Horúca linka

Čo sa snúbilo v piatkovej Pravde" Jedlo s vínom!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v varecha 41-19 vínováknižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.
                        ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
Víno tečie slovenskými potokmi a riekami (aj Ondavou)... Stalo sa najmilovanejším alkoholickýmzl-logo nápojom aj pýchou tunajších producentov. Nielen vinárne a vinotéky, ale aj reštaurácie ponúkajú hojný výber bielych, ružových, červených, tichých i bublinkových mokov. A párovanie vína s jedlom sa stalo obľúbeným programom degustácií a večerov. Ako režírovať zásnuby jedla a vína, to v piatok 11. októbra prezradil v gastroprílohe Pravdy hotel Zelená Lagúna**** na Domaši rukami a vareškouzelená lagúna ext svojho šéfkuchára Matúša Kopča.

„Dobé víno prináša radosť. Keď sa však snúbi s dobrým jedlom, pôžitok sa násobí. Vytvárajú spolu mimoriadne chutný harmonický celok. Víno dáva jedlu ďalší rozmer, chuť a vôňu – aj v pohári vedľa taniera, aj priamo na tanieri, teda v jedle samotnom,“ Matúš sa netají tým, že v jeho kuchyni by hosť našiel hojné zásoby vína. A to nie hocijakého krabicového ☺... „Rozhodne neodporúčam používať lacné vína. Víno je surovina ako každá iná a vždy platí že zo zlých ingrediencií nič skvelé neuvaríte. Kvalita vína môže ľahko ovplyvniť úspech jedla. Zároveň ešte dodržiavam zásadu, že do jedla prilievame také víno, aké by sme k nemu aj zelená lagúna rešt new 2podávali,“ Matúš to, našťastie, rozmieňa aj na drobné – vo všeobecnosti sa biele vína požívajú na prípravu polievok, rýb a zeleniny, ale výborne sa kombinujú aj s ľahkým kuracím, morčacím či králičím mäskom. Červené vína sa hodia na dusené a pečené mäsá. No a ružové vína sú univerzálne a dajú sa použiť pri príprave cestovín, rizota, na rybacie aj mäsové pokrmy i dezerty.

„Pri výbere vína treba zvažovať jeho „povahu“. aby zelená lagúna rešt newboli chute a vône jedla a vína vyvážené. Ani jedno nesmie dominovať na úkor druhého.,“ Matúš k tomu dodáva, že víno jeho srdca a žalúdku je Pinot Grigio, ktoré výborne ladí s ľahkými jedlami z morských plodov a bielymi rybami. Veľmi často však používa vo varení aj vína z neskorého zberu Marsala či Madeira, ktoré dodávajú svojskú a intenzívnejšiu chuť a vôňu omáčkam.

Pravidlá však neznamenajú, že experimentovanie je zakázané. Práve naopak, veď nevšedné kombinácie nám často ponúknu prekvapivé gurmánske zážitky. „Nájdite si vína, ktoré vámzelená lagúna koláčiky chutia, nedbajte na cudzie hodnotenia, ani čo je a čo nie je proti pravidlám. Riaďte sa svojim vlastným rozmom, citom a chuťovými pohárikmi,“ radí Matúš. Verný svojim osvedčeným zásadám, ale aj plný chuti do experimentovania napokon do gastroprílohy Pravdy vymyslel a navaril

zubáča s marinovanou zeleninou k bielemu voňavému vínu
tvarožník s tapiokovými perlami a malinovou posýpkou k dezertnému vínu
zeená lagúma rešt new 3králika so smrčkami na víne a s chlebovou kašou k mladému vínu
jahňací hrebienok s „rattatouile“ zeleninou na víne k ružovému vínu
srnčí chrbát s batátovým gratinom k ťažšiemu červenému vínu
sumčeka v slaninke s hlivovým perkeltom k polosladkému tokajskému
parfé z úreného pstruha s vínovým želé k ríbezľovému vínu
terinku z ovocia a vína s ricottovým krémom k suchému sektu
panenku s dubákovou plnkou a flambovaným jablkom k brandy


ktorými prezentoval gastronómiu hotela v tomto projekte už po tretí raz; vlani v téme Zázračné semienka a rok predtým cez Vianočné karamelové dezerty. Po téme spojenia jedla a vína teraz siahol práve preto, zelená lagúna bazén

zelená lagúna wellnessže môžu hosťovvi priniesť synergický kulinársky zážitok zo stolovania. A to je v Zelenej Lagúne to pravé orechové. Veď celý program a filozofia hotela sú zamerané na zážitky a oddych, ktoré ponúka príroda a okolité krásne prostredie. Samozrejme, vrátane wellness centra či športovísk v areáli
hotela s ich vlajkovou loďou – plaveckým bazénom. Spoločnosť mu robí relaxačný bazén s protiprúdom a detský bazén, všetky s krištáľovo čistou vodou, upravovanou prostredníctvom unikátnej technológie na báze izonizácie.

„No a zážitok pri stole je umocnený aj prostredím čerstvo vynovenej reštaurácie. Jej interiér obohatí hosťa o pocit dokonalej noblesy a zároveň ponúka nové možnosti využitia priestoru.,“ Matúš sa teší z toho, že hotel na brehu „zelenej perly východu“ – ako sa Domaši zvykne vravieť už oddávna – ide aj v technike a vybavenosti stále dopredu.zelená lagúna sála

„Moja tunajšia kulinárska filozofia by sa dala popísať ako neustále napredovanie dizajnu a využívanie nových techník. Rozmenené na drobné to znamená variť chutné a všetkým dostupné jedlo z kvalitných surovín a pritom trochu oživiť slovenskú gastronómiu. Vážiť si, čo máme doma a z toho čerpať. Či už ide o tradície, alebo suroviny,“ vyznáva sa z kulinárskeho lokálpatriotizmu aj napriek tomu, že dvanásť rokov varil v zahraničí a v päťhvezdičkovom hoteli Conrad v Dublibe sa vypracoval až zelená lahúna schodydo pozície sous chefa.

Hosťom skrátka najradšej predstavuje jedlá a recepty, ktoré sú spojené s Domašou a jej regiónom. V lete najmä jedlá z rýb, v zime zasa nápady z diviny, husaciny a kačaciny. A to nielen prostredníctvom klasického jedálneho lístka, ale aj počas príležitostných zážitkových večerov, ktoré sa nesú v znamení medzinárodnej gastronómie alebo iných špeciálnych tém. Aj teraz sa hostia cielených degustácií môžu tešiť na dobroty z Matúšovej gastroprílohy...

„Každý náš hosť si má zapamätať zážitky a pozitívne emócie. Inými slovami, klient musí spoznať a zažiť náš región,jeho chute a vône. Tomuto cieľu sme podriadili všetko - pastelové farby v našich izbách a apartmánoch, využívanie ľudových prvkov, dekoru a obrazov Horného Zemplína a tradičné recepty lokálnej kuchyne,“ pozýva na návštevu Zelenej Lagúny jej riaditeľka a konateľka Silvia Manduľáková. " zelená perla východu je totiž naša citová záležitosť. Ako deti sme tu s rodičmi dovolenkovali počas prázdnin, chytali ryby,chodievali na huby či za oddychom do voňavých lesov. Toto miesto máme veľmi radi, od detstva sme s nímzl izba zrastení. Po rokoch nášho sezónneho podnikania sme dospeli k myšlienke, že ak máme pomôcť Domaši a jeho regiónu, mali by sme vybudovať hotelový rezort s celoročnou prevádzkou."

Hotel svojimi ustupujúcimi a členenými terasami s výhľadom na vodnú nádrž pripomína výletný parník zelená lagúna raňajkyplávajúci na vode.Súčasťou areálu je niekoľko komfortných apartmánových domčekov, ktorých vzhľad a štýl odrážajú tradičnú miestnu architektúru. Hotel privíta návštevníka moderným štýlom, ale tiež prepojeným s regiónom. Dominujú v ňom tóny a motívy vody a lesa, ktoré vrcholia samotným názvom hotela. Pýchou je prezidentský apartmán, jedinečný po stránke dizajnu i vybavenosti. Patrí mu aj najväčšia terasa s vírivkou, z ktorej sa hosť kochá nádhernou panorámou Domaše a jej okolia. A pritom si môže dopriať aj potechu žalúdka a chuťových pohárikov; hoci aj pri spojení jedla a dobrého vína...
shp ©



späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Nepošlete svojho šéfa kuchyne opäť na profesionálnu špionáž?

Neraz si povzdychnete, aké má ten váš šéfkuchár obrovské ego. A nie a nie počúvať iných – ani prevádzkara, ani F&B managera, ani vás ako svojho riaditeľa či riaditeľku, ba dokonca ho nezaujíma ani názor majiteľov či hostí. V tej chvíli by ste ho niekam poslali... samozrejme, mám na mysli slušný cieľ ☺, teda, povedzme, na stáž u skúsenejších. Možno oni by ho vedeli naučiť ako neľpieť na rokmi vyskúšanom stereotype alebo naopak na rozumu a chuti vzdialených nápadoch. Lenže stáž vám poriadne rozhádže už i tak napätú personálnu situáciu a navyše býva poriadne drahá. Ale je tu aj iná možnosť; už 21. októbra v Refinery Galery Bratislava...

7. 10. 2019 / Čítať viac

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok