Horúca linka

Ako voňala piatková Pravda! Adventne a sladko!

Už vyše šestnásť rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov. Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v varecha 49-19 vianočné pečenieknižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra.
                                  ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠ ♠
Zvianočnieva sa. Hotely postavili do loby či k recepciám umelé stromy, stoly reštaurácií už nezdobia vázičky, aletante hannis harmónia logo sviečky a ihličnaté aranžmány. V oknách svietia led šnúry a z niektorých kútov na hostí juchá, tancuje, spieva či sa aspoň škerí postavička a la santa... Do kuchýň to privialo intenzívne vône škorice, klinčekov, citrusov, vanilky, rumu... Hluchá a slepá voči tomuto predvianočnému harašeniu neostalatante hannis logo 3 ani gastropríloha Pravdy. V sladkovianočnej téme sa v magický mikulášsky piatok 6.decembra predstavila Pekáreň Harmónia v Modre, ktorú „sladké zúbky“ poznajú aj prostredníctvom značky Tante Hannis. S kožou na trh – alebo lepšie povedané so svojimi vianočnými nápadmi – v nej pred desaťtisíce čitateľov prílohy predstúpili cukrárky Kristína Lexová a Gabriela Oravcová.

„Advent vonia na sto spôsobov, veď sa pripravujú najhojnejšie sviatky roka. Čokoláda,tante hannis 5 pomaranče a mandarinky, škorica, orechy, likéry,... sa však nemusia premeniť na náročné, komplikované dezerty. Veď najmä vianočné pečenie by malo byť o hre,“ tvrdia svorne Kristínka aj Gabika a dodávajú, že mnohé jednoduché a vtipné nápady nám zanechali naše šikovné staré mamy...

Zapojme skúsenosť, fantáziu, nadšenie. Nech je pre vás vianočné zákuskovanie – tak ako pre nás a našich kolegov v Pekárni Harmónia – potešením a zábavou!“ na mysli majú takmer päťdesiatku svojich kolegov, ktorí denne ručne tante hannis 9namiešajú, rozvaľkajú, nakrájajú, napečú a potom zamrazia desiatky toriet, pripravia stovky zákuskov a tisíce drobného pečiva. Ale aj pestrý výber bezlepkových koláčov a tiež niečo dobré pre vegánov a konzumentov sladkostí s nízkym obsahom bielkovín. „Keby k nám nakukol hociktorý zákazník z radov konečných spotrebiteľov či kaviarní, cukrární a reštaurácií, neuvidí a nenájde u nás žiadne tante hannis 11umelé farbivá či zvýrazňovače chuti, ale iba kvalitné prírodné suroviny. Predovšetkým naši zahraniční odberatelia v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a Česku by nám akýkoľvek prehrešok voči pravidlám poctivej cukráriny neodpustili.“

Ale ani tunajší Kaufland, Yeme, Metro, kam mnohé dobroty z modranskej Harmónie smerujú. Či už vo všedný deň, pred Veľkou nocou, Valentínom a dupľom pred Vianocami. Na štedrovečernom a potom ani natante hannis 7 novoročnom stole nesmie totiž podľa tunajších tradícií nielen chýbať niečo sladké, ale niekde dokonca aspoň v piatich, siedmich, desiatich podobách... hoci aj ako

čokoládovo-orechové božteky,                                              marcipánové štvorce s lekvárom a čokoládou,
vianočné čokoládovo-mätové pečivo,
rumové nepečené košíčky,
cookies z orechov a čokolády,
šťavnaté marcipánové sušienky s citrónom,
tante hannis koláčekokosovo-pomarančové crinkles,
nepečené čokoládové hrudky s mandľami,
nugátové guľky s marcipánoom a kokosom,

ktoré Kristínka s Gabikou pripravili do gastroprílohy Pravdy. Pekáreň sa v projekte predstavuje po tretí raz; pred troma rokmi pripravili jej cukrárky zákusky bez lepku, neskôr sa pod značkou Fine Bakery prehýbal stôl pod sladkými i slanými koláčikmi s tvarohom. tante hannis 12

„Každý z našich kolegov vníma vianočné pečenie inak. Niektorí sa radi držia tradície a na ich vianočnom stole nechýba slovenská klasika. Iní radi experimentujú a hľadajú inšpirácie z celého sveta. Ďalší sledujú najmä trendy stravovania, aby sa aj sviatky hojnosti niesli v duchu zdravého životného štýlu. Mnohí si pečenie vtante hannis 14 rodine radi podelia a keď každý brat a sestra, teta, sesternica, švagriná, mama či synovec napečú dva-tri druhy, výsledkom je bohatosť chutí a štýlov na mnohých stoloch,“ Gabika s Kristínou však dodávajú, že ani v rodinách modranských cukrárok nikdy nechýbala nejaká tá „teta Hana“, ktorá odjakživa všetkých zásobila dobrými pečivami, zákuskami, rezmi, tortami... Niekde sa volala Vierka alebo Milka, Marienka, Julka, Betka. Práve tieto poctivé, pracovité tety mala Pekáreň Harmónia na mysli, keď vytvárala značku Tante Hannis.

Stotožňuje sa s nimi aj päťdesiatka pekárok, ktoré dnes - tak ako kedysi ich tety a babičky - ručne pripravujú všetky dobroty; poctivo, trpezlivo, z kvalitných surovín. A s takým zanietením, láskou a svedomitosťou, s akou zvyknú piecť pre svoje vlastné rodiny, deti a vnúčatá. Najmä na Vianoce...
shp ©


späť

Editoriál

Milí hotelieri a manažéri reštaurácii,

sonamožno vlastne ani netušíte, ako ste sa zrazu ocitli na stránke e-nšpirácií pre hotelový a reštauračný biznis. Skrátka, „vyššia moc“ to tak zariadila. Možno sa už nemohla pozerať na to, ako sa pomaly ale isto zamotávate do siete tzv. prevádzkovej slepoty. Ako denne riešite tisíc stále rovnakých problémov a ďalších tisíc, ktoré sa vynorili celkom nečakane a znenazdajky.

Pritom vám nemôžu neuniknúť novinky, ktoré sa v tomto biznise objavili – v prilákaní hosťa, v trendoch, smerovaní a úspechoch konkurencie. Veľmi dobre vás poznám. Však s mnohými som sa ako mediálna manažérka Zväzu hotelov a reštaurácií SR i ako novinárka, zaoberajúca sa dlhé roky hotelierstvom, cestovným ruchom a gastronómiou, stretávala. Osobne, telefonicky i mailami pod vlastnou „hlavičkou“.

Aj medzi hoteliermi – tak ako v každej inej brandži – sa nájdu ľudia, ktorí už „všetko vedia“, alebo lepšie povedané, nič už nepotrebujú vedieť. Ja ale za tie roky viem, že ich hviezdne pocity nemôžu byť viac vzdialené pravde... A že ich kariéra to napokon dokazuje.

Omnoho viac je ale tých, čo sa potešia každej novej informácii, čo chcú byť stále „na pulze dňa“ čo každý nový podnet dokážu premeniť na tvorivú inšpiráciu. Teda v prípade tejto stránky na e-nšpiráciu.

V mene hosťa ďakujem, že existujú a krôčulinkom ku krôčulinku posúvajú Slovensko na mape destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť a ktorým sa svetové trendy hotelierstva a gastronómie nevyhýbajú.

Vaša

Soňa Hudecová-Podhorná

 

Dávate si pozor na neplatičov? V tomto roku ich bude viac.

Stačí zopár neplatičov a už to ide ako lavína. Neplatia vám, nuž ani vy nemáte z čoho zaplatiť dodávateľov tovaru, insourcované a servisné služby, mzdy zamestnancov, dane a poplatky... A nielen to. Zlý chýr sa po malom Slovensku roznesie veľmi rýchlo. Každá event agentúra, každá firma sa bojí organizovať podujatie v zariadení, ktorému hrozí nedostatok kvalitných potravín či fungujúcej konferenčnej techniky. Veď dodávatelia kašlú na vašu druhotnú platobnú neschopnosť a jednoducho sa vám oblúkom vyhnú.

tomto roku to bude horšie a vám neostane nič iné, len si vašich klientov viac preverovať a celkovo neplateniu predchádzať. Radšej objednávku oželieť, než s ňou mať náklady a potom

18. 2. 2019 / Čítať viac

Už zháňate ľudí so znalosťou čínštiny?

Anglicky, nemecky, rusky, francúzsky, španielsky, taliansky ... žiadna jazyková znalosť vašich zamestnancov nie je na zahodenie. Zdá sa však, že na popredné miesta sa prebojuje aj čínština. Podľa štatistiky Bratislava Tourist Board-u sa totiž v roku 2018 stali najpočetnejšou skupinou návštevníkov hlavného mesta práve obyvatelia krajiny draka.

„Vnímame ich dlhodobo stúpajúci záujem o Bratislavu, pričom medziročne ich návštevy vzrástli o takmer 24 percent. Preto spolupráca s touroperátormi, cielená propagácia

20. 12. 2018 / Čítať viac

Aj vy hľadáte personál ako povestnú ihlu v kope sena ?

Za deviatimi horami a deviatim dolinami... rozprestierala sa krajina zvaná Slovensko. Občas sa v nej nelogicky piesok lial a voda sypala (keď poslanci schvaľovali a ministerstvá navrhovali šibnuté legislatívne zmeny, rozšírenia zákonov a vyhlášok, košatenie pravidiel...).

No a ako to býva v mnohých príbehoch, aj tu občas stál v poli zámoček. Teda niekedy zámoček, inokedy business hotel, rezort, penzión, reštaurácia. A vo dverách človek v obleku alebo kostýmčeku, čo lákal okoloidúcich. Nie však hostí, čo by prišli hlavu zložiť na posteľ pod baldachýnom či plazmovou obrazovkou alebo zasadli za stôl k dobrému obedu. Lákali zamestnancov, čašníkov, kuchárov, chyžné, recepčných... do práce jednoduchej i zložitej,

 / Čítať viac

Informatórium

Vienna House Easy*** Bratislava

vienna house easy ba

Po krátkom pôsobení Rumuna Georga Rosu v riaditeľskej pozícii sa na toto miesto vrátila Lucia Arbetová. Výzvu oživiť ruch v obnovenom hoteli neďaleko letiska prijala po tom, čo Vienna House Dvořák**** v Karlových Varoch kúpili iní vlastníci. Ten totiž – v rámci „vnútorných pohybov“ rakúskej siete - riadila od júna 2016.
 

♣ Liptovská hviezda

liptovská hviezda 18
Do tohto ročníka „mystery shopping“ sa zapojilo 14 reštaurácií a 5 kaviarní z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Demänovskej Doliny. Organizácia Region Liptov pritom oslovila 67 zariadení; z nich si však menej než tretina trúfla nechať preveriť kvalitu svojich služieb. Tentoraz však nezávislá spoločnosť hodnotí prevádzky až dvakrát – v zimnej a potom v letnej sezóne.

♣ Greenfood Restaurant Senec

greenfood pekáreň 2 

Značka sa presťahovala z Ratnoviec do rodného mesta jedného z majiteľov – Tibora Samaranského (vpr.). Spolu s Martinom Maslančíkom ju však z reštauračnej gastronómie pretransformovali na pekáreň, zaoberajúcu sa najmä kváskovým chlebom. K pôvodným siedmim druhom napr. pohánkovému, špaldovému alebo chlebu z pivného sladu., postupne pribúdajú ďalšie. Klasická gastronómia má momentálne podobu cateringu a poradenstva.
 

♣ International**** Veľká Lomnica

international vl bež trate

Z podtatranského golfového hotela pri areáli Black Stork sa v tomto ročnom období stáva lyžiarsky. V tejto zimnej sezóne však upravila a udržiava spoločnosť Golf International vyše 10 km bežeckých tratí ešte skôr než zvyčajne – už od Vianoc. Hostia – rekreační bežkári na ne majú bezplatný vstup. Trate sa stanú aj dejiskom tradičných februárových bežkárskych pretekov či Balónovej fiesty.

Grand hotel Bellevue**** V.Tatry

bellevue tatry - m_warhol 

Predošlého riaditeľa Viktora Kosmáka, ktorý vo funkcii pôsobil od roku 2011 a teraz zasadne v mestskom zastupiteľstve, nahradil Miroslav Warhol. Po práci v zahraničí na pozícii F&B managera sa šesť rokov staral o „sales“ hotela Bellevue. Plánuje pokračovať v rekonštrukcii izieb, rozšírení wellness centra o detský bazén i priestor balneo.

Thuries Academy

img_6313

Juraj Hruška, Vojto Artz, Jaroslav Hladík... a ďalších 150 slovenských kuchárov sa už môže pochváliť certifikátom Thuries Academy. Škola pre profesionálov otvorila už svoj 12. ročník – v kategóriách A, B, ale už aj C je . Zamestnávatelia z radov hotelov i reštaurácií oceňujú, že sa im tak s malými nákladmi vracia nielen majster modernejšej a zdravšej gastronómie, ale aj s efektívnejším prístupom k využitiu surovín a filozofiou zero waste i vyššou produktivitou práce.


Čo sa udialo v minulých rokoch


 

2013 – 2019 © Hotelovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok