenieho chrbta so šípkami a ako sladkú bodku čokoládovo-medovú tortičku. K tomu fľašu dobrého vínka a misku plnu jahôd... a je tu pocit ako v najromantickejšom filme. „Tieto jedlá príjemne zahrejú, potešia a možno aj rozvášnia našich milovaných partnerov. Sú plné výrazných chutí korenín, pôsobiacich aj ako prírodné afrodiziakum.“

Nuž presne tak. Valentín nie je len meno anglického mnícha, ktorý v 3. storočí n.l. napriek zákazu cisára Claudia II. sobášil zamilované páry. A neznamenádiplomat rt bazén noc len sviatok s množstvom legiend, ale aj gastronomický fenomén. V reštauráciách chcú vtedy spríjemniť deň všetkým zamilovaným a milovaným a táto sviatočná atmosféra sa prenáša aj do kuchyne. V ten deň si aj v hoteli Diplomat dávajú na všetkých detailoch mimoriadne záležať. A je celkom jedno, či má jedlo podobu raňajkovej praženice, dezertu ku kávičke alebo... alebo...

tekvicovo-batátového krému so zázvorom a knedľou
lineckého košíčka s jabĺčkom a škoricovo-medovým krémom
kačacej paštéty so škoricou a malinovým želé
plnenej kuracej roládky s batátovým pyré
čokoládovej peny s ľevandulou na vanilkovej piškóte
diplomat rt izbamakrely maslovej na pečenej zelenine so zázvorom
kačacích prsičiek s pistáciovými šúľancami a malinovou omáčkou
jelenieho chrbta s tekvicovo-hrozienkovým ragú
gratinovaného kozieho syra s figovo-cibuľovým čatní

ktoré pripravili do gastroprílohy Pravdy. Michal Lukačovič vvarecha 27-19 pivová nej nie je žiadnym nováčikom a vo farbách Wellness hotela Diplomat sa v nej predstavil pri témach Nápady z mäsa, Orechová hostina a Varíme s pivom, kde po jeho boku stál – so štucom v ruke - už aj Filip Bukový. Nielen počas naberania vedomostí v Žilinskej hotelovej škole, ale aj počas poldruharočného pracovného pôsobenia dokazuje, že mu zvolené povolanie sadlo ako dobre ušitý oblek na mieru. Kuchárskemu remeslu nedáva iba to, čo od neho vyžadujú bežné povinnosti, ale aj to správne zaujatie, nadšenie a lásku – presne tak, ako to robí celý tím Michala Lukačoviča. Niet teda divu, že tu vznikajú láskyplné a láskavé jedlá. Nuž a to si zase rozumie s filozofiou „láskavosti“ hotela Diplomat, s akou otvoril svoje brány už pred diplomat rt scenériajedenástimi rokmi.

„Je to filozofia rodiny, kde sa žije podľa pevných pravidiel, ale s láskavým srdcom a milými úsmevmi. Kde fantastické jedlo sprevádzané skvelými nápojmi vedie k maximálnemu pôžitku. Kuchyňa je srdcom skvelého hotela, kde je však každý úsek rovnako dôležitým pre vytvoreniu jedinečného celku,“ riaditeľka Michaela Morvayová vraví o tom, že budovu hotela tvoria izby, reštaurácia, wellness, interiér ako spojenie jednoduchosti, prírody a luxusu, zladenie scenérie Malej Fatry s drevom, mramorom a kameňom... a každú chvíľu tam pribudne niečo nové. Hoci aj desiatky drobných úprav, čerstvá nová dlažba pri bazéne alebo koncom roka prehľadnejšiadiplomat rt bazén webovská stránka, na Valentína sviečky vo wellness, na Veľkú noc zabíjačka naživo...

Dušou hotela sú však zamestnanci. Hosťa vítajú úsmevom, milým slovíčkom a tých verných aj darčekmi. Kto prekročí prah hotela – vo dvojici, sám, s obchodným partnerom alebo ako účastník školenia či rodinnej oslavy - musí hneď získať pocit, že je tu vítaný, hýčkaný, skrátka „ako doma“. Adiplomat rt pri opätovnej návšteve je potom prekvapený, čo všetko si pamätajú o jeho chutiach, želaniach,prioritách... „Strážime a uchovávame si všetky dôležité informácie o hosťovi, ktoré by nám potom pomohli spríjemniť jeho ďalšiu návštevu. Samozrejme, vrátane zľavy z nášho vernostého programu.“

Skrátka, vo Wellness hoteli Diplomat hovoria všetci rečou nadšenia, vecí urobených s láskou a chuťou, A to sa, samozrejme, týka aj Michala s Filipom. Aj oni vravia a varia jazykom nadšenia. Veria tomu, že nie je dôležité, koľko fotografií si hotelový alebo reštauračný hosť zvečnil v mobile, ale koľko zážitkov si nesie vo svojich spomienkach. A aj keď má každý párik počas valentínovskej večere oči (ba dokonca všetky zmysly) len pre seba, určite mu niečo ostane aj pre jedlo na stole. Veď aj ono bolo v Diplomate pripravené s láskou a vášňou...

Soňa Hudecová ©





späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Ako „nakopnúť“ svojich kuchárov?

Rutina, stereotyp, priveľké ego či primalé skúsenosti, žiadna fantázia, nedostatok motivácie a ambícií, túžby napredovať,,, a už srdce domu, teda kuchyňa, tepe v čoraz pomalšom a nudnejšom rytme. Hostia kritizujú, sťažujú sa, ale predovšetkým vám odchádzajú na jedlo inam. Peniažky sa zbohdarma kotúľajú preč... A tak sa skúsený hotelier alebo manažér reštaurácie stará aj o občasné „výjazdy“ majstrov varešky ku konkurencii. Pozrieť sa na kulinárske nápady iných – od konceptu reštaurácie cez zostavenie jedálnych lístkov až po konečné aranžmán jedla a, samozrejme, úroveň obsluhy. Ja viem, náklady... najmä keď tam nechcete poslať len šéfkuchára, ale celý tím. A tak vám poradím ôsmy ročník Zimného festivalu

 / Čítať viac

Informatórium

Hotel*** Sorea SNP

sorea snp dd ext

Pri hoteli v Demänovskej Doline vyrástol wellness Euphoria s bazénmi a vodnými atrakciami pre dospelých i deti, s parnou aromasaunou, infrasaunou carbo a dvoma suchými saunami , Kneippovým šliapacím kúpeľom, hydromasážnou vaňou, rôznymi druhmi masáží a ďalších procedúr i s fittness centrom.

 

Hotel FIS Jasná****

fis jasná ext zima 2 

Už štvrtý raz po sebe sa v celosvetovej súťaži World Ski Awards stal najlepším lyžiarskym boutique hotelom na Slovensku. Riaditeľku Luciu Švecovú teší, že sa tak ocitol „v jednom vreci“ s najlepším lyžiarskym hotelom Stein Eriksen Lodge Deer Valley v Spojených štátoch a najlepším butikovým hotelom Ki Niseko v Japonsku- Jeho atraktivitu zvyšuje aj fakt, že je najvyššie položeným hotelom v stredisku Jasná, tiež oceneným v tejto prestížnej súťaži.
 

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2020 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok