Horúca linka

S čím čarovala piatková Pravda? So "zázračnými" semiačkami!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať vvarecha 37-19 semiensková knižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.
                           ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
Chia, quinoa, kuskus, bulgur, tapioka... dnes valcujú gastronómiu. Ktorá reštaurácia ich nemá na jedálnomresidence_logo-donovaly lístku, nuž akoby ani nežila. Renesancie sa prí nich možno dočkajú aj slovenské semiačka – ľanové, slnečnicové, makové či tekvicové, ale aj pšeno a pohánka... V gastroprílohe Pravdy sa všetkým zázračným semienkam – novým i tým znovuobjavovaným – dostalo pozornosti počas „presláveného“ piatku 13. septembra. Ako z nich a s nimi vyčarovať nápadité a chutné jedlá – to sa pokúsil vysvetliť a ukázať Residence Hotel & Club**** na Donovaloch prostredníctvom svojhoresidence donovaly ext šéfkuchára Richarda Noskoviča.

„Semiačka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Ja však pri nich spolu s ďalšími nadšencami – profesionálmi i laikmi - oceňujem nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle. Zaujímavo menia jeho štruktúru a doslova sa dá s nimi kúzliť pri každom chode,“ v Richardovej kuchyni tieto drobné nenápadné zrnká nikdy nechýbajú. Sú ľahko dostupné a lacné, rozumejú si so slaným i sladkým jedálničkom., teplou i studenou kuchyňou. Hodia sa na domáce pečivo, residence gr donovaly reštako príloha k mäsu a rybám namiesto ryže, a tak vzniká krupoto, pšenoto, quinoto...,dopĺňajú nápoje. Fungujú aj ako zahusťovadlo namiesto múky alebo kukuričného škrobu, aj na obaľovanie namiesto strúhanky či do prívarkov. Richard radí zľahka ich pred použitím orestovať na suchej panvici, aby pustili olej a zvýraznili tým svoju chuť. No a samozrejme dobre skladovať – vo vzduchotesnej nádobe na tmavom chladnom mieste.

residence donovaly wellness„Z konope či semienok chia sa dajú vypestovať aj klíčky plné vitamínov a aminokyselín. A zrazu vznikne zase iný, originálny šalát,“ podľa Richarda vymyslia kuchári profesionáli i zanietení amatéri ešte desiatky spôsobov, ako umiestniť semienka v modernon a zdravom stravovaní. Svoje k tomu povedala aj jeho „residencovská“ kuchyňa prostredníctvom

quinoi s cviklou, rukolou a údenou mozzarellou
dezertu z tapioky, bielej čokolády a kešu orieškovresidence donovaly bar
krúpkovej polievky s pikantným hovädzím rebrom
chia pudingu s kokosom a malinami
papriky s plnkou z quinoi v paradajkovej omáčke
paradajkovo-avokádového šalátu so sezamom a lososom
tekvice plnenej zmesou mäsa a konopných semienok
plnenej teľacej hrude s baklažánovo-pšenovým ragú
rump steaku v tapiokovom „rizote“ so zemiakmi

ktoré pripravil do gastroprílohy Pravdy. Vo farbách Residence Hotel & Club a jeho Grand Restaurant pod Nízkymi Tatrami sa v projekte predstavuje po druhý raz; vlani v ňom pripravoval husaco-kačacie hody. V oboch témach zúročil vyše dvadsaťpäťročné kuchárske residence donovaly krbskúsenosti zo zahraničia i v dobrých slovenských štvorhviezdičkových hoteloch a rezortoch. „Všade som vyznával poctivú prípravu z poctivých surovín. Nuž to inak nie je ani u nás na Donovaloch. Keď vravíme hosťovi „cíťte sa tu ako doma“, nuž k tomu patrí atmosféra, spôsob varenia aj pôvod surovín. A tak sa mu na tanieri nesú, kuracie prsičká, husokačka či slanina z mangalice z farmy Hyžov dvor Lovča, omeleta z vajíčok z voľbého chovu farmy Pačanský v Čačíne, zlatá polievka zresidence donovaly svadba 2 hovädzích rebier od farmárov z Turovej, pirohy so 100-percentnou ovčou bryndzou z farmy v Liptovských Revúcach, akú nikde inde nedostane. A k tomu výrobky z plodov okolitých lesov, ktoré pripravujeme u nás v kuchyni,“ tím Richarda Noskoviča aj využívaním lokálnych a sezónnych surovín plní motto Jedlo ako liek.

residence donovaly obývO to starostlivejšie, že v hoteli si našla miesto aj indická ajurvéda, ktorej pravdy preverilo viac než päť tisícročí. Vďaka „matke medicíny“, ako ju odborníci volajú, si hosť môže vychutnať aj zdravé Ganesh menu. Nuž a tam veru zázračné semienka nikdy nechýbajú. Len to chce kuchárov fortieľ, nadšenie, kreativitu a lásku k vareniu, aby sa z nevýrazných zrniečok stal kulinársky residence donovaly ajurv kuchyňazážitok... 

„Hostia by mali chodiť do reštaurácie práve kvôli šéfkuchárovi. Nie pre pekné prostredie alebo dobré ceny, ale za jedlami svojho obľúbeného majstra varešky,“ Richard sa teší, že v hoteli Residence, a teda v reštaurácii Grand aj jeho sesterskej Diamond Hill má úplnú voľnosť vo svojom štýle, tvorbe a kulinárskej filozofii. Uprednostňuje v nej slovenskú kuchyňu, ale moderne prezentovanú a obohatenú o pekné, zaujímavé prvky zo zahraničia, najmä z francúzskej a talianskej gastronómie. residence donovaly izba

„Šéfkuchár udáva tón, ale bez kuchárov akoby ani nebol. Keď nemám okolo seba dosť šikovných rúk a kulinársky premýšľavých hláv, nedokážem nič.“ A tak je rád, že v Grand Restaurant ladia spolu ako dobrý orchester. Spoločne ako tím napĺňajú filozofiu „Hotela piatich zmyslov“ – ako má tento epiteton ornans vyjadriť potešenie pre zrak, hmat, čuch, sluch aj chuť. A spolu menia jedenie hostí na zážitok - od raňajok po večeru, od predjedla po dezert, od pondelka do nedele a od stola pre „single“ či dvojicu až po firemné bankety a svadby. Nuž často pri tom nechýbajú ani tie drobné zázračné semiačka...

shp ©
.

späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok